Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Brownies

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Brownies

Brownies

Sastojci:
    • 2 šalice crnog brašna,
      1 šalica smeđeg šećera,
      žličica sode bikarbone,
      1/2 žličice soli,
      1 maslac
      1&1/2 šalica mlijeka
      3/4 šalice kakaa u prahu
      2 jaja
      žlica ekstrakta vanilije
      1&1/2 šalica oraha
      čokoladna glazura

Dobro promiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. U posebnoj posudi na peći izmiješajte maslac, mlijeko i kakao. Neka prokuha, uz miješanje, dok se maslac ne otopi. Smjesu dodajte brašnu. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije pa miješajte do ne bude ujednačena masa.
    Stavite u namašten kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 st. C oko 15 minuta, ili dok zabodena čačkalica ne bude čista. Pečeno izvadite.
    U poseban kalup posložite polovice oraha. Pecite ih u pećnici 10 minuta i ostavite da se ohlade. Složite polovice oraha na kolač (po jednu za svaku kocku) i prelijte čokoladnom glazurom.

Ja čokoladnu glazuru pravim tako da stavim cca 100-150 gr čokolade i malo ulja i to zagrijem nekih minutu i pol u mikrovalnoj. Ponekada i u biskvit dodam komadića oraha - a može i bez oraha uopće. Najvažnije je ne presušiti biskvit - mora biti sočan.
    Inače u originalni recept ide 2 i pol šalice šećera - pa tko voli nek izvoli.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

O kakvim se to kalupima radi?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, genijalni su - samo što ja umjesto kakaa u prahu stavim čokoladu u prahu i okus mi je bolji, više mliječan, a manje gorkast.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa o običnim kalupima za pečenje ?? (pratvanima)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

uh, cijeli maslac = 250g?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamazika - najobičniji kalup za kolače, bolje da su niski i razvučeni, nego visoki.

ajvica - aha, cijeli maslac. Postoji i recept s uljem, jer oni moraju iznutra biti malo mekaniji. Kad dan-dva stoje na rubovima se napravi korica, ali iznutra su skroz friški.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a brownies su najbolji onako vruci, tek iz pecnice (ili podgrijani) sa kuglom ili dve sladoleda :D

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

sad kad dobije mjos 10 kg+ znam koga cu kriviti

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

uzmi dijetni sladoled

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

pa nije niko napisao recept za njega da ga smiksam

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Topli uz sladoled.... mmmmmmmljac!
    Ja ih obožavam i 3ći dan, onak hladne uz topli kakao... Možda zato što rijetko to doživim pa mi je to onda poseban gušt!

Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    sad kad dobije mjos 10 kg+ znam koga cu kriviti
    Ancicu 8)

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

A ne,mene je netko drugi navukao :ceeer:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    a brownies su najbolji onako vruci, tek iz pecnice (ili podgrijani) sa kuglom ili dve sladoleda :D
    Aha :D

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo da ih se sjetimo ! :D

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mrak su!!!
    Hvala ti!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

odusevljena sam receptom! brzo, jednostavno, a mirisiiiiiiiiiiiiiiiii!
    pravila sam ih na poklon prijateljici, koristila brasno T-710, pekla u okrugloj formi pa se peklo malo duze, ali je rezultat izvrstan!

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ah, brownies, prosli put sam toliko pojela da mi je bilo zlo
    Dugo sam zivjela u UK gdje su oni specijalitet i oni ih rade sa cokoladom i kakaom, bez glazure. Nikad glazuru nisam vidjela na brownies.

Evo recept koji ja pravim

185g maslaca
    185g cokolade sa velikim postotkom kakaa, barem 60% (sto bolja cokolada, to su bolji brownies)
    85g brasna (bijelo ili crno, na vama je)
    40g kakao praha
    50g bijele cokolade
    50g mlijecne cokolade
    3 jaja, veca
    275g smedjeg secera (ili bijelog, ja stavim smedji)

Maslac i tamnu cokoladu nasjecite na komadice i otopite na pari. Ohladite.
    U medjuvremenu zagrijete pecnicu na 180C. U kalup (ja koristim onaj od 27cm, a moze i manji) stavite papir za pecenje i posipajte malo brasnom i kakaom.
    Narezite bijelu i mlijecnu cokoladu sa ostrim nozem na manje komadice. Nije lako rezati cokoladu pa pazite da se ne porezete.
    U drugu posudu stavite jaja i secer i sa mikserom mjesajte dok smjesa nije gusta, recimo kao milk shake, tj. dok se volumen dvostruko ne poveca. U jajcanu smjesu dodajte ohladjenu tamnu cokoladu i mjesajte onom gumenom ili silikonskom mjesalicom za kreme (ne znam kako se zove) vrlo njezno. Vazno je da to radite polako jer ne zelite da vam izadje zrak iz smjese. Kroz sito dodajte kakao i brasno, i opet sve njezno promjesajte. Prvo ce izgledati 'prahasto', ali nakon dovoljno mjesanja smjesa ce biti kompaktna.
    Na kraju dodajte u smjesu komadice mlijecne i bijele cokolade i ponovo lagano promjesajte. Kod brownies, sve je u tom laganom mjesanju pa pazite da ne pretjerate.
    Izlijte smjesu u kalup i pecite 25 minuta. Nakon 25min izvadite kalup van i protresite, ako je centar mekan, onda pecite jos 5-10min. Kada je kolac gotov, treba imati sjaj i koru koja izgleda kao popucali papir.
    Ako pecete u kockastom kalupu, rezite prvo na kocke i onda kocke na pola da dobijete male trokutice. Ma moze i na manje kocke
    Ako ne volite cokoladu sa velikim postotkom kakaa, slobodno kombinirajte izmedju tri vrste cokolade, samo pazite da kolicina ostane ista.
    No brownies je ultimativni kolac za cokoljupce i bez tamne cokolade kao da nesto nedostaje.

Dobar tek, sigurna sam da ce vam se svidjeti !

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

E da, nemojte se prejesti jer su zaista konkretni. Po malo ... mogu stajati i do 2 tjedna (bas me zanima kome je to uspjelo )

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Jucer sam ih ponovo pravila, no stavila sam 100gr tamne cokolade a ostalo je bila mlijecna. AKo tako pravite, moram upozoriti da smanjite kolicinu secera (ja inace na svaki recept koji pravim smanjim jer ne volim preslatko). Znaci mozda je dovoljno i 150g secera, najvise 200 za one koji vole jako slatko. I maslac mozete slobodno smanjiti na 150g.
    Jao kako su bili fini

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Baš dobro, LoveLight, da si podigla ovu temu.
    Već ih dugo nisam pekla. Radila sam ih inače po receptu sličnom Janocckinom, a jučer po ovom.
    Dodala sam malo oraha i nasjeckane čokolade (hvala na ideji). Što reći-možda koji dočeka popdnevnu kavu!
    Posljednje uređivanje od Lira : 07.02.2010. at 14:42

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A kako su tek dobri oni instant Dr. Oetker, dobiješ sve sastojke i kalup. Samo izmiksaš i staviš u pećnicu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •