ovako pravi moja mama i nije loše, nije loše :D

Potrebni sastojci:Za tijesto:
40 dag brašna, malo soli, 4 kašike šećera,1/2 kašičice cimeta, 25 dag hladnog maslaca, 4 žumanjka, 4 kašike pavlake, 2 limuna

Za nadjev:
1,2 kg jabuka, 12,5 dag šećera, malo muškatnog oraščića, malo cimeta

Način pripremeomiješajte brašno, so, šećer i cimet. Dodajte hladan maslac narezan na listiće i prstima trljajte da dobijete mrvice. Dodajte žumanjke, pavlaku i naribanu koricu od oba limuna. Brzo zamijesite tijesto, omotajte alu-folijom i stavite u frižider na najmanje 2 sata. Jabuke ogulite i očistite, narežite na kockice i kuhajte sa šećerom i malo vode da omekšaju. Primješajte sok od limuna, cimet i oraščić. Kuhajte jabuke dok se ne raspadnu i dok se ne formira kašasta masa, koja ne smije biti previše rijetka.
Razvaljajte 2/3 tijesta oklagijom i utisnite u okrugli kalup promjera 25 cm da pokrije dno i stijenku. Dno nabockajte viljuškom. Od drugog dijela tijesta razvaljajte krug veličine kalupa.
Uspite ohlađeni nadjev, pokrijte manjim krugom, pa im rubove navlažite i čvrsto stisnite.
Premažite vodom i pecite 40 minuta u rerni na 220 stepeni.
Napomena:
I tijesto i nadjev možete napravititi unaprijed i odvojeno zamrznuti, i pitu dovršiti kada vam zatreba.