Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: problem: tata na roditeljskom dopustu

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno problem: tata na roditeljskom dopustu

ola svima, probat ću bit što preciznija i trebam vaš savjet i pomoć:
    imam otvoren dopust 3 godine, rodila 8/2012 i prekidam ga sa 30.8.2013. zbog vraćanja na posao u dogovoru sa poslodavcem (moja plaća veća od MM)
    MM je zaposlen za stalno, no njegovom poslodavcu je "van pameti" da tata ide na roditeljski dopust i ne želi mu dati pisanu suglasnost.
    Postoji varijanta da se MM prijavi na firmu prijatelja na puno radno vrijeme.
    Za par dana idem na HZZO predati zahtjev za prekid mog roditeljskog sa 30.8.2013. Pretpostavljam da nije moguće da odmah predam zahtjev da tata nastavi
    dopust zbog te njegove potvrde poslodavca koja je potrebna ili ?? Znači, dal najprije MM bude morao dati otkaz u postojećoj firmi i prebaciti se u firmu
    prijatelja pa tek onda može na dopust? Postoje li rokovi da još mora čekati onda neko vrijeme da bi mu frend dao suglasnost ili to može napraviti odmah kod prijave na novu firmu? Ako se dogodi da ja prekinem dopust - kako funkcionira onda - ide sve na "zamrzavanje" ostatka i mogu li onda tražiti opet korištenje ali za MM? ima li kakvih "posljedica" ako je ta neka rupa između korisnika korištenja tog roditeljskog dopusta?
    Pomagajte !!
    Posljednje uređivanje od frka20 : 24.07.2013. at 08:13

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Poslodavac mora po zakonu odobriti korištenje dopušta. Mislim da ne mora dati suglasnost , ali po sili zakona dopust i tako nastupa bez njegovog dopuštenje ( ali mislim sa odgodom). Nemojte niti slučajno njega odjavljivati i prijavljivati drugdje.
    pitaj točno kako podnijeti zahtjev bez suglasnosti.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Sirius, ovo mi je prvi glas. Znam da je poslodavac MM dao otkaz ženi koja se vratila sa roditeljskog dopusta odmah drugi dan kad mu se za to pružila zakonska
    mogućnost, znači tak i tak MM ne gine otkaz kad se vrati. A zašto kažeš da se ni slučajno ne odjavljuje i prijavljuje drugdje? gubi mu se onda pravo ili ??

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj frka20 prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius, ovo mi je prvi glas. Znam da je poslodavac MM dao otkaz ženi koja se vratila sa roditeljskog dopusta odmah drugi dan kad mu se za to pružila zakonska
    mogućnost, znači tak i tak MM ne gine otkaz kad se vrati. A zašto kažeš da se ni slučajno ne odjavljuje i prijavljuje drugdje? gubi mu se onda pravo ili ??
    Zašto bi to radio? Pa on je zaposlen nema potrebe da podilazi poslodavcu ( koji i tako nema trošak kad je on na roditeljskom dopustu), a sebe stavlja u rizik od kontrola zbog filtivnih zaposlenja. Ako dobije otkaz nakon povratka neka tada traži drugi posao.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Poslodavac mora po zakonu odobriti korištenje dopušta. Mislim da ne mora dati suglasnost , ali po sili zakona dopust i tako nastupa bez njegovog dopuštenje ( ali mislim sa odgodom). Nemojte niti slučajno njega odjavljivati i prijavljivati drugdje.
    pitaj točno kako podnijeti zahtjev bez suglasnosti.
    Čini mi se da uskraćivanjem suglasnosti poslodavac može odgoditi početak dopusta za 30 dana.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ok, kužim. Znači najbolje je da MM pismeno traži suglasnost poslodavca za korištenje dopusta sa početkom 31.08. (ja prekidam sa 30.8.)i ako mu ovaj ne izda potvrdu,tj. ne
    da suglasnost znači samo se može dogoditi odgoda od 30 dana u "najgorem" slučaju? kako ćemo to dokazati na HZZO? savjet?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako da svoj zahtjev za roditeljskim dopustom napravi u pisanom obliku, urudžbira u firmi i podatke o tome ili o zaprimanju zadrži za sebe.

ili
    ako poslodavac manipulira ili nema urudžbeni zapisnik, svoj zahtjev za roditeljskim dopstom dostavi putem pošte uz povratnicu. potpisom na povratnici smatra se da je zahtjev zaprimljen.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hvala vam svima!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Čini mi se da uskraćivanjem suglasnosti poslodavac može odgoditi početak dopusta za 30 dana.
    točno tako, mene je moj direktor pitao što ako mi ne da suglasnost, rekla sam ne moraš ali nakon 30 dana, ću dobiti od sluzbenijih i onda je dao.

u svakom slučaju nek prvo iskoristi sve godišnje iz ove godine
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 26.07.2013. at 07:28

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •