Imam poprilično frustrirajući problem i nikako ne mogu doći do rješenja istoga...
Rodila sam prije 27 dana krasnog dječaka teškog 4050g. Imala sam čvrstu namjeru da dojim i vjerovala u sve šuplje priče kako samo 2-3% žena ne mogu da doje svoje dijete. Jesam li fakat upravo ja u tih 2-3%?
Od prvog dana mi je mali konstantno na dojkama. Od 7-8h ujutro do 21-22h uveče. Konstantno znači doista konstantno, nekad ga nosim sa sobom u wc, a jedem uglavnom tako što mi prinose ili otrčim u kuhinju i s nogu se natrpavam dok on cmizdri. Noću sam mirna, spava 1-2h pa jede, i tako nekoliko puta od 22h do 6-7h (ljepota nad ljepotama).
Sad je pitanje da li on tih svih 14h dnevno fakat jede. Naravno da ne, pa ni blizu nemam toliko mlijeka. On sisa, nekad se ljuti, nekad sisa u prazno, nekad kunja na siki, ali sam sigurna da, ma koliko mlijeka bilo u tim mojim malim sikama, on bi SVE to odmah posisao, tako da nije neka želja za bliskošću razlog njegovom visenju na sikama nego baš GLAD.
U silnom strahu sam ga vagala kad je imao 15 dana i tada je imao 4190g, što je relativno ok obzirom da je u prva tri dana solidno izgubio (nismo ga vagali, ali se jasno vidjelo). Zatim sam ga vagala kada je imao 22 dana (dakle, tačno za 7 dana) i imao je 4400g, što znači da je u tih 7 dana dobio 210g. I to sve zvuči prihvatljivo. On je naizgled zdrava beba, pomršava (jako je dug), ali zdrava. Stolice su mu redovne (5-10 puta dnevno, boja senfa), i morki dosta. No, nema šanse da će me neko uvjeriti da nije gladan.
Izdajanje? Kad? Obzirom da mi visi na sikama, a noću želim nešto i da odspavam. No, naravno da sam probala izdajati više puta i maksimalno sam izdojila 30ml (nakon dugog izdajanja pune sike).
Po pravilu ponuda-potražnja, ja bih do sada trebala proizvoditi ko zna koliko mlijeka, no sigurna sam da ni 1ml više ne proizvodim u odnosu na prije 20-tak dana. Dakle, ni to pravilo nije baš toliko zlatno.
Je li imao iko sličnih iskustava? I ima li smisla cijeli dan maltretirati gladnu bebu samo iz želje da se doji jer, poBogu, samo 2-3% žena to ne mogu.....