Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Teško kakanje i eksplozivna stolica kod novorođenčeta

Gingerbelly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno Teško kakanje i eksplozivna stolica kod novorođenčeta

Drage moje, evo, imam curicu staru tjedan dana. Ona je rođena sa 4 kg, dakle moja big baby Od rođenja jako halapljivo sisa, i jede jako veliku količinu mlijeka(po mojoj procjeni, jer pokaki tonu stolice dnevno, a svaka je pelena puna mokraće). Naime, problem koji se počeo javljati je taj da ona 2-3 puta u danu užasno stenje, napinje se, plače i biva satima budna zbog-stolice Jako ju teško izbacuje.Kad ju konačno izbaci to je onda mlaz iz nje koji ide metar u dalj...I tako nekoliko puta pri svakom kakanju. Vidim da ju užasno namuči dok ju ne izbaci, i pitam se mogu li učiniti što da joj olakšam? Preksinoć su bolovi bili tako užasni i tiskanje toliko intenzivno da sam instinktivno stavila vrh toplomjera u rektum...Kad je to iz nje "grunilo"...Prepala sam se!Najprije zrak, a zatim stolica.
    Inače, stolica je bez mirisa, boje zlatnožute, vodenastija s mnogo sitnih grudvica. I ima je tonu.
    Dojimo na zahtjev, dakle, kad zatraži. U prosijeku jedna cicka po podoju, no ako procjenima da nije "dovršila" istu, prvo nju nudim pri idućem a zatim onu koja je iduća na redu.
    Eto, SOS!!!!! Pomagajte. Ukoliko sam propustila dati neki važan podatak samo me pitajte!

Hvala unaprijed na svakom odgovoru i sugestiji!!

P.s. prije 3 dana počeli smo davati Bio Gaiu kapi, pa me zanima jel ta stolica zbog njih može sad biti pod tolikim tlakom?

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I kod nas je slično, bebica stara 2 tjedna...ne stavljaj toplomjer, kažu da beba sama mora "uvježbati" taj nagon za pražnjenjem...proći će dok se želučić malko prilagodi. Nama je već bolja situacija, uznervozi se i plače kad se najela, pokakila/popiškila, pa joj se spava, a rijetko zaspi na sisi. Ukratko-nosajte me Štucavica nam je najveći problem...
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 14.07.2013. at 14:43

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Prvo izbaci BioGaia-u. Ne provociraj kakanje toplomjerom.

Imali smo sličan problem...trajalo je prva 4 mjeseca...ništa ga nije riješilo u potpunosti, ali evo kaj nam je olakšalo:

Izdojila bi prije podoja 20-30ml onog slatkog, vodenog mlijeka. Na taj način bi izbjegli jaki let down i mlijeko koje sadrzi najviše laktoze.
    Dojili smo u uspravnijim položajima ( on leži na meni ili nogometna lopta)..
    Dizala bi ga na podrigivanje svakih 5 minuta bio on gotov s papanjem ili ne..
    Kod svakog prematanja pelene, masirala sam mu trbuscic s uljem i radila vjezbe s nogicama (imas na youtube primjere)
    Spavao je na trbuhu ( na zategnutoj plahti, bez ogradice i ikakvih plišanih điđa)
    Nosila sam ga puno u marami- pasao mu je taj polozaj stisnute žabice..

Ako se sjetim jos necega, napisem ::

amsterdam avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

moj je imao isto dosta eksplozivne stolice, to je sve orilo iz pelene.isto su ga mučili grčevi. davali smo mu i bio gaia kapi, ništa mu nisu pomogle, nego smo jednostavno to odradili..puno je spavao na nama, no u krevet bi ga ipak stavljala na leđa..puno je prdio također..sve skupa trajalo do nekih 3 mj...onda sam mislila kako dugo traje, sad se više ni ne sjećam kak je to išlo (a ima tek 9mj) dakle, proći će, samo neka cica i ako napreduje na težini mislim da je to sve ok...a na kontroli svakako priupitajte, radi mirne savjesti..ja svoju pedicu znam i nazvati telefonom pa pitai takve stvari koje me muče.

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

i moj je također imao muke s kakanjem, prdio, eksplozivne stolice.. ni ne znam više dokad.
    kad bi krenuo cendrati prije kakanja znala sam mu masirati ili grijati trbuščić, dizati i savijati nogice prema trbuhu i nekako bi prošlo..

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko imate podoja u 24 sata?
    Ona uvijek traži sama sisati?
    Kako izgleda kad ulovi dojku - je li čvrsto, možeš li lagano dojku izvući iz usta? Čuje li se coktanje dok siše?
    Opiši jedan podoj - kako se nosi s otpuštanjem mlijeka, guta li lako ili se uznemiri.

Ovako, na opis, rekla bih da je problem u ovome:
    Od rođenja jako halapljivo sisa, i jede jako veliku količinu mlijeka
    Ona se naguta zraka i taj zrak joj stvara nelagodu, možda i bol.
    Kad odgovoriš na pitanja, moći ćemo pronaći načina da isprobaš olakšati joj sisanje.
    Ono čime joj odmah možeš pomoći je da isprobaš neki od položaja dojenja u kojima će ona biti iznad razine dojke, glavica malo iznad ili cijela na tebi i na dojci, tako da mlijeko, kad izlazi, mora raditi protiv gravitacije (tako će se smanjiti jačina istjecanja mlijeka).
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 15.07.2013. at 07:01

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nije imala stolicu više od 24 sata, zadnji put kad je imala, bile su tri pokakane pelene u 10min. Ima dovoljno popišanih, u 12 dana dobila je 550gr... ima 16 dana.
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 15.07.2013. at 10:20

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kad vidiš da treba kakati, skini joj pelenu i primi ju tako da ti bude okrenuta leđima, primi ju za butine, a njena leđa naslonjena na tvoje podlaktice, onako kako stavljaju veću djecu piškiti kad su vani, ako znaš na što mislim. u tom položaju ju stavi iznad umivaonika (ili wc-a, ili kade). taj položaj pomaže u pražnjenju crijeva. inače i čučanje kod odraslih potiče rad crijeva, zar ne?

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Joj, Ključić ona mi djeluje tako krhko za takve eksperimente, tj. ja djelujem smotano Ali probat ću, nešto moram.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da, djeluju tako. pa moja je imala svega 3 kg. i ja sam bila nesigurna iako sam to već prakticirala sa D.
    nemaš straha, samo se obje ugodno smjestite.

Gingerbelly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Hvala svima na odgovorima!

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko imate podoja u 24 sata?
    Pa prosječno traži svaka 2,5-3 sata. I da, uvijek sama traži cicku(stavlja rukice u usta i cucla)
    Kako izgleda kad ulovi dojku - je li čvrsto, možeš li lagano dojku izvući iz usta? Čuje li se coktanje dok siše?
    Jooooj, tako ju zgrabi da imam dojam da će mi odgristi pol cicke -D Jaki grip ima i užasno snažno vuče. Sjećam se da mi sin nije ni približno tako cicao kao ona...Čak me na početku podoja zbog toga i zaboli (prvih par sekundi), jer me zna "masirati" desnima da zvijezde prebrojim. Tad obično moram vaditi cicku van, i opet joj je umetati, jer nije dobar položaj. To je meni ponekad vrlo zahtjevno jer imam užasno velike bradavice/areola je ogromna također, kao i cijela cicka A ona nekad otvori usta dovoljno odmah, nekad nakon 10-ak min namještanja...Ima mala ustašca(stisnuta buckastim obraščićima)...

Opiši jedan podoj - kako se nosi s otpuštanjem mlijeka, guta li lako ili se uznemiri.
    Ona zaplače, ja ju stavim na prsa...Biram položaj ležeći kraj nje jer imam dojam da joj manje intenzivno curi u usta (let down kod mene je prilično jak). Sina bih dojila položaju nogometne lopte, a nju(iako mi je on zgodniji) ne mogu jer mi se još nije uspostavila ponuda-potražnja, pa mi se one već pol sata-45min. od podoja već preplave novim mlijekom. To je čak i vrlo bolno (što je, btw, još jedan problem koji ne znam kako riješiti). Dakle, u noći...kad je razmak između podoja veći od 2,5h, zadnja 2 dana tako mi otvrdnu cicke, i užasno bole. Pokušavam masirati, i izdojiti do olakšanja...ali to ide vrlo sporo i mic po mic...Uglavnom, kad cica, cica prilično halapljivo. Svaki usis popraćen je gutljajem/nema pauza...a često se uz gutanje čuje i ono "grrlj"kao da se bori s većim "zalogajem" nego što bi htjela...To je tako u startu podoja....Kasnije bude mnogo ritmičnije/mirnije...Kad se napapa, ili zaspe, ili jednostavno spontano pusti dojku i "kunja"...Podoj traje 15-ak - 20-ak min, prosijek.

Kasnije neće odmah podrignuti, nego tek nakon što odleži kojih 10-ak min. Nakon toga ju opet pridignem, tapšem, i ona pri tome nekad mrvicu čak i bljucne. To bude obično to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za olakšanje, ako se izdajaš da popusti zatezanje i nelagoda, probaj staviti topli oblog ili se istuširati jako toplom vodom, trebalo bi ići lakše.
    Ako ne izdajaš, između podoja možeš staviti hladne obloge, čisto da smanje bolnost tkiva.

Za jako otpuštanje mlijeka, dobar je polozaj ležeći na boku i dijete na boku uz tebe, ali još bolje bi bilo da je stavljaš u položaje u kojima je dijete glavom iznad dojke. To može biti i hvat nogometne lopte, ali tako da digneš dijete (glavom) iznad razine bradavice. Ili je staviš u bilo koji položaj pa ga blago promijeniš tako da se zavališ u poluležeći položaj i dijete je praktički na tebi.

Dalje, možeš izdojiti na početku malo mlijeka da prvi, žestoki mlaz malo splasne. Tijekom podoja, ako vidiš da se jako muči s mlazom, makni je s dojke i pusti da jaki mlaz iscuri u šalicu, krpu, ručnik... samo da se ona ne muči s njime.

Kako vadiš dojku iz usta? Je li dovoljno da povučeš ili moraš prekidati vakuum?
    Dobro je da popravljaš hvat. S vremenom ćete se uhodati i bit će bolje.

Vidi ako će ti "samo" ovi savjeti pomoći (kroz tjedan), ako ne, dodat ćemo još toga. Dakle, pravilan hvat, položaj s glavicom iznad bradavice i puštanje da siloviti mlaz iscuri u ručnik ili šalicu, ne njoj u usta.
    Daj joj sisati koliko god traži jer ako bude pregladna, silovito će sisati i izazivati još jače otpuštanje mlijeka.

Gingerbelly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Hvala Busy Bee! Ma, evo, ja danas pokušala to da ju dojim tako da je na meni, ali mi je problem što imam velike cicke, i ona se prelomi u dijelu ispod njih, pa zagnjuri glavicu u njih...Nekako sam jako nespretna u tome, i ne znam ni kako da ju obuhvatim. Inače, skidam je s cicke tako što u kutu ustašaca prstom prekidam vakum(ako nije kraj podoja nego ju samo želim ponovo namjestiti), a na kraju podoja većinom sama pusti cicku. I da, i ja vjerujem da je to njeno silovito vučenje i izazvalo bujice mlijeka...Ona kad uhvati, to je k'o da sam se priključila na stroj za vakumiranje Hvala ti puno na vremenu, i brzoj pomoći, kao i ostalima na odgovorima!Javim se opet ukoliko se nešto poboljša/pogorša!
    Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 15.07.2013. at 18:12

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isprobavaj različite položaje, probaj jednom rukom podržavati dojku, osobito ako je velika.
    Zaboravila sam predložiti - probaj držati dojku hvatom škarica (između dva prsta, kao cigaretu), tako ćeš moći stiskom smanjiti tijek mlijeka.

Gingerbelly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Jao, joj...Ovako...Rekla sam da ću se javiti s novostima, no, to je postao SF za nas jer sam ja u turbo pogonu 24/7... Ne znam kako bih opisala situaciju da dočaram što prolazimo. Možda...kaos? Naime, malena od 24 sata dnevno 15-ak sati provede u bjesomučnom napinjanju da prdne, grčenju nožica prema trbuščiću i glasnom bolnom plaču. Unatoč (od izbacivanja sab simplexa) redovnoj stolici. Sad koristimo samo bivši nurse harvey's sirupić protiv kolika(Torminalis) 3X dnevno, i Bio Gaiu ujutro. Naime, dojim i dalje na zahtjev (svakih cca 2-3 sata), a tako je i noću. Naime, ona bi možda noću i duže izdržala, jer po mojoj procjeni, ne probudi je glad nego stenjanje, napinjanje i grčevi. Tad se rasplače i nikako ju ne uspjevam smiriti osim na cici, kad posisa, ona se malo smiri, iako i dalje još barem sat vremena u polusnu grči i stenje. Danju spava po pol sata, pa je tri sata budna u gr;evima...Opet spava ne[to malo, pa opet u vrisak...Mo\ete misliti kako mi je nositi ju 24/7,dok istodobno kraj mene stoji moj maleni dvogodišnjak koji takoreći nema mamu više. S njim smo imali isto intenzivne grčiće kad je bio beba, no ovo je daleko gore s njom. I mnogo je ranije počelo. Više ne znam što ću. Nemam pomoć ni odmjenu. Obitelj je na drugom kraju države, a muž svakih nekoliko dana dežuran na poslu po 2-3 dana. Najviše mi je teško radi sinčića koji je zbunjen, i koji unatč silnim pripremama na dolazak seke izgleda tako izgubljeno i tužno. Pa je zato "zločest", tj. inatljiv, i čak agresivan prema njoj i meni...što me dodatno umara i na rubu sam da psihički puknem. Preispitujem i dojenje. Strah me da se vode napijem, ne bi li joj još pogoršala stanje. Jedem mizerno, i samo ono što garantirano ne napuhuje(svela se prehrana maltene samo na kruh, tjesteninu, čajeve i jabuke ). Pitam se čak i bi li joj na adaptiranom bilo bolje (da, znam...svašta mi pada na pamet...ali si mislim da ne mere bit gore nego je). imam dojam da tako bar ne bih imala konstantnu grižnju savjest ako pojedem kajsiju, nektarinu...pa joj grčevi budu malkice izraženiji...Mah. Iscrpljena sam pa mi svašta pada na pamet. Ima li tko koji savjet, ideju? Sve samveć, čini mi se, probala.

Gingerbelly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

E da, i dalje dojimo tako da ležim kraj nje, i počela je mrvu manje halapljivo jesti. Rijetko se zagrcava. Usred podoja ju obavezno dignem da podrigne, pa tek onda nastavim, da bi na kraju podoja opet podrignula. No, očito to nije sav zrak koji "pojede", dok kasnije ima toliko problema. Eto...Ne znam trebam li još kakvu info dati. Dan mi se svodi na bjesomučno džongliranje između nosanja nje u plaču, i na umirivanje grižnje savjesti prema sinčiću8ono malo što ona spava), kad mu dopustim i ono što prije nisam jer je užasno razdraljiv, a meni žao to malo vremena što mu se mogu posvetiti biti stroga i kažnjavati ga...Začarani krug, kino živo.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A zašto si ukinula Sab simplex? To baš služi da se dijete lakše riješi zraka (zato su i stolice eksplozivne, jer izlazi suvišan zrak i čini stolicu takvom). Ja bih prije ukinula Bio gaiu, njima zbilja ne vidim svrhu, pogotovo kod dojene djece.

Gingerbelly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Zato što nam je sab prekinuo redovnu stolicu. Dok joj ga nisam uvela imala je stolicu i nekoliko puta dnevno. Čim sam joj ga uvela po par dana je nema(3-4),što ne bi bilo ništa neobično da nije neobično za nju, i da se pri tome užasno ne pati, i ne napati dok ju istisne konačno van. I bude užasno gusta. Zato sam joj ukinula te. A Bio Gaia, barem ja to tako nekako mislim, nije nešto što će štetiti. To su bakterije istovjetne onima u mlijeku, pa mogu eventualno ne činiti razliku ili pomoći. Ili ste baš čuli da one znaju izazvati zatvor ili grčiće?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •