Postoji dosta razloga zašto odgoditi uvođenje čvrste hrane do 6. mjeseca djetetova života. Evo nekih:
Smanjeni rizik od razvoja alergija - U obiteljima koje imaju povijest alergija, rano uvođenje nadohrane se može povezati s alergijskim reakcijama kao astma, dermatitis, alergije na hranu i alergijski rinitis (Saarinen i Kajosaari 1995). Dok je dijete isključivo dojeno, komponente majčinog mlijeka štite djetetov digestivni trakt, reducirajući rizik da strani proteini uđu u bebin sustav i uzrokuju alergijsku reakciju. Oko šestog mjeseca života dijete počne proizvoditi dovoljno IgA antitijela da bi moglo spriječiti apsorpciju antigena hrane kroz crijevnu stijenku, reducirajući tako mogućnost alergija na hranu.
Povećana sposobnost probavljanja čvrste hrane - Djetetov digestivni sistem sazrijeva prvih 6 mjeseci života. Prije nego je sistem spreman na ostalu hranu, većina čvrste hrane se slabo probavljaju i mogu uzrokovati neugodne reakcije.
Osigurana ispravna prehrana preko majčinog mlijeka - Što više nadohrane (pod ovim se podrazumijeva i čaj, voda, sokovi...) dijete uzme, manje će pojesti majčinog mlijeka i tako će majka početi proizvoditi manje mlijeka. Rano uvođenje nadohrane povećava rizik od ranog prestajanja dojenja.
Smanjeni rizik od infekcija uha
Smanjeni rizik koji sa sobom nosi unošenje neekološki uzgajane hrane
Brzi gubitak težine za majku