-
evo me...
Ja sam u Becu 13 godina. Da se osvrnem na dosadasnje teme:
Integracija je slozena tema. Ima onih koji se nece integrirati (cesce su to turci) i onih koji zele, ali nailaze na odbijanje od strane austrijanaca. Ako cemo generalizirati, austrijanac ce uvijek prije za prijatelja izabrati austrijanca i zaposliti austrijanca. Auslenderi su drugorazredna i trecerazredna bica. Budimo realni, ako FPÖ (polit. stranka) si moze priustit da im na izbornim plakatima budu kojekakvi neprijateljski slogani protiv stranaca i ocekuju da na taj nacim privuku birace, onda to ipak nesato znaci. Jer odredjen broj i privuku. Ove godine su izabrali jako pristojan slogan u usporedbi sa proslim godinama: "Voli svoga bliznjega" a ispod Toga "ja volim svoje austrijance"...tako nesto. Dakle, poruka austrijskoj naciji je da voli samo svoje,a ove ostale ne treba voljeti. I to je jedan od njihovih pitomijih oglasa.
Ulazak u internacionalno drustvo, prema mom iskustvu nije zasluga muza, nego cesce igra slucaja, sklop okolnosti. Od kad sam dosla, radim uglavnom na hrvatskom jeziku ili bolje reci 50-50, pa si mi i kolege ljudi sa nasih prostora. Ne zato jer sam ih svjesno izabrala, nego jednostavno su se tu nasli.
Austrijske prijatelje imam s faxa, ali oni bi se vise mogli nazvati boljim poznanicima, jer se puno manje vidimo (da ne duljim o svom tempu studiranja) I naravno, mladi obrazovani ljudi su puno otvoreniji za poznanstva sa mladim obrazovanim auslenderima. Ovi stari nizeg obrazovanja, niti ne sakrivaju da te ne zele u njihovoj zemlji, a ponekad tocno vidim da se savladavaju da ti nesto ne dobace u facu.
Ne bi rekla da je "uzas" druziti se sa hrvatima i srbima ovdje, kako je to netko rekao, ali cinjenica je da ces onda puno sporije uciti jezik. Dakle, ako zelis izbjeci da se "utopis" u cisto migrantskom drustvu, izbjegavaj uzeti stan u 10, 15 i 16 Bezirku. Mada, bez brige, u svakoj zgradi ces naci nekoga sa yugo prostora. U 18 bez. nesto manje, i u novim skupim zgradama manje.
Dakle, u mladima je spas:-)
U parkicima, ovisno o Bezirku, ima dosta turaka i tu i tamo koji austrijanac. Mali turci su razulareni i fali im odgoja, cast iznimkama, al da se izdrzat:-)
Cijene: nije bas da ces se sokirati nekom velikom razlikom u cijeni, osim ako zelis kupovati finjak. Nama ne treba za klopu 800€, ali trebalo bi nam da jedemo sve bio, za sto nemamo love.
Bio klopa: Odes na Naschmarkt (trznica) i tamo imas standove sa bio -svacim. Ima i po ducanima, ali ako ako odes u kupovinu za cijeli tjedan, onda ces obici nekoliko ducana da bi kupila sve sto trebas, a da bude bio. A ima i opcija da bio namirnice narucis internetom, pa ti dostave.
drzavni vrtici su kako koji, ovaj nas nije bas nesto.
Lijecnici koma! U 13 godina sam nasla jedino koliko-toliko dobrog ginica, ostalo 0 bodova. Al nije bas da sam se pretrgla trazeci. No, kao i ovdje, tako i tu, odes na forum, pa se informiras:-). Zubari su losi.
Za kucne ljubimce ne znam...
Eto, skupi si malo kulturnog naroda vasih godina oko sebe i bit ce ti divno:-) Ove ostale gledaj, al ne diraj:-)
Nemojte si previse mislit, ugrabite priliku, kasnije ce ih hrpa preko grane, pa ce biti teze naci posao.
Ono sto ja volim na austriji, je osjecaj da nema toliko snobizma i vjecitog usporedjivanja, mrsav, debeli, mastan, suh, skockan, manje skockan....vise se nekako stavlja naglasak na individualnost i na individualni izbor stila zivota.
(i molim, zanemarite gramatiku, zurim za stednjak)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma