Trebam pomoć, do sada sam radila kolače sa margarinom za kolače, ali sada bi htjela sa maslacem.
E sada, napravila sam vanili kiflice sa Dukatovim maslacem i ispale su slane.
Jel znate za neki maslac na tržištu a da nije slan?
Trebam pomoć, do sada sam radila kolače sa margarinom za kolače, ali sada bi htjela sa maslacem.
E sada, napravila sam vanili kiflice sa Dukatovim maslacem i ispale su slane.
Jel znate za neki maslac na tržištu a da nije slan?
Posljednje uređivanje od Cathy : 07.01.2012. at 21:17
Koji god sam koristila, nijedan nije slan. Vindija, Zdenka, Veronika, Bohnec, K-plus.
A od čega su mi onda kiflice drukčije, nego kada radim sa margarinom za kolače, nije mi jasno????????????
da nisi stavila sol umjesto šećera?
Ja stalno radim s maslacem, fakat nije slano. Možda ti je drugačije jer si navikla ne margarin koji ne daje nikakav okus.
ja ne koristim margarin (od kad znam koliko je štetan, jedno tri godine) najsretnija sam kad imam Veronikin maslac ( i sir i mlijeko i vrhnje i sirutku i mlaćenicu i svaštaaaa... oni su mi najbolji). Nisam primjetila da mi je slanije, dapače kolači sa maslacem su punog mirisa i okusa. Maslac kupim u većoj količini, pa zamrznem u manjim mjericama.
Uvijek mi bude drago kad čujem da je netko izbacio margarin iz svoje kuhinje (mada za to treba i financijske "hrabrosti"), ali eto, Veronika ima maslac od 1 kg po cijeni od 40 kn. Samo da se ne "pokvare".
Još samo da se uspijem riješiti rafiniranog ulja, gdje bi mi bio kraj![]()
Posljednje uređivanje od marijanada : 08.01.2012. at 14:29
Meni su upravo kolaci s margarinom, pogotovo kreme ne bas ugodnog okusa.
Maslac mi je puno bolji.
Mozda se samo trebas naviknuti na novi okus.
Ja više volim raditi s maslacem, baš radi malo drugačije okusa kolača.
Pita od jabuka (biskvit) su mi posebno dragi.
Gdje sam prije stavljala margarin sada stavljam maslac i uvijek mi je okus bolji, bilo to slano ili slatko.
mene putar izađe jeftinije kada kupujem domaći (ok, skuplji je od margarina, ali dobro...), kod nas je kila 30 kn
a što sve pravite na maslacu? ja ga osim u kolače stavljam u krem juhe, ali ništa ne pržim na njemu, a negdje sam nedavno čitala da netko pravi klopu na maslacu
di se to kupuje maslac od kile?
a kako skladištite kilu maslaca?
ja ga rabim za sve... kolače, kruh, ispod pekmaza, povrtne juhe ...
ali svejedno stoji neko vrijeme ... i onda muku mučim jel dobar ili nije ...
jel mu može štogod biti u roku trajanja?
pretpostavljam da može jel je to "živi" proizvod ...
jednom sam bacila skoro cijelu kilu ... učinilo mi se da je navuko nekakav miris pa nisam htjela riskirati.
dalke, kad kupite kilu maslaca gdje ga i u čemu držite?
narežeš na manje komade i zamrzneš.
mi maslac koristimo samo za "putar i kruh".
i božićne kolače.
Obično napunim plastičnu posudu za lakše mlataranje po frižideru, po stolu itd. a ostatak pretopim u ghi i taj može stajati koliko te volja. Za kuhanje koristim ghi, recimo za palačinke.
ja kupujem po pola kile, takvo im je pakiranje i stoji mi u frižideru dok ne potrošim (često mi ode na brzinu kad pravim kekse, ali onda opet, kao sada, već mi duže vrijeme stoji u frižideru jer još imamo keksa od Božića)
na ovom mom piše rok trajanja od mjesec dana
nisam nikada zamrzavala, ali čini se zgodno, za svaki slučaj
ja kupujem maslac od kile na placu u manjim mljekarama (npr Veronika).
a sad još jedno praktično
idete jesti putar i pekmez ... i šta napravite?
a) vadite cijelu količinu putra van iz frižidera i čekate da se malo omekani ili
b) odmah odvojite potrebnu količinu i nju onda vadite van iz frižidera ili
c) potrebnu količinu lagano zagrijete na vatri da omekša?
Posljednje uređivanje od ninik : 10.01.2012. at 12:15
Prvo, tu kilu razdijelim u posudice, pa dio stavim u zamrzivač, a jednu koristimo.
Onu koju koristimo, ako se kojom srećom sjetim izvaditi ranije iz frižidera, onda se lijepo maže.
Ako se ne sjetim - onda mažemo tako tvrdo. Ali tada znam napraviti tost, pa se na toplom kruhu ipak lijepo razmaže.
Davore, majke ti, možeš li ijednu rečenicu razumljivo napisati?
Dakle, Davor uzme tvrdi maslac, u desnu ruku stavi onaj nazubljeni kuhinjski nož (od svadbenoga bešteka) i onda struže ili reže na tanke listiće i pati se.
Maže na ugrijani kruh koji taj maslac rastapa.
I onda, Davor vraća maslac u hladnjak.
Režem maslac na tanke šnitice i preko toga pekmez.
Posljednje uređivanje od enchi : 10.01.2012. at 14:47
apricotpogodila si sve osim nazubljenosti noža. (nemam strpljenja čekati da se putar otpusti)
ja ga režem kao sir ali na tanko i tako slažem na kruh i lagano stisnem nožem da ne ispada, ne volim kad je rastopljen.
Izvadim sve, čekam da se omekša i onda ga vratim nazad.
A jel pazite da pažljivo očistite nož od pekmeza prije nego pođete mazati drugu šnitu maslacem?![]()
Ili isprljate maslac pekmezom i ostavite drugima iza vas da ga takvog jede? :smajlićkojidavimuža:
1. svugdje koristim maslac, izbacili smo margarin ima vec dugo
2. nazalost kupujemo samo maslac u ducanu, tako nam je najzgodnije
3. rezem na tvrdo tanke fetice pa poplocam kruh
4. mrzim kad je maslac umazan, cistim nozem maknem taj dio prije povratka u frizider
da se još ispacka i medom?
ima neki crtić gdje lik jede kruh s maslacem, marmeladom od jagoda i medom. Probala jednu noć u napadu žudnje za slatkim. Njam!
Uvijek jedan noz za maslac, drugi za pekmez.
I mi tostiramo kruh da otopi maslac.
Čemu bezveze prljati dva noža? Ja samo dobro obrišem nož od čistu koricu kruha i onda mogu nesmetano mazati drugu šnitu![]()
A ja ne jedem putar. Ni margarin, naravno. (Ni majonezu, ni senf, ni....)
Meni je sve to nepotrebno (i fuj). Koja sam ja ...
evo, ima i u Splitu
http://www.veronika.hr/prodajna-mjesta.html
tekst za obožavatelje maslaca (i one koji će to tek postati ) http://istineilaziohrani.blogspot.co...vo-maslac.html
Posljednje uređivanje od sirius : 10.01.2012. at 20:54
tnx sirius, probati ću
da, kod nas na pijaci, otkrila sam ih prije dva, tri mjeseca
zovu se Mala mljekara d. d. i iz Valpova su
od njih uzimam i mlijeko i vrhnje
zimi držim putar u špajzi koja je hladna, odnosno odrežem nekoliko komada i stavim u onu kutiju za mazanje, ali u posljednje vrijeme mi je u špajzi gužva pa je sav putar u frižideru
ja nožem iskopam par grumena na kruh, ostaivm da omekša (za to vrijeme radim drugo - zakuham kavu, pravim čaj, stavljam M. na lonku ili tako nešto) i onda mažem
mi uglavnom ne doručkujemo zajedno, MM ili spava ili radi, ali ako skupa jedemo putar, svatko ima svoj pribor
Ja isto kod njih kupujem maslac. Imaju "štand" odmah pored onih što prodaju svježe kore za savijače, mlince i sl.
Imam jednu malu zamjerku na njihov maslac. Piše na kutiji rok trajanja 1 mjesec, ali čini mi se da je to manje. Nakon dva do tri tjedna počne dobijati neki blago kiselkasti miris (iako je cijelo vrijeme u frižideru). Jednom sam u kolače u kremu stavila maslac koji je bio star 2 tjedna i drugi dan kolači su bili kiseli. Inače, ako stavim svježi ili maksimalno do 1 tjedan starosti, kolači i sve drugo je fenomenalno.
Pakiranje im je nešto malo manje od 0,5 kg (12,50 kn).
Posljednje uređivanje od Švrćo : 11.01.2012. at 15:02
Molim vas za odgovor, u cemu je bitna razlika (osim u pakiranju, i ukusu) kod skupljih maslaca i ovih jeftinijih? Kod mene ih ima od 4-12 eur/kg. Zasto je jeftini toliko jeftiniji, i kako se moze prepoznati eventualna muljaza (mislim na maslac iz privatnih mljekara itd...) ?