TATA MATA prvotno napisa
Ej stari...mi drugu bebu nismo cijepili i donijeli smo definitivnu odluku o necijepljenju do kraja.
Na srecu drugo dijete nije rodeno u RH (planski) i naravno da nije cijepljeno u bolnici.
Vec sam pisao na jednom drugom topicu koje su tvoje mogucnosti:
Kolko sam se i sam informirao i trazio rupe u zakonu jedino suvislo kaj sam nasao je članak 8. Zakona o zastiti prava pacijenata 169/04 koji kaze:
Pravo na obaviještenost
Članak 8.
Pacijent ima pravo na potpunu obaviještenost o:
– svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku pro*cjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka,
– mogućim prednostima i rizicima obavljanja ili neobav*ljanja preporučenih pregleda i zahvata,
Da stvar bude bolja:
V. KAZNENE ODREDBE
Članak 41.
Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj zdravstvena ustanova ako:
1. uskrati pacijentu pravo na obaviještenost iz članka 8. ovoga Zakona,
Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna i odgovorna osoba u zdravstvenoj ustanovi.
Članak 42.
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će za prekršaj zdravstveni radnik ako:
1. na zahtjev pacijenta uskrati obavijest (članak 9.),
E sad...nas plan je taj Zakon primjeniti na vrticu...a dal je to moguce upotrijebiti i u rodilistu fakat ne znam...ali svakako nemas kaj izgubit.
Forumasica trimama je postavila neka pitanja na koja nema sanse da ti daju suvisle pismene odgovore pa ih probaj upotrijebit...evo ti ih:
Poštovani,
Srdačno Vas molim da ispunite moje zakonsko pravo na informacije o cjepivu, i pismenim putem mi odgovorite na moja niže navedena pitanja i nedoumice. Smatram da su mi Vaši odgovori neophodno potrebni kako bih bio u stanju donijeti ispravne i odgovorne odluke u vezi zdravlja mog djeteta.
1. Od kojih tvari se sastoji cjepivo kojim želite cijepiti moje dijete?
2. Na koji način su dobivene te tvari?
3. Da li cjepivo sadrži thimerosal ili aluminij?
4. Da li cjepivo sadrži tvari životinjskog podrijetla?
5. Da li je testiranje bilo kojeg sastojka sprovedeno na životinjama?
6. Da li cjepivo sadrži genetski modificirane organizme, ili tvari koje su proizvedene pomoću genetski modificiranih organizama?
7. Svjestan sam da u cjelokupnoj populaciji cijepljene djece statistički mora postojati skupina na koje cjepivo može ostaviti negativne posljedice. Da li postoji metoda koja će mi 100% garantirati da se moje dijete ne nalazi u toj skupini?
8. Navedite puni naziv proizvođača cjepiva, zemlju porijekla, godinu proizvodnje, i dobavljača ili uvoznika.
9. Navedite puni naziv državne institucije koja pred Zakonom preuzima odgovornost i jamči za kvalitetu i pozitivan učinak cjepiva.
10. Da li je svaki liječnik u Republici Hrvatskoj koji sprovodi cijepljenje svjestan da (sukladno Zakonu Svjetske Zdravstvene Organizacije) u slučaju da cijepi dijete unatoč protivljenja roditelja, time preuzima svu odgovornost za eventualne neželjene posljedica cijepljenja?
11. Na koji način bih mogao ostvariti svoja Zakonom zajamčena prava na prigovor savjesti?
12. Ne želim da moje dijete konzumira cjepivo koje je testirano na životinjama. Da li postoji cjepivo koje nije na taj način povezano sa patnjom živih bića?
13. Proizvodnja, uvoz i distribucija cjepiva su poslovi u kojima se obrće veliki kapital. Ako postoje nepravilnosti, vjerojatno će se nastojati da ostanu skrivene od javnosti. Osjećam da su bilo kakve informacije u vezi cjepiva teško dostupne, a pogotovo informacije o djeci koja pate od trajnih posljedica izazvanih cijepljenjem. Da li postoji znanstvena studija u vezi ove teme, i da li je moguće dobiti ju na uvid ako postoji?
Vaše odgovore tražim u dobroj namjeri. Smatram da dostupnost informacija unaprijeđuje
društvo.
Sa zahvalnošću,