koliki je životni vijek cvijeta orhideje?
zaljevala sam susjedi cvijeće dok je na moru
prošli tjedan su bila 4 lijepa cvijeta
sada nema 4 lijepa cvijeta
ima 4 uvele žlundrice
jeli im bilo vrijeme ili sam ja nešto zahebala?![]()
koliki je životni vijek cvijeta orhideje?
zaljevala sam susjedi cvijeće dok je na moru
prošli tjedan su bila 4 lijepa cvijeta
sada nema 4 lijepa cvijeta
ima 4 uvele žlundrice
jeli im bilo vrijeme ili sam ja nešto zahebala?![]()
Cvijet bude oko 1mj. Možda 2mj. A biljka može godinama.
Ne bi rekla da si zahebala. Ta biljka je neuništiva![]()
ljubim te, ljubim te, ljubim te
već sam razmišljala da idem kupiti drugu orhideju
oh je, unistiva je :D
od 3 koje sam dobila prije godinu i pol 1 daje cvjetove, jedna je pustila novu granu, znaci da zivi, a treca je posla u vjecna lovista![]()
Moja baka ima jednu već 20 godina i stalno ima bar jedan cvijet.
Meni sve cvijeće skoro krepa... pa prije nego totalno odapne ga dam mami i onda živne.
Tko zna, zna.
Ja ne znam.![]()
Niti ja se ne slažem da je neuništiva...3 su mi otišle, jednu sam imala 2 godine, dvije možda pola godine. Zaljevala minimalno, na prozoru gdje mi buja i cvate sve ostalo cvijeće.... Kad bi cvjetovi otpali krenule bi nove grančice sa novim pupovima koji bi tik pred otvaranje se osušili s vremenom i cijela biljčica
Sve mi buja i cvate osim orhideja
mogu li išta napraviti?
da odem tamo i pričam s njom?
bi li pomoglo?
zezam se, ali nije mi do zezancije
ne volim kad mi nešto povjere pa to zaserem
Orhideje trebaju svjetla i povremeno malo vode. Stvarno nisu zahtjevne. Cvijet traje oko mjesec, dva, barem meni, dakle ima rok trajanja pa je možda vama istekao taman dok si ti bila na straži
Ok, pričanje i glađenje pomaže, ali to voli skoro svaki cvijet (ima izuzetaka).
što znači povremeno malo vode?
svaki drugi dan, 2x tjedno, 1 x tjedno?
ajde ako sam samo uništila cvijet, ali kako da znam da nije i sama biljka krepala?
Ja je zalijem jednom do dvaput tjedno, ali ne direktno, nego u vazu u kojoj stoji drugi vaza pa si ona sama uzima vodu.
Ako su joj listovi zeleni, onda je živa![]()
Kad cvijet ili cvjetovi otpadnu, onda ti dio te grančice na kojoj su oni stajali izgleda osušeno, ali nemoj da te to brine ako je ostatak biljke zelen![]()
1 tjedno se obično potopi u vodu na pola sata. Izvadi i stavi natrag na tanjurić. A možeš i za ligi malo vode 1 tj ali ne da je potopiš.
toliki da se do slijedećeg zalijevanja lagano osuši.
pa nije mi ništa rekla da ne zaljevam direktno
rekla je da zalijem 2x tjedno i to je to
ja sam tako radila
i ubila cvijeće![]()
Nisi ti ništa zeznula. Orhideje vole temperaturu oko 20-25 C., a po noći i manje (13-16 C) tako da je vrijeme prošli tjedan učinilo svoje pa je odbacila cvjetove...
Možda ju možeš pred večer (kad se spusti vrućina) prskati da joj osiguraš vlažnost preko noći, ali nije nužno (mislim neće preko noći stvoriti cvjetne pupove).
sad sam išla gledati
listovi su zeleni, mesnati
to je valjda dobar znak
nazvala sam susjedu da je pripremim
ono "orhideja se šeta po krovu"
ali ispalo je da 2 tjedna nitko nije zaljevao, od kada su oni otišli do kada sam se ja vratila u zg
pa smo se dogovorili da ćemo za sve optužiti ta 2 tjedna
ma daj, narasti će novi cvjetovi.
ja fakat nemam talenta za cvijeće, ali mi orhideje uspijevaju (kuc,Kuc) čak i kada ih sruši propuh jer ih držim na prozorima.
Cvjetovi moraju uvenuti s vremena na vrijeme, da bi narasli drugi.
Mislim da ja zaboravim zaliti orhideje dulje od dva tjedna. meni niti kaktusi ne uspijevaju - njih valjda zalijevam previše
Ok, da rezimiramo: biljka ima zelene, mesnate listove, dakle, živa je. Rodit će ona još mnogo cvjetova. Nisi nikoga ubila.
Drugo, cvjetovi su možda pali zbog tog nezalijevanja, a možda i nisu. Ako i jesu, mislim da dva tjedna nazalijevanja ne bi mogla ubiti cijelu orhideju, osim ako u stanu nisu neke visoke temperature.
Ja bih, zapravo, rekla da si ti vjerojatno spasila orhideju jer bi je daljnje nezalijevanje vjerojatno bilo ubilo![]()
Pitaj susjedu koliko su dugo cvjetovi bili na grani.
Meni su najduže trajali tri mjeseca, i onda su odjedanput (svih 10 cvjetova) otpali u tri dana... To se dogodilo čim su počeli topliji dani, jače sunce, pa sam spuštala rolete i na taj način joj promijenila atmosferu koja joj je očito odgovarala tijekom tri mjeseca.
Tako da nisi ubila biljku, samo je cvjetovima bilo vrijeme da otpadnu...
PS. Imam trenutno isti slučaj u uredu. Kolegice na godišnjem, cvijeće su prebacile k meni. Orhideja je isto ošla (promijenila je mjesto boravka i ne odgovara joj)... Sva sreća da ću biti na godišnjem kad se vlasnica orhideje vrati, jer će uslijediti paljba![]()
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 14.08.2013. at 13:19
Vrijeska, suosjećam.tak sam ja jednom čuvala uredsku zlatnu ribicu i umirala od straha svaki dan. Srećom o'šla je kad ju je čuvala jedna druga kolegica.
![]()
što je najgore ženi na go krepao pas (nisam ga ja čuvala)
nadam se da se nije mislila utješiti razgovorom sa svojom orhidejom
Vrijeska, znam kako ti je :coldrex:
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 14.08.2013. at 13:24