Jel to cijeli clanak na portalu, ili u tiskanom izdanju ima jos?
Jel to cijeli clanak na portalu, ili u tiskanom izdanju ima jos?
To je cijeli članak, na portalu isti kao i u tiskanom izdanju.
Šta više o tome čitam i znam to me više ništa ne iznenađuje... Znam samo da se sad potvrdila naša sumnja o onim rađenim postupcima po Milijevom zakonu. Jako tužno i sramotno! Sad će se oni isti doktori izlanuti kako se onda radilo kako bi opravdali sadašnji (ne)rad, već su počeli. Žalosno je i to da se novi Ministar hvali učinjenim, ali i onim što će slijediti... netko je koji post natrag napisao - MPO free
Neznam je li sad opet moramo pisati razglednice iz vana, jel opet moramo živce i novce trošiti na odlazak pred Vladu, Ministarstvo?! Zar opet prolaziti istu agoniju?! Koliko će još godina i generacija proći dok se ne napravi zakon po mjeri pacijenata? Koliko moramo čekati i potrošiti državnog novca da nam postupak bude uspješan? Jeftinije bi bilo za sve, najviše za državu, kad bi dali doktorima više manje slobodne ruke. Mislim da bi se manje postupaka prošlo, bili bi puno kvalitetniji, a rezultati bili daleko bolji.
Ministre javite se, ne skrivajte se iza donošenja zakona - POKAZAO SE JAKO LOŠIM i nije za hvalisanje već za plakanje!
Jelena svaka cast za izjavu na novoj tv!
Posljednje uređivanje od BHany : 22.07.2013. at 08:43
Sad je bilo na HRT...dr. Vrčić smatra da forum neke udruge ne može biti mjerodavan, eto npr. kod njih na KBC ZG je uspješnost porasla.
Argument mu je, valjda, "majke mi" budući da službenih statistika nema.
E pa mi kažemo da je uspješnost pala. I što sad? Biće da cijelu godinu pacijentice izmišljaju po forumu i namjerno ne prijavljuju svoju sreću, samo da bi prikazale lažne podatke. Ajme....
![]()
Kaže prof. Vrčić za Novu da oni imaju prave statistike, prikupljaju se u veljači za prethodnu godinu.
A mi mislili da ih nema! A kad tamo, ima ih, i pokazuju porast uspješnosti, samo ih nitko nije objavio!
Pa da, čovjek je samozatajan, nije pristojno mahati svojim uspjehom drugima pred nosom. Mogla bi bivša vlast zamjeriti.
U članku u Jutarnjem je samo potvrđeno kako se radilo u vrijeme Milinovićeva zakona:
http://www.jutarnji.hr/umjetna-oplod...djece/1115592/
"- Istina je i to da se stručnjaci nisu pridržavali Milinovićeva zakona. Zbog toga ispada da je uspješnost bila veća za vrijeme tog rigidnog zakona - jer smo i dalje radili po najboljoj praksi, a s puno više novca - kaže naš sugovornik."
Prof. Vrčiću dosta je onda oprečno to što tvrdite za Dnevnik NoveTV i Dnevnik3 HRT-a da je uspješnost na KBC Zagreb porasla s obzirom da se radi jednako tj. po najboljoj praksi kao što se radilo i u Milinovićevo vrijeme, uz izuzetak zamrzavanja koje je ionako sporadično u državnim klinikama, a iznosi koje koje HZZO plaća bolnicama za pojedini mpo postupak drastično smanjeni, pa se iz toga razloga rade suboptimalne, blage stimulacije koje su daleko od europskih i svjetskih standarda.
Iz svega ovoga proizlazi da naprosto ne postoji logično objašnjenje za povećanje broja trudnoća.
Da, kako je gore napisala Tonili... korisnici foruma samo pišu neistine. Pišu da dobivaju malo lijekova, da im se liječenje radi na pamet, bez potrebnih pretraga, bezveze pišu da dugo čekaju na liječenje, pacijentice po forumu pišu da dobivaju malo jajnih stanica, da nema embrija za zamrzavanje, da su stoga šanse za ostvarivanje trudnoće vrlo, vrlo male...
Zbilja, kako stotine ljudi može tako lagati po formu? Upitajmo se, kako je moguće da stotine ljudi laže o problemima liječenja neplodnosti, a samo učeni profesor govori istinu?
Kaže prof.dr.sc.H. V. :
"Ne bih ulazio na podatke koji se dobivaju putem foruma i predizbornih anketa. Postoje podaci, redovito se po zakonu prikupljaju u veljači podaci za proteklu godinu i tako će se prikupljati i dalje',
E, pa baš lijepo. Molim vas da objavite te podatke o mpo postupcima, podatke o uspješnosti postupaka, podatke o broju postupaka, broju trudnoća i broju živorođene djece.
I još nešto, što znači "predizborna anketa" iz ove gore izjave?
Mi nismo političari, ne zanimaju nas izbori, zanima nas samo liječenje prema zlatnom standardu jer tako imamo veću šansu imati dijete. Zar je to previše? Da šutimo i mirno prihvatimo činjenicu da su nam političari namjenili život bez djece zato jer u proračnunu nema novaca za liječenje?
E, pa nećemo šutjeti.
Ja više vjerujem ovim podacima tu na forumu nego one koje oni "ko fol" prikupljaju, već smo se uvjerili jedanput kako su nas pokušali obmanuti sa svojim statistikama nakon onog seminara na Plitvicama, da ne govorim o ovome kako su upravo priznali da su 3 godine radili ustvari mimo zakona, zašto bi sad odjedanput trebali njima vjerovati?
Znači li to da je Milinović u svojoj slabijoj kontroli i sposobnosti zapravo bio idealan ministar
za razliku od ovih koji su odlučili ne samo nama nego svim vrstama bolesnika
smanjiti medicinsku skrb jer se nema para?
A za njihove privilegije se uvijek našlo i naći će se.
Dostojevski je rekao da je psihologija batina sa dva kraja i da nikad ne znaš
s koje će te strane potrefiti u čelo.
Tako prof. Vrčić pri zdravoj pameti nas koje se poznajemo i znamo kolika je uspješnost
najnovijeg Zakona pokušava u čelo potrefiti sa svojom statistikom.
amazonkasamo ne znam gdje objavljuju tu silnu uspješnu statistiku![]()
Bit ce da se radi o zavjeri forumasa i pokusaju rusenja Vlade. Mislim stvarno... Naravno da forumska populacija nije najbolji reprezentativan uzorak ali odredjen uzorak ipak je, pogotovo kroz period od godinu ili vise, koji se ne moze ignorirati. I mene zanima famozna sluzbena statistika.
ovo je pravi déjà-vu, pa zar i s Milinovićem, Golemom, Šimunićem nismo imali ovakve razgovore, oni kažu da su statistike dobre, nitko ih nije nikada vidio, pa se na brzinu skroje, falsificiraju i to unatoč tome (što sad zvanično saznajemo) da se nisu pridržavali zakona tada...... .i opet ste morali prekrajati i stvarati statistike uspješnosti......
Prof. Vrčiću, gdje su Vam te statistike?
Ja ne kužim zašto je toliki problem priznati - da, uspješnost je pala zbog smanjenja sredstava; pa neće valjda porasti?
Tim više što je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga priznao da su smanjili sredstva u skladu sa sveopćim kresanjem u zdravstvu i da se nada da će u sljedećih par godina biti u mogućnosti povećati ih.
Mislim, da smanjenje nije nanijelo nikakve štete onda čovjek ne bi polagao nade u povećanje, zar ne![]()
Posljednje uređivanje od Argente : 22.07.2013. at 12:59
U to ime, za sve dosad neupisane i one koje će se upisivati u narednim mjesecima: redirect ovamo
Daleko je Milinović bio od idealnog ministra, jedino je bilo nešto više para, pa je ostajalo i za nas.
I druga stvar. Stvarno, ali stvarno, mi ide na živce, kada se konstruktivnu kritiku okarakterizira kao politički motiviranu. To znači da nemaju baš nikakav kontra-argument, nego se ide na dobro znano prebacivanje loptice "što je tko komu napravio i kada". Jadno, jadno, jadno.![]()
Već nekoliko mjeseci čekam odgovor od Nacionalnog Povjerenstva sa uvaženim g. Vrčićem na čelu i nažalost još uvijek čekam.
Gledajući sve ovo čini mi se da zdravorazumski argumenti u našoj situaciji uopće ne pomažu , već samo trošimo svoje vrijeme i energiju i da bi možda bilo korisnije da trošimo to vrijeme i energiju na druge stvari.
Sječate se koliko je ljudi molilo u crkvama da se ide protiv zakona o potpomognutoj oplodnji.
Sada mi se čini da su im molitve uslišane. Zašto ovo mislim:jer sigurno je da je manje trudnoća,smrzlića gotovo i nema , donacije se ne provode a žene koje idu u postupke se stavlja u diskriminirajući položaj u odnosu na sve druge pacijente u R.Hrvatskoj jer one svoj proces liječenja moraju iznositi pred javnim bilježnikom čime im je izravno narušeno pravo zaštite privatnosti i dostojanstva u procesu liječenja jer koliko mi je poznato sa procesom liječenja trebali bi biti upoznati samo pacijent i medicinsko osoblje a ne nekakvi javni bilježnici.Žalosno, previše žalosno.Iskreno, uza svu viku, nikakav napredak nije postignut ,čak mi se čini da smo nazadovali u odnosu na stanje koje je bilo u prethodnom desetljeću.
I ja čekam odgovor od Nac. povjerenstva vezano uz diskriminirajuće odredbe. Izgleda da oni ne odgovaraju!? Kao ni pravna služba u Ministarstvu. Kud bi oni došli kad bi tu bili za građane.
Prof. Vrčiću, čemu vam služe statistike ako ih se javno ne objavi na čemu i vi kao predsjednik Nacionalnog povjerenstva možete utjecati?! Zato pozivam i vas i ministra Ostojića - objavite statistike o (ne)uspješnosti medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj i time potkrijepite svoje izjave u kojima se hvalite dosad učinjenim. Nije valjda da ćete ih skrivati (ili nešto još gore) poput svog prethodnika Darka Milinovića?!