betty blue prvotno napisa
ja sam isto prestala pušiti, tj bilo mi je (neću reći lako, ali) moguće prekinuti tu emotivnu vezu s cigaretom, za koju sam isto mislila da zaslužujem
npr. sad sam oribala cijeli stan i idem sjesti i zapaliti jer sam zaslužila odmor
ono što me ponukalo ka prestanku su putovanja gdje vidiš koliko je npr u Europi gotovo nemoguće guštat u toj cigareti, svugdje je zabranjeno ili marginalizirano pušenje
na kraju je moj eureka trenutak bila spoznaja da ne moram pušiti, da mogu guštat i bez cigarete, i da se, ovo što sasa kaže, zapravo ne odričem ničega nego stječem život bez robovanja dimu
ali ako idem u duboku analizu, rekla bih da je ta ovisnost više fizičke prirode (npr meni je bilo nemoguće popiti čašu vina bez da zapalim, ta neuronska veza je bila prejaka) dok je ovo s hranom više emotivne prirode
a da ne govorim da hrana sama po sebi nije otrov kao cigareta, tj nema a priori negativnu konotaciju, ne samo da je dostupna, nego je i nužna za život, tako da je puuuuno kompliciranije nego cigareta