Što se tiče klinaca ja ti ne mogu pisati iz svog iskustva jer smo mi tu dobili klince, ali ono što sam ja prošla sa starijom u jaslicama, e pa gore od toga ne može, pa te s ovim stvarno želim utješiti da se ne preplašiš ako i krene nešto malo kvrgavo.

Mogu ti napisati od puno puno stranaca i djece koji su došli ovdje u raznim dobnim starostima, uglavnom problema nema, klinci sa tim jezikom nevjerojatno vladaju, pa čak i oni stariji koji su došli (imam primjer u susjedstvu jedne rumunjke) sa 8 ili 9 godina.

Ustvari sam sa ovim gore našim primjerom htjela baš naglasiti da sve to ovisi malo o sreći ne o nacionalnosti i odnosu prema strancima. Zparavo se oko djece stranca baš znaju potruditi, čak i u toj našoj Bavarskoj jer mlađe generacije i Austrijanaca i Njemaca puno putuju, puno više nego ove starije, nekako više internacionalno razmišljaju, otvoreniji su prema mješanju, pa evo iskreno skoro da ne znam niti jedan brak Njemac + Njemac, sve neki mišunzi svega i svačega, pa čak i tu u toj našoj "zadrtoj" Bavarskoj.

Ne znam koliko su ti djeca stara, ali nemoj se brinuti previše oko toga, djeca imaju svoj neki vlastiti jezik. Zna biti nekad problema, recimo primjer naše žene koja radi u vrtiću gdje mi mala kreće od 9 mj. Znači ona je rožena tu, njeni klnci isto, i sad mali nije išao u jaslice, nego tek sa tri i pol u vrtić i znao je samo hrvatski i ikao je mama bila tamo i sve, problem do problema s njim. Sa starijim sve pet, uklopio se za čas, a malži te ga zezeaju jer ne zna jezik, te ovo te ono, ovisi o djeci malo, to hoću reči. Nemoj se bojati.