dakle, kako sve pripremate krumpire
i molim da recepti budu mastoviti i ukusni
pire, restani, u slanoj vodi, pecen u rolu... to je vec dosadno
dakle, kako sve pripremate krumpire
i molim da recepti budu mastoviti i ukusni
pire, restani, u slanoj vodi, pecen u rolu... to je vec dosadno
Punjeni s mljevenim mesom i preliven vrhnjem i pečen u pećnici.
Ima ona neka indijska fora, mislim da se zove Bombajski krompir:
otprike ide ovako: u ulju preprzis hrpu zacina (kim, korijander, djumbir, so, biber, crvenu papriku, curry mjesavinu) i na to dodas kockice krompira i przis.
Ima slicna varijanta, ali je izvedba u rerni: napravis smjesu zacina, u to uvaljas kriske krompira (moze i malo skuhan) i stavis na resetku u rerni, ispod toga posudu s malo vode, da isparava a i da skuplja ulje.
Ili jednostavnije, skuhan krompir izrezes na "camce" i preprzis na jakoj vatri, na ulju. pospes persunom.
MOzes napraviti i valjuske, recepte imas na forumu negdje. to je nalik na njoke, samo s manje brasna i przi se, a ne kuha.
Ili, po njemacki, roesties: rendani krompir zacinis i pravis loptice koje samo stavis na ugrijano ulje u tavi i cekas da dobro porumeni s jedne strane. malo raspljostis. kad je porumenilo, prevrnes. dobijes nesto kao snicle od fasiranog mesa, samo sto nema mesa :D
Meni osobno je najdrazi kad se kuha u vodi s bijelim lukom. Prije nego sto voda skroz ispari doda se maslinovog ulja i persina. Onda se onako formalno zgnjeci ( ne da bude ko pire) i to je to. Vazno je samo ostaviti nesto vode unutra da ne bude presuho kasnije.
Super mi je i kad se kuha normalno u vodi. Pred kraj kuhanja na tavici se proprzi malo luka i crvene paprike. Onda se time prelije vec gotovi krompir. Koji se onda isto tako samo formalno zgnjeci.Moj muz voli uz ovo mahune dinstane s malo speka i luka.
A moze radit i svakakve kombinacije. REcimo dinstano na maslacu s mrkvom i celerom. (probaj dinstanu mrkvu i celer na maslacu, Marta dala ideju, genijalno nesto)
Isto tako mozes ga i zapeci s povrcem u rerni, uz varijaciju zacina. Meni je najdraze kad se pospe provansalskim travama i malo crvene paprike.
ili popečke: naribaš mrkvu, krumpir i luk, možeš dodati i jaje, formiraš popečke i eto.
wewa, to tvoje bih mogla danas. ali još nemam wok, a u tavu me ne stane onoliko koliko možemo pojesti.
Pa jos bi ti manje stalo u wok.apricot prvotno napisa
Przi u turama ;)
ja u turama?
nemere!
Španjolska tortilla.
Ne znam točno princip ali prvo djelomično popržiš krumpir narezan na tanke ploške, onda ga baciš u razbijena jaja i ponovo pržiš . Mora ostati u komadu (onak kao jako debela palačinka). može se dodati luk a i razno povrće. Meni se kod tortilje sviđa šta se može jesti i hladna.
ja volim i krumpi na pole (oprani neočišćeni krumpir se prereže na pola i peče u pečnici) jede se s putrom ili svježim sirom, ili špekom.
ili sa svim tim zajednoNanoiBeba prvotno napisa
(i onda izgledas ko ja)
Onda kupi vecu tavu!apricot prvotno napisa
Moje su sve oko 30-32 cm promjera.
ha, ha! Muki. Krumpir na pole je jelo mog djetinjstva. I špek i čvarci (al ne s krumpirom)
I ja se davim polama!NanoiBeba prvotno napisa
A za danas mi je MM narucio kuhani krompir s travnickim sirom.
Nije baš maštovito ali je mrvicu drugačije.
Oguliš krumpir i izrežeš na četvrtine, uvaljaš u kukuruzno brašno i svatiš u protvan namazan uljem i pečeš. Meni je super.
Kuhano - prženi:
Bijeli krumpir se oguli i reže poprijeko na cca. 7mm debele ploške, koje se poslažu u mrežicu friteze, onako na koso da se međusobno ne prekrivaju;
Mrežica se potopi u ulje, a svi krumpirići moraju biti potpuno u ulju;
Nafrlji se oko 90°C, tako da tek poneki mjehurić ide van - to je faza kuhanja, a važno je ne nafrljiti previše;
Oko pola sata kasnije kada se krumpiri zastakle (ili po potrebi duže) mrežica se digne, a friteza nafrlji na 170°C;
Kada se zagrije do kraja (ugasi se indikator grijača) potope se ukuhani krumpiri u vrelo ulje i prže se dok ne dobiju lijepu boju;
Istresu se u zdjelu u kojoj ih dočeka dvostruki sloj kuhinjskih ubrusa i dobro se protresu;
Nije potrebno soliti.
MLJACCCC, hrustavo, miriši, jošššš (OK, možda malkicu nezdravo, ali za jedamput tjedno - gušššttt)
Posebno nam je fino sa špinatom.
Flute od krumpira(ako vam ostane od pirea):
Dodate smjesi brašno i pečete na ulju. Može i na slatki način da se a pečeno stavi pekmeza od marelice.
O da.... s tim da ga ja kada prerežem malo odozgo posolim i protrljam polovice jedna o drugu. Poslije ga samo malo polijem maslinovim uljem... I jedem uz kiseli kupus. Mljac! A ako mi ostane krumpira, napravim ga na salatu. Puno ukusnije nego sa kuhanim krumpirom...NanoiBeba prvotno napisa
Mislim da znam šta ću sutra jesti![]()
joooj što je to fino... s pekmezom, a može i sa rastopljenom čokoladom!
Kasniš![]()
uletila mi janoccka - komentirala sam ivančičine ostatke pirea![]()
Pa da, sad me sjetila Janoccka, krumpir salata-kuhani krompir na ploške s lukom, i začinima(biber, sol, ulje, ocat).
A ima i kolač od krompira-sličan kao s kestenom(ima negdje i recept tu na forumu).
Krumpir s tijestom (kod nas se tzv. granatirmaš)
Skuha se krumpir isjeckan na kockice i tijesto se skuha odvojeno (najbolje domaći trganci, ali može bilo koje drugo). Na malo ulja poprižiš sitno sjeckani crveni luk i dodaš sitno mljevene crvene paprike, dodaš krumpire i tijesto.
Krumpir s rižom (staro slavonsko zimsko jelo)
U posudu na dno staviš malo ulja, zatim posložiš krumpir rezan na ploške, pa preko togo crveni luk, također izrezan na ploške, preko toga rasporediš riže, preko toga opet red krumpira izrezan na ploške. Sve zaliti vodom u koju se doda malo soli i sitno mljevene crvene paprike (da bude sve pokriveno vodom). Preko toga se složi slanina izrezana na ploške. Peći u pećnici na 180C cca 1,5 sat (u principu dok krumpiri i riža ne omekšaju).
Francuski krumpir
U posudu staviš malo ulja, pa red krumpira izrezanog na ploške (prethodno skuhan u ljusci i oguljen), red kuhanih jaja izrezanih na ploške i red kobasice izrezane (može i neko drugo suho meso). I tako slažeš opet krumpir, jaja, kobasica (do vrha posude), preliti kiselim vrhnjem i zapeći u pećnici.
Švrćo, ovo sve je i na mom meniju. Vidi se da smo obje slavonke. 8)
Krumpir u mikrovalnoj za "lijene" domaćice:
Krumpire (ne prevelike) na desetak mjesta ispikati vilicom. Staviti na tanjur, pokriti s naopačke okrenutom nekom plastičnom zdjelom i nafrljiti 10 min na najjače (900W kod mene).
Paziti kad se otklopi jer je puno pare. Ima okus kao skuhan u ljusci.
Nije mi jasno ovo "za lijene domacice". Meni je najgore oguliti krompir. Kasnije je sve pjesmica.![]()
Ah da, ovaj se ne guli prije, već samo opere.
Kasnije ga prepolovim i serviram, pa si svako guli na tanjuru. Mladi krumpir jedemo neoguljen.
čula sam nedavno da je super fora za guljenje krumpira: skuhati u kori i potopiti na par sekundi u hladnu vodu. ljuska samo sklizne - navodno.![]()
ja svoj krumpir upravo gurnula u pećnicu: narezala ga na četvrtine (po dužini), paprika i tikvice. i dooobro začinila.
uz to... ništa više!
tko bude gladan nek si maže kruh i putar.
Ajme, "grenadirmarš" sam i ja zaboravila. A obožavam ga. Još jedno jelo mog djetinjstva a nisam slavonka niti imam veze sa Slavonijom. To se jede i u Zagrebu.
Pola mjere (napr.mala šalica) brašna i dvostruko toliko griza u to se dolije vode toliko da se može promiješati i izliti (ne previše gusto) Izlije se u pouljenu vatrostalnu, na to krumpir narezan na šnite i zaliti kis. vrhnjem. Peče se u pećnici. Ova smjesa dolje dobije zlatno žutu boju i bude kao korica... mljac
Cekana, ovo mi zvuči super za brzinski ručak. Još samo neka salatica uz to.
Kako gulite mladi krompir? Od njega ostanu smeđi prsti? Ja ga stavim u lonac s poklopcem i lupam. Super se oguli kožica.
u rukavicama![]()
To nije fora, na mladom krompiru mora ostati malo kožice, i još kad se ispeče pa posipa sjeckanim peršin listom....Njamiiii!!!!
Oguliti i na krupne rezance naribati krumpir i staviti u malo dublju tavu, peći uz miješanje da se skroz ispeče, usput malo posoliti (povegetiti, kak vam paše). Kad je skroz pečeno, zaliti jajima i miješati dok se ne ispeku jaja. Ide uz salatu.
Naribaš krumpir i malu glavicu luka(može i bez)unutra staviš 2 jaja,1 kiselo vrhnje,malo soli,vegete i papra.Malo nauljiš protvanj i smjesu izliješ unutra.Peče se u roluoko pola sata na 200*,odnosno dok se ne napravi rumena korica.
Istom smjesom možeš napuniti svježu papriku i peći u rolu.
Ja mladi krumpir samo dobro operem i sastružem eventualno tamne točkice- pa narežem na četvrtine i buć u ulje! Ne bi bili tako fini da su bez korice.
Zaboravili na krumpirušu! Ja je radim bez mesa, samo ribani krompir, jaje, sol i biber i uvijem u tijesti za savijače.
Ajoj, pa svi smo zaboravili francuski krumpir. Meni jedno od najdražih jela - samo ttari previše vremena.
kako se radi francuski?
i sad nakon svih ovih mljac recepata izbaciti krumpir ?! to je jednostavno nemoguće, iako sam baš jučer pročitala da je po montignacu krumpir samo za svinje i da ga treba skroz izbacit iz prehrane
pa jel on normalan ?!![]()
KRUMPIR NA HARMONIKE
Ogulis nekoliko vecih krumpira, zarezes ih skoro do kraja (svakih 5 mm) i umetnes komadice slanih incuna, polijes masl. uljem, posipas sjeckanim cesnjakom i persinom i peces najmanje 45min na 180. Mogu se umetnuti i komadici speka...
ja sam poslusala montignaca i jedem krumpir samo slucajno, dva do tri puta godisnje.
i svaki put me nakon toga boli trbuh i osjecam se lose.
i nijedan od ovih recepata me nije potaknuo da se predomislim, osim ovoga s tikvicama i paprikom. ali moze to i bez krumpira![]()
ja ga se ne odričem ni u ludilu!!
mladi krompir:
dobro ga operem, prepolovim, nauljim pleh na kojem ću peći, stavim sol na polu i pečem dok se ne zažari
u pećnici s piletinom....oguli, operi, iskomadaj na velike komade, stavi u vrećicu za pečenje s malo: vegete mediterane, soli, papra, majčine dušice, origana, kockice sušenog vrata, ako imaš koju papriku, stavi je cijelu, svježu...i sve to lijepo zapačeš bez iti mrvice ulja (masnoća dođe iz pečene piletine)...samo je jako važno u svbe to uliti kojih 2 dl vode
(sve ovo može i sa starim krompirom ali je ljepše s mladim)
kuhani krompir:
operi, oguli, nasjeckaj na kockice, malo skuhaj nek omekša krompir, znaći ne skroz kuhan....ocijedi i dobro ohladi kroz tekući hladnu vodu
u tavu stavi: žlicu maslaca, vegetu mediteranu, malo sušenog vrata/dimljene šusnke isl. i kad se to malo zapeče ubaci kockice unutra...dinstaj kojih 15-ak min...
operi, oguli, nareži na ploške...skuhaj...preprži na ulju s malo vegete mediterane i prezle (krušne mrvice)
operi, oguli, nareži kako želiš, stavi kuhati
u vodu za kuhanje stavi:vegetu, sol, papar, origano,
procijedi kad se sve to skuha i papaj
njoki od jučerašnjeg pirea....mljac
ostalo ti je dosta kuhanog krompira i žao ti baciti...napravi pire od njega..u smjesu od standardnog što ide dodaj još i prezlu, papar, malo vegete, jedno jaje i napravi polpete od krompira (napraviš male valjuške, prije pečenja uvaljap ih u prezlu i pečeš na vrelom ulju dok ne porumene...oblik i veličinu biraj sama...
naribaj svježe oguljeni krompir na ribež
u to dodaj: sol, papar, vegetu, prezlu, jedno jaje
neka smjesa bude ni gusta ni rijetka
peci na vrelom ulju dok ne porumeni s obje strane...
ima toga jako puno
pa i kukuruz je samo za svinje...tako kažuMajaMajica prvotno napisa
a ja guštam u kuhanom ili u na žaru pečenom kukuruzu...
žitarice su isto za životinje...životinje od toga žive...
a nama je svima drago pojesti punozrnati kruh pa onako s guštom naletiti na zrno neke žitarice
Francuski krumpir:
skuhati krumpir u ljusci
skuhati jaja
skuhati kobasu
oguliti krupir, narezati na plošle, oljuštiti jaja i isto narezati na ploške, kao i kobasicu.
Zdinstati luk, pripremiti vrhnje (mi koristimo ono s placa)
Malo nauljiti posudu (pleh, vatrostalnu), slagati krumpir,pa jaja pa kobasicu, malo preliti uljem s lukom, pa još jedan red svega, opet dinstani luk i na kraju zaliti vrhnjem. I staviti peći.
ne kaze montignac da krumpir treba uzbjegavati zato sto je za svinje
nego zato sto ima visok glikemijski indeks a da se ono sto je u njemu kvalitetno ugl nalazi u kori koju ionako bacis
ovako obožavam,al naravno,sa špekom.dille prvotno napisa