Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 142

Tema: Život u Beču

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih sutra otišla u Beč, tako elegantno da se ne bih ni okrenula.
    Vjerujem da su klinci prilagodljivi i da se začas adaptiraju i ja bih uživala.
    skoro da bih i ja
    jedan sam period skoro pa živjela tamo (u trajnoj posjeti mužu, tadašnjem dečku ), a u zagreb sam dolazila samo na ispitne rokove. ah )
    uglavnom, bilo nam je divno, predivno

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

evo me...
    Ja sam u Becu 13 godina. Da se osvrnem na dosadasnje teme:
    Integracija je slozena tema. Ima onih koji se nece integrirati (cesce su to turci) i onih koji zele, ali nailaze na odbijanje od strane austrijanaca. Ako cemo generalizirati, austrijanac ce uvijek prije za prijatelja izabrati austrijanca i zaposliti austrijanca. Auslenderi su drugorazredna i trecerazredna bica. Budimo realni, ako FPÖ (polit. stranka) si moze priustit da im na izbornim plakatima budu kojekakvi neprijateljski slogani protiv stranaca i ocekuju da na taj nacim privuku birace, onda to ipak nesato znaci. Jer odredjen broj i privuku. Ove godine su izabrali jako pristojan slogan u usporedbi sa proslim godinama: "Voli svoga bliznjega" a ispod Toga "ja volim svoje austrijance"...tako nesto. Dakle, poruka austrijskoj naciji je da voli samo svoje,a ove ostale ne treba voljeti. I to je jedan od njihovih pitomijih oglasa.
    Ulazak u internacionalno drustvo, prema mom iskustvu nije zasluga muza, nego cesce igra slucaja, sklop okolnosti. Od kad sam dosla, radim uglavnom na hrvatskom jeziku ili bolje reci 50-50, pa si mi i kolege ljudi sa nasih prostora. Ne zato jer sam ih svjesno izabrala, nego jednostavno su se tu nasli.
    Austrijske prijatelje imam s faxa, ali oni bi se vise mogli nazvati boljim poznanicima, jer se puno manje vidimo (da ne duljim o svom tempu studiranja) I naravno, mladi obrazovani ljudi su puno otvoreniji za poznanstva sa mladim obrazovanim auslenderima. Ovi stari nizeg obrazovanja, niti ne sakrivaju da te ne zele u njihovoj zemlji, a ponekad tocno vidim da se savladavaju da ti nesto ne dobace u facu.
    Ne bi rekla da je "uzas" druziti se sa hrvatima i srbima ovdje, kako je to netko rekao, ali cinjenica je da ces onda puno sporije uciti jezik. Dakle, ako zelis izbjeci da se "utopis" u cisto migrantskom drustvu, izbjegavaj uzeti stan u 10, 15 i 16 Bezirku. Mada, bez brige, u svakoj zgradi ces naci nekoga sa yugo prostora. U 18 bez. nesto manje, i u novim skupim zgradama manje.
    Dakle, u mladima je spas:-)

U parkicima, ovisno o Bezirku, ima dosta turaka i tu i tamo koji austrijanac. Mali turci su razulareni i fali im odgoja, cast iznimkama, al da se izdrzat:-)

Cijene: nije bas da ces se sokirati nekom velikom razlikom u cijeni, osim ako zelis kupovati finjak. Nama ne treba za klopu 800€, ali trebalo bi nam da jedemo sve bio, za sto nemamo love.

Bio klopa: Odes na Naschmarkt (trznica) i tamo imas standove sa bio -svacim. Ima i po ducanima, ali ako ako odes u kupovinu za cijeli tjedan, onda ces obici nekoliko ducana da bi kupila sve sto trebas, a da bude bio. A ima i opcija da bio namirnice narucis internetom, pa ti dostave.

drzavni vrtici su kako koji, ovaj nas nije bas nesto.

Lijecnici koma! U 13 godina sam nasla jedino koliko-toliko dobrog ginica, ostalo 0 bodova. Al nije bas da sam se pretrgla trazeci. No, kao i ovdje, tako i tu, odes na forum, pa se informiras:-). Zubari su losi.

Za kucne ljubimce ne znam...

Eto, skupi si malo kulturnog naroda vasih godina oko sebe i bit ce ti divno:-) Ove ostale gledaj, al ne diraj:-)
    Nemojte si previse mislit, ugrabite priliku, kasnije ce ih hrpa preko grane, pa ce biti teze naci posao.

Ono sto ja volim na austriji, je osjecaj da nema toliko snobizma i vjecitog usporedjivanja, mrsav, debeli, mastan, suh, skockan, manje skockan....vise se nekako stavlja naglasak na individualnost i na individualni izbor stila zivota.
    (i molim, zanemarite gramatiku, zurim za stednjak)

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

joj ljudi, ja sam napisala svasta nesto i sad ne mogu postat. Prvo mi je dosla poruka da samnjim smajlice na komada 5, a onda nesto da nemam permission... Al iskopirala sam u word, pa cu ukeljit kasnije ako bude islo.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Uh-puh baš mi je zanimljiv tvoj post, potpuno drugačiji od iskustva moje prijateljice... ona se gotovo odbila družiti s našima, imala je isključivo Austrijance za prijatelje, još su u kontaktu iako ima 6 godina da se vratila.
    Možda je njena prednost što je vrlo brzo naučila njemački savršeno, integrirala se u roku keks...
    A što se tiče liječnika, ima samo fantastična iskustva, a trebala je zbilja njihovu pomoć kad je rodila puno prije vremena.

Kavofob... ovo čisto zbog balansa.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I meni drago da netko napise i drugu perspektivu, iako se ona meni uklapa u ono sto ja mislim.
    FPOe je zbilja iritantan, al ja bih umrla od tuge kad bi mene ocijenjivali prema Ruzi Tomasic kojoj je Hrvatska za Hrvate i Tompsonu. To je srodna partija Ruzinoj.
    I ja njegujem prijateljstvo sa svojim prijateljima Nijemcima nakon puno godina izbivanja. Nije da se svaki dan cujemo, ali tu su za nas i vidimo se s vecinom jednom godisnje tu ili tamo. Al da ne mogu normalno na njemackom razgovarati, nema sanse da bi to funkcioniralo.
    Ja sam napisala da je uzas druziti se samo s Jugosima. Mozda preteska rijec, al to nikako ne bi bio moj izbor, onda mi je bolje u Zagrebu. Nije lako ni brzo, al treba se potruditi.
    Kao sto sam napisala nama je puno bolje islo kroz sport i kulturu. Kod mene na poslu nije bio nikakav problem, al tu je bilo barem cetvrtina stranaca sa svih kontinenata pa stranac nije nista neobicno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dirljivo mi je bilo kad sam dosla vratiti eu vozacku, rekao mi je gospodin u Rathausu - nemojte vracati, mozda nam se vratite. A u Berlinu mi je policajac pregledavao putovnicu, trazi vizu, ja velim da nemam vise, o on me stao ispitivati da zasto nemam, da oni trebaju moju struku i gdje bih se trebala probati javiti za posao. I tak...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

I meni je super da pišete o različitim iskustvima

Troškovi za hranu i stan mi se čine razumni i otprilike slični kako je i ovdje.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kavofob, evo i mene , reci kako ti mogu pomoći.

Moje iskustvo je (kuc-kuc u drvo, praznovjerje da se ne ureknem ) jako dobro.

Život u Beču je prilično skup (iako Beč nije najskuplji grad u Austriji), ali sve se zapravo svodi na to u kojem ćeš kvartu živjeti, u kojim ćeš dućanima kupovati, kakvu hranu, kakvu odjeću, koliko ćeš koristiti grad (kina, kazališta, muzeje...), hoćeš li ići kod doktora preko osiguranja ili privatno i tako dalje. Zbog svega toga mi je teško napisati ti nešto konkretno, jer ne znam kakve su vam životne navike i prioriteti. Npr. u mom kvartu najam jednosobnog stana od 30 kvadrata košta od 650 eura na više (u cijenu je uračunat dio režija, a dio se plaća posebno, sistem je drugačiji nego u Hrvatskoj). S druge strane, postoje kvartovi u kojima ćeš za tu lovu dobiti dvosobni ili čak trosobni stan. Naravno, u tim će kvartovima vrtići, škole i sve ostalo biti osjetno lošije; mi imamo prijatelje koji su svjesno odlučili živjeti u lošijem (čitaj: povoljnijem) kvartu kako bi uštedjeli nešto love, pa sad tu ušteđenu lovu daju za privatnu školu, jer su im u susjedstvu sve javne preloše, i na kraju su na istome.

Mjesto u vrtiću nije teško dobiti, a posljednja godina vrtića (prije škole) je obavezna kako bi sva djeca krenula u školu s barem osnovnim znanjem njemačkog. Ako do polaska djeteta u školu ne naučiš jezik, u nekim osnovnim školama (u dijelovima grada s mnogo useljenika) postoji program "Mama uči njemački", besplatna škola jezika za mame u vrijeme dok su im djeca na nastavi. Prije par godina, Grad je odlučio da vrtić mora biti besplatan, tako da su gradski (javni) vrtići besplatni, a privatni su besplatni do iznosa cijene gradskih; ako ti dijete ide u privatni vrtić koji je skuplji od gradskog, plaćaš samo razliku.

Što si još pitala? Ja još od 1997. imam divnu doktoricu opće prakse (starija gospođa, bojim se koga ću naći kad ode u mirovinu), većinu specijalističkih pregleda obavljam u bolnici, a zubaru idem u Zg. Prijatelje imam odasvud, većinom su Austrijanci, družimo se i posjećujemo i zaista bih lagala kad bih rekla da se osjećam diskriminirano ili drugorazredno. Dapače, ostala sam prilično iznenađena kad je jedan forumaš prije par godina to napisao, a sad vidim i forumašica iznad mene. No, dobro je znati da ima i takvih iskustava.

Ako ti mogu bilo kako pomoći, javi mi se na pp.
    Posljednje uređivanje od Sanja : 14.08.2013. at 00:29

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Sanja, hvala ti

Upravo sam se spremala pisati pp pred spavanje, kad vidim da si se javila na temi.

Dobila sam jako mnogo info, preplavljena sam cijelom pričom o mogućem odlasku, u jednom trenutku u glavi već pakiram kofere, u drugom osjetim neku težinu i pitam se je li to prava odluka (koja u biti još nije donešena).

Sad ću se malo ohladiti od razmišljanja, ali ako se stvari nastave razvijati u ovom smjeru, imat ću sigurno mnogo konkretnih pitanja. Unaprijed zahvaljujem na strpljenju i pomoći

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

te se spominju radne vize koje se dobiju preko muže, i slično ( na onoj temi o Americi bilo je navedeno da isti moraju biti u braku) jel i tu važi da se mora biti u braku.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ima istine u ovome što piše Uh-puh, Austrijanci jesu drugačiji, Njemci i Austrijanci zapravo nemaju puno sličnosti osim jezika. Dva su to skroz različita naroda i nije ih dobro uspoređivati, oni isto to ne vole, ustvari mrze. I Austrijanci jesu zatvoreniji prema strancima, dosta za razliku od Njemaca. Ne mogu govoriti iz svog iskustva pa se baš ne javljam jer ne živim u Austriji, samo je znam dobro kao turist, a to je ipak drugačije nego kada tamo živiš x godina. Živim u Njemačkoj i znam da se život podosta razlikuje i u samoj Njemačkoj, zavisi u kojem si dijelu.

Ali svejedno mislim da odlazak u Austriju je dobar izbor, obogoati te to sigurno i proširi vidike sigurno. A naći ekipu, pa to je isto pomalo stvar sreće, kako ti se potrefi. Već u samoj zgradi gdje nađeš prvi stan možeš sresti par sa kojima će kliknuti odmah, bez obzira na nacionalnost, tako da ja ne bi baš tako generalizirala, jesu zatvoreniji, ali u biti koliko ja znam imaju pozitivni stav prema Hrvatima, u biti nas simpatiziraju i ne bježe od nas. Velim stvar sreće, kako i nas ima svakakvih ima i njih.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Recimo nama nije kliknulo sa Hrvatima u Njemačkoj, a živimo dugo godina. Toliko si želimo prijatelje Hrvate, ali ne ide i ne ide. Nismo imali sreće, nismo još sreli par sa kojim bi kliknulo.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

safran, nije lako s tobom kliknuti. ovo iznosim sudeci samo po nekim tvojim procitanim postovima.smijesim se jer mislim kako si ti ocijenila jednu forumasicu samo po tome, a nije to bas jednostavno, bez "oci u oci"
    inace, u becu imam blisku obitelj, djeca su se odlicno prilagodila, bili su bebe kad su otisli, danas studenti. njima je austrija domovina. njihovoj mami bas i ne. prestizna hrvatska diploma je ostala u ladici jer nije uspjela poloziti ispite kojim bi ju mogla koristiti. radi sa srednjoskolskom svjedodzbom. no, tako jest i zive uzimajuci najbolje sto mogu od lijepog beca.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    I Austrijanci jesu zatvoreniji prema strancima, dosta za razliku od Njemaca.
    Bila sam puno u Austriji, što privatno, što poslovno... u Njemačkoj manje... ali sam srela puno ljudi. Ni u jednoj zemlji nisam osjetila da su zatvoreni prema strancima. Ovisi s kim se srećeš, valjda... ja bi prije rekla da svakoj zemlji ima ljudi koji su zatvoreni prema strancima, krenimo od Hrvatske.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Safran, imas pravo. Al na takve razlike smo svi navikli ovdje doma. Po prihvacanju doseljenika nas vidim puno slicnijim Austrijancima, nego Nijemcima. Generalno gledajuci su i Hrvati iz Bosne nama ovdje "problem", u Zagrebu Dalmatinci, u Dalmaciji svi Vlaji, a pogotovo Zagrepcani. Al sigurna sam da se vecina nas iz Zagreba druzi i s Dalmatincima i Bosancima i da osobno ustvari nemamo nikakav problemu glavi s doseljenicima i osobno nisam imala neki posebno los tretman u Dalmaciji zbog naglaska. A tih 10-20% zatvorenih me niti ne zanima.
    Šikaniranje od strane sluzbenika je u Zagrebu pet put gore nego u AT ili DE. Al ne mozes to kao Hrvat u Hrvatskoj pripisati nacionalnoj osnovi, jedino nekulturi i ljenosti. Ne trebaju ti ti ljudi svaki dan, al kad se vratis ovdje sa zapada ne mozes doci k sebi od bezobrazluka nasih sluzbenika. Ja bas nisam neki softi i uspjeli su me rasplakati nakon mjesec dana maltretiranja po salterima. U Njemackoj kao useljenik nisam nikada bila tako tretirana.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dok ja napisem, naredalo se postova. Ja se slazem sa Safran da su Austrijanci zatvoreniji. S druge strane se u Opatiji ponasaju kao da je Franz Jozef ovdje na vlasti. Ne svi, oni koji ti upadnu u oci zbog bezobrazluka.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    safran, nije lako s tobom kliknuti.
    Nije, nije Beti3

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Jucer napisem post i ugasi mi se ipad
    Prijatelji hrvati i drugi spanjolci nisu u braku,doduse imaju zajednicko djete,dobili su vize.
    Jucer bas pricam sa frendicom talijankom oni su 9god.u stanu,gazde na katu kuce.djeca im se druze zajedno,ali nikad u 9god.gazda stana nije pozvala Kety(talijanka) da dode na kavu.iako imaju prekrasan vrt veliki,nemaju pravo na koristenje istog. Pak susedi njemci totalna suprotnost! Vidli nase decke kako se igraju vodom u vrtu,i donijeli im novu aqua igracku. Eto oni nama prisli prvi,druzimo se zajedno,rockasi,kave,djeca se druze kod njih i kod nas.. Stvrano duse od ljudi. Odusevljeni smo sto smo iz hrvtaske... Jenodstavno u sklapanju prijateljstva treba imati malo srece. I nekako bih rekla da se stvari posloze jednostavno s vremenom. Prijatelje hrvate smo upoznali na aerodromu,talijanka,spanjolka,indijci,njemci su nam susedi. Svi imaju djecu pa nam je to bio veliki pokretac da se pocetak druzenja nastavi relativno intezivno. Pak drugi par on njemac,ona hrvatica rodena u njemackoj takodjer meni prisla na kupanju jer je cula da pricam hrvatski,a njoj je velika zelja da im djete nauci nas jezik,a i zelja muza. Eto novog prijateljstva.
    Sve u svemu ima nas svakakvih,kukturnih ili ne bez obzira od kuda si. Istina da su turci ti koji cesto odskacu (kao kad u ducanu stave salatu 1cent,pa moraju isti zatvoriti jer se tuku) ali takodjer "poznanica" turkinja totalna suprotnost. Kao i neku vecer kad mi se njemac u 2ujutro derao ispod prozora,jer je suseda sa 2kata slavila rockas... Pa sam tako kulturno otvorila prozor i sasula mu sve sto ga ide
    Eeh da i recimo sto sam radila,sve dok nisam usla u ducan sa tekstilom i govorim svojoj djeci pstt,mir... Teta ce se ljutit! A kad ona meni (hrvatica) istu gresku sam ja radila! Nee,neee nitko nece zvati policiju,niti vas istjerati iz zemlje zato sto su djeca glasna bilo doma,u ducanu.. Pa mama oni samo cvile,nista druge ne rade! I bas joj hvala na tome. U pocetku sam mislila da ne smijemo pisnuti niti da se smijemo "cuti", sta ako bude problema,pa ce se zaliti,pa susedi,pa gazda stana... Na kraju ispada da su moji milina kakva su bila i jesu dr.djeca iz susedstva... Sve i svemu zivimo normalno,reagiram na situacije jednako kao da sam i u hrv.,i uopce se nedam smesti niti imam osjecaj da sam manje vrijedna sto nisam "svabica"

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Safran, imas pravo. Al na takve razlike smo svi navikli ovdje doma. Po prihvacanju doseljenika nas vidim puno slicnijim Austrijancima, nego Nijemcima. Generalno gledajuci su i Hrvati iz Bosne nama ovdje "problem", u Zagrebu Dalmatinci, u Dalmaciji svi Vlaji, a pogotovo Zagrepcani. Al sigurna sam da se vecina nas iz Zagreba druzi i s Dalmatincima i Bosancima i da osobno ustvari nemamo nikakav problemu glavi s doseljenicima i osobno nisam imala neki posebno los tretman u Dalmaciji zbog naglaska. A tih 10-20% zatvorenih me niti ne zanima.
    Šikaniranje od strane sluzbenika je u Zagrebu pet put gore nego u AT ili DE. Al ne mozes to kao Hrvat u Hrvatskoj pripisati nacionalnoj osnovi, jedino nekulturi i ljenosti. Ne trebaju ti ti ljudi svaki dan, al kad se vratis ovdje sa zapada ne mozes doci k sebi od bezobrazluka nasih sluzbenika. Ja bas nisam neki softi i uspjeli su me rasplakati nakon mjesec dana maltretiranja po salterima. U Njemackoj kao useljenik nisam nikada bila tako tretirana.
    Mogu ovo stvarno potpisati, tako nešto mi je i bilo u glavi dok sam pisala ovo gore.
    Moram reći da ni ja nikad nisam recimo osjetila taj neprijateljski stav od strane Dalmatinaca, pa ni onih najlokalnijih, i volim Dalmaciju iznad svega. Da imamo novaca dovoljno da si možemo sve ovo ispuniti što smo si ovdje zacrtali, sutra bi se preselila negdje u Dalmaciju živjeti.

Ovo sa službenicima i mene uvijek naljuti kad smo u Hrvatskoj, pa onda redovito zavapim, joj jedva čekam da se vratim u Njemačku, pa kad sam u Njemačkoj, joj jedva čekam da odemo opet u Hr i tako u krug Hoću reći, ma svugdje baš svugdje ima svojih i prednosti i nedostataka, ali putovanje i pogotovo odlazak u neku drugu zemlju, život tamo, stvarno može u životu biti samo još jedan plus u svakom smislu.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Recimo nama nije kliknulo sa Hrvatima u Njemačkoj, a živimo dugo godina. Toliko si želimo prijatelje Hrvate, ali ne ide i ne ide. Nismo imali sreće, nismo još sreli par sa kojim bi kliknulo.
    Do si u njemackoj,pa da se kliknemo

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Reci Minhen, pleas

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Neee
    Stuttgart!
    Ali nije minhen daleko
    Spanjolci se sele u minhen krajem god.pa ti ih poslaljem! Oni su opiceni kao i mi

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Može, možeBaš se prije mjesec dana iznajmljivao stan kat iznad nas, šteta da nismo došli do ovoga, možda bi bilo nešto za njih.

Nego stvarno nisi daleko, baš bi i mogli probat dogovorit da se vidimo. Vidi ovo, sudjed prijatelj tik iznad nas ima stan, malo je bolestan, pa je u biti uvijek kod mame, stan je evo već 2 godine uvijek prazan.
    Sad pred porod, ove zime bile su moja teta i svekrva gore kod njega, jer je naš premali, stvarno nisu imale gdje spavati, i ustupio nam je bez pol frke i rekao da samojavimo kad nam opet zatreba.
    Daj ostat ćemo u kontaktu, ja samo čekam da ovaj moj mališa konačno počne manje spavati, on je ko švicarski sat, svaki dan od 9:30 - 11:30 i onda opet od 14:30 - 16:00 i onda opet frka već u 19 h moramo se spremat svi za krevet, pa samo ovo ljeto toalno ukomi, ni u Hr nejdemo. Strašno puno spava, za razliku od moje cure sa kojom smo od 2 popodne pa do 9 navečer mogli već sa 6 mj gdje smohtjeli i imati goste i ići bilo gdje.

Sad sam malo zachatala temu, SORRY, ali pošaljem ti privatno još svoje podatke.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Austrija jako brije na sve eko. Mislim da je među vodećima u Europi. Sigurno ćeš naći, al po višim cijenama, što je i normalno. Za jaja znam da možeš i u nekim običnim dućanima naći. U biti se o jajima niti ne govori kod nas, kad malo razmislim, a bilo je lani da se zabranjuje u EU prodaja jaja od kokoši iz kaveza, evo link. Kod nas možeš gotovo isključivo takva naći u dućanima. Jedino u jednom lancu (da ne reklamiram) imaju jaja od kokoši iz štale. Njemački Kaefighaltung znači iz kaveza i jaje ima na žigu prvi broj 3 (i na kutiji ispod poklopca piše), Bodenhaltung su koke koje hodaju po štali - broj 2, i Freihaltung su slobodne koke, a jaja su označena šifrom koja počinje s brojem 1. Sanja : ), što je s tim jajima, je l prodaju ova iz Kaefighaltunga ili ne (bile su afere neke oko toga)?

Orasi im ništa ne valjaju, to sam nosila odavde. S druge strane kod nas većina malih (i velikih, naravno) seljaka koristi nekoliko puta veću količinu pesticida od dozvoljene, tako da je austrijsko povrće sigurno bolje kvalitete što se toga tiče, okus je pitanje navike. A austrijski pekmezi su mi mrak. Vino imaš u blizini dobro - odite u Gradišće iliti Burgenland na Neusiedlersee. Ima jedan slatki gradić zove se Rust. Tamo u dvorištima možeš degustirati i probavati i kupiti solidno vino za 5-6 eura (naravno ima i skuplje ). To će i djeci biti zabavno jer ima puno roda i cijelo mjesto je uređeno u skladu s tim. Ima neka serija na TV-u, zove se Winzerkoenig. Obična sapunica, ali nekad snimaju u tom Rustu.

Ne bih ja brinula što se tiče zdravlja hrane. Austrijanci su dosta kruti, ne vjerujem da ima puno propusta. Kod Nijemaca bih više "prilagodbi" očekivala.
    Jucer kupljena,a za manja pakiranja jaja moram vidjeti sto pise na kutiji.nisam do sada obracala paznju na druga,jer su ova od 10kom,kolicina koja nam.min.treba,i cijena je ok.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Može, možeBaš se prije mjesec dana iznajmljivao stan kat iznad nas, šteta da nismo došli do ovoga, možda bi bilo nešto za njih.

Nego stvarno nisi daleko, baš bi i mogli probat dogovorit da se vidimo. Vidi ovo, sudjed prijatelj tik iznad nas ima stan, malo je bolestan, pa je u biti uvijek kod mame, stan je evo već 2 godine uvijek prazan.
    Sad pred porod, ove zime bile su moja teta i svekrva gore kod njega, jer je naš premali, stvarno nisu imale gdje spavati, i ustupio nam je bez pol frke i rekao da samojavimo kad nam opet zatreba.
    Daj ostat ćemo u kontaktu, ja samo čekam da ovaj moj mališa konačno počne manje spavati, on je ko švicarski sat, svaki dan od 9:30 - 11:30 i onda opet od 14:30 - 16:00 i onda opet frka već u 19 h moramo se spremat svi za krevet, pa samo ovo ljeto toalno ukomi, ni u Hr nejdemo. Strašno puno spava, za razliku od moje cure sa kojom smo od 2 popodne pa do 9 navečer mogli već sa 6 mj gdje smohtjeli i imati goste i ići bilo gdje.

Sad sam malo zachatala temu, SORRY, ali pošaljem ti privatno još svoje podatke.
    Moze javi se na pp,pa da ne silazimo ovdje sa teme.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, hvala ti
    Nema na čemu, ako ću ti još nekako moći pomoći, javi mi se (na topic ili na pp, svejedno).

Samo da još dodam, jer vidim da si se detaljno raspitivala o hrani. Ovako, u svakom najobičnijem samoposluživanju postoji linija bio-proizvoda. Postoje, naravno, i specijalizirani bio-dućani, ali meni su manje-više izvan ruke, pa rijetko navratim do njih. Takav tip dućana obično je osjetno skuplji od ostalih, no bio-proizvodi u običnim samoposluživanjima jednako su dobri i kvalitetni (bio-certifikat se u Austriji ne dobiva samo tako) kao ovi iz specijaliziranih dućana i tek mrvicu skuplji od običnih proizvoda. Što se tiče jaja, ja u svom lokalnom Sparu kupujem bio-jaja kokica koje trčkaraju po dvorištu.

Udruga koja je ekvivalent našem "Potrošaču" radila je prije par godina usporedbu kvalitete desetak bio-proizvoda različitih proizvođača i većina ispitanih proizvoda koja je pobijedila bila je iz bio-linije Hofera, jednog od najjeftinijih lanaca samoposluživanja. Dakle, kvalitetna bio-hrana može se kupiti za sasvim pristojne iznose, nije potrebno na njih trošiti bogatstvo.

Što se tiče tržnica na kojima se mogu kupiti proizvodi direktno od proizvođača, i njih ima dosta. Evo, vidi ovdje:
    http://www.stadtbekannt.at/de/wien/g...ernm_rkte.html
    http://www.wissenswertes.at/index.ph...uernmarkt-wien

Ovo ti je popis tržnica i bio-dućana:
    http://www.lisa.at/naturkostfachgeschaefte.htm

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da riješim misteriju jaja ( ), u Austriji se ne prodaju jaja koka iz kaveza.

Kategorije su:
    2. Bodenhaltung (koke koje žive u zatvorenom, u štali, i hodaju po tlu)
    1. Freihaltung (koke koje dan provode na otvorenom)
    0. Biologisch (koke iz kategorije 1 koje su hranjene biološki uzgojenom hranom).

I zatim idu veličine, srednja i velika.

Uz to je na svakom jajetu otisnuta zemlja podrijetla i šifra proizvođača.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku

Nadam se da će ta praksa uskoro doći i u HR. Uvjeti u kojima žive koke nesilice su prestrašni.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi smo ovdje u mom gradicu zakinuti sa lijepo opskbljenom trznicom
    Povrce uzmem u ducanu,a voce sam odlucila uzeti u vocarnama.jest da je razlika u novcu,ali itekako i u okusu voca.frendica je vegetarijanka (sir,mlijeko..to jede),riba ne,trose oko 400€

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sanja a kolko vi trošite za klopu cca?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi trosimo oko 800€.s tim da ja tu racunam i kucne potrepstine,dakle sve sto kupujem u ducanu,i racunam ducan gdje kupujem pelene za mladeg,kreme,sampone..bude i manje naravno,al sve ovisi dali se zalomi rostiljanje,rockasi,blagdani.. Nama je ujedno i najveca potrosnja na hranu.i u hrv,smo jako puno trosili na hranu.
    Neke stvari su kao u hrv.cijenom,neke skuplje,a neke jeftinije. Jaja (oopet jaja) sad nakon poskupljenja su 1,09€. Pak krumpir 2,5kg 4€.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ček, ček, nemoj reći da jedno jedino jaje košta 1EUR

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ne,ne 10 jaja. Sorry zaboravila sam napisati

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Huh, dobro je. Evo znoj mi se slijeva niz čelo... ja trošim 50-60 jaja tjedno

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Dakle profitirat ces,u hrv.su skuplja koliko znam
    Nego sta radite sa toliko puno jaja tjedno? Ja mislila da mi pretjerujemo 20kom.tjedno

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Da, u HR su duplo skuplja, li barem kupujem domaća, ne kavezna

Za vikend doručkujemo kajganu od 15 jaja (md 7, ja 3, najstariji 3, curka 2) i već ode 30 na sub i ned. Tijekom tjedna skuham još 12; md-u za gablec 2x po 3 i meni za užinu isto. Ostalih 10-20 ode u kolače i jela.

Volimo jaja, nekad ih znam i 70 potrošiti, ako imam

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Beč ili ne, ali nikako ne smijete toliko jaja jesti. Zdravi organizam može bez problema izdržati 4-7 jaja tjedno (u to su uključena i jaja u kolačima i tjestenini). Sve više od toga je preveliko opterećenje. Jedan žutanjak jaja ima nešto više od 200mg kolesterola. A ljudskom odraslom tijelu bi trebala granica unosa biti 300mg dnevno. Odraslom. Zdravom.

Tolika količina jaja je stvarno nepotrebna. I štetna, pa ma koliko ih voljeli jesti. A djeci pogotovo.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Beti, što bi tek rekla da znaš koliko tjedno maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti pojedem

Evo zanimljiv tekst koga zanima mišljenje o jajima iz druge perspektive

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trebas nick promijeniti u kolesterol

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Da, puno ovisi o tome u Koje drustvo upadnes/odaberes. NIje mi jasno kako su neke cure uspjele imati samo super iskustva i odgovorno tvrdim da to ne odgovara realnosti. Ne znam koliko puta Sam cula kako je netko promrmljao "Scheiß Ausländer"...onak na cesti, usput...A dogodilo mi se da je i meni odbruseno nesto slicno. Al, velim, to su stariji ljudi i primitivci, no ipak boli. Al da sad ne duljim o takvim stvarima.....NIje sve med i mlijeko, ima i ovoga....i te stvari su dio stvarnosti.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Sanja, ti onda zivis na nekom elitnom Beckum brdascu?

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Super Sam ja to napisala, pardoncek! Pisem na iPadu, pa ispadne svasta

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Beti, što bi tek rekla da znaš koliko tjedno maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti pojedem

Evo zanimljiv tekst koga zanima mišljenje o jajima iz druge perspektive
    Ne možeš usporediti masnoće i jaja. No, nema veze, očito te ne zanima. Kao ni pušače štetnost cigareta. Samo, možda, ako želiš, razmisli koliko ćeš jaja davati djeci. Jetre radi, ako ničeg drugog.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ne znam reći ništa o životu u Beču
    ali mogu o jajima

da su i iz organskog uzgoja, 60-70 komada tjedno je stvarno pretjerivanje, bez uvrede
    pa da je namirnica i iz raja izašla

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne možeš usporediti masnoće i jaja. No, nema veze, očito te ne zanima. Kao ni pušače štetnost cigareta. Samo, možda, ako želiš, razmisli koliko ćeš jaja davati djeci. Jetre radi, ako ničeg drugog.
    Otkud ti zaključak da me ne zanima... i što konkretno?

Ne uspoređujem masnoće i jaja, ali je nevjerojatno da ti mene uspoređuješ s pušačima i mislim da ti je primjedba bezobrazna

Zdrava prehrana me itekako zanima, a posebno čime hranim svoju djecu. Mnogo jaja jedem jer mislim da su jedna od najzdravijih namirnica do koje imam pristup.

I vrlo rado ću usporediti svoju krvnu sliku s bilo kim tko jede low fat namirnice i 4-7 jaja tjedno

A da ne bismo otišli u offtopic, jer Beč zaista nema veze s prehranom, raspravu možemo nastaviti na LCHF temi.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    da su i iz organskog uzgoja, 60-70 komada tjedno je stvarno pretjerivanje, bez uvrede
    pa da je namirnica i iz raja izašla
    Rekoh 50-60, ali nekad se zalomi i 70. To nije niti 30 po osobi

Ali pliz, ajde se zgražajte na prikladnijoj temi jer ova se ne tiče prehrane.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Wow!!!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ideš... a ja se brinem ako pojedem više od 5 jaja tjedno.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku

Kategorije su:
    2. Bodenhaltung (koke koje žive u zatvorenom, u štali, i hodaju po tlu)
    1. Freihaltung (koke koje dan provode na otvorenom)
    0. Biologisch (koke iz kategorije 1 koje su hranjene biološki uzgojenom hranom).

I zatim idu veličine, srednja i velika.

Uz to je na svakom jajetu otisnuta zemlja podrijetla i šifra proizvođača.
    ovo je stvarno super, nadam se da ćemo tako i ovdje... jednog dana

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, ti onda zivis na nekom elitnom Beckum brdascu?
    Ma kakva elita,ni slicno.istina nije sve med.prije nekih 2tj.sam dosla u opcinu po vrece,i usput se raspitati o nekim pravima.prvo je uzela zenu koja je dosla poslije mene,pa zatim je na pol rwzgovora odlucila me doslovno izbaciti iz sobe,ne pricati ne engl.jer eto sjetila se da mora u drugu sobu po nesto.da,da kratko i jasno i glasno sam joj rekla zasto smo mi ovdje.onda se stvorila druga zena koja je sve kroz trecu sobu cula,izasla i sve mi lijepo objasnila.i susedima je trebalo vremena da se kliknu sa nama,al eto jesu.tu bas imamo srece da smo naisli na normalne i drustvene ljude. Da nas vecina gleda kao strance,i ne vole nas,istina.al opet kad se sjetim kako su i nasi domaci ljudi reagirali na strance,tik iz susjedne zemlje pa si mislim valjda je vecina takvih.vole svoje,a druge ili pokazuju da ih ne zele,ili jednostavno okrenu glavu.kako god,odlucila sam dane sa djecom provesti sto vise aktivno,sto manje se zamarati da li me tko voli ili ne. Al opet priznajem da sam u radnom odnosu mozda bih drugacije gleda na cijelu sliku

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •