Kak ječam? I slanutak? Kaj jedete čisti ječam?
kao i svako drugo varivo
mrkve, luka, celera
u ječam šaka graška i kukuruza
Ne znam dolazi li ti ovako nešto u obzir:
http://www.coolinarika.com/recept/meso-u-staklenki/
Ja sam probala za jedno zimovanje i bilo je skroz ok. Otvoriš, podgriješ, dodaš prilog ako želiš (mi smo jeli s rižom, krumpirom),ili jedeš samo.
Sada ću biti skro z of topici. Vozmi se mi prije par godina po Pelješcu i ode neka emisila lokalnog radija, šta jedu purgeri na moru. Ne mogu sve prepričati, ali zadnje jelo su bile punjene paprike punjene punjenim lignjama
He he he.... ja sam prošli tjedan kupila u Lidlu gotovu šalšu. Ne pamtim kad sam to zadnji put učinila... (nismo još probali, to je za godišnji). Inače, ranije sam znala sama skuhati šalšu za zimnicu, pogotovo ako bi me kolegica s posla zasula povrćem iz svog vrta, ali ove godine nema viškova. Jedna staklenka bila je za ljetovanje, kao i staklenka nekog domaćeg džema.
Smijem se zato je sam i sebe ulovila kako snižavam kriterije prema prilici. Ove godine i mi ćemo na godišnji dakle nositi kupovnu šalšu a bome i gotove juhe (zapravo povrtne kocke, rezance imam fine domaće). To je tak i tak jedina prilika kad se takve stvari jedu. Na godišnjem ne bježim od kranjskih kobasica, od šunke, od konzerviranog povrća (grah, kukuruz šećerac, šampinjoni... ovisno o lokaciji i mogućnostima opskrbe). Time se kroz godinu ne hranimo, djeca su mi starija od 10 godina i da prostiš - baš me briga hoće li tih desetak dana jesti nezdravo ili ne.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.07.2013. at 09:55
joj, ne znam kako bih pregrmjela juhu iz vrećice
ma znam
nikako
to stvarno nema šanse
išla sam jučer čitati te staklenke sa šalšom
ona sparova robna marka mi se čini jako u redu
nema nikakvih dodataka ni budalaština
a juhe su zapravo najlakše za skuhati: pasterizirana rajčica + voda + začini
kukuruz iz konzerve + voda + vrhnje za kuhanje
špinat + voda + vrhnje za kuhanje
bilo koje povrće + voda, pa sa vrhnjem ili bez njega
Posljednje uređivanje od apricot : 29.07.2013. at 09:59
U pravu si za juhe - to ćemo još vidjeti.
Zaboravih napisati za rižoto - imam ne baš prekrasna iskustva sa zamrzavanjem riže, škrob se raspada i nije fino.
super juhe se moze pripremiti ako se stavi bilo koje djeci nejestivo povrce (brokula, kelj i slicno, to moj bas ne voli u originalnom obliku) i 1 krumpir, ili zafrig ili pahuljice, palenta ili griz, stavis onako odokativno saku ili manje, a onda kad je skoro kuhano smiksas sa stapnim mikserom i jos malo prokuhas, sa malo zacina i par kapi maslinovog prefino
ja jos da olaksam stvar stavim tu juhu u salice pa pijemo i jedemo ostalo sto sam skuhala
ako napravis na gusto, onda to moze biti fini saft, uz dodatak vrhnja. rizu, palentu ili tjesteninu zna svako skuhat, ako ne muz, onda bi barem dijete od 10, 12 godina trebalo, nhf moje skromno misljenje
ili makarone sa sirom, nema lakse, pa palenta sa sirom i vrhnjem...
ne znam, ja nista ne smrzavam, al moj muz kuha i jedemo vecinom povrce, to nije za smrzavanje. cak i zitarce ili grahorice meni dorian nece jest ako je rucak od jucer pa iz frizidera, iako ga je jucer jeo ko lud
juha iz vrecice je iskoristiva na nacin da stavis malo tog praha u neko drugo jelo (saft, juha, varivo) da ima jaci okus, al ono fakat minimalno, al to samo ako nema nista drugo u ducanu, al sad ima povrca, voca, svega
meda, uz tvoju kuhinju bismo mi bili nesretni
LOOOOOL
to što ti kažeš "djeci nejestivo", moji se dave
jedu sirovu brokulu, sirovi kelj, tikvice, korabu, karfiol... sve povrće mi pojedu i prije nego stignem od njega nešto i skuhati
ti saftovi, riže, špagete... to je kod nas na meniju mooožda 4 puta godišnje
ok, pristajem da će sada uvjeti biti takvi pa ćemo skuhati i špagete i rižu
to zna i muž
ali, mi to najčešće bacimo
naravno da će se jesti palenta s jogurtom i slične stvari...
ali to je doručak/večera i to uopće nije upitno
nego, znaš ono kad se oko podne dođe s plaže, svi padaju u nesvijest od gladi... e, to mi treba
da se ujutro izvadi, a u podne onda samo prokuha
svake godine na moru kuhamo (otkako je kriza krenula
i nije meni teško skuhati ručak za 19 minta (točno toliko mi treba za sva variva iz ekspres lonca)
ovaj put su nevremena problem jer mene neće biti od 6 ujutro
i neću da djeca gube vrijeme koje bi trebala provoditi na plaži - na šetnju do placa/dućana i kupovinu namirnica
Apri ako ti za ručak treba 19 minuta, ne vidim problem. Uzmi lonac na more.
Prije spavanja nareži povrće i stavi u lonac u frižider.
Kad se probudiš stavi da se kuha. Taman dok se spremiš prođe 15 minuta, ugasi i gotovo.
Imaju friški ručak svaki dan.
tako inače radimo
osim što povrće ne režem navečer nego ujutro
i to mi je idealno
ujutro u 8 skuham i kad u podne dođemo s plaže, temperatura je taman za jesti
ali, velim, ne znam hoće li mi stati sve u auto, ovaj put su nam zahtjevi putovanja jako čudni
treba pomiriti more, posao, planine i svatove
i različite države
i sve ove dane si govorim da im niš neće biti ni ako pojedu sendvič
ali mi nekako ne uspijeva uvjeriti se u to
luđakinja!
Ili da na večer sve narežeš u lonac, a muž treba samo upaliti kad se probude i ugasiti za 15 minuta.
Apri, pa lonac ćeš nekud ugurati, a povrća ima za kupiti.
nije meni teško narezati ni skuhati, pa to traje nikoliko
nego nabaviti namirnice
ali to govorim od prvoga posta
al me nitko ne doživljava
LOOOOOOL
Nisam toliko rigorozna oko hrane, meni je veči problem što dijete ne želi svašta jesti.
Tako da juhe iz vrečice i umaci iz staklenke odmah otpadnu.
ja znam da sam jako komplicirana oko toga
iako su naša jela jako jednostavna
evo, dopustila sam si da tri dana razmišljam samo o jelu
ko da je to najvažnije u ćživotu
glupača!
Pa onda uzmi smrznuto sirovo povrće i to mi je 100% bolja opcija od kuhanog smrznutog jela.
Možeš i napraviti paketiće za svaki dan.
I samo zasipavaš u lonac i pali miško.
Lakše mi je narezati npr. mahune + drugo povrće i smrznuti paketić za jedan obrok, nego smrzavati gotov obrok, a koliko je ukusnije, da ne govorimo.
apri, uguraj svjeze povrce (koje ces ionako nositi, ako sam dobro razumijela), jednostavno u lonac. tako neces imati kubaturu lonca kao nesto pride, nego ono mjesto u autu, koje bi ti zauzelo povrce, zauzeti ce lonac s povrcem. (okej, matematicki ce biti malo vise)
mislim ti ces naravno odluciti, ali meni se to cini jednostavnije, od tih odmrzavanja, zamrzavanja..itd
inace, razumijem te potpuno sa sendvicina..itd, ali ja sam malkice evaulirala, jedan dan sa sendvicima, i jajima na oku, nece umrijeti.![]()
jaja na oko i salata
i uz to juha
sasvim pristojan ručak
sendvič... uh
Joj jesi komplicirana.
A kako ćeš nositi smrznutu hranu od Zg do tamo, količina za 13 dana mislim da ne stane baš u mali putni frižider??
Ja bi ponijela nekoliko kila tikvica (svaki dan možemo tikvice jesti), rižu, tjesteninu, jaja, mahune i onda vrtila ukrug par jela tih 13 dana. Svi ćete preživjeti i da samo paradajz i kruh jedete to vrijeme.![]()
da imas pravo. sendvic ti ne treba.
drugi dan jaja u tvrdo, nasjeces umijesas kapulu, rukolu, ili zutinicu, ili neke druge divlje trave.
ponesete jedun passatu ( ima dm, dobrih i jos bio), cesnjak, persin, par zlica slatkog vrhnja i super juha u 3 minute.
eto rucak broj dva
ja sam se iznenadila, ali pečene paprike se dobro drže nakon odmrzavanja, a zauzimaju i manje mjesta
Ma daj ne kompiciraj. Dodjite, raspakirajte se, odite u brzinsku kupovinu. A u autu prostor zuzme lonac i novcanice. I onda svako jutro sve buc i taj lonac. Mislim da je to najmanje komplicirano.
Ja ipak na odmor nosim zamrznuto. Zato što ne želim uopšte da se na odmoru bakćem sa kuvanjem počev od smišljanja šta ćemo jesti pa na dalje.
Na odmoru čitam knjigu, plivam i gledam u daljinu.
Ende.
da tjedan dana smišljam što ću skuhati za ponijeti na more odmah bih se samoubila i odustala od godišnjeg
Posljednje uređivanje od magriz : 29.07.2013. at 13:10
Anemona ili to odradiš kuvajući inače redovne ručkove samo u malo većoj količini.
Ili ti to odradi mama![]()
Stvarno, obavi veliku kupovinu pri dolasku i eto.
Kuhaj ujutro dok piješ kavu prije odlaska na teren.
jest, taman ću lupkati ujutro u 6 u sobi u kojoj spavaju djeca
ma ok sam ja sada
zapravo sam otvorila topik da se malo izjadam![]()
Onda promeni naziv teme u: Moji će se kupati i odmarati a ja moram da radim
pa da ti dajemo hagiće a ne savete za kuvanje
evo mi danas jedemo odmrznuto i podgrejano varivo sočivo-ječam
ne palim šporet na +44
kad već pričamo o zamrznutoj hrani, ne znam da li je neko probao da zamrzava tortu, komplet nafilovanu i ukrašenu šlagom i ukrasima
ja jesam (sveki neočekivano donela tortu detetu za rođ. pa je bilo bolje da zamrznem nego da bacim), zaledila dve vrste (voćnu i čokoladnu) i 15 dana kasnije izašle iz friza iste kao kad su ušle, šlag i dekoracije nisu ni mrdnuli![]()
razumijem jadanje, ali nemojte protiv sendviča. kuhano ili pečeno jaje, grilana paprika, tikvica ili balancana, rajčice, svježi sir, tvrdi sir ili panceta, a sve između dvi fete kruha su isto sendvič!
x
ja nosim punjenu papriku/ćufte i lazanje
prije polaska ispečem komad mesine i napravim salatu od tjestenine da imamo taj dan kad dođemo ručak/večeru
za ostale dane nosim ovako ciljano namirnice
al ja sam psihijatrija
koja na moru kuha komplet ručak
iako svake godine velim da nebudem više
i da moji mogu 10 dana preživjeti na juhi iz vrećice, jajima i hrenovkama
a onda ipak ponesem domaće rezance, povrće iz vrta, pol špajze i dalje nakuhavam
čak sam si jedne godine za rođendan ispekla i tortu/kolač
al ove godine za ozbiljno ne kuham
(i svejedno mjesec dana prije mora pratim temu)
tako i ja
mantram od proljeća da će preživjeti
i opet onda kuham jednako ko i doma
ok, moje ni doma nije ništa komplicirano, ali ipak kuham
i tako
zapravo sam vrlo jednostavna, iako zvučim komplicirano![]()
doduše, problem je još kaj moj mm ne jede luk...ni niš dinstano na luku
ni piletinu
ni ribu
ni tjesteninu
ni slanutak, bob,ječam i ostale po njemunamirnice
i onda ak neće on, neće ni klinci
ustvari, najsretniji je kad ima juhu, pečene krumpire, pečeno meso (čitaj;svinjetina) i salata
a klinci to baš ne ljube
i onda ja opet:i_sad_opet_fali_smajlić_lupa_glavom_u_zid:
e,da....i pizza zamrznuta...i zelje na čušpajz...sarma....grah....mahune....to kuham "na veliko" pa zamrzavam u manje porcije kad ne stignem kuhati pa izvadim. uglavnom za sebe i manjeg klinca...
osim pizze...to svi ponjupaju....
Ja uvijek nosim sve sa sobom na more što se tiče hrane, na otoku mi je sve tako skupo. Na moru kupujemo samo njihovo voće, eventualno povrće. Ali ne zauzme mi to tako previše mjesta jer uzmem sve na mjeru.
Ali baš me zanima apricot, što inače vaša obitelj jede? Vidim da jedete mahunarke, ali što još?
Ja sve škicam svaki čas na ovaj topic u nadi da ću naći kakvu zgodnu ideju i za naš godišnji.
ja imam onaj putni frižider
nije puno veliki, a treba da mi stane i onih uložaka što se pre toga drže 48h na ledu
tako da uzmem plastičnu kutiju koja je dimenzija kao frižider unutra
i ona mi je mera za zamrzivač
hranu zamrzavam u kesama za zamrzivač koje stavim u tu plastičnu kutiju da zadrže oblik
posle ih samo, kao cigle složim u putni friz
24h bez otvaranja drži bez problema
A da ti napises u koje mjesto ides, pa da vidimo ima li koja forumasica u blizini spremna kuhati koju porciju vise![]()
zanimljivo mi je citati ovu temu, jer uopce ne mogu zamisliti da bi zamrznula i onda to jela odmrznuto. a mm ne bi ni u kojim uvjetima. bas nas ima raznih![]()