Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Vanbracno dijete u obitelji

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno Vanbracno dijete u obitelji

Iz kratke veze imam dijete. Nismo bili u braku niti vanbracnoj zajednici i dijete nije nikad živjelo sa ocem. Na sudu smo dogovorili alimentaciju, koju nije nikad placao. Dijete vidi par puta godisnje i to kad se umjesa Css. U međuvremenu ja sam rodila drugo dijete, zivim sa zarucnikom i s nama je i moje dijete iz prethodne veze. Planiramo uskoro brak pa me zanima da li moj budući moze dati svoje prezime mojem prvom djetetu i kako bi se pravno to izvelo? Bioloski otac je u potpunosti nezainteresiran za dijete i ja bih zeljela a i moj zarucnik da budemo obitelj s jednim prezimenom.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

moze tvoj zarucnik priznati dijete,naravno to staviti na papir i upisat se kao otac...automatski dijete dobiva njegovo prezime (naravno ako zelis)...

tako je bila situacija u mojoj familiji...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Lidać, jesi ti sigurna u ovo? Dijete već ima upisanog oca, sumnjam da se to može promijeniti samo tako.

Marleni, na žalost, ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali savjetujem da se javiš u matični ured i czss, oni bi trebali znati koje su ti pravne mogućnosti. Znaš li možda koji je stav biološkog oca, da li bi se složio s promjenom prezimena djetetu?

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

u ovom slucaju kod nas je dijete bilo priznato.sa strane oca ali sa maminim prezimenim...osim ako je nesto drugacije...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Budući da biološki otac ima obvezu plaćanja alimentacije, očito je dijete priznao, smatram da se ništa ne može napraviti bez pristanka biološkog oca.
    Najbolje pitati na CZS za proceduru.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

ne mozete djetetu promijeniti prezime/dodati novo bez pristanka oca jer isti ima roditeljsku skrb nad djetetom bez obzira sto dijete s njim ne zivi ( i sto ne placa uzdrzavanje).

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Od mog muza bivsa zena je uspjela djeci nadodati prezime drugog muzs bez znanja njihovog oca. Oni su se samo pohvalili da imaju 2 prezimena. Ne znam kako

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Ne znam kako, ali meni je logično da ako dijete već nosi očevo prezime ne možeš ga samo tak promijenit.
    Da dijete nije priznao otac onda bi to bila druga priča.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Za dijete rođeno izvan braka kojemu je utvrđeno očinstvo, zahtjev za promjenu osobnog imena podnosi roditelj kod kojeg dijete živi, uz suglasnost drugog roditelja( osobno ili izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika).
    Ukoliko drugi roditelj ne da suglasnost za promjenu imena maloljetnog dijeteta, odluku donosi nadležni centar za socijalnu skrb. Odluka nadležnog centra priložit će se zahtjevu za promjenu osobnog imena. Takva suglasnost nije potrebna kada je roditelju oduzeto roditeljsko pravo.
    http://samohrani.com/cp.html

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •