Zuska prvotno napisa
Zbilja ne razumijem neke postove. Plaćanje lijeka u ljekarni se može odbiti, ona nije imala prilike odbiti čišćenje kamenca.
Po mojem je mišljenju zubar griješi na tri načina. Ako negdje griješim, molim ispravite me.
Prvo i osnovno, pacijent ima pravo biti informiran o svakom zahvatu, što uključuje i njegovu privolu. Dakle, zubar ili bilo koji specijalist nema što počinjati bilo kakav zahvat koji nije hitan, prije nego pacijentu objasni što želi raditi i zašto. To možda nije pravilo u praksi, ali tako bi trebalo biti, postoji i Zakon o pravima pacijenata.
Drugo, doktori i zubari isporučuju usluge. Da bi je mogao jedni mogli pružiti, drugi je trebaju zatražiti ili odobriti, a vrlo važan parametar u odluci je i koštanje tih usluga. Nitko te nema pravo dovesti pred gotov čin, osim ako nije riječ o spašavanju života. Postoje propisi koji reguliraju stupanje u takve ugovorne odnose.
Osim toga, neki ljudi stvarno nemaju te novce ili moraju vagati koliko im je neka usluga doista važna (npr. čišćenje kamenca od 150 kuna nekome doista spada u luksuz).
I da, nevezano što postoji cjenik u ordinaciji, ako je pacijent na stolici, neće se ići dizati i gledati u cjenik nakon što je ovj najavio da će malo počistiti zube.
Tog zubara ništa nije sprječavalo da pacijenticu pita može li joj očistiti zube uz napomenu da to ne pokriva HZZO (ako ne pokriva) pa je sljedeće logično pitanje pacijentice, a koliko to košta (ako je njemu teško reći cijenu odmah). Također, pri stavljanju plombe dužan je navesti opcije i njihovo koštanje kako bi pacijentica sama odlučila kakvu plombu želi i koliko je za nju spremna platiti. Ovakav sam pristup doživjela od obje svoje HZZO zubarice i nisam ga do sad gledala kao na nešto super ljubazno, već na nešto što spada u korektno obavljanje posla.
Na kraju, meni je stvarno problematično da taj zubar ima jedne cijene ako izdaje račun i druge ako ne izdaje. Mislim, ako obavlja uslugu i naplaćuje je od pacijenta, dužan je izdati račun, u protivnom čini nezakonito djelo, vara državu i sve nas koji imamo koristi od javnih financija (dakle, sve građane).
Lidać, na tvom mjestu bih pitanje poslala nekoj od udruga pacijenata, a HZZO bih pitala što pokrivaju, a što ne od toga.