-
-
Ne znam u kojoj si sada zemlji tacno - mozda Svicarskoj, najbolje da se obratis Ambasadi Hrvatske u Svicarskoj pa da te posavjetuju.
-
Jao, draga, stvarno teška priča, divim ti se na snazi 
Nisam shvatila imaš li bilo kakve papire, bilo gdje... Imaš li hrvatsko i-ili državljanstvo i osobnu iskaznicu? U Švicarskoj radiš na crno?
Što se tiče djeteta, stvarno teško. Nisam dobila dojam da je otac djeteta osoba na koju možeš računati, iako uvijek postoji šansa da promijeni mišljenje nakon što se rodi dijete (mada, na to neke majke računaju pa se ne dogodi). Probaj u svojoj odluci izvagati koliko ćeš ti moći sama skrbiti o djetetu i koliko je to izvedivo, hoćete li oboje biti socijalni slučaj i na rubu gladi... Kako u Švicarskoj stoji situacija s dobrotvornim ustanovama, religijskim i tako tim? Nisam stručnjak za to, ali ako postoji ikakva šansa da vas netko zaštiti i omogući dostojanstven početak, ne bih se libila tražiti pomoć pa makar i tamo gdje inače ne bih.
Što god da odlučiš, neka ti je sa srećom. Mlada si još, početak tridesetih...imaš još dosta vremena preokrenuti svoj život i u ljubavnom, i u poslovnom, i u roditeljskom smislu.
-
Čuj, po mom mišljenju prioritet bi ti trebali biti svi mogući papiri koje možeš dobiti.
Po rođenju imaš pravo na hrvatsko državljanstvo i hr putovnicu. S njom bi se mogla slobodnije kretati po EU i ako ništa drugo, možda i dobiti neki posao u nekoj drugoj zemlji. Što si po struci?
Pretpostavljam da imaš pravo i na srpsko državljanstvo, neka ti roditelji ili brat svakako to provjere i neka ti pomognu u skupljanju papira. Ne znam postoji li opcija da se vratiš k njima ako odlučiš zadržati dijete, ako ništa drugo, možeš osnovnu medicinsku skrb dobiti besplatno?! Mama ti može malo pripomoći s bebom. Pretpostavljam da dobro govoriš njemački pa ti to može biti izvor nekog prihoda, ka beba malo poodraste možeš u sezonu na more...
Evo, to meni pada na pamet u brzom promišljanju i ne poznavajući sve parametre...
-
neznam ti dati neki pametan savjet, samo ti želim pružiti podršku i reći "sretno"!
-
ti si u Svicarskoj? Gdje?
-
Nisam 100% sigurna, ali mislim da u RH mozes doci i ostvariti zdravstveno osiguranje ako se prijavis na burzu rada.
Nek ti roditelji provjere da li mozes uSrbiji ostvariti zdravstveno.
U RH imas pravo (ako rjesis zdravstveno osiguranje) na naknadu od 1663 kn mjesecno od rodjenja djeteta do prvog rodjendana, ali to ti nije dovoljno za zivot.
Provjeri u kantonu u kojemse nalazis da li postoji kakva besplatna pravna pomoc. Takodjer vidi da li imaju kakvu kucu za trudnice u nevolji. To postoji u RH. Nadji hrvatsku katolicku misiju pa pitaj svecenika da te poveze s njima. Tu mozes biti do prvog rodjendana.
Cestitam na bebici! Snazna si ti zena! Uspjet ces! Sretno!
-
sparkle, molim te javi se i ostavi neki kontakt kako bi se mogle cuti. Mi smo u Svicarskoj i htjela bi ti pomoci. Ambasada i hrv. katolicka misija nece ti biti od velike pomoci nazalost.
-
Ja sam shvatila da je ona u njemackoj.
Pretpostavljam da zna njemacki... Mozda da se pokusa zaposliti,(papire ce joj srediti poslodavac),tako ce steci zdravstvo,nakon rodenja bebe ima pravo na 200€ mj.,plus pomoc od grada za rodenje,i porodiljna. Znam da nije svakoj zeni lako raditi trudna,al nekako mislim dok trudnoca nije visoka,narocito ako je skolska
... nekako mi se cini to najsigurnijim opcijom.
Ili povratak u rodni grad.
Uuff teska situacija,sretno svakako
-
I rad u kemijskoj cistioni,gdje,kada,na crno,papiri...?
-
Ja bi ti savjetovala da se što prije javiš savjetovalištu Caritasa. Da li u Njemačkoj bila ili u Švicarskoj (nešto od toga je, valjda?). Neće te nitko potjerati iz države, nego ti konkretnu pomoć pružiti!
Žao mi je da si naišla na takvog papka (sorry, drugačije ga ne mogu nazivati)! Ako želiš dijete zadržati, učini to. On će ti morati plačati alimentaciju i ako on ima riješen status boravka u toj državi, moguće da ćeš na osnovi zajedničkog djeteta i ti dobiti pravo na boravak. Što se te teme tiče - na žalost ne znam previše.
U slučaju da si u Njemačkoj, javi mi se preko pp pa ti mogu konkretne adrese ustanova poslati.
Sretno i glavu gore!
-
Da, dijete ako se rodi u toj X drzavi, vjerovatno ce steci i njeno drzavljanstvo.
A pri porodu kazes tko je otac djeteta, alimentacija je obavezna u suprotnom ako je ne placa moze ici i u zatvor.
-
Ima li koja forumasica iz Srbije da se moze radpitati o pravima pri povratku?
I meni se cini da ova teza da brat radi u skolstvu i prima placu 2x godisnje ne stoji.
Ili si ti karikirala situaciju ili ti oni lazu da nastavis slati novce. Ne bi bila ni prva ni zadnja kojoj to familija radi. 
Dobro se raspitaj oko prava u drzavi u kojoj jesi.
Ti ne mozes slati privatne poruke, ali mozes zamoliti admine da te povezu s ljudima koji su napisali da bi ti rado pomogli.
-
Osoblje foruma
sparkle- je poslan odgovor na njen upit na njenu mail adresu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma