Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Autosjedalice i neurorizicne bebe

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno Autosjedalice i neurorizicne bebe

Pozdrav svima!

Moja beba ima nepuna 2 mjeseca i neurorizicna je. Rodjena je sa 2200g, sad ima oko 3500g.
    Trebam savjet u vezi koristenja autosjedalice na kolicima.
    Imam ova kolica i sjedalicu http://azbaby.co.za/media/catalog/pr...s_forest_1.jpg
    Na preporuku prijateljica, nisam uzela kolica sa korpom za novorodjencad, nego sam planirala da svoju bebu vozim u autosjedalici montiranoj na kolicima.
    Kao sto rekoh, neurorizicna je i preventivno smo krenuli na vjezbe (zasad ne pokazuje odstupanja). Fizioterapeutkinja kaze da se njoj nikako ne svidja polozaj bebe u toj autosjedalici na kolicima, da je ona jos mala za to i da je vozim u lezecem polozaju. Takodje je rekla da je ta sjedalica bas strma i pitala da li je to sjedalica za vece bebe (a nije, sjedalica je deklarisana od 0 do 13kg).
    S druge strane, ja sam na drugim forumima vidjela da se autosjedalica bas forsira kod neurorizicne djece, konkretno da sprijeci izvijanje u c luk i zabacivanje glavice unazad. Kad sam rekla to fizioterapeutkinji, ona kaze da to bas i nije tacno, jer je to pasivan polozaj i beba ne moze da mrdne.

Molim komentare

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nemoj razgovarati sa fizioterapeuticom, nego sa fizijatrom ili neuropedijatrom
    ili nazovi nekoga ovdje, u Hrvatskoj

po pismu mi se čini da si iz Bosne, a tamo je AS još uvijek "novotarija"
    pa je zato bolje provjeriti negdje gdje je AS jedno od primarnih "pomagala"

nazovi na Goljak i pitaj, tamo ćeš dobiti relevantnu informaciju

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Odmah da napomenem, ovo je moje laičko mišljenje, temeljeno na iskustvu s troje neurorizične sjece, njihovih fizijatara i neuropedijatara.

As je za novorođenčad 'nužno zlo', a koristi se u autu prvenstveno zato što od nje ima više koristi nego štete. U slučaju naglog kočenja, sudara, prevrtanja...ona doslovno spašava bebin život.

Na kolicima nema svoju svrhu, za bebu mi se čini puno bolji ravni položaj. Osim toga, kolica koja sam ja imala (cam, neonato, mc) nikakonisu imala dobar položaj autosjedalice, puno je bula strma. U autu se taj položaj može više nakositi.

Moj stav je u autu obavezno, na kolicima malo i nimalo.

Ali svakako provjeri sa bebinim fizijatrom.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

I ja bih tako rekla,u autu obavezno,u setnji ravno! Takdjer stavljanje djeteta u sjedalicu da se spijeci izvijanje,nije tocno!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja znam djecu gdje je neuropedijatar preporučivao AS i van vožnje, a i one kojima je isti sugerirao minimalno korištenje AS (dakle samo u vožnji). Nije ni svako neurorizično dijete isto, različiti su problemi i dijagnoze, pa nikako nema univerzalnog odgovora.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Evo konkretno, moji su se svi izvijali u c. Nisam od nikog dobila savjet da je što više u as (ovo vrijedi za splitski kbc kružok).
    A gotovo istovremeno je prijateljica od privatne pedice dobila savjet da bebu stalno (u budnom stanju) drži u as radi bljuckanja. Dakle, ne u rukama. ne u nakošenom krevetiću nego baš u as.

Nisu mi jasni toliko različiti savjeti, ali najviše povjerenja imam ipak u fizijatra (dobrog).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo još mame izvijačice neurorizične, hipertona leđa, hipoton trbuh, nju je očajno živcirao položaj autosjedalice, toliko da bi se, čim bi je otkopčali, doslovno odmah ko opruga izvila i jednom mi je skoro ispala iz AS jer je na vrijeme nisam zaustavila. Ona je izrazito preferirala položaj na trbuhu, negodovala bi već i pri onom klasika oblačenju (biće jer bi imala osjećaj manjka kontrole, ono ko kad bubu baciš na leđa, pa se iz tog položaja ne može iskobeljat).

Bili smo na Goljaku. Maloj je sad 5 godina i sve je OK.

Ako se dobro sjećam, savjet je bio normalno u vožnji u AS, svakih tipa 2 h pauza, ali ne ako dijete blaženo u njoj spava. Za vožnju voziti u košari za bebe.

Ako ti je mala izvijačica, ona će ti ionako u AS šizit jer je to položaj koji im izrazito ne odgovara (bez obzira što je preporuka da se u sličnom položaju nose, ali nama je, npr. bila i preporuka što manje nanašanja po rukama, što više poda, ona je provodila doslovno sate i sate na podu na stručnjači, što u vježbi, koji put bi na podu i zaspala), pa će ti dozlogrdit to što je kontinuirano nezadovoljna i nabavit ćeš kolica s košarom za bebe.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.07.2013. at 10:18

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za šetnju voziti u košari za bebe, htjedoh reći.

I, of kors da ništa ne znači samo po sebi "neurorizična". Bitno ti je navesti koji dio mišićja je hiperton (pretpostavljam leđa, čim se izvija), a koji hipoton - pretpostavljam trbuh. Koliko se sjećam, za to je preporuka da ne boravi sad u vožnji kolicima baš u AS, u autu da, naravno, drugačije je kod nas mislim i protuzakonito.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.07.2013. at 10:20

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Evo konkretno, moji su se svi izvijali u c. Nisam od nikog dobila savjet da je što više u as (ovo vrijedi za splitski kbc kružok).
    A gotovo istovremeno je prijateljica od privatne pedice dobila savjet da bebu stalno (u budnom stanju) drži u as radi bljuckanja. Dakle, ne u rukama. ne u nakošenom krevetiću nego baš u as.

Nisu mi jasni toliko različiti savjeti, ali najviše povjerenja imam ipak u fizijatra (dobrog).
    Pa meni je ovo jasno - preptostavljam da je malu koja bljucka (nekakav reflus itd.) trebalo stalno držat u povišenom položaju. I pretpostavljam da ta beba uopće nije imala motorne probleme. To su skroz druge dg...

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

moji su oboje nedonoščad i bili su neurozični...na terapiji smo bili na Goljaku
    AS smo koristili u autu i u na kolicima
    rečeno nam je da naravno dijete ne bude cijeli dan u AS, ali ako biramo između AS i ravnog onda bolje u AS upravo zbog tog izvijanja

Sanja naravno da AS neće spriječiti izvijanje, ali dijete tako "uči mozak" na prihvatiljiviji položaj (ovo sad glupo zvuči, ali you get the point!)

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kuzim boxica,znam sto mi mislis reci

Meni je sa starijim,hipotonija,u klaicevoj kod dok,zucka koji je mjenjao dok.zuteliju zabranjena setnja (2-3h) u as.a i kad bih ga stavila,a nije mu bilo po volji,on bi se glavom odupro o sjedalicui pokusao leda dignuti u most.preporuka sto vise na podu! Ufff koliko je prasine pojeo

Mladi,ista prica,ovaj put na goljaku.samo sto je pak on volio potrbusni,pa sam ga tako vozila i u kosari,eventualno kad je bio na ledima sam podigla lagano uzglavlje tj.ukosila cijelo tijelo,da mu se ne vracq mlijeko.
    Neznam da li je to bio kod mene problem,ali ta kosara,kad bih ga stavila kao da u tom momentu jos vise ukosila prema nazad. Sa 3mj sam ga prebacila u kolica "kisobran" od 0, koja imaju regulaciju cca 4niova,pa se vozio na onom prvom podignutom,i to nam je bio spas onda.
    Iskreno se nadam pozdravu u rujnu sa goljaka!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo bili kod dr. Žućka, i sjećam se toga ne dulje od 2 h u AS, ali ako dijete spava - može. Uglavnom što više poda, ne nosanja, marama može, ali ne previše, onaj baby bjorn ili kako se zvalo bolje ne. Dg. dystoni, blaga hipotonija trbuha, hipertonija leđa - izvijanje.

Sve više dolazim na to, ako savjeti toliko variraju, da ništa od toga nije ovo moraš - ovo ne smiješ, većina djece radio ovo ili ono bude OK, svojim vlastitim motornim razvojem, ko prije, ko poslije, a ti im nemoj otežavat tipa ne hodalice i tako.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Jesam, iz Bosne sam. Kontrola kod fizijatrice je za 2 sedmice, naravno da cu pitati nju, ali sam dotad htjela cuti tudja iskustva

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku

I, of kors da ništa ne znači samo po sebi "neurorizična". Bitno ti je navesti koji dio mišićja je hiperton (pretpostavljam leđa, čim se izvija), a koji hipoton - pretpostavljam trbuh.
    Nisam navela da li je u pitanju hipertonija ili hipotonija, zato sto moja beba jos uvijek nema dijagnozu. Fizijatrica nam kaze da je ona sasvim uredna, ali je salje na vjezbe preventivno, zbog visokog rizika (IUGR, prenatalna hipoksija, asfiksija po rodjenju, apgar 1/4). Doduse, ona je bila na pregledu sa 5 sedmica - mozda je to i prerano za dijagnozu?
    Ja kod nje i dalje ne vidim neka odstupanja, osim tog izvijanja, za koje mi opet svi govore da nije strasno. Izvija se ponekad kad se proteze i ponekad dok spava. Ja sam prije dosta cuvala djecu rodjaka i prijatelja, i ne sjecam se nijedne bebe koja to nije radila. U autosjedalici ne protestuje - naprotiv. Cim je stavim u autosjedalicu i podjemo u setnju, odmah zaspi.

Koristicu autosjedalicu u autu, ionako idemo samo na neke kratke relacije. Krivo mi je sto sad fakticki nemam kolica za setnju, a kupovina novih ne dolazi u obzir, iz finansijskih razloga

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ajoj, a zar ti ova kolica ne idu u nulti polozaj?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ginaverdasco ova kolica koja ti imaš, Graco Mirage, idu u posve ležeći položaj za novorođenče i možeš se bez problema šetati s bebom u njima. Ako ne znaš kako ih staviti u posve ležeći položaj ima filmiće na netu, a to ti je ona pozicija u koju postaviš kolica kad želiš staviti auto stolicu u njih.

Ovo kopiram sa stranice svijetbeba http://www.svijet-beba.hr/graco-mira...-66.htm#tabs-1
    Opis proizvoda: Graco Mirage

Kolica imaju 3 položaja naslona, uključujući ravni položaj za novorođenče.

Tenda na kolicima je zaobljena s prozorčićem, pa roditelj u svakom trenutku vidi dijete.
    Prednji kotači kolica Graco Mirage+ okreću se u svim smjerovima, a kočnica se nalazi na stražnjim kotačima.
    Glavne karakteristike proizvoda:

• od rođenja do 3 godine (15kg)
    • sjedalo se koristi od 3 mjeseca
    • ima 3 nagibna položaja - od potpuno sjedećeg do potpuno ležećeg
    • vezanje u 5 točaka
    • pladanj za igru sprječava pad mališana
    • jednostavan, kompaktan putni sustav
    • lagana i lako prenosiva (7,1 kg)
    • putni sustav s jednom kopčom omogućava Vam da svoje dijete prenosite bez buđenja
    • sklapanje jednom rukom

Pladanj za igru, držač za čašu, kišna navlaka i košara za stvari – uključeni u cijenu

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, idu u skroz ravan polozaj, ja sam ih imala sa starijom.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Eto super, do pregleda u fizijatra tj dok ne saznas sto i kako dalje, ja bi bebu vozila u kolicima u nultom polozaju, a u autu u autosjedalici koju imas (u autu ces nadam se moci postici kut od 45 stupnjeva pa nece biti strmo za bebu).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj luci07 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, idu u skroz ravan polozaj, ja sam ih imala sa starijom.
    luci07, jel ti to imaš dupli nick?

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne, kakav dupli nick?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, nisi se pojavljivala na ovome topicu i onda kad su cure začetnicu teme pitale za ravan položaj, ti odgovaraš da ga imaš...
    zato sam mislila

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a sad vidim da ti samo potvrđiješ da ta kolica imaju ravan položaj

ispričavam se

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Da, imaju ravan polozaj i vozim je tako, ali mi se ne svidja jer je okrenuta od mene dok guram kolica i ne vidim je. A ako joj nesto pricam, onda izvija glavu prema meni gore, a sva se najezim kad je vidim u tom polozaju.
    Ipak, tako je vec vozim, i tako cu do kontrole, bas me zanima sta ce fizijatrica reci.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Čitam ovu temu i ponovo sam se uvjerila koliko različitih mišljenja ima oko iste stvari.
    I naša curka je neurorizična budući je rođena ranije- kada su nas otpuštali iz bolnice sa 2 tjedna starosti fizijatrica nam je pokazala par vježbica i kako ispravno postupati s bebom, tzv. baby handling. Tada nam je rečeno da malenu što više nosimo u ''jaje'' položaju kako bi se spriječio obrazac izvijanja u luk te da su one ležaljke za bebe preporučljive jer ih drže u položaju jajeta (naravno ne previše vremenski). Tako smo kupili baby bjorn, vidim da sad ina piše da su njoj rekli to nikako. Sa 6 tjedana išli smo se naručiti za daljnje vježbice i tada nam je druga fizijatrica rekla da bebi kada je na leđima dižemo guzu i nogice isto tako da bude što više u položaju jajeta- što je zapravo suprotno od prematanja po baby handlingu gdje kažu da nogice treba pomicati gore u stranu.
    Ja sam strašno zbunjena, različiti fizijatri imaju različite savjete, dijagnoza nam je na otpusnom pismu dystoni a opet čitam da male bebe niti ne mogu imati dijagnozu jer se više manje sve izvijaju u luk, da se dijagnoza daje tek sa 2 ili 3 mjeseca starosti.
    Ispričavam se pokretačici teme na malom OT-u ali baš me ova tema potaknula da ovo sve napišem jer vidim da nisam sama u svojoj zbunjenosti.

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a sad vidim da ti samo potvrđiješ da ta kolica imaju ravan položaj

ispričavam se
    Sve pet.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke