Zašto bi bilo čudno da joj je naplatio kao privatnom pacijentu? Ona za sada i jest njegov privatni pacijent, sve dok ne bude na HHZO-u prijavljena kod njega. I jedino ispravno bi bilo da naplati kao privatnom pacijentu (drugo što to nisu utvrdili prije zahvata).
Mi baš imamo takvu situaciju ali meni je sve bilo jasno:
J je prijavljen kod jedne zubarice preko HZZO-a koja se preselila i više nam ne odgovara putovati sat vremena do nje. Odlučili smo da ide kod zubarice u zgradi do nas, privatnica koja ima ugovor s HZZO-om. Došli na pregled i dogovor. Potpisali papire da ga ona prebaci kod sebe. Pregledali zube i ustanovili što ima za popraviti. Dva zuba koja bi bilo dobro odmah, par sitnica koje mogu čekati. Lijepo sam pitala: ako popravlja idući tjedan ta dva zuba da li to plaćamo kao privatni pacijenti, odgovor je bi da jer traje neko vrijeme da uđemo u sustavj HZZO-a kao njezin pacijentd. S anestezijom i bijelim plombama na dvije sedmie 500 kn (s računom). Rekli OK, ono što može čekati riješit ćemo kad nas prijavi.
Kako bi ona nas mogla "obraditi" kao HZZO-ove pacijente? NIkako. I meni je to bilo jasno, zato sam odlučila popraviti samo dva zuba koja su sad hitna.
Za zasad skuliranu: čišćenje kod paradontologa se zove kiretaža i mehanički se lomi kamenac s vratova zuba ispod desni, uglavnom pod anestezijom. Ja sam to radila u četiri navrata, svaki put jedna četvrtina usta i nakon toga dobila još neku masu za stiskanje desni. To nije uobičajeni postupak.