Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Fikus benjamin

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno Fikus benjamin

...pomagajte vi koje znate sa biljkama....
    Fikusu mi nije nesto dobro,ful otpadaju listovi,neki i zeleni,no vecina pozuti pa otpadne,zadnjih par dana sigurno po 7-8 listova nadjem na podu....zaljevam rijetko,znak da polijem sve sobne biljke mi je jedna kojoj se okembese listovi,onda ju polijem pa zivne...
    Iz ove zadnje recenice se da primjetit da bas i ne znam puno o biljkama,muzu su napetije...
    Svako me malo pita kako su (nije doma), misli da benjamin ne voli da se prolazi blizu pored njega (WTF?) i da sam ja kriva sto ga ocesem u prolazu....
    Ugl,dosta nam je suh zrak u stanu,jaaaako puno svjetla,pravim propuh sad ljeti da ne moram palit klimu toliko....
    Otpadali su mu listovi tek kad smo ga kupili (to je valjda normalno),jos u jednom navratu i sad opet prilicno..
    Ne bi htjela da uvene skroz dok se MM ne vrati doma (pa da slusam ti si ga ubila pricu) pa recite mi neki savjet za 1vu pomoc!
    U jako je veeelikoj i teskoj grasti koju nazalost ne mogu pomaknut,a iskreno nemam ga ni gdje da mu budu posebno drugaciji uvjeti nego sad...

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

benjamin ne voli propuh - možda mu to smeta
    ako ništa ne pomogne, možeš pokušati promijeniti zemlju ili dohraniti - možda je naprosto iscrpljena...

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Makni ga sa promaje i ako imaš prskalicu orošavaj ga. On ne voli mnogo vode, ali možda si ga ipak preretko zalivala. Ipak su velike vrućine, a kažeš i da je suv vazduh.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne voli direktan propuh. I ne voli da ga se dira, tako da muž ima pravo, nemoj ga očešat u prolazu . To je takva biljka. Ne pita puno, jednom tjedno zaliti, povremeno gnojiti ( ja 2 puta godišnje) i pustiti ga na miru, u kutu...A par listova mora pasti, listovi ostare i umru. Narast će novi. Mom ne rastu kad je ovako toplo, nego samo u proljeće i jesen. Sad sam išla gledati i bila su dva suha na granama, ni jedan ispod, grm je visok nekih metar i pol ( otprilike)

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne voli propuh i ne voli kada ga se okreće i dira. Također ne voli puno vode.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moj je jednu zimu cijeli ogolio. stavila sam ga u proljece na balkon i sad je opet ko nov.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

I moj zna ostat skoro bez svih listova.... i onda nakon nekog vremena opet bude bujan....

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hvala vam,bas ste me utjesile da to opadanje mozda i nije tragicno...

Nabasala na nekom forumu,lik koji mi se cini dosta strucan je napisao da njima mozda cak smeta ako im nalijes ono odjednom 2dcl vode nego da bi to trebalo na spricu,prskat itd itd...a jes osjetljivko...jer ja sam ga polila prije par dana....i onda je to opadanje postalo dramaticno....isla sam skinuti maloprije 2 zuta lista i kako sam rukom dotakla grane jos 3 zelena lista otpala...uf...a u grasti na dnu ih je isto prilicno...

MM ga je presadio i pognjojio ima par mjeseci,nije iscrpljen sigurno,jedino dakle moze bit propuh i moje ocesavanje...

Kupili smo prskalicu bas za cvijece...zimi sve biljke bas redovno prskamo jer se grijemo na klimu pa je zrak ekstra suh,sada to bas i ne radim...aj dobro,i to cu povremeno onda...
    Najbolje nam od svega sto imamo uspjeva zamioculcas,nove grane rastu ko lude....

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Benjamin je svojeglav. Nekad mu smeta sve, a nekad nista.
    Nekoliko zima mu je otpalo 80% lisca, jos sam mu i ja pomogla pa tresla stablo da to ubrzam. Ispod je svaki put bio tepih od lisca. U kasno proljece sam ga stavila na terasu i svaki put se oporavio. Ljetos ga nisam iznosila, puse po njemu klima, stalno prolazimo i smetamo mu, a on buja.
    Ja ga u ovih 7 godina koliko ga imam nisam prokuzila. Nema pravila.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hmmm,da ga ja protresem mislim da bi postao celavac....sto bi mu stvarno na taj nacin pomogla???

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne mislim da bi mu pomogla. Meni je islo na jetra to da stalno kapa list po list s njega pa sam ja to ubrzala :D

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo imali benjija (imamo ga još i danas) koji je od pikavca od 30 cm narastao u stablo od 2,5 m visine i izuzetno bujne krošnje.
    svaki put u ljeto bi mu otpali listovi. smješten uz prozor. uglavnom, treba mu jako jako puno svjetla, ne podnosi vrućinu (onu uz zagrijani prozor), makar se ne voli pomicati, ipak ga treba redovito (ne prečesto) okretati jer strana koja nije uz svijetlo ne lista i otpada lišće. Kad je zemlja suha, onda se zaljeva (naš najveći tegl bio je zaljevan sa 2 l vode svaki 3 dan). Nije bio prskan vodom po listovima jer si nismo mogli priuštiti mokre podove i zašpricane zidove, ali sam ga ja zato barem jednom godišnje očistila sa vlažnom krpicom (da, da - list po list).

Zadnjih 3 godine izbcili bi ga ljeti na dvorište i onda bi doslovno "procvjetao", bolje reći prolistao. I bio je predivan.
    No, pobrao je biljne uši (i to prestrašno). Tretirali smo ga mjesecima, i na kraju se sasušio. Skroz.
    Muž nije želio odrezati krošnju (mrtva priroda u stanu) i onda nakon 5 mjeseci je zarezao stablo da si označio gdje će ga prerezati (mislili smo taj batrljak od stabla staviti van i pričekati). I onda, nakon 2 tjedna, izašo je jedan listić i doslovno, svakim satom iz tog batrljka počele su izlaziti male tanke zelene mekane grane sa listićem.. Sad izgleda prekrasno i šašavo nakon cca 1,5 mjesec, debelo stablo visine 80 cm isprepleteno tankim super lisnatim grančicama.

uglavnom, živ je. <3

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imam ga i nisam ga shvatila
    zalijevam 1x u tjednu, ljeti možda 2x, al zaboravim pa to nije istina, zimi rjeđe

dohranjujem s nečim za bendžija, košta 3 kn i preporađa ga, bočica mi traje godinama, stavlja se mrvicu u 2 l i s tim zalijem njega i još jednu sobnu biljku koja malo sliči na palmu, a to uopće nije

dakle, moj je sad napola suh, a napola lisnat, visok oko metar

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Nabasala na nekom forumu,lik koji mi se cini dosta strucan je napisao da njima mozda cak smeta ako im nalijes ono odjednom 2dcl vode nego da bi to trebalo na spricu,prskat
    Fikusi ne vole da im se zadržava voda oko korena, ali obožavaju vlagu u vazduhu. Zato kada zalivaš voda koja iscuri u podmetač treba da se izlije, da im ne budu "mokre noge". Krupnolisni fikusi uživaju u čestom brisanju listova sa obe strane čistom vodom, a ovima sa sitnim je dovoljno prskanje.
    Koje boje su mu listovi? Tamno zeleni ili šatirani? Što svetlije listove ima biljka znači da ima manje hlorofila i treba joj više svetla.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •