Results 1 to 14 of 14

Thread: inicijalni testovi u 5. razredu

Default inicijalni testovi u 5. razredu

Iz kojih predmeta su vaši pisali inicijalne u petom?
    Hrv, mat?
    Je l i prirodu?

Sve to, plus talijanski i engleski. Nema ocjene, samo bodovi iz inicijalnog sa strane.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Iz kojih predmeta su vaši pisali inicijalne u petom?
    Hrv, mat?
    Je l i prirodu?
    Hrvatski i matematiku imali su inicijalne provjere. Njemački - mislim da je bilo samo ponavljanje zadnje lekcije (jer se tražilo da donesu knjigu prethodnog razreda ili su imali kopirano, ne sjećam se), engleski - isto je bio neki testić ali kako je to djeci drugi jezik, nije bila baš neka širina.

Priroda - ne sjećam se da je bio neki test. Uostalom, u petom razredu klinci dobivaju povijest i geografiju, pa ne znam kako bi se test iz prirode uopće organizirao - samo dio gradiva koji ostaje u predmetu Priroda? Ne znam.

Povijest kreće od nule (pretpovijesti) a gradivo prirode 4. razreda obuhvaćalo je povijest Zagreba (odnosno povijest mog kraja) pa mi je teško reći koliko ima smisla učiti kao za test.

Geografija isto kreće od nule, a i priroda u 5. razredu (buduća biologija).

Iskreno - treba obratiti više pažnje matematici i hrvatskom, a ostalo se sve stigne.

cvijeta73's Avatar

inicijalni testovi su zamišljeni da se provjeri koliko je djeci "ostalo u glavi" bez učenja.
    da se vidi s kojim predznanjem dolaze u peti razred.
    vrijeska, tvoji bi varali, ha?

Dugo je ljeto, dosadno im, pa zašto ne riješiti koji zadačić?
    To kaže majka, djeca baš i nisu od volje...

Mi smo dobili naputak da bi bilo dobro da djeca ponove i da se pripreme za inicijalne petnaestak dana prije početka nove školske godine... dakle, nije varanje

cvijeta73's Avatar

Dugo je ljeto, dosadno im, pa zašto ne riješiti koji zadačić?
    To kaže majka, djeca baš i nisu od volje...

Mi smo dobili naputak da bi bilo dobro da djeca ponove i da se pripreme za inicijalne petnaestak dana prije početka nove školske godine... dakle, nije varanje
    moj nije ništa ponavljao, al ako je u tome stvar, onda matematika i gramatika, što kaže peterlin.
    a na netu imaš dosta te zabavne matematike.

moram nadodati (jer ako djeca vide što im majka piše, nastradat ću) - moji su među najboljima u razredu, nije naputak išao direktno njima nego svoj djeci

ja se slažem s tim naputkom - jer mislim da je bolje polako djecu uvoditi u školsku godinu... ponavljanje ne može škoditi

Peterlin's Avatar

moram nadodati (jer ako djeca vide što im majka piše, nastradat ću) - moji su među najboljima u razredu, nije naputak išao direktno njima nego svoj djeci

ja se slažem s tim naputkom - jer mislim da je bolje polako djecu uvoditi u školsku godinu... ponavljanje ne može škoditi
    Slažem se! Evo, moji su sad završili peti i šesti razred.

U zadnja 2 tjedna riješili nekoliko tih inicijalnih testova za budući razred ili ponavljanja gradiva za onaj koji su sad završili. Ne bih ih toliko tjerala, nego dugački su dani i treba napraviti pauze u gledanju televizije i igranju Minecrafta. Ja isprintam zadatke (jedna stranica dnevno je dosta, ne treba biti ništ teško ni puno jer to ih odbije, a ovu stranicu riješe lijevom nogom u pet minuta) i tako imam kontrolu što je tko radio dopodne osim igranja. Znam skinuti zabavnu matematiku sa stranica ANtonije Horvatek - to je za mozganje popodne uz kavu, uglavnom bez papira.

Sad će na ljetovanje najprije sami, pa onda s nama tako da mjesec dana i dulje neće raditi ništa, a zadnji tjedan pred početak škg riješit će još po jedan inicijalni test, čisto da se podsjete kako se drži olovka.

Hrvatski jezik - stariji nije trebao ništa jer taj je pismeniji od mene, mlađem je šepalo čitanje pa je dobio Sretnog princa (jednu priču sam ga nagovorila, ostale je čitao od svoje volje bez prisile - popodne bi mi prepričao i to je to). Oba imaju solidne temelje gramatike, ali to je zasluga njihovih profesora - nikako moja.

Njemački i engleski - ostavila sam radne bilježnice i dat ću im da popune sve rupe negdje u zadnjem tjednu praznika (nema toga puno).

Ostali predmeti - pa ne mislim se opterećivati. Literatura iz povijesti, geografije i prirode/biologije kod nas doma je uglavnom popularna - Užasi povijesti http://shop.24sata.hr/171231.aspx su za mog mlađeg sina zakon, stariji više voli geografiju što se svodi na proučavanje atlasa i karata i tako već godinama. Sve što ja radim je da im držim primjerenu literaturu na dohvat ruke - nabavim ili dovučem iz knjižnice, pa se i pročita. ALi moram priznati da su se polako uloge okrenule - sad oni meni donose literaturu iz knjižnice, a sebi biraju onak, po koricama .
    Last edited by Peterlin; 18.07.2013 at 10:37.

anchie76's Avatar

Gdje ima nekih zgodnih radnih listića za ponavljanje gradiva 4. razreda?

Peterlin's Avatar

Na učiteljskom forumu...

Idem potražiti link.

Peterlin's Avatar

Evo to je početna stranica:http://www.razredna-nastava.net/

Ovdje je gradivo 4. razreda (nisu samo listići nego ima i predavanja i raznih stvari - proberi što ti treba): http://www.razredna-nastava.net/mate...?raz=4&pred=23

Inače, na početnoj stranici Razredne nastave imaš linkove na pojedine škole, a gore se stvarno može naći svega i svačega. Evo ovo sam prvo nabola: https://sites.google.com/site/garesn...je-i-vjezbanje

anchie76's Avatar

oooo super, thanks!

Peterlin's Avatar

You welcome!

A za djecu koja više vole ponavljati gradivo na računalu ima svega na Artmedijinim stranicama: http://www.artrea.com.hr/onlineskola.html

Ja sam svojima kupila Čistu peticu (bolja je od Učilice višestruko, a nije opterećena idiotskim reklamama): http://www.artrea.com.hr/cd_petica.html

Janis's Avatar

Predajem matematiku u osnovnoj školi i osobno ne dajem inicijalne ispite jer ne vidim koji je smisao. Naravno da djeca zaborave određenu količinu gradiva i mislim da je kontraproduktivno dati im ispit u tom za njih vrlo osjetljivom trenutku na početku petog razreda kada ih je potrebno motivirati i zainteresirati, a ne ubiti u pojam lošim rezultatom inicijalnog ispita. Prva cjelina u petom razredu je Skup prirodnih brojeva u kojoj se zapravo ponavlja gradivo nižih razreda s vrlo malo novih pojmova. Iz iskustva mogu reći da učenici imaju problema s gradivom petog razreda jedino ako do tada nisu svladali tablicu množenja i četiri računske operacije, osobito dijeljenje.