Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: PROBLEMI SA PROBAVOM KOD DJETETA NA AD-u

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno PROBLEMI SA PROBAVOM KOD DJETETA NA AD-u

Pozdrav, trebala bih pomoć i savjete što da radim sa bebicom od dva mjeseca koju muči probava. Isključivo je na AD-u ****-u od samoga početka. Prvih mjesec dana kakala je jednom u 36 sati (dakle trebalo joj je dan i pol) i kakica je uvijek bila tamnozelena. Nakon toga kakala je svaki drugi dan a sada kaka svatki treći. Ima 6 obroka dnevno i pojede oko 100-120 ml. Između obroka pije čaj (kamilica i za probavu) i vodu i to dnevno popije oko 300 ml tekućine. Nju u principu trbuščić ne boli jer samo jede i spava ali rekla mi je patronažna da bi dijete na AD-U trebalo kakati svaki dan a max svaki drugi. Neznam dali da poduzimam neke mjere vezane za poticanje probave. Odnosno vježbam s njom i masiram joj trbuščić ali ništa. Danas je prošao i taj treći dan bez kakice i ništa. Preporučaju mi inače zaslađenu kamilicu. Neznam koliko je to pametno šećeriti maloj bebi, a toplomjer mi je nekako nezamisliv jer se bojim da joj se ne uljene crijeva. Razmišljam i o promjeni mlijeka. Molim vas za savjet kako da probava bude redovitija i kakva su vaša iskustva sa promjenom mlijeka i koje bi bilo dobro za redovitu probavu. HVALA UNAPRIJED NA ODGOVORIMA! Pozz

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Zaboravila sam napomenuti da od početka koristimo Biogaja kapi svaku večer i da je donedavno bila samo na čaju od komorača, ali sam ga ukinula jer mi je patronažna rekla da je možda od njega kakica zelena. Ali više mislim da je to zbog toga što dugo ne kaka.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Stolica moze biti zelena od kapi ili zbog duzeg stajanja u crijevima.
    da li je tvrda i da li se dijete muči dok kaka?

mi smo imali slučaj da je stolica bila tvrda , te sam nakon toga promijenila formulu ( za specijalnu formulu kod problema sa probavom). Nakon toga je stolica bila meksa i redovita.

samo bi primijetila da dajes dosta čaja i vode , mislim da nema potrebe za toliko tekućine ( koja nije mlijeko). Da li dijete dobro dobiva na težini ?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kod nekih formula uobičajena je zelena stolica. Ja bih razmislila o promjeni mlijeka, ovo što sirius spominje. Svakako prije to nego zašećerena kamilica.

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Muči se sa kakanjem jer je tvrđa stolica. Znam, tekućine dosta pije jer dosta i traži. Rečeno mi je da je to uredu iako se i meni čini ponekad da dosta pije. A koju forumulu ste vi koristili od koje je probava proradila? pitam tako da ju nabavim. Znam da se inače ne preporuča promjena mlijeka ali mislim da je to bolje nego ovako da po par dana ne kaka.

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku

mi smo imali slučaj da je stolica bila tvrda , te sam nakon toga promijenila formulu ( za specijalnu formulu kod problema sa probavom). Nakon toga je stolica bila meksa i redovita.

samo bi primijetila da dajes dosta čaja i vode , mislim da nema potrebe za toliko tekućine ( koja nije mlijeko). Da li dijete dobro dobiva na težini ?

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nekih formula uobičajena je zelena stolica. Ja bih razmislila o promjeni mlijeka, ovo što sirius spominje. Svakako prije to nego zašećerena kamilica.
    Slažem se sa tobom, zato sam i pitala za savjet jer svi ti savjeti kao zašećerena kamilica i toplomjer u guzu mi se ne sviđaju, smatram da bi to njen probavni sustav trebao izregulirati sam bez večih poticaja, zato razmišljam o promjeni mlijeka

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Zaboravila sam ti odgovoriti da dobro dobiva na težini

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih joj ukinula čajeve i davala uz AD samo prokuhanu vodu za piti, pa vidjela kako to ide.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja bih ukinula čaj i davala vodu( ali manje ),radije bih povećala količinu i broj obroka.
    Ime formule ti saljem na pp , iako ima vise takvih specijalnih formula od raznih proizvođača .
    obzirom da se radi o tvrdoj stolici treba razmisliti o promjeni.

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Hvala na savjetu, definitivno ću probati samo sa prokuhanom vodom bez imalo čajeva. Uvela sam joj komorač na početku jer se malo mučila sa trbuščićem a on joj je olakšao te tegobe i tako smo nastavili.

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Hvala na savjetu, definitivno ću probati samo sa prokuhanom vodom bez imalo čajeva. Uvela sam joj komorač na početku jer se malo mučila sa trbuščićem a on joj je olakšao te tegobe i tako smo nastavili.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

pozz,
    i mi smo ti imali slične probleme u toj dobi. Obratila sam se pedijatrici, pa mi je rekla da joj slobodno promijenim formulu bez ikakvog ustručavanja. Do tad smo koristili hranu protiv grčeva, a nama se pokazala najbolja jedna standardna, doduše malo skuplja, ako hoćeš pošaljem ti na pp.
    Moguće da se kod tvoje bebe također grčevi manifestiraju slično kao i kod moje. Znala je imat muke s kakanjem, a kad bi se pokakala bi joj stolica bila mekana.
    Držim fige da se stanje brzo popravi

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Zaboravila sam reći da joj je stolica na toj specijalnoj formuli protiv grčeva bila tvrđa nego na standardnoj koju smo uveli kasnije. Ako se znoji i vrće joj je daj joj malo prokuhane vode na žličicu, par žličica dnevno joj je dosta.

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj jarčica prvotno napisa Vidi poruku
    pozz,
    i mi smo ti imali slične probleme u toj dobi. Obratila sam se pedijatrici, pa mi je rekla da joj slobodno promijenim formulu bez ikakvog ustručavanja. Do tad smo koristili hranu protiv grčeva, a nama se pokazala najbolja jedna standardna, doduše malo skuplja, ako hoćeš pošaljem ti na pp.
    Moguće da se kod tvoje bebe također grčevi manifestiraju slično kao i kod moje. Znala je imat muke s kakanjem, a kad bi se pokakala bi joj stolica bila mekana.
    Držim fige da se stanje brzo popravi
    Može, pošalji mi koja je to formula.

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jučer nakon četvrtog dana nekakanja pokušala sam joj izazvati kakicu zaslađenom kamilicom i ništa. Probali smo toplomjer i ništa. Cijeli dan smo vježbali i masirali trbuščić. Navečer sam opet dala toplomjer jer sam vidjela da se poprilično muči i jedva teškom mukom se pokakala. Od jučer je skroz na vodi. Jučer smo bili i kod pedijatrice da nam isto da par savjeta. Ugl ona kaže da možda ona ima jednostavno takav organizam da če se svaki treći i četvrti dan istovariti. Dala mi je čepiće i da vježbamo. Formulu baš nebi mijenjala, tako mi je barem rekla. ali ja sam odlučila ipak promijeniti forumulu na svoju ruku jer meni je nekako neprihvatljivo čekati tri do četiri dana dok se ona muči. Smatram da bi trebala kakati svaki drugi, ajde i drugi dan. Ali sve više je previše po meni.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

To je i problem..pedijatar kaže jedno, ti napraviš drugo..na kraju se više neće znati tko pije, a tko plaća u toj priči..to kaj si ti zabrijala da dijete mora kakati svaki drugi dan pa ga maltretiraš invazivnim metodama je tvoj problem...riješi to u svojoj glavi i pusti djetetov probavni sustav da sazri

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nije isto da dijete isključivo doji ili jede AD.
    Moje dojeno dijete nije imalo stolicu po 10 dana , i to je bilo ok.
    kcer je bila na formuli, nije imala stolicu svaki dan , i kada ju je imala bila je tvrda.
    njoj sam uz savjet pedijatara promijenila formulu i nakon toga je sve bilo ok. Nema potrebe izazvati stolicu toplomjerom, nije ugodno , niti praktično to činiti svaki dan. Ne znam na kojoj ste formuli , ali neke stvarno ne odgovaraju nekoj djeci pa dobiju zatvor.
    naravno da ne treba mijenjati formulu svaki tjedan , ali ako se dijete muči i stolica je tvrda ( to je vazno), tada ju treba promijeniti .

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Sorry, promaknulo mi je da je tvrda kakica. Znam da kod djece na ad moze biti jako tvrda. Onda mi nije jasno zakaj pedijatrica nije htjela promijeniti formulu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A tko bi ga znao ? I pedijatri su različiti , pa misli dijete napreduje , pa sto sad mijenjati pa ću ja biti kriva ako joj ne bude odgovaralo . Uglavnom , ja bih probala sa specijalnom formulom za zatvor, čemu da se dijete muči .

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    To je i problem..pedijatar kaže jedno, ti napraviš drugo..na kraju se više neće znati tko pije, a tko plaća u toj priči..to kaj si ti zabrijala da dijete mora kakati svaki drugi dan pa ga maltretiraš invazivnim metodama je tvoj problem...riješi to u svojoj glavi i pusti djetetov probavni sustav da sazri
    Oprosti draga ali ovo nema veze sa mojom glavom niti ičim drugim osim sa činjenicom da nemogu gledati da mi se dijete pati. Stolica je izrazito tvrda. Nikako nisam za toplomjere niti čepiće koje mi je dala pedijatrica nego tražim načine, uostalom zato sam i pokrenula temu, što da radim da djetetu potaknem normalan rad crijeva bez ikakvih pomagala i sl. Pročitaj si još jednom jer sam napisala da nije nužno da kaka svaki dan, ali svaki drugi bi bilo dobro jer već treći dan postaje malo nemirna da bi jučer, četvrti dan bio zbilja bolan za nju. Ako bi ti u tom slučaju ostavila da njezin probavni sustav sazri i uz njezin plač i bolove onda je to tvoj problem. Ali ja nisam majka koja če dopustit da mi dijete pati ako joj mogu nekako pomoći. Nisam za toplomjere niti ih planiram prakticirati nego sam uz dobra iskustva drugih majki koje su imale sličan problem odlučila djetetu pomoći drugom formulom i to je to.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću samo proći ovuda (jer sam mislila da nitko ništa nije odgovorio) i reći da potpisujem sirius od početka do kraja.
    Ako vidite da djetetu ne paše mlijeko, promijenite ga, bez ustručavanja.
    Izazivanje stolice toplomjerom nije samo neugodno, nego i opasno (može doći do povrede sluznice).
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 24.07.2013. at 17:21

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja bih još dodala da malo smanjiš sve što si pokušala
    formula
    čaj od komorača
    voda
    zaslađena kamilica
    toplomjer
    biogaia kapi

to je malo previše vrsta proizvoda za tako malo dijete
    mislim da bi problemi mogli biti i zbog toga; probavni sustav se zblesirao od svega toga

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ninočka189 prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti draga ali ovo nema veze sa mojom glavom niti ičim drugim osim sa činjenicom da nemogu gledati da mi se dijete pati. Stolica je izrazito tvrda. Nikako nisam za toplomjere niti čepiće koje mi je dala pedijatrica nego tražim načine, uostalom zato sam i pokrenula temu, što da radim da djetetu potaknem normalan rad crijeva bez ikakvih pomagala i sl. Pročitaj si još jednom jer sam napisala da nije nužno da kaka svaki dan, ali svaki drugi bi bilo dobro jer već treći dan postaje malo nemirna da bi jučer, četvrti dan bio zbilja bolan za nju. Ako bi ti u tom slučaju ostavila da njezin probavni sustav sazri i uz njezin plač i bolove onda je to tvoj problem. Ali ja nisam majka koja če dopustit da mi dijete pati ako joj mogu nekako pomoći. Nisam za toplomjere niti ih planiram prakticirati nego sam uz dobra iskustva drugih majki koje su imale sličan problem odlučila djetetu pomoći drugom formulom i to je to.
    Pa napisala sam sorry, da mi je promaklo da ima tvrdu stolicu.
    Naravno da ne bi pustila dijete da se pati, ne znam koja normalna majka bi

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Pa napisala sam sorry, da mi je promaklo da ima tvrdu stolicu.
    Naravno da ne bi pustila dijete da se pati, ne znam koja normalna majka bi
    Ma znam, sorry i ti meni. Naravno ni da ja nisam stavila toplomjer iz čiste dosade nego iz potrebe da olakšam djetetu bolove. Sada kada sam dobila dosta savjeta nadam se da ću joj olakšati probavu

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i ja bih još dodala da malo smanjiš sve što si pokušala
    formula
    čaj od komorača
    voda
    zaslađena kamilica
    toplomjer
    biogaia kapi

to je malo previše vrsta proizvoda za tako malo dijete
    mislim da bi problemi mogli biti i zbog toga; probavni sustav se zblesirao od svega toga
    Ma zaslađenu kamilicu sam probala samo jednom i to jučer nakon što su me uvjeravali da će se sigurno od toga pokakati ali ništa ni od nje. A isto tako i toplomjer, jučer po prvi put jer sam vidjela da smo pred zidom i da moram hitno nešto napraviti nakon što su krenule muke. Čaj sam skroz izbacila i sada smo na forumuli, vodi i kapima (naravno zbog probiotika)

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ću samo proći ovuda (jer sam mislila da nitko ništa nije odgovorio) i reći da potpisujem sirius od početka do kraja.
    Ako vidite da djetetu ne paše mlijeko, promijenite ga, bez ustručavanja.
    Izazivanje stolice toplomjerom nije samo neugodno, nego i opasno (može doći do povrede sluznice).
    BusyBee slažem se što se tiče toplomjera ali kao što sam već navela u datom trenutku sam morala hitno nešto poduzeti jer je bilo to ili gledati njezinu patnju

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni je pedijatrica rekla da ne mijenjam formulu, jer je to kao opasno za bebu ali da probam od istog proizvođača uzeti istu formulu sa probiotikom. Odlučila sam probati s njim a ako nebude bolje kroz tjedan dana, promijeniti ću cijelu formulu, bez obzira što to ona ne preporuča. Dobila sam od vas privatno preporuke koje formule su vama pomogle pa ću nešto probati. Vježbamo i dalje i masiram joj trbuščić tako da se nadam uspjehu. Isto tako sam svjesna da se stvari nemogu preokrenuti u jednom danu ali mislim da ćemo uspjeti. Javiti ću vam kako se stvari odvijaju. Hvala cure, super ste!

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

sorry ja sam ti jako kratko tu na forumu pa ti očito ne mogu još slati pp, ali ću ti samo reći da joj pogledaš neku formulu s malo više laktoze u sebi jer ti ona ima blagi laksativni učinak. I promijeni formulu bez ustručavanja, pričekaj 2-3 tjedna (toliko ti traje adaptacija probavnog sustava). A te priče da je mijenjanje fprmula jaaaako opasno su priče za malu djecu, sve su ti formule AD u suštini iste, razlike su u nijansama. Naravno, treba izbjegavati mjenjanje formule svaki tjedan. Tako je to meni pedijatrica objasnila.
    Vježbaj joj trbuščić pri svakom mjenjanju pelena, masiraj ga s babynos masti (to je nama pomoglo), a toplomjer i čepiće izbjegavaj.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje dijete je bilo na formuli s dodanim probiotikom + voda.
    Pedijatar je bio stajališta ne mijenjati formulu i meni je to ok.
    Naravno u redu ako jednom promijenite formulu, ali računaj s time da će se i na tu formulu dijete trebati priviknuti, možda čak i do neka 3 tjedna,... Tu se obično ljudi uvuku u česte promjene, jer nikako da dočekaju poboljšanje.
    I to po meni stvarno nije dobro.

Formula s probiotikom i voda i gotovo, nikakve kapi, čajevi i ostali dodaci.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Anemona , nama je nakon promjene formule ( na specijalnu kod zatvora) poboljšanje nastupilo u roku par dana ( a ne tjedana ). Forumasica koja je spomenula formulu sa latozom ima pravo , povećana količina mliječnog secera u formuli je ključna ( ne probiotici, koji djeluju pozitivno , ali karatkorocno nemaju utjecaja na zatvor).
    za mliječni šećer sam naučila u bolnici kad je E . bila hospitalizirana ( ne zbog zatvora , da se ne preplasite ! ) , tada su joj u standardnu formulu dodavali kod svakog obroka dodatnu količinu mliječnog secera ( i poboljšanje je nastupilo u roku jednog dana).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

sirius, super za poboljšanje nakon jednog dana, znači da ste pogodili, ali treba uzeti u obzir da se uvijek može dogoditi da dijete jednostavno ima "takvu probavu" i da poboljšanja nema, nego treba čekati da prođe (kao i kod grčeva) i tu se onda ljudi zapetljaju u promjene formule za formulom.
    Znam nekoliko takvih slučajeva.
    Za laktozu se slažem.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Forumasica nikad nije mijenjala formulu , tako da nije jedna od onih sto eksperimentira.
    Tako da nema brige .

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Forumasica nikad nije mijenjala formulu , tako da nije jedna od onih sto eksperimentira.
    Tako da nema brige .
    Ma sve ok, samo napominjem da se ne iznenadi kad promijeni formulu, da se možda neće dogoditi ništa odmah vidljivo.

ninočka189 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Cure moje prije četiri dana sam počela davati mojoj malenoj mlijeko sa povečanom laktozom i odmah isti dan je kakala i tako četiri zadnja dana kaka svaki dan. Nema više tvrde zelene stolice nego zlatne mekane, ma sve se sjaji kako je zlatna. Nepije više ništa čajeve tako da smo na običnoj vodi koju obožava. Hvala na odličnim savjetima, puno ste olakšali mojoj malenoj

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Bravo, baš mi je drago zbog vas

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ja sam novopečena mama i ,na žalost, ne dojim bebu. Malena mi ima 12 dana i na AD-u je od rođenja. Strašno je muče gasovi i grči se i sva se zacrveni dok ne prducne. Zna je tako mučiti po pola dana i tek kad se pokaki onda se smiri (a ne kaki baš svaki dan).
    Mene zanima da li joj trebam davati vodu uz AD dok je ovako mala ili treba napuniti mjesec-dva? Smije li čaj od kormorača? Sva sam zbunjena jer negdje čitam da uz AD ne treba davati i vodu, a negdje piše da treba?!?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne treba caj niti voda . Kakva je stolica?

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

prema novim preporukama ne treba davati vodu uz AD...ja svojoj nisam...

Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Stolica joj je fina, senf boje i gustoće jogurta, al ne kaki puno (bar do sad nije). Možda jednom dnevno zadnjih par dana.
    Hajde da i ovo upitam kad već pitam
    Smijem li je već lijegati na stomak malo po danu? Do sada nisam jer ne znam jeli premala (13 dana). Vidim da preporučuju da se i na stomu malo legne, al isto ne piše od kada smije, a mene svega strah dok ne provjerim

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

ej,ja svoju stavim na trbuh ali na sebe i tako budem dok ona zaspe i probudi se, oko sat vremena, u međuvremenu pogledam nešto na TVu ili čitam...to joj smiri grčeve,prdne onako muški nekoliko puta, odspava i svi zadovoljni,,,često puta se u tom položaju i pokaki...ne stavljam ju da leži sama na trbuhu...

Inače, ja kombiniram AD i svoje mlijeko, ima 2 tjedna i dobila je tek 50g (s tim da je velika, rođena 4450g i 53 duga u rodilištu izgubila 150g), patronažna savjetovala malo vode-ne dajem joj jer pije i moje mlijeko i to 60ml po obroku s tim da joj AD dam samo kao dodatak jer bi trebala jesti više,..naime,ona je u rodilištu hranjena s AD i to 50ml po obroku a ja sam s produkcijom nakon 2 tjedna tek na 60ml po obroku,pa ju samo dohranim. Stavljam ju i na ciku i pocica si malo ali najčešće odmah zaspe...smiruje ju to...

Ima dobru stolicu,ide i po 2x dnevno kakati i piški ko velika...zasad nemamo problema, a ja vas pitam dali da joj dam vode ili ne obzirom na savjet patronažne i ovu kombinaciju koju spominjem?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne treba.

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

moja je hranjena u potpunosti isto kao tvoja i nikad joj nisam dala vode...nemaš potrebe...prema novijim preporukama se voda ne daje kod AD-a, ali se podrazumjeva da ga pripremaš prema uputstvu...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •