-
Zakon o djeci sa pp
Zadnjih dana po novinama se puno govori o ovom zakonu i koliko je nepravedan, a ako ste još i obrtnik i sami se brinete za svoju egzistenciju, onda za državu stvarno ne postojite!Ovdje se zapravo radi o mojoj mami koja je imala svoju radnju kada se 1996 g. rodila moja sestra. Rođena je sa trisomijom 13. kromosoma (to je najrjeđi i najteži oblik kromopatije, poznat kao Patau sy.). Do treće godine koristila je redovan porodni dopust, a kada je po isteku istog zatražila bolovanje do 7 godine djeteta sa pp, rekli su joj da kao vlasnica obrta na to nema pravo :shock: . Prepisali su radnju na tatu, mama je dobila pravo na bolovanje i neko vrijeme je to bilo u redu, ali onda su rekli da NITKO iz obitelji ne smije biti vlasnik obrta, pa su radnju morali iznajmiti, a novi vlasnik je prijavio mamu kao radnicu da bi mogla dobivati naknadu.
Kada je sestra napunila 6 godina skupili su potrebne papire i podnijeli zahtjev za pola radnog vremena. Stajalo je to tako kod gospođe u socijalnom, zahtjev nije riješen i nakon sedmog rođendana mama se morala vratiti na posao PUNO radno vrijeme. Rekli su neka radi, neka sama uplaćuje doprinose a kada se zahtjev pozitivno riješi država će joj vratiti što je preplatila (u međuvremnu su opet mogli obrt prepisati na oca, ali još uvijek ne na mamu).
Godinu i pol kasnije odobrena su joj ona četiri sata, dakle radila je pola radnog vremena, ali novac ne može dobiti natrag. Velika sreća u svemu tome je što je radnja u kući pa mama može biti i doma i na poslu istovremeno. Da je slučaj drugačiji i radnja nije u kući morala bi staviti ključ u bravu i na biro! Jer da je morala birati između posla i nemoćnog djeteta kod kuće ne bi ni razmišljala o povratku na posao.
Danas naša mala Marta ima deset godina, 100% je invalid, ne hoda, ne sjedi, ne govori, potrebna joj je briga 24 sata na dan. Svi pomažemo jer ju volimo najviše na svijetu i nikada nam nije palo napamet dati ju u neku instituciju!
Što mi nikako nije jasno ovdje, zašto čovijek koji je samozaposlen, nije državi na trošku, kada ima dijete sa posebnim potrebama, ne ostvaruje nikakva prava!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma