Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 65

Tema: Iščuđavanje zbog dojenja (u maloj sredini)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno Iščuđavanje zbog dojenja (u maloj sredini)

Želim podijeliti s vama nešto što me već dulje vrijeme iritira. Po naslovu topica možda ste pomislile da dojimo nekoliko godina, ali nama je samo 10 mjeseci, a iščuđavanje da (još uvijek) dojimo traje pa od ... negdje nakon što je navršila 3 mjeseca.
    Što je najgore, to se najviše događa kad odem do mojih na selo (nije to ono selo od nekad, uglavnom su to nove ili stare obnovljene kuće, rijetki se bave pojoprivredom, većina radi u privatnim firmama), nazvala bih to mjestom (ni selo, ni grad), a udaljeni su od nas nekih 10 km pa smo relativno često tamo. Tamo mi živi dosta rodbine pa i baka, tamo sam i ja odrasla.

Uglavnom, ne prođe dan da se netko ne iščuđava kako još uvijek dojim - od starih baba do mlađih cura. Već mjesecima slušam pitanja "još uvijek imaš mlijeka???", u prvih šest mjeseci znala sam dobivati pohvale "svaka čast da imaš dovoljno mlijeka", a sad su to već zabrinuti komentari "tako velika, a još sisa".
    Malo je reć da me svaka od ovih rečenica jako iritira. Pokušala sam biti strpljiva i objašnjavati kako se mlijeko proizvodi i što je dojenje na zahtjev, pogotovo dok su mi tupili da ću malu razmaziti jer joj dajem cicu svaki put kad zaplače. Pokušala sam objašnjavati da to što imam mlijeka nije nikakav "blagoslov" već najnormalnija prirodna stvar ponude i potražnje koju diktira beba. Pokušavam objasniti da dijete od 8 ili 10 mjeseci nije veliko, da je to još uvijek beba i da će to biti još neko vrijeme. Uglavnom, stalno nešto objašnjavam (o dohrani, nošenju i inim stvarima neću ovdje, ali to je tek posebna tema).
    Najstrašnije od svega su mi reakcije kad podojim dijete pred njima, npr. ako sam malu ostavila mami da je pričuva, kad se vratim, ona napadne moje sise, a recimo sjedi se ispred kuće. I onda se te žene '(rodbina, susjede i sl.) počnu smijuljiti, buljiti, čuditi tipa "gle, kako zna di su sise, gle, kako sisa".
    Meni je to nevjerovatno.

Ovo pišem jer sam se jučer ponovo susrela s čuđenjem kako mi dijete skoro hoda, a ja još dojim, a neki dan sam pukla sa sestričnu (mlađu od mene koja ima dvoje veće djece koju nije dojila jer "nije imala mlijeka") koja je je začuđeno urlala x-ti put dok sam dojila "kako samo zna naći sisu!!!!".

Ono što mi je tu najčudnije je da stvarno pojma nisam imala da je propaganda, a potom i praksa nedojenja toliko uhvatila korijenje da su nam čak i sela zaboravila da je dojenje najnormalnija i najprirodnija stvar među sisavcima. Zar je toliko malo majki dojilo????
    Pravilo dojenja svaka 3 sata toliko je naštetilo generacijama majki koje danas žive u uvjerenju da im je s 2 ili 3 mjeseca "ponestalo" mlijeka, ne shvaćajući da je dojenje na zahtjev, tj. onako kako se dojilo u davnini, zaslužno za to da mlijeka uvijek ima.

Ono što me zanima je da li je to samo moje iskustvo moje mikrosredine ili je to nešto s čim se i druge forumašice sreću?
    Već vidim kako će mi se zbog komentara na produženo dojenje dizati kosa na glavi. Od moje mame pa dalje.

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nije to tako samo u malim sredinama, svugdje slusam cudenja kako to da jos uvijek dojim, isto imamo 10 mjeseci. A ja se cudim cudenju

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ja ne obraćam pažnju na komentare i ne gubim vreme i snagu na objašnjavanje.
    I svaki dan se neko čudi.
    Isto mala sredina, varoš, ali malo nas doji.
    Primetila sam da su muškarci u mojoj okolini više od žena za produženo dojenje.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj cikla prvotno napisa Vidi poruku
    Primetila sam da su muškarci u mojoj okolini više od žena za produženo dojenje.
    Potpisujem! Ovo sam i ja primjetila!

Što se tiče zlobnih komentara, doživjela sam ih jako puno ...i ne znam kako bi to komentirala...da li je to ljubomora, zloba ili neznanje ????

Neki komentari su me jako pogodili, od nekih osoba ih nisam očekivala....

ALI DOJILA SAM I DALJE I TO NAMJERNO ISPRED NJIH..... i da...sve su to komentari osoba koje su malo dojile...ili nisu...i to te osobe ne razumiju...

Zato se ne nerviraj i uživaj u dojenju....moja mala je sa 14 mj. prestala tražiti cicu ,a ja sam je htjela još dojiti

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A čuj, da tek čuješ isčuđavanje radi nedojenja, i još kad kažeš da ga ne smatraš nešto previše bitnim...

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne dojenje je došlo u modu....
    Isto mala sredina-glavna sam čudakinja jer sam malu dojila 2 god. a malog JOŠ dojim "iako je napunio godinu i u vrtiću je a ja radim".... Komentari-boli glava. Al prestaneš se zamarat kad vidiš da objasnjavanje ne vodi nikamo.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A za ne dojenje vjerujem da su jos zesca iscudjavanja. Mislim ono - zivi i pusti druge da zive.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    A za ne dojenje vjerujem da su jos zesca iscudjavanja. Mislim ono - zivi i pusti druge da zive.
    X

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ljudi ne znaju. Ne treba se ljutit, samo sebe trosis bezveze. Ja sam s vremenom prestala odgovarati na pitanja onak za ozbiljno. Ili bih u nedogled samo postavljala protupitanja.
    Jos dojis?
    Da i?

Imas mlijeka?
    Zasto mislis da nemam?

Jel to nije stetno sad?
    Zasto mislis da je stetno?

I nakon par protupitanja, umore se oni a ja ne. Prije sam se umarala ja.
    No nakon nekog vremena samo skuzis da nitko vise ne pita i ne komentira, bar ne tebi, za ono sto ne cujem, ne marim.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja zivim u manjoj sredini i nismo imali situacija s iscudjivanjem, cak ni kad je sisao vec kao trogodisnjak, na plazi.
    Sigurno je tesko, bez obzira dojile ili ne. Primijetila sam da okolini nikako ne mozemo udovoljiti (mi roditelji), uvijek oni smatraju da imaju bolje rjesenje, nacin i metode. Ne treba se obazirati na to.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nitko mi nije iščuđavao ni kad nisam dojila bebu od 3 mjeseca ni kad sam dojila mrgu od dvije godine. Briga ljude za mene i moju sisu

Lastane, jesam li ja uopće socijalizirana

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj trampolina;2233383
    [SIZE=1
    prvotno napisa
    Lastane, jesam li ja uopće socijalizirana [/SIZE]
    Jesi, jer nije bitno što drugi govore i misle, tvoja sisa, tvoje dijete, tvoja odluka i- jednostavno se ne obazireš.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja na sve imam kratki odgovor, da ili ne ovisno o pitanju
    svako daljnje propitivanje zaustavim tako da usmjerim razgovor u nekom desetom pravcu
    samo s jednom prijateljicom dugo i detaljno raspredam o dojenju, povremeno

nemoj se živcirati, to ti je samo na tvoju štetu
    tko želi znati više o dojenju ili bilo čemu saznat će
    tko ne želi neće a nisam ja tu da nikog prosvjećujem ili ubjeđujem kako bi trebao živjeti
    isto tako ne dijelim prodike onimas koje ne doje jer ne možemo nikada sa sigurnošću znati nečije razloge za ili protiv
    a mislim i da znam razloge to nije nešto što se dotiče mene ili moje djece

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što mi je tu najčudnije je da stvarno pojma nisam imala da je propaganda, a potom i praksa nedojenja toliko uhvatila korijenje da su nam čak i sela zaboravila da je dojenje najnormalnija i najprirodnija stvar među sisavcima. Zar je toliko malo majki dojilo????

Ono što me zanima je da li je to samo moje iskustvo moje mikrosredine ili je to nešto s čim se i druge forumašice sreću?
    Drage, hvala puno na utjesi, svjesna sam da će savjeta i čuđenja uvijek i oko svega biti i da se ne smijem pilati. Ma ne pilaju me toliko neke druge stvari (npr. kad stalno moram odgovarati zašto mala još nema cipele ili jučer jedno pet puta zašto ne jede kolače) jer sam svjesna da su to informacije do kojih netko ne mora doći i jer su se neke stvari stubokom promijenile od kad su nas odgajali.
    Međutim, pila me ovo oko dojenja, a prvi post nisam napisala primarno zbog utjehe. Ono što mi je zapravo važnije je ovo kvotano gore - stvarno sam i iskreno iznenađena brojem žena koje nisu dojile i ženama koje se čude dojenju duljem od 3 mjeseca. U takvoj okolini da ne dojim to uopće ne bi izazvalo nikakvo čuđenje (da se referiram na neke od vas).
    Stvarno nisam znala da je to tako pa si nekako mislim možda je samo moja mikrosredina takva i glupo mi je izvlačiti zaključke samo na temelju svog iskustva. Do prije godinu dana nisam imala nikakvih informacija oko dojenja i ta me tema nije naročito zanimala, a sad kad sam u tome čudim se kako su ljudska bića i po tom pitanju "odprirodila".

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Evo ja moram pohvaliti bakicu iz našeg zabitog sela na Žumberku, pohvalila me jer još uvijek dojim! I rekla da nema boljeg.
    Žena se nije sa Žumberka cijeli život makla, jedino sinu na svadbu u Zagreb.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

E pa Zuska, najbolje da počneš kao Lucija Elen...baš me nasmijala
    Da,i mene čudi kako su ljudi totalno u ne znanju što se dojenja tiče a onda još ti isti se iščudjavaju.baš zato jer žive u neznanju.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A nek se čude. Ja nisam ulazila u diskusiju, nego samo potvrdila - e, dojim, dojim.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

većina nas uči iskustvom, pa ako nemaš to iskiustvo, teško je shvatiti. -)

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

A bas o tom iscuđavanju moze se pricati i pricati.
    Ali situacija kod pedijatra je mene ostavila malo u cudu.
    Moram ja sa mrvicom na UZ mozga. U ordinaciji pedijatar i specijalizantica. Legnem mrvicu na stol i ona pocne plakati,zena je pokusava smiriti ali ne ide. Okrene se prema meni i malo nervozno-mama imamo li dudu,bocu nesto da smirimo djete?-
    Malo sam ostala paf i malo dođem sebi izvadim siku -ma naravno sve imam sta god trebam-
    E tada ste trebali vidjeti i onda -ne moram niti reci da vise nije ni rijec progovorila.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Hahaha, ovo se meni na EKG-u dogodilo, sestra je zatvarala vrata dok sam je umirivala da ne bi doktor vidio prljavu rabotu
    A i općenito su se po pedijatriji iščuđavali što ne pijemo čaj, nemamo dudu (beba 2,5 mjeseca) ali su u stvari svi imali pozitivne reakcije.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Hahaha, ovo se meni na EKG-u dogodilo, sestra je zatvarala vrata dok sam je umirivala da ne bi doktor vidio prljavu rabotu
    A i općenito su se po pedijatriji iščuđavali što ne pijemo čaj, nemamo dudu (beba 2,5 mjeseca) ali su u stvari svi imali pozitivne reakcije.
    sve klince sam uspavljivala na cici pa u kolica da bi mogla napravit ekg+uzv srca

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Upadam kao padobranac jer sam pročitala samo prvih par postova, ali čuđenje dojenju je čini mi se vrlo rasprostranjena pojava.

Samo jedan primjer: bili smo prije par dana na jednoj proslavi, 20-ak odraslih, polovica od nazočnih odmah nakon što se je malo divila 6-mjesečnoj bebi, pitala me je se:

"Još dojiš?",
    zatim su na moj potvrdan odgovor stizala začuđena pitanja:
    "Imaš dovoljno mlijeka?"
    "Koliko često ga dojiš, je li svaka 4 sata?"

Kad sam im odgovorila da uz dohranu koja je sasvim dobro krenula, dojim kad god on traži, i do 10 puta dnevno ispala sam gotovo najveća čudakinja koju su sreli u životu!
    A još kad sam im rekla su početak dohrane sa bili žganci i tikvica a ne keksi sa bananom, svi su redom od čuđenja vrtili očima!:

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni je bilo smiješno kad me pitala teta u vrtiću (adaptacija nam ide teško i sporo):

Teta: Jako je vezan uz vas, vi još dojite?
    Ja: Ne, nisam ga uopće dojila.

Teta: A kad ste počeli raditi, tek se sad odvojio od vas? (22mj!)
    Ja: Ne, radim od kad je imao 6mj. Valjda me voli jer sam mu dobra mama!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je bilo smiješno kad me pitala teta u vrtiću (adaptacija nam ide teško i sporo):

Teta: Jako je vezan uz vas, vi još dojite?
    Ja: Ne, nisam ga uopće dojila.

Teta: A kad ste počeli raditi, tek se sad odvojio od vas? (22mj!)
    Ja: Ne, radim od kad je imao 6mj. Valjda me voli jer sam mu dobra mama!
    to je samo ocit primjer iskrivljene i pogresne percepcije kao i predrasuda o dojenju.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zuska, ja sam isto u maloj sredini, gdje skoro pa nitko ne doji. Prvo dijete sam dojila do 4. godine, drugo još dojim. Do 3. ročkasa sam mlađeg dojila svugdje, nije mi bio bed i baš me je brigalo (ipak je to drugo dijete pa je nakako lakše imati stav baš me briga što drugi misle, a nisam se dala smesti niti ulazila u razgovore, nastojala sam promijeniti temu osim ako su bila pitanja i/ili razgovor meni ok). Sad od kad ima 3 mi je malo bed ga dojiti samo tako u javnost pa se nastojimo malo bolje kamuflirati ili odvraćat mu pažnju dok ne dođemo doma.

No kad sam bila u Kanadi prošle zime iznenadila sam se koliko su ljudi bili zgroženi mojim dojenjem dvogodišnjaka a da se nisam pritom preko glave pokrila sam poplunom ili zatvorila se u drugu sobu ili u WC dok dojim. Tako da nismo mi baš tako loši koliko nam se ponekad čini.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    No kad sam bila u Kanadi prošle zime iznenadila sam se koliko su ljudi bili zgroženi mojim dojenjem dvogodišnjaka a da se nisam pritom preko glave pokrila sam poplunom ili zatvorila se u drugu sobu ili u WC dok dojim. Tako da nismo mi baš tako loši koliko nam se ponekad čini.
    Tu cak ne moras dojiti ni dvogodisnjaka. Bilo kakvo pokazivanje sise u javnosti je prestrasna stvar. :/

Na svu srecu, ima i onih koji doje bilo gdje. Cak je uspio i lokalni LatchOn event prije mjesec, dva.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Izgleda onda da propaganda raznih kršitelja kodova nije dospjela jedino do moje zabiti od Žumberka.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja se kod ovakvih tema uvijek čudim čuđenju
    ja sam dojila skoro 5 godina (jedno dijete)
    i možda sam čula jedan nelijep komentar ("to rade žene koje žele patološki vezati djecu na sebe" i to kad je dijete imalo 1,5 god) i 2-3 reakcije više iznenađenja nego čuđenja
    i to je sve
    ili sam ja imala sreće ili sam bila gluha

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    i možda sam čula jedan nelijep komentar ("to rade žene koje žele patološki vezati djecu na sebe" i to kad je dijete imalo 1,5 god)
    nadam se ne od mene

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    nadam se ne od mene
    ma ne
    pa znam ja da ti tako ne misliš

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Možda se samo ne osvrćemo na raznorazne komentare.
    Kod frizera jedna žena me pita da li maloj dajem vodu ipak je žedna-ljeto je-
    Moj odgovor je bio-to znači i da je gladna jer pije mljeko a ne jede grah.
    Tu je sjedila jedna bakica koja se glasno nasmijala,pohvalila moje dojenje i započela priču o njoj i sestrama kako ih je mama dugo dojila jer je bilo ratno vrijeme i nije baš bilo hrane. I sve su narasle,bile zdrave i imale obitelj. I da dojim dokle god budem htjela i da ne slušam okolo ljude. I da zašto se svi isčuđavaju dojenju kada su svi ti ljudi nekada potezali sisu?!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas na selu su, od ovih koji su fakat sa sela, dakle starosjedioca, komentari o produženom dojenju super. a još pozitivniji su prema porodu kod kuće, oduševljeni su kaj se nakon 70-80 godina opet neko "rodil kod nas na bregu"

a inače sam iskustva kao a70v, ili negativnih reakcija nije uopće bilo, ili sam ja gluha

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas na selu su, od ovih koji su fakat sa sela, dakle starosjedioca, komentari o produženom dojenju super. a još pozitivniji su prema porodu kod kuće, oduševljeni su kaj se nakon 70-80 godina opet neko "rodil kod nas na bregu"

a inače sam iskustva kao a70v, ili negativnih reakcija nije uopće bilo, ili sam ja gluha
    I jas valjda gluha. Ili mi negativni komentrai izadju na drugo uho po ih ne zapamtim
    Pamtim pozitivne

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a šta ja znam, ja nisma primjetila negativne komentare, al moram priznat ni ne osvrćem se na takve (bit će odbijaju se od mene ). Meni je to posve prirodno i normalno, dojila sam prvo dijete 15 mj, tako nekako ću vjerojatno i sada.

uopće mi nije nigdje bed reći da ide u jaslice i još doji, ne kužim zašto bi bilo, a ako neko kaže "Još doji?" ja kažem da i još će, ali morma priznat uglavnom su mi bili jako pozitivni komentari tipa Svaka čast!

i ovo ko klara.

Ne znam zašto al kad vidim majku negdje vani da doji svoje dijete, baš imam potrebu pogledat je onako slatko i poslat poruku da je prekrasno to što radi.

a ako me netko pita: šta još imaš mlijeka? ja samo kažem: pa ako stavljaš dijete na sisu, onda ga imaš!. nasmijem se i idem dalje.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja živim s liječnicom koja se ne može načudit zašto, pobogu, dojim dijete koje već hoda
    Baš me neki dan, po ne znam koji put, pilala da kad ga mislim odbit od sise, ja sam u tom trenu dojila malog, kad je uletila jedna draga, starija susjeda i totalno se raspametila kad me vidjela da dojim, oduševila se jer već dugo nije vidjela tako upornu dojilju i ono najbitnije, ušutkala je svekrvu barem na kratko

Ne obazirem se na komentare, čak štoviše, pravim se luda. Kad me zabrinuto pitaju kako to da još uvijek dojim ja sa največim osmjehom na licu kažem "zato jer mi je to super". I niko mi ništa ne može

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

mislim da se ne radi o maloj sredini nego o ljudima koji se cude.Svog sina sam doila dvije godine,bilo je tu raznih komentara pa cak i ljubomore kod mama koje su propustile dok je bilo vrijeme za to dati svojim bebama najbolje sto je priroda stvorila za njih-majcino mlijeko.Ali najvise sam se sokirala kad sam isla u posjetu sestricni u Pariz.Wau-Pariz...Naravno dijete mi je bilo gladno ili zedno,trazio je siku,sjedili smo drustvance za stolom.Ja sam se okrenula ledjima i podoila svoje dijete.Kad ce moja sestricna na to : Daj molim te nemoj to tu raditi ispast ces seljacina te da za parizane doje samo jos ciganke...te da je misljenje francuskinja da su dojke stvorene za nju i njezinog partnera;na to sam upitala a zasto je onda u njima mlijeko???Da nisam sjedila pala bi...takva metropola a tako malo znanja.
    Zato Zuska doji do kada god budes mogla.Ja sam prestala nakon dvije godine jer me je pocelo iritirati i nekako ici na zivce.Doim i nervozna ni od cega.....Podrzavam sve doilje a oni koji kazu da nakon 6mj ili nakon godinu dana nema vise potrebe;varaju se...jer dok sam god doila moje djete je bilo zdravo,ni nosic mu nije procurio.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Sad si me, BettyBlue, sjetila, da, bilo je komentara da sam ko ciganka, hodam i dojim

Ma skužila sam da mene to sve pila i zato jer moja mama nije bila nešto prodojeći raspoložena i nije bila neka podrška. Prvih mjesec, dva dana dok sam skoro stalno dojila bila je čak i podrugljiva. Danas npr. kad se potužim da smo imali lošu noć i da nisam ništa spavala, ona samo odvrati da nek prestanem dojiti pa da ću se naspavati.
    I tako ja dojenje, štoviše, dojenje na zahtjev, zapravo od prvog dana moram pred njom braniti ... pa pred širom rodbinom i susjedima.. pa šire... i umorim se svako toliko.
    Ali, nije sve tako crno, sad će vam biti smiješno, ali svekrva mi je bila velika podrška, ona je vrlo prodojeća i moderna i podržava me u svim odlukama oko bebe.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    da, bilo je komentara da sam ko ciganka, hodam i dojim
    Već sam, mislim, jednom napisala... dojim di stignem, di nas glad, žeđ zadesi. Jednom sam dojila naslonjena na stablo na Pulskom korzu... samo sam čekala da nam neko baci 2 kune.

Moji najveći cico-skeptici su zamukli kad su vidjeli kako dobro napreduje, kako je spretna i vesela... iako, zamisli, gotovo ništa ne jede. Zapravo, nisu zamukli, komentari su nastavili:
    -Mora da imaš jako kvalitetno mlijeko!
    -Naravno da imam.
    -A do kad ćeš dojiti?
    -Ne znam, pitaj Smjehuljicu!
    -A vidi nje, cica i ne pušta... ta bu htela do 5. godine.
    -Pa do 5. godine.
    Tišina. Više niko niš ne pita.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

istina je da se djete prestane buditi nocu kad prestane sisati,tako je bilo a sa mojim sinom,ne znam zasto ali tako je.Ali meni je bilo vaznije zdravlje moga djeteta nego moje spavanje.Svako bi bilo lijepo da nas okolina podrzi jer imati djete samo po sebi je velika zadaca,jos plus komentari i osude,pa uzas...

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Mi dojimo tek tri mjeseca, ali naslušali smo se svakakvih savjeta i komentara, uglavnom sve redom od žena koje su i same dojile 3-4 mjeseca. Ovo mi je najbolji:
    -"I ne daješ mu ništa drugo osim cice?"
    -"Ne."
    -"Hmm, da. Samo, znaš, ne znam kolko dugo budeš tak mogla dojiti. Nemaš baš velika prsa."

Jadna ja

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

hahaha,super komentari.Meni su se isto svi cudili jer sam sa svojih 41 kilu doila 2 godine i skoro do godinu dana nije nista drugo htjeo jesti,a flasicu smo totalno preskocili.Sa sike na casu.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Meni se čude u stilu "a imaš dovoljno mlijeka"-uvijek sam bila tek neznatno od "ravna daska" prosjeka pa im je nevjerojatno da žene s malim grudima mogu nahraniti skoro 4mjesečnog 6kilaša ( a rođen je tek malo više od 2kg ) ) I da naravno, ona pitanja " a nije ti mlijeko slabo", pih..A do kad? Samo velim - sa mojih cica premjestit će se na curine - pa zašute...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja, kao aleks, ili sam zaboravna ili selektivno slušam :D no, ne sjećam se loših komentara
    nekad su ljudi znali pitati koliko ja dojim (ali, uz smijeh, ne zlobno) pa bih rekla: ma, samo tri godine

hoću reći, ljudima je to uglavnom bilo ili super. ili svejedno

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi smo dobijali svakakve komentare, više dete nego ja (baci to, ti si velika devojčica...) i gomile nekih začuđenih pogleda. Ali bilo je i jako puno pozitivnih.
    Sisala je 51 mesec.
    I od svega, jedino što mi je smetalo je zgražavanje pedijatrice, i njen pokušaj da me ubedi da prestanem. Pošto je na sve načine pokušala da me ubedi kako za "tim" nema nikakve potrebe, a ja se pozvala na preporuke WHO ona mi je, onako, "u poverenju" rekla da WHO te preporuke piše zbog "zemalja trećeg sveta" i da se to ne odnosi na nas, pa nismo mi toliko zaostali da dojimo decu stariju od godine dana. Zanimljivo je i to da je ta ista pedijatrica full zagovarala dojenje dok je dete bilo mlađe od godinu dana, hvalila čak i jako male dobitke na težini i nikad nije predložila uvođenje adaptiranog iako smo imali poteškoća u početku.

E da, još jednom mi je zasmetalo komentarisanje mog produženog dojenja, desilo se nedavno iako mala ne sisa već više od godinu dana. Neko me je u razgovoru naveo kao "onu što je dojila skoro do škole" pa me još prozvaše da to potvrdim, a cela ta ekipa što je o tome pričala gledala me kao cirkusku nakazu. Ali ti ljudi su mi totalno nebitni i to je samo razlog više da nastavim da ih izbegavam.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

moja poznanica je prestala doiti strogo kada je bebac napunio godinu dana,bez obzira na to sto je mali bio stalno bolestan i cesto po bolnicama zbog bronhitisa;zato sto kako ona kaze ako ga ne odviknem do godine dana starosti poslije ce biti tesko.Ali sta je bitnije od bebinog zdravlja,a ja sam uvjerena da majcino mlijeko lijeci bolje od bilo kojeg antibiotika i to bez nuspojava.Cak sam citala da bolesna beba ostavi bacile na siki pri sisanju i vec do drugog podoja sika proizvete lijek za to od cega beba boluje.Ali kao sto je vec netko rekao nisam ja tu da molim nekoga da doji.To je individualna stvar.A kada prestati dojiti to mogu odluciti samo mama i djete i NITKO DRUGI...

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj BettyBlue50 prvotno napisa Vidi poruku
    moja poznanica je prestala doiti strogo kada je bebac napunio godinu dana,bez obzira na to sto je mali bio stalno bolestan i cesto po bolnicama zbog bronhitisa;zato sto kako ona kaze ako ga ne odviknem do godine dana starosti poslije ce biti tesko.Ali sta je bitnije od bebinog zdravlja,a ja sam uvjerena da majcino mlijeko lijeci bolje od bilo kojeg antibiotika i to bez nuspojava.Cak sam citala da bolesna beba ostavi bacile na siki pri sisanju i vec do drugog podoja sika proizvete lijek za to od cega beba boluje.Ali kao sto je vec netko rekao nisam ja tu da molim nekoga da doji.To je individualna stvar.A kada prestati dojiti to mogu odluciti samo mama i djete i NITKO DRUGI...
    Ovo si vjerojatno krivo shvatila. Ne proizvodi dojka lijek, nego se u majčinom mlijeku nalaze, između ostaloga, antitijela na uzročnike bolesti s kojima su majka i dijete došli u kontakt. Tako da, na primjer, cijela obitelj može imati virozu, a dijete koje doji je neće dobiti zbog antitijela iz majčinog mlijeka. Ili, ako se i ono razboli, tijek bolesti će obično biti puno blaži.

Što se teme tiče, stvarno se ne mogu načuditi komentarima zdravstvenih radnika i nije mi jasno kako bi to majčino mlijeko nakon godine dana prestalo biti korisno za dijete kad se zna da je mlijeko majki koje doje stariju djecu, zbog rjeđih podoja, još koncentriranije hranjivim tvarima i antitijelima.

U vezi argumenta da je lakše prestati dojiti dijete od godine dana nego starije dijete, ne bih se složila. Dijete od godine dana još ne razumije kako sada odjednom nema cice, dok se sa starijim djetetom može dogovoriti i na taj mu se način učiniti prestanak dojenja lakšim. Barem je to moje iskustvo.

A ljudi se ionako iščuđavaju svemu i svačemu, valjda nam je u našoj prirodi da svijet mjerimo svojim metrom i čudimo se svemu što ispada iz tih okvira.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo dobijali svakakve komentare, više dete nego ja (baci to, ti si velika devojčica...) i gomile nekih začuđenih pogleda. Ali bilo je i jako puno pozitivnih.

E da, još jednom mi je zasmetalo komentarisanje mog produženog dojenja, desilo se nedavno iako mala ne sisa već više od godinu dana. Neko me je u razgovoru naveo kao "onu što je dojila skoro do škole" pa me još prozvaše da to potvrdim, a cela ta ekipa što je o tome pričala gledala me kao cirkusku nakazu. Ali ti ljudi su mi totalno nebitni i to je samo razlog više da nastavim da ih izbegavam.
    Super ti je komentar, Vissnja.
    Ali iz tvog posta totalno čujem svoje babe .
    Imam jednu rođakinju koja je još prije 15 godina dugo dojila svoju stariju curicu i nju svako toliko spomenu kao primjer "dojenja skoro do škole" i već je bilo par komentara da hoću li i ja tako. (To što je ta cura izrasla u divno stvorenje, to nitko ne komentira).

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

haha, ma sta mi kazes Zuska, iscudjavaju se na selu.. ma iscudjavaju se i u najmodernijim zemljama svijeta. zlo je nazalost svuda zavladalo. taj neki tabu, neki stid i svacije pravo da ti oni odrede kada je dosta dojenja.
    ja se licno trudim da ne dojim previse u javnosti i nekako sad vec sa 16mj. smo presli u fazu kad nismo nikom interesantni pa su zaboravili ali naravno poneko ako i pita pita kada mislim prestati ili se pita kako ce to moje dijete prezivjeti. a ja zaista ne vidim razloga da prestanem. uzivamo, rastemo divno, odmaramo i legimo skupa...

R_anama avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

selo moje malo... najbolji komentar sam dobila kad je imao nekih 3 ili 4 mjeseca: moraš ga učiti da jede jer kad izgubiš mlijeko bit će teško

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj R_anama prvotno napisa Vidi poruku
    selo moje malo... najbolji komentar sam dobila kad je imao nekih 3 ili 4 mjeseca: moraš ga učiti da jede jer kad izgubiš mlijeko bit će teško

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •