Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: nova reforma zdravstva...šta sa komplikacijama?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno nova reforma zdravstva...šta sa komplikacijama?

Drage nisam najbolje shvatila dal je to prijedlog ili če to tako biti od sad pa za ubuduče. Navodno je bilo na vijestima da tko je na bolovanju dobiva 50 posto od plače, a ne 70 kako je bilo do sada. Dali netko zna nešto više o tome? Što ta reforma donosi nama trudnicama na bolovanju?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Zar trudnicko bolovanje tj komplilacije u trudnoci ne idu prosjek zadnjih 6 placa s maksimumom 4260? Ne ide s postotcima.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja isto mislim da je po prosjeku placa a ne po postocima...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj barbara25 prvotno napisa Vidi poruku
    Drage nisam najbolje shvatila dal je to prijedlog ili če to tako biti od sad pa za ubuduče. Navodno je bilo na vijestima da tko je na bolovanju dobiva 50 posto od plače, a ne 70 kako je bilo do sada. Dali netko zna nešto više o tome? Što ta reforma donosi nama trudnicama na bolovanju?
    Do sada se na kompliakcijama dobivala puna plaća (ali max do 4000 i nešto), a ne neki postotak, zar ne?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

da taj maksimalni iznos od 4250 kn šta se dobije na komplikacijama je zapravo 70 posto od prosječne plače pa ako oni misle stavit na 50 posto automacki pada iznos. No pošto ja ništa ne prepuštam slučaju nazvala sam hzzo i oni o tome nemaju pojma a ako če i bit promjena za nas koje smop več na bolovanju ostaje sve po starom tako mi žena rekla. Iskreno ako če počet i po nama trudnicama rezat ja neznam tko če se više odlučit na više od jednog djeteta il općenito na djete kad če te sad još i silit da radiš kako bi doktori dobili veči bonus.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

E sad me ovo zabrinulo
    Ja bih trebala vec biti na komplikacijama, ali sam htjela iskoristiti prvo godisnji kako bih dobila svoju placu jer mi jer razlika velika
    Sad si mislim da mi se onda isplati prekinuti go pa na komplikacije prije 1.9. (ako se novo pravilo i smanjenje komplikacija nece odnositi na vec otvorene komplikacije)
    Al opet i tu imam problem, jer ce mi onda u obracun uci i veljaca, kad sam skoro cijeli mjesec bila na bolovanju zbog djeteta i samim time smanjiti prosjek za porodiljni
    Jooooj
    I ja cu sutra do hzzo-a....

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Mislim da je to za druge vrste bolovanja, gdje se nakon 42 dana isplaćivalo preko HZZO-a 70% plaće. Do 42 dana naknadu isplaćuje poslodavac, a komplikacije od početka idu na teret HZZO-a, a ne poslodavca!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pa koliko ja znam maksimalna naknada za komplikacije je proračunska osnovica uvećana za 28%,
    odnosno 4.257,28 kuna.

Nikakav postotak prosjecne place koja se stalno mijenja u hr. Proracunska osnovica je definirana cijelu godinu, tj u 2013 se koristi proracunska osnovica 2012.

Jedino ako se promjeni proracunska osnovica, ili ovaj postotak od 28 posto, sto ti nisi spominjala.

Jesi sigurna da se tu radi o bolovanju u trudnoci?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    E sad me ovo zabrinulo
    Ja bih trebala vec biti na komplikacijama, ali sam htjela iskoristiti prvo godisnji kako bih dobila svoju placu jer mi jer razlika velika
    Sad si mislim da mi se onda isplati prekinuti go pa na komplikacije prije 1.9. (ako se novo pravilo i smanjenje komplikacija nece odnositi na vec otvorene komplikacije)
    Al opet i tu imam problem, jer ce mi onda u obracun uci i veljaca, kad sam skoro cijeli mjesec bila na bolovanju zbog djeteta i samim time smanjiti prosjek za porodiljni
    Jooooj
    I ja cu sutra do hzzo-a....

Otvaranje komplikacija ti nece poboljsati prosjek, jer nalnada za komplikacije ne ulazi u prosjek za obacun porodiljne naknade. Tu ulazi zadnjih 6 placa isplacenih dok si radila, prije otvaranja komplikacija.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni cijela ta situacija ne liči na dobro jer je bilo prikazano (baš se veleumni ministar očitovao) da najviše bolovanja u RH ide na čuvanje trudnoće, pa na bolove u leđima, pa na kardiorespiratorne smetnje... Njima više ništa nije o.k., najbolje bi bilo da nas sve prestanu plaćat, da još zaposleni plaćaju dolazak na posao...

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Otvaranje komplikacija ti nece poboljsati prosjek, jer nalnada za komplikacije ne ulazi u prosjek za obacun porodiljne naknade. Tu ulazi zadnjih 6 placa isplacenih dok si radila, prije otvaranja komplikacija.
    Taj dio znam i to mi je jasno
    Mene muci ako ce smanjiti maksimalni iznos komplikacija
    Netko je gore napisao da se to smanjenje (ako ga bude) nece odnositi na komplikacije otvorene prije 1.9.
    U tom slucaju bi ih otvorila prije, pa bi dobivala trenutni maksimalni iznos komplikacija (mogu birati kad cu otvoriti jer sad koristim go)
    ALI, ako ih otvorim u 8.mj onda mi u prosjek ulazi veljaca koju sam skoro cijelu bila na bolovanju
    I to mi onda rusi prosjek za porodiljnu naknadu, tj. ne bih dobivala stvarni prosjek svoje place
    Ne znam jesi me skuzila, malo sam iskomplicirala...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Kuzim, ali cisto sumnjam da i ako se dogodi kakva promjena da ce ici tako iznenada, tim vise sto se nigdje ne mogu naci nikakve najave tih promjena. A to se treba objaviti i u narodnim novinama prije nego stupi na snagu, a komplikacije stignes otvoriti u jednom danu.

Nisam za smanjenje naknade, mislim da bi vise postigli kontrolom laznih bolovanja, pa cak i onih trudnickih.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

S2000 izgleda da si u pravu

sveki mi jutros bila na hzzo-u i rekli su joj da komplikacije ostaju iste
    tako da ću ja iskoristiti svoj go koliko god ga imam i otvoriti komplikacije nakon toga

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nisam za smanjenje naknade, mislim da bi vise postigli kontrolom laznih bolovanja, pa cak i onih trudnickih.
    Slažem se.

Također, mislim da sustav u kojem za trudničke komplikacije dobivaš 100% plaće ako ti je plaća do 4260kn, a taj maksimum ako ti je plaća veća, ima za posljedicu da se nikome tko ima plaću do tog iznosa ne isplati raditi. I to je činjenica. Sve, ali apsolutno sve ženske osobe koje poznajem, a imale su plaću do cca. 5000 kn su od prvog dana plusića na testu otišle na komplikacije. S druge strane, sve moje poznanice sa većim plaćama, radile su skoro do zadnjeg dana. Osobno mislim da bi neki postotak, npr. 70% plaće, ali bez limita bio puno pravedniji za sve.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 21.08.2013. at 08:50

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Također, mislim da sustav u kojem za trudničke komplikacije dobivaš 100% plaće ako ti je plaća do 4260kn, a taj maksimum ako ti je plaća veća, ima za posljedicu da se nikome tko ima plaću do tog iznosa ne isplati raditi. I to je činjenica. Sve, ali apsolutno sve ženske osobe koje poznajem, a imale su plaću do cca. 5000 kn su od prvog dana plusića na testu otišle na komplikacije. S druge strane, sve moje poznanice sa većim plaćama, radile su skoro do zadnjeg dana. Osobno mislim da bi neki postotak, npr. 70% plaće, ali bez limita bio puno pravedniji za sve.[/QUOTE]

X

Osobe koje imaju vecu placu kao da su kaznjene

ja cu sad malo off topic, ali bolovanje je u pitanju...dakle mame koje imaju manju placu za bolovanje djeteta do 3 godine imaju 100% place,a meni skidaju dnevnicu...sta to znaci da one vole svoje dijete vise od mene i mogu biti na bolovanju,a ja moram ici raditi jer mi za jedan dan bolovanja skinu 187kn!!!!...stvarno bi trebalo uvesti reda...

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno mislim da bi neki postotak, npr. 70% plaće, ali bez limita bio puno pravedniji za sve.
    i ja mislim tako, jer mi je i ovaj maksimum koma živa
    ja sam na komplikacije svaki put bila prisiljena otići (prva dva puta od samog početka), a kredit ne pita, jel... a da je bilo 70% plaće, puno lakše bi bilo

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni je plaća sa putnim troškom bila cca 6000 ali sam na bo od početka i ne iz razloga zato što mi se nije isplatilo raditi itekako bi mi dobro došlo da sam zadržala tu plaću, ali nisam htjela riskirati jer je teško stečena trudnoća, radno mjesto sa povećim rizikom za trudnice...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj zeljana02 prvotno napisa Vidi poruku

Osobe koje imaju vecu placu kao da su kaznjene

ja cu sad malo off topic, ali bolovanje je u pitanju...dakle mame koje imaju manju placu za bolovanje djeteta do 3 godine imaju 100% place,a meni skidaju dnevnicu...sta to znaci da one vole svoje dijete vise od mene i mogu biti na bolovanju,a ja moram ici raditi jer mi za jedan dan bolovanja skinu 187kn!!!!...stvarno bi trebalo uvesti reda...
    Da, kaznjene smo većim doprinosima dok radimo i manjom plaćom dok smo na bolovanju, dakle dvostruko! S druge strane, manja plaća znaći manje doprinose, a veću naknadu za vrijeme bolovanja. Ja sam za socijalnu državu, ali ovo je stvarno katastrofa - ok, plaćati ću veće doprinose jer imam veću plaću, ali kad odem na BO, pa barem da onda nisam zakinuta. Moja susjeda koja ima plaću 4000kn, sama kaže da joj se ne isplati raditi, i svaki put kad dijete doslovce kihne, ona je na BO! Sama mi je rekla da jednostavno preuveliča simptome pedijatru, koji nema izbora - ne može postali dijete u vrtić ako mama kaže da je po noći imalo temperaturu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Slažem se.

Također, mislim da sustav u kojem za trudničke komplikacije dobivaš 100% plaće ako ti je plaća do 4260kn, a taj maksimum ako ti je plaća veća, ima za posljedicu da se nikome tko ima plaću do tog iznosa ne isplati raditi. I to je činjenica. Sve, ali apsolutno sve ženske osobe koje poznajem, a imale su plaću do cca. 5000 kn su od prvog dana plusića na testu otišle na komplikacije. S druge strane, sve moje poznanice sa većim plaćama, radile su skoro do zadnjeg dana. Osobno mislim da bi neki postotak, npr. 70% plaće, ali bez limita bio puno pravedniji za sve.
    X

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Kad je zdravstveno stanje u pitanju- nema dileme ni rasprave. Ako radno mjesto nije za trudnicu- ima se pravo traziti seljenje na radno mjesto koje moze raditi trudnica (ako postoji). Sve ostalo je opterecenje za proracun- mozda bas ono zbog koje je limit 4260, a ne recimo 7000

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kad je zdravstveno stanje u pitanju- nema dileme ni rasprave. Ako radno mjesto nije za trudnicu- ima se pravo traziti seljenje na radno mjesto koje moze raditi trudnica (ako postoji). Sve ostalo je opterecenje za proracun- mozda bas ono zbog koje je limit 4260, a ne recimo 7000
    Da, ali taj proračun znatno više pune oni sa većim plaćama.

No, da ne ulazim u tu raspravu - smatram da je prvi korak u reformi zdravstva kontrola lažnih bolovanja i da tu niti trudnice, a niti pedijatrijska bolavanja ne bi trebali biti nedodirljivi.

Dalje, koliko sam shvatila, sada je praksa, da ako se nakon kontrole pokaže da je bolovanje bilo nepotrebno, ono se uglavnom samo ukida, bez neke značajnije kazne za doktora i pacijenta. Po meni, ako se ustanovi da je netko bio na lažnom bolovanju, trebao bi ostati bez zdravstvenog osiguranja i vratiti primljene iznose naknade u proračun. Naravno, i odgovarajuća novčana kazna za liječnika. Pa da vidiš kako bi stopa bolovanja pala u rekordnom roku.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Izgleda da su uvedene kazne za liječnike:
    http://www.vecernji.hr/vijesti/otvor...-clanak-601220

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako na istom radnom mjestu 90% trudnica s većom plaćom odradi trudnoću do kraja, a 75 % onih s manjom plaćom ide na komplikacije najkasnije u 3. mjesecu trudnoće, to znači da nije problem u radnom mjestu.

Osobno poznam dosta trudnica koje su otišle na komplikacije jer im je "teško raditi", a bez ijedne realne indikacije. A ginekolog koji odbije tako otvoriti bolovanje je zločest i grozan i svakakav.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Slažem se.

Pametna osoba.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Općenito treba uvesti reda u bolovanja.
    Nisu samo trudnička bolovanja problematična.
    Ima ljudi koji bolovanje smatraju kao svoje pravo i kad god im zatreba slobodnih dana, a nemaju više godišnjeg- hop, na bolovanje.
    Evo, neki dan moj sused preko puta vikendice u Istri na sav glas razgovara s nekim prek mobitela i govori:" ja sam ti na moru, na bolovanju" inače je čovjek iz Siska i sad na bolovanju žbuka kuću od jutra do mraka
    S druge strane ima i doktora koji pretjeruju s bolovanjem.
    Moja bivša doktorica je čim sam joj došla prvo u karton upisala c/c i kad bi joj rekla da neću na bolovanje, onda bi me špotala. Radilo se o sitnicama s kojima sam ja najnormalnije mogla raditi. Tipa: sezonske alergije ili lagano pogoršanje astme.
    I što se desilo?
    Ta doktorica ima toliku navalu pacijenata da je kod nje prosijek čekanja 5 sati za pregled.
    Meni je to bilo prestrašno i otišla sam od nje, a duboko sam uvjerena da je kod nje gužva samo zato jer olako daje i bolovanja i svakakve lijekove što nikako nije dobro.
    Ni za proračun, ni za dobrobit pacijenata.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pa ja i govorim da lazna bolovanja toliko sisaju proracun pa se nema za komplikacije ovih koji imaju vecu placu pa im se sreze na 4260. Umjesto da im se da 70 posto place.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sve što ste rekle stoji, i to da oni s većom plaćom više doprinose u proračun ali i to da je na žalost najviše onih s malom osobnim dohotkom i ljudi žive kako im se najviše isplati (ne mislim tu na ovog koji na moru na bolovanju žbuka). Pravog pomaka nema dokle god se sve u zdravstvu ne počne naplaćivati, a svakome od plaće odbijati po danu; vjerujem da ćemo tada svi biti zdraviji i da će kod dr. ići samo oni koji će baš morati ići. Dok god možeš ići s gotovo nikakvim indikacijama na CT ili MR, radi obične glavobolje npr. i ne platiti ga uopće zapravo - pomak na bolje neće biti moguć.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam svakako za to da se uvedu stroze kontrole svih bolovanja, pa tako i trudnickih samo poznavajuci nas sustav, bojim se da ce toliko utjerati strah lijecnicima da ce biti problem dobiti bolovanje i onda kad ga stvarno trebas. Kod nas obicno sve ide iz jedne krajnosti u drugu.
    Malo cu off jer ja nemam iskustvo kao sto je rekla winnerica sa MR iliCT jer sam godinu dana muku mucila s koljenom i nisam imala dojagnozu jer nitko nije htio uputiti na MR jer je to skupa pretraga a ja nisam mogla hodati. Na kraju sam morala platiti 1600 kn pretragu i jos 3600 kn privatnu terapiju upravo zato da mogu raditi i ne biti na bolovanju jer su me na terapiju preko zdravstva narucili za 4 mj a ja s ukocenim koljenom.
    Isto tako mama mi je tesko bolesna i lijecnik opce prakse i specijalisti prebacuju lopticu jedan na drugoga tko bi trebao napisati uputnicu ili recept i snositi troskove. Ocito su svi s vrha dobili komandu da se rezu troskovi a to najvise osjete oni kojima je stvarno potrebno.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma neće doktori biti u strahu, zašto bi bili?
    Kad god mi je nešto trebalo, ali stvarno trebalo bilo za mene ili dijete, baku, muža...to sam i dobila.
    Naši doktori su većina super. I stručni su i uslužni.
    Ona manjina loših doktora o kojima čujem, ali ih nisam srela nikad neće poljuljati moju vjeru u naš zdravstveni sustav.
    Što se tiče skupljih pretraga, osobno ih nikad nisam trebala, ali evo najfriškije iskustvo: prije mjesec i pol je moja kći imala epi napad.
    Trebalo je ustanoviti zašto i da li je to epilepsija i kakva.
    Imali smo iskustvo s hitnom u Rijeci, neurokirurgom i neuropedijatricom, svi odreda super.
    Zatim petrage u Klaićevoj. Opet super iskustvo.
    Za magnet mi je rećeno da je najbolji na Šalati, ali i Klaićeva i Vinogradska imaju ok MR.
    Sve ide na uputnicu i bez čekanja.
    Nitko, nikad nije doveo u pitanje bilo koju pretragu kao ni mogućnost da nam ju uskrate ili naplate.
    Dijete je sad ok.
    Osoblje od liječnika na dalje je bilo fenomenalno.
    Sestre u Klaićevoj su me samoinicijativno tješile dok sam čekala da mala obavi snimanje.
    Očito sam im izgledala grozno jer sam se i osjećala grozno i puno mi je značilo u tim trenucima da je netko uz mene.
    Sve je išlo kao po traci. Nigdje nismo čekali dulje od 10 minuta.
    A nisam platila ni lipe.
    A htjela sam prvo ići privatno i neuropedijatrica me odgovorila, da kaj ću trošiti novce bez veze kad sve to pa i bolje mogu obaviti u državnoj bolnici.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Iznimka koja potvrduje pravilo

Nazalost, ne zivimo svi u Zg. U nas se na magnet ceka 8 mj. I kad ti snime krivi dio tijela- eto, dogadja se, dodite za osam mj. Za putni nalog vodenja bolesnog djeteta u ZG na pregled mi je odobrena autobusna karta, to je 11 sati voznje u samo jednom smjeru! Za aviokartu hzzo nema love. Nema jer netko na bolovanju zida kucu!

Na kraju nemas izbora nego ici privatno, nazalost, pogotovo ako zivis dalje od kbc-a.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni ja ne živim u Zg i sama sam se s djetetom dopeljala do bolnice.
    Nisam ni razmišljala da bi mi itko trebao platiti put.

Inače, baš sam naletila na http://sprdex.com/2013-05/grci-zasti...da-su-bolesni/

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Razmisljala bi da moras na put iskesirati par tisuca kuna.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Razmisljala bi da moras na put iskesirati par tisuca kuna.
    Ne kužim, čemu ovaj komentar?
    Zar se ja vozim besplatno? Mene benzin ne košta 11 kn?
    I gdje ti živiš da ti za prijevoz treba par tisuća kuna?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja jesam za stroze kontrole, al ne zelim da se pretvorimo u ameriku gdje se lijeciti mogu samo bogati...
    Ja se cesce susrecem sa situacijama kakve opisuje mitovski nego winnerica- crkajes od bolova a na pretragu moras cekati mjesecima
    Pa si onda plati privatno, ako mozes, a ne mogu svi...

Cure, otisle smo u debeli off

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Kazu danas na vijestima 'manje bolovanja, vece place za lijecnike tj. veci bonusi'. Stvarno me strah da ce na ovaj nacin neki koji stvarno trebaju bolovanje a s time i trudnice biti zakinuti. Umjesto da su postrozili kontrole bolovanja, oni ce utjerati strah liijecnicima.
    Meni nije jasno da ne mogu kontrolirati bolovanja, zar ne vode nikakvu statistiku. Ako neki ginekolog ima npr. bubnuti cu 30-40% vise komplikacija od prosjeka pa tu nesto ne stima, pa se onda njegova bolovanja provjere.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što vi stvarno mislite da će neki liječnik nekome, kome je to potrebno, uskratiti bolovanje radi jebenih 400 kuna?
    ovo što radi hzzo, a i naši novinari, je sramotno

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma sve je sramotno.
    Sramotno je i ono što se meni jutros dogodilo.
    Išla sam s kćeri vaditi krv.
    Pošto mala čim otvori oči mora jesti, probudila sam je zadnji čas i u labosu smo bile u pol devet do kad je i zadnji rok za prijem.
    Mislila sam, naivno da su do tada glavnina pacijenata gotovi i da ćemo mi brzo obaviti pa da mala može jesti jer je zbog šećera morala biti natašte.
    Čekale smo sat i pol i to zato jer je čekaona bila puna gospođa i gospode starije populacije koji su tu imali nešto kao okupljanje, druženje.
    Još sam u šoku jer 90% tih ljudi je očigledno tu bilo iz hobija, kraćenja vremena...
    Slušala sam ih što pričaju i kako razmjenjuju informacije što se i gdje može "dobiti" i na koju uputnicu kao i instrukcije, citiram :" kaj da kažeš svom doktoru i on ti to mooora napisat"
    U čekaoni je bilo užasno vruće i užasna gužva jer i kad bi obavili vađenje krvi, ostajali bi sjediti sa svojim kompićima koji su još čekali na red pa je tako mama s bebom na rukama stajala kao i jedna trudnica u poodmakloj trudnoći.
    Tko zna koliko bi zapravo čekale da nakon sat i pol nisam rekla sestri na prijemnom šalteru koliko čekamo i da im na vratima piše da djeca imaju prednost.
    Ovakve situacije, ono o čemu Winerica piše, lažna bolovanja- to je problem, to siše lovu svima nama iz džepa.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    što vi stvarno mislite da će neki liječnik nekome, kome je to potrebno, uskratiti bolovanje radi jebenih 400 kuna?
    ovo što radi hzzo, a i naši novinari, je sramotno
    x

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisam za amerikanizaciju zdravstva.
    Nisam za to da ljudi umiru pred vratima bolnica jer nemaju zdravstveno osiguranje, dopunsko i sl.
    Ali me jako ljuti kad netko kaže i zbilja tako i misli da će strožije propisivanje trudničkih bolovanja utjecati na natalitet. Odnosno da će doktori tjerat trudnice da rade.
    Razumijem da je svima teško, nema se, krediti pritišću, problema na sve strane...
    Ali trudnoća, uredna trudnoća nije bolest i zaista ne vidim razloga tolikim trudničkim bolovanjima.
    Što netko reće: od prvog plusića na testu.
    Kako je ministarstvo doskočilo fiktivnim zapošljavanjima, tako neka i ovdje dovedu red i da, bilo bi fer da žene koje zarađuju više i dobe više jer na kraju krajeva i uplaćuju u fondove više, zar ne?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužim, čemu ovaj komentar?
    Zar se ja vozim besplatno? Mene benzin ne košta 11 kn?
    I gdje ti živiš da ti za prijevoz treba par tisuća kuna?
    Komentar ide jer si rekla da ti nije palo na pamet traziti da ti netko plati put. A zna se da ako ides na pretragu u daleki grad da imas pravo na putni nalog. Ako se neka pretraga ili pregled ne moze izvrsiti u tvojoj bolnici, doktori te salju dalje, nije da se meni seta po Zg. S bolesnim djetetom se ne mozes voziti 10 sati u jednom smjeru, i da bi iz Dubrovnika dosao u Zagreb na pregled moras avionom (koji btw kosta i za roditelja i za dijete), plus ako se ne mozes vratiti isti dan treba rjesiti i smjestaj). Putovnicu da ne spominjem Naravno da sam sve ovo na kraju sama platila iz svog dzepa, jer nisam mogla ici s autobusom da mi hzzo refundira autobusnu kartu.
    Ja nisam rekla da ti ides besplatno, naravno da i ti mozes traziti putni nalog ako MORAS ici na pretragu u daleki grad jer u tvom gradu nema to sto ti treba, ako ces ici busom.To je bio jedini put kad sam napisala putni nalog. Nekad nekom odobre avion, nekom ne, ovisi kako taj mjesec stoje s troskovima. Za relaciju Dubrovnik-Split kad smo se vozili na pregled autom nisam nikad pisala putni nalog, jer mi ni tu nije odgovaralo da putujem autobusom kojeg bi mi hzzo refundirao. Ljudi npr iz Opuzena kad idu u dubrovacku bolnicu autobusom, isto tako pisu putni nalog. Ne vidim u tom nista sporno. Sve po zakonu. Spornije mi je kad zdrava trudnica otvori komplikacije u trudnoci pa ode na ljetovanje, jer je, eto - zdrava, al eto, sta ce radit kad moze bogata drzava to financirat. A bolesna djeca nek se voze busom. Nadam se da kuzis poantu.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Komentar ide jer si rekla da ti nije palo na pamet traziti da ti netko plati put. A zna se da ako ides na pretragu u daleki grad da imas pravo na putni nalog. Ako se neka pretraga ili pregled ne moze izvrsiti u tvojoj bolnici, doktori te salju dalje, nije da se meni seta po Zg. S bolesnim djetetom se ne mozes voziti 10 sati u jednom smjeru, i da bi iz Dubrovnika dosao u Zagreb na pregled moras avionom (koji btw kosta i za roditelja i za dijete), plus ako se ne mozes vratiti isti dan treba rjesiti i smjestaj). Putovnicu da ne spominjem Naravno da sam sve ovo na kraju sama platila iz svog dzepa, jer nisam mogla ici s autobusom da mi hzzo refundira autobusnu kartu.
    Ja nisam rekla da ti ides besplatno, naravno da i ti mozes traziti putni nalog ako MORAS ici na pretragu u daleki grad jer u tvom gradu nema to sto ti treba, ako ces ici busom.To je bio jedini put kad sam napisala putni nalog. Nekad nekom odobre avion, nekom ne, ovisi kako taj mjesec stoje s troskovima. Za relaciju Dubrovnik-Split kad smo se vozili na pregled autom nisam nikad pisala putni nalog, jer mi ni tu nije odgovaralo da putujem autobusom kojeg bi mi hzzo refundirao. Ljudi npr iz Opuzena kad idu u dubrovacku bolnicu autobusom, isto tako pisu putni nalog. Ne vidim u tom nista sporno. Sve po zakonu. Spornije mi je kad zdrava trudnica otvori komplikacije u trudnoci pa ode na ljetovanje, jer je, eto - zdrava, al eto, sta ce radit kad moze bogata drzava to financirat. A bolesna djeca nek se voze busom. Nadam se da kuzis poantu.
    Sad kužim.
    Nisam znala da se može dobiti plaćen put.
    Bolje da ne pišem kako smo mi putovale, odakle i koliko me koštalo. Mislili bi da sam glupa.
    Ali eto, nema veze. Dijete mi je ok, nadam se da je i tvoje jer je jedino to važno. Da su zdravi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno poznam dosta trudnica koje su otišle na komplikacije jer im je "teško raditi", a bez ijedne realne indikacije. A ginekolog koji odbije tako otvoriti bolovanje je zločest i grozan i svakakav.
    Ovo mi nikad nije bilo jasno. Koji to ginekolog može nekom napisati bolovanje a sve savršeno u trudnoći, i kaj napiše? Ja sam se otvarala s 28 tjedana i doktorica je napisala šifru za lažne trudove za koji se dobije max. 4 tj. bolovanja( nisam sigurna) i onda je moja dr. opće prakse napisala neku drugu šifru.

Kolegica je htjela ostati doma pa je rekla doktorici s 3 mj. trudnoće da strašno jako povraća i ima vrtoglavice - dobila dva tjedna, pa je imala glavobolje, pa su je boljela križa i nikak joj nije htjela dati bolovanje cijelu trudnoću jer nije imala kaj napisati. Zašto bi liječnik riskirao zbog nekog kome se na da raditi?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

napiše prijeteći pobačaj
    jer netko se može nositi s pacijentom koji mu kaže "tko će odgovarati ako se mom djetetu nešto dogodi"
    netko nema želuca za to

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Cure ja se od početka vodim na komplikacijama. Jučer sam imala spontani pobačaj i zanima me sada kako dalje...ja se definitivno ne mogu ni psihički ni fizički još neko vrijeme vratiti na posao ? Dali mene doktorica i dalje drži na komplikacijama, ili pošto više nisam trudna idem na obično bolovanje ?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •