Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Pregled kod psihologa na Goljaku, 16mj

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Pregled kod psihologa na Goljaku, 16mj

U petak imamo zakazan pregled na Goljaku kod psihologa, dijete ima 16 mj, kako izgleda taj pregled i da li samo gledaju kako se dijete igra,ponaša ili nešto očekuju od njega..... neurorizični smo ali imamo problem na području kominukacije, mali ništa ne pokazuje prstićem i jako slabo priča

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne znam od čega se sastoji pregled, ali te želim utješiti da ne mora sve biti tako crno.
    U redu je da na pravovremeno reagirate, tako ćete znati odmah što je na stvari, ili nije.
    Samo da razjasnimo neke stvari - što znači da dijete od 16 mjeseci slabo priča?
    Nekako iz okoline vidim da 60% djece u dobi od 6 mjeseci vrlo slabo priča.

Ili npr. dok je moje dijete bilo malo, sva djeca su u nekoj dobi "davala 5", pljeskala, mahala i to se smatralo normalnim razvojnim tokom.
    Mene je brinulo zašto moje dijete tu "kasni" i tek onda mi je sinulo da nikad nije ni vidio situaciju "daj 5" ili pljeskanje, meni nikad nije palo na pamet to mu pokazati, jer su mi bezvezne te neke uobičajene "beblje" stvari.
    Čim sam mu pokazala za pola sata je normalno to radio kao i svako drugo dijete.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sad sam negdje našla do 18 mjeseci dijete upotrebljava smisleno 5 do 20 riječi, pa jel upotrebljava 5 riječi?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Sad sam negdje našla do 18 mjeseci dijete upotrebljava smisleno 5 do 20 riječi, pa jel upotrebljava 5 riječi?
    ne. mislim da smisleno koristi samo riječ mama.... sve ostalo mu je baba. pjeva si aaaaaaaaaaaa i vrišti od sreće dok trči, ostalo ne priča niš. recimo kada želi dudu sa stola, ne moli mene za pomoć i ne koristi prstić da bi mi pokazao što želi, čak me ni ne traži pogledom, već dojuri do stola diže ruke gore i želi je sam dohvatiti.... ne želi mi donjeti igračku kad kažem ajde donesi mami loptu, jednostavno ju ne traži pogledom. s druge strane zna da se utičnica ne smije dirati i namjerno ide i gura prstić unutra gledajući me i smijući se, na što ja počnem ne neee i makne ruku.... gleda me i ide opet.... znači neke stvari ipak razumije ali eto komunicira na neki svoj način koji je po meni ipak malo čudan, pa stoga nije naodmet da se provjerimo i kod logopeda i psihologa. prvo krećemo od psihologa tako smo dobili uputu. ne mora biti ništa,ali ako postoji problem može se vježbama, radnim terapijama ipak ispravit ako krenemo na vrijeme, ja nekako ništa ne prepuštam slučaju

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma sve ok, ja sam ti i napisala da se slažem da provjeriti, ako je tebi nešto čudno, ipak ga ti naviše vidiš/poznaješ, samo te pokušavam utješiti da ne mora biti nešto ozbiljno.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i mi smo u toj dobi prosli logopeda i psihologa, kao dio standarne procedure. (samo mislim da smo bili s njinih 18mj.)
    kod logopeda se pregled sastojao od: pokazi u knjizi to i to. rekla je da tad ne treba pricati vec razumjeti sta joj se prica, iako je ona imala fajn vokabular.
    kod psihologa je dobila neke kockice i slagala ih. i to je to.
    naravno, oba termina su bila u doba kad je trebala spavati pa je i nalaz psihologa imao opasku o njenom ponasanju koje nije njoj svojstveno, osim kad je neispavana. al me bolila briga za to.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 17.07.2013. at 13:00

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    i mi smo u toj dobi prosli logopeda i psihologa, kao dio standarne procedure. (samo mislim da smo bili s njinih 18mj.)
    kod logopeda se pregled sastojao od: pokazi u knjizi to i to. rekla je da tad ne treba pricati vec razumjeti sta joj se prica, iako je ona imala fajn vokabular.
    kod psihologa je dobila neke kockice i slagala ih. i to je to.
    naravno, oba termina su bila u doba kad je trebala spavati pa je i nalaz psihologa imao opasku o njenom ponasanju koje nije njoj svojstveno, osim kad je neispavana. al me bolila briga za to.
    on gleda slicice u slikovnici ali ih ne pokazuje. jedan jedini put je pokazao auto prstićem i to je bilo to. prije par dana. poslije više niš sve me strah kaj će nam reći :/ kockice isto ne slaže već ih proučava, vrti ih, razbacuje, sve samo ne slaže.....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj iva1602 prvotno napisa Vidi poruku
    on gleda slicice u slikovnici ali ih ne pokazuje. jedan jedini put je pokazao auto prstićem i to je bilo to. prije par dana. poslije više niš sve me strah kaj će nam reći :/ kockice isto ne slaže već ih proučava, vrti ih, razbacuje, sve samo ne slaže.....
    Mi nismo bili na Goljaku nego u Suvagu, ali priča ti je uvijek ista: predstavite se jedni drugima, pita te osnovne podatke i NAIZGLED ne posvećuje puno pažnje djetetu, bar ne u početku.

Evo kako sam ja to zapamtila (a bilo je davno): Psiholog veći dio vremena razgovara s tobom i usput krajičkom oka gleda dijete - da li se drži za tebe, da li ga zanimaju igračke i stvari koje su tamo dostupne, da li se ne da odvojiti od tebe, da li te nešto pita...

Ti sjediš i razgovaraš, odgovaraš na pitanja (kako je prošla trudnoća, porod, s čim je eventualno bilo problema) itd.

Tek kasnije, kad se dijete oslobodi, psiholog će nenametljivo probati uspostaviti komunikaciju ako ocijeni da to djetetu nije preveliki stres. S tak malom djecom su obično vrlo oprezni, a budući da ljudi imaju iskustva i znanja, ne boj se - sve će to proći ok. Psiholog zna koje elemente ponašanja traži. Teško mi je to opisati, ali stekla sam pozitivan dojam. Sa starijim sinom sam bila prvi put u dobi od oko 2 godine (možda malo kasnije), a s mlađim kad je već išao u školu (zbog potencijalnih smetnji učenja). Pristup se mijenja ovisno o dobi, ali to ti je sve slično onom preliminarnom razgovoru kod psihologa pri upisu djeteta u jaslice. Nije to nikakav ispit. Naručit će te na kontrolu u doglednom vremenu da vide kako se dijete razvija, što usvaja a što eventualno zaostaje, a možda ti kažu da je sve u redu.

I da - obično dobiješ upute kako kod djeteta potaknuti neke stvari i kako uspostaviti komunikaciju.

Sretno i bez straha, iako razumijem tvoju zabrinutost i to je korisno - ranom intervencijom mnoge stvari mogu se tako uspješno riješiti kao da ih nikada nije ni bilo!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.07.2013. at 14:15

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •