Evo malo moje petparačke psihologije.
Primjećujem taj jedan uzorak kod generacija 40-ih, 50-ih, 60-ih, često se ponavlja, žene ne vole svoju žensku djecu, vrednuju više mušku, istovremeno su emocionalni invalidi, ali također i emocionalno zakidaju jednako mušku i žensku djecu, svako na svoj način. Niti je ova priča jedina koju sam čitala na forumima, a znam i ovako iz prve i druge ruke priče. Uvijek se ponavlja isto. Majka preferira muško dijete. Žensko dijete ima veliki emocionalni teret i bol prema svojoj majci, ocu, ovisno kako su kiksali.
Dakle, to što ti se događa Tanči nije do tebe. To je do jedne epohe vremena, taj mrak prošlog stoljeća, ali valjda i svih stoljeća prije tog, naslijeđe dugo tko zna koliko, gdje žene nisu bile ni drugotne, ni ljudi nego niža rasa. Svoju bol i neuzvraćenu roditeljsku ljubav su kompenzirale opet kroz nepružanje ljubavi svojoj djeci. To se prelijevalo iz generacije u generaciju, pa tako i tvoja majka valjda nije uspjela ostvariti zdravu vezu sa svojim roditeljima i umjesto toga ima takav bolestan odnos sa svojom djecom. Ni to što radi tvom bratu nije ljubav. Pretpostavljam da je tip agresivac jer ga se mlatilo i onemogućavalo da izrazi osjećaje kada je bio dijete, jer je muško i jer su muški jaki pa ne plaču.
Što se tiče kuće i naslijeđa, shvaćam da je to i sentimentalna i obiteljska vrijednost, ali to nosi sa sobom svoj rep. Imam sličnu situaciju s majkom koja me pokušava na te neke sentimentalne trikove vezati za naslijeđe koje ona ima sa svojim bratom, mojim ujakom, ali to su prazne priče. Meni je to tek geografska lokacija. Dom je tamo gdje su ljudi s kojima se osjećaš sigurno. Trebaju li tebi i tvom djetetu tereti, gnjilež emocionalnog tereta akumuliran od tko zna kad i tko zna koliko dugo? Na tvom mjestu bih sve to pustila, a nije nemoguće jednog dana to sve nazad otkupiti kada toliko znači. Imajući to na umu znaš da nije ništa izgubljeno. To mjesto nije izbrisano s lica zemlje, samo trenutno nije dostupno.
Drži se i glavu gore. Vrijediš. Voljena si. Potrebna si.

Odgovori s citatom
.