Pozdrav svima,

Ovo je moj prvi put da pisem na nekom forumu Blizi se termin poroda, a s tim i moje iscitavanje raznih tema o trudnoci i porodu, a ovo je nesto sto me bas zanima, a nisam na jednom mjestu nasla mnogo informacija.

Naime, kako se blizi porod, tako sve vise osjecam potrebu da se psihicki i na svaki drugi nacin pripremim za period koji slijedi. Sada konkretno me zanimaju prakticni prijedlozi, pogotovo savjeti mama koje su sve to vec prosle. Kako pripremiti svoj dom i sebe za dolazak nove bebe i olaksati sebi tih prvih nekoliko mjeseci?

Evo nekih mojih razmisljanja i informacija koje sam dosad nasla:

1. pripremiti sto vise domacih polugotovih i gotovih obroka za porodicu koje cu zalediti u zamrzivacu. Znam da hrana iz zamrzivaca nije jednako zdrava kao ona svjeze pripremljena, ali sve to planiram sama skuhati, i cini mi se jako prakticno. Ipak je mnogo lakse kuhati dok sam slobodna prije poroda, nego poslije, uz malu bebu, ranu i sl. Ovo ukljucuje hranu za porodicu, ali i nesto svecanije obroke i kolace za goste koji budu dolazili na babine.

2. Obezbijediti pomoc u prvih mjesec dana (neko iz blize porodice, muz...)

3. masirati medjicu kako bi se pripremila za porodjaj

4. Mazati bradavice (nekih mjesec dana prije poroda poceti), kako bi se pripremile za dojenje

Kakve vi savjete mozete ponuditi?

Unaprijed hvala