Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 91

Tema: Nije popularan u školi

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Nije popularan u školi

Pričam sa svojim 12,5-godišnjakom jučer o školi, svemu..I on meni kaže kako se baš i ne veseli školi (iako znam da mu fali i da se ipak zaželio) jer je on tamo ispodprosječan na društvenoj ljestvici. Da postoje popularni, srednje popularni i nepopularni, da je on u ovoj zadnjoj kategoriji. O *****ti, prvi nagon mi je da istučem sve popularne i srednje popularne..ali ne mogu tako, pa smo puno pričali o tome. Ali nisam znala što reći pametno, osim da je popularnost opterećenje, prolazna i nebitna ali svi mi znamo da je to djeci velika stvar. Moj sin je sa svima dobar, vesel je, i ja nisam stekla dojam da je on baš tako nepopularan kao što je rekao ali je, ije..što napravitit i što reći da se on zbog toga nebi osjećao loše? Kako objasniti? Nisam ni ja bila populara ali me nije bilo briga za to.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A da pitaš drugu djecu koja ti idu u školu, kako drugi doživljavaju tvog sina? Nema veze što nisu isti razred. Moja iz 4. razreda zna jako puno o ovima iz 6.i obrnuto. I djeca su relativno još objektivna u toj dobi.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znam ja što oni misle o njemu, i zadovoljna sam statusom koji on ima. Ali on nije i smatra da bi trebalo biti drugačije, ne osjeća se dobro na svojoj poziciji On ti je dijete kojeg curice obožavaju, tako da je uvijek okružen curama (kod mene kući svaki dan po 5,6 potencijalnih nevista:p) ali ne u smislu da je od one muške djece koja su feminizirana (možda ružno zvuči ali znaš što mislim) nego baš, baš... Od dečkiju ima nekoliko dobrih prijatelja s kojima se normalno druži..oni koji nisu na nejgovoj razini su odavno van priče. On ni ne kuži da je sam stvorio sve i da je u redu, da je kako treba. Jer on baš je kako treba biti, inteligentan je, zanimljiv, lijep, zgodan..djeca vole biti u njegovom društvu..to što ne spada u popularne i ekstra zabavne u školi..mislim da ne treba biti tužan zbog toga-to ili jesi ili nisi, on nije mešu onima koji vole biti u centru pažnje, tako da i nije moglo biti drugačije. Ali kako njemu to objasniti na prihvatljiv način

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Gle, vjerojatno kao i u svakoj školi, popularni su oni koji imaju razne gadgete.
    Barem kod nas ako nemaš iphone, starke..., odmah si u zlatnoj sredini ili niže.
    Mi imamo sreću da smo imali dobru učiteljicu, a sada razrednicu kod starijeg djeteta koja je stvorila vrlo kompaktan razred pa kod nas to ne dolazi jako do izražaja.
    Kod mlađeg djeteta moram tek vidjeti što će biti sada u 5. razredu.
    Možda da mu probaš objasniti da je bolje ne biti jako popularan, jer su djeca promjenjiva i prevrtljiva, znaš onu "Tko bi gori..."

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Razgovaraj s razrednikom. Učitelji mogu čuda napraviti kroz timski rad i određena zaduženja u razredu.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

12,5? Kaži mu da sad ulazi u razdoblje kad će mu bit bitnije da je popularan među curama nego među dečkima

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Pričam sa svojim 12,5-godišnjakom jučer o školi, svemu..I on meni kaže kako se baš i ne veseli školi (iako znam da mu fali i da se ipak zaželio) jer je on tamo ispodprosječan na društvenoj ljestvici. Da postoje popularni, srednje popularni i nepopularni, da je on u ovoj zadnjoj kategoriji. O *****ti, prvi nagon mi je da istučem sve popularne i srednje popularne..ali ne mogu tako, pa smo puno pričali o tome. Ali nisam znala što reći pametno, osim da je popularnost opterećenje, prolazna i nebitna ali svi mi znamo da je to djeci velika stvar. Moj sin je sa svima dobar, vesel je, i ja nisam stekla dojam da je on baš tako nepopularan kao što je rekao ali je, ije..što napravitit i što reći da se on zbog toga nebi osjećao loše? Kako objasniti? Nisam ni ja bila populara ali me nije bilo briga za to.
    Meni se čini da je on zapravo popularan na ispravan način ali u našem društvu u kojem su vrijednosti okrenute naopačke ne čudim se što je po njegovom viđenju u grupi nepopularnih. Ja bih se u razgovoru orijentirala malo na te vrijednosti i stanje općenito u drušvu, usput bih bila optimistična i rekla mu da će se stvari promijeniti i da ćemo jednom biti društvo gdje je bitna sposobnost i druge prave vrijednosti umjesto podobnosti i materijalnog. Možda sam naivna ali ja ne znam drugačije. Ni ja nisam bila popularna u školi ali se ne sjećam da me je to mučilo, ne bih voljela niti da moja djeca pate za time.

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Gle, vjerojatno kao i u svakoj školi, popularni su oni koji imaju razne gadgete.
    Barem kod nas ako nemaš iphone, starke..., odmah si u zlatnoj sredini ili niže.
    Evo o ovakvoj popularnosti govorim. Katastrofa.
    Posljednje uređivanje od Water : 24.08.2013. at 12:33

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Janis prvotno napisa Vidi poruku
    Razgovaraj s razrednikom. Učitelji mogu čuda napraviti kroz timski rad i određena zaduženja u razredu.
    ma daj. pa nije to problem koji bi razrednik trebao rješavati. jer to uopće, realno, i nije problem. ali to što realno i nije problem, ne umanjuje njegovu težinu u očima 12,5 godišnjaka.
    trina, ja bih mu rekla dvije stvari, što su cure već spomenule:
    - prvo, to s popularnosti se mijenja iz dana u dan, vrlo lako se prelazi iz kategorije u kategoriju. osim ako se radi baš o ekstremnim slučajevima, al onda već govorimo o bulingu.
    drugo, ovo šro kaže trampolina
    Kaži mu da sad ulazi u razdoblje kad će mu bit bitnije da je popularan među curama nego među dečkima
    , okrenula bih na takvu zezanciju. a popularnost među curama, vrlo brzo će mu donijeti i popularnost među dečkima. plus bih mu rekla, a daj, što hoćeš više - imaš nekoliko dobrih prijatelja i hrpu dobrih prijateljica. kud bi ti? hbg stari moj, ne mogu svi biti stalno na vrhu svijeta

- treće, ono što mu NIKAKO ne bih govorila je ovo što si mu ti rekla
    Ali nisam znala što reći pametno, osim da je popularnost opterećenje, prolazna i nebitna
    jer to njemu nikako ne možeš u toj dobi objasniti, a i, budimo realni, nisam sigurna da je to uopće i istina.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Uvijek je bilo te popularnosti, ali popularan se može biti na više načina. To mu objasni. Jer njemu je to sad očito bitno.
    Netko je popularan jer je lijep, netko je snažan, a netko zato što ima bogate starce..ali te popularnosti nisu zasluga samog djeteta.
    Popularan se može biti i ako si najbolji u razredu ili jako dobar u nekom području (npr. super crtaš ili sviraš neki instrument ili si odličan u nekom sportu), zato što si duhovit i zabavan...e, to su područja na kojima se može raditi i ta područja mogu biti naveći izazov. I to je kvalitnija popularnost i dulje traje. Malo motivacije...

Ja bih mu govorila i o nekim bivšim popularnim kolegama i kolegicama koji su to bili samo zato što su bili lijepi, jaki ili bogati pa im to nije dugoročno donijelo neku sreću (sigurno ima takvih primjera ili makar izmisli), i o onima koji su uspjeli u životu, a nisu odmah bili popularni, nego su uzeli u ruke gitaru, fotoaparat ili postali najbolji u nekom sportu, ili su postali istraživači kojima se svi dive... Mi naravno znamo da istina nije tako crno-bijela, ali mislim da njemu sad treba malo ohrabrenja i motivacije.

Pričaj i o ljudima koje poznaje, a koje cijeni i reci da oni nisu bili najpopularniji kad su bili mali kao on. I reci mu da slušaš lijepe stvari o njemu i da možda slika o samom sebi koju si je on stvorio nije objektivna...Malo dizanja samopouzdanja.

Razgovarajte i o njegovim kolegama i kolegicama u razredu i ukaži mu na neku lijepu osobinu ili vještinu pa onda i manu svakoga od njih. Neka shvati da popularni imaju mane, a oni manje popularni itekako dobrih strana... Znači, s druge strane, ukazuješ mu da svijet ipak nije crno-bijeli...

Ja bih tako...

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma daj. pa nije to problem koji bi razrednik trebao rješavati.
    Ako dijete nije sretno u razredu u kojemu boravi dobar dio dana onda bi to razrednik trebao znati, a ako zna onda može i napraviti nešto da dijete bude sretnije.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Prošle školske godine imala sam dijete koje se nije osjećalo dobro u razredu, tj. nije bio "popularan". Dakle, dječak je bio 5. razred, mlađe curice su mahom zaljubljene u njega, ima par dobrih prijatelja izvan razreda, ali se u razredu ne osjeća prihvaćeno. Majka je o tome sa mnom razgovarala i otad sam pazila da kad radimo timski rad on bude najjača karika u svom timu, kad su bile školske maškare, razredna maska je bila upravo ono što je on predložio, pri razmještaju sjedenja pazila sam da sjedi s dječakom s kojim se nekako najbolje slaže i do kraja godine situacija se jako promijenila. To su zaista sitnice koje mogu napraviti čudo. Dijete, naravno, nikada nije saznalo da smo ja i majka o tome razgovarale.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja mislim da je taj osjećaj "nepopularnosti" prisutan kod velike većine tinejdžera, i da je to nešto na što mi roditelji ne možemo nikako utjecati. Možeš mu bildati samopouzdanje u smislu da ga potičeš da se bavi nečim u čemu je dobar (nogomet, sviranje, itd.), ali on je sada u razdoblju života kada uči neke važne lekcije (tko je pravi, a tko lažni prijatelj, što su prave životne vrijednosti, itd.) i moraš ga pustiti da prođe kroz to. Netko te lekcije nauči prije, netko kasnije. Netko ih nauči na bolniji, a netko na manje bolan način. Ti mu možeš biti podrška, ali ne možeš da lišiti tih situacija.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz perspektive majke godinu dana starijeg klipana, pubertetlije i curookupljača mogu ti reći samo da će ti nagodinu izać na uši te cure i on skupa s njima i bolit će te dupe za rang listu i njegovu poziciju na njoj. Odnosno, sve je u redu.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svidjaju mi se vasi prijedlozi,pogotovo onaj dio o isticanju mana kod popularnih. Pokusat cu mu objasniti ,nadam se da ce se osjecati bolje. Ja se ustvari najvise bojim da se on nebi previse unio k ideju da postane popularan,na nnaj krivi nacin,da mu krivi primjeri postanu uzor. Treba se nauciti voljeti takvog kakav je a to je nekad i nama odraslima tesko,kamoli njemu u osjetljivim godinama. Sto se cura tice,on bas ima zicu za to,tako prirodno i spontano privlaci cure,da ne mogu vjerovati da to ne vidi kao veliki plus,bar u tom pravcu,u popularnosti medju deckima. Uvijek se bojim da pojma nemam,da cu nesto shebati u njihovoj psihi.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pa vjerovatno i hoćeš, kao i sve majke, pogotovo one naših muževa

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja se slažem s rehab
    a i s trampolinom
    mislim da mu možeš pomoći jedino time da ga slušaš, kad god ima potrebu to izbaciti iz sebe
    i možeš čekati
    kad počnu ozbiljnije jelte stvari s curama - oooonda će on skužiti ko su glavni frajeri
    hebo ajfon, tablet i nike

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ako se pojavi neko loše ponašanje odma zatučeš lopatom i vozi dalje.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Blago njemu što nije popularan.. jer u današnje vrijeme , da je, vjerojatno bi stajao pred školom sa rukama u đepovima i maltretirao "nepopularnu" djecu.. također bi bio i među prvima koju su zapalili cigaretu i napili se.. izgleda da imaš divnog sina, jednog lijepog čovjeka

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

I ja stavljam potpis na Trampolinu Trina, mislim da si svoj obol njegovom odgoju već dala, što si shebala, shebala si Sada ti samo preostaje razgovarati s njim i paziti da sačuvaš njegovo povjerenje. Da, možda će poželjeti zapaliti cigaretu, popiti pivo ili nešto slično, da bi zaradio popularnost, i toga trebaš biti svjesna. Važno je da on zna da u tebi ima oslonac i da ti se može povjeriti kad god zatreba, bez straha od kazne, nerazumijevanja, deranja i slično. To je najviše što sada možeš činiti za njega.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja ne bih pokusala prikazati popularnost u negativnom svjetlu, odnosno kao nesto lose.
    popularnost je stanje, neutralno kao takvo, sa, kao i sve u zivotu, prednostima i manama.
    razlozi popularnosti mogu biti dobri ili losi ili neka mjesavina njih, ali ja osobno ne mislim da je popularnost per se losa, pa to ona ne bih mogla ni svom djetetu uvjerljivo obrazloziti. takoder ne mislim da su djeca popularna ili ne pobularna iskljucivo zbog iphona ili neceg slicnog. (to je naravno moje misljenje. roditelji koji misle drukcije, ce i slati drugacije poruke svojoj djeci)

iskoristila bih priliku za razgovor o toj temi, u kojem bih pokusala zahvatiti sve dubinske aspekte, te se trudila da dijete prica vise nego ja, kako bih uopce razumijela sto ono pod popularnoscu podrazumijeva.
    time dolazimo do tocke dva, koja mi se cini jako bitna:
    sto uopce za njega znaci biti ili ne biti popularan?
    da li ga smeta sto:
    ga neka djeca koju bi volio za prijatelje bas ne gotive?
    da li bi zelio vise paznje ili priznanja?
    da li mu nedostaje osjecaj da ga drugi cijene?
    da ga drugi voile?

itd..itd...

u odnosu na to, bih usmjeravala razgovor. i uvijek bih u razgovor uvodila uzrok i posljedicu.
    kao i mogucnosti koje su mu na raspolaganju, ako bi zelio promijeniti nesto u odnosu na to kako ga drugi percipiraju.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kužiš, ona bi isticala mane popularne djece... daj se skoncentriraj, to je užas od plana

Da ne govorim da je to zlobno i bezobrazno.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    popularnost je stanje, neutralno kao takvo, sa, kao i sve u zivotu, prednostima i manama.
    Da ubacimo malo šale - Trina, nećeš se istrošiti na rođendanske darove ekipi iz razreda

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A da pitaš drugu djecu koja ti idu u školu, kako drugi doživljavaju tvog sina? Nema veze što nisu isti razred. Moja iz 4. razreda zna jako puno o ovima iz 6.i obrnuto. I djeca su relativno još objektivna u toj dobi.
    Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Da ubacimo malo šale - Trina, nećeš se istrošiti na rođendanske darove ekipi iz razreda

Ili bas suprotno, i to je nacin da postane popularan!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Chris Blue, puno te popularne djece su svoju popularnost stekli glupostima u skoli,bezobrazlukom prema nastavnicima,ismijavanjem slabije djece..od sve djece,a znam ih svih jer smo u malom mjestu, samo jedan je popularan jer ima smisao za humor,zabavno i pametno dijete. Zasto bi bilo bezobrazno naglasiti da su ovi popularni berekini ustvari mali problemi s ukorima u skoli i da,kao sto je netko vec napisao,takvi budu zanimljivi i frajeri. Rijetko ru to dobra i ispravna djeca. Mozda je to zato sto sam mu ja mater,ali moj sin je onakav kakav bi trebao biti,po mojoj nekakvoj procjeni. Dobrocudan,osjetljiv na slabije,uvijek spreman pomoci,inteligentan,snalazljiv..a s druge strane pravi mali muskarac koji postuje cure. Ko da nije moj,ja sam se sa 12 prvi put opila,pusila,bila divljaka bez pameti. Pa mi je on miljama iznad mene u njegovoj dobi. A on bi bio ko jedan od onih cije mame lupaju glavom jer ne znaju kud dalje i sto napraviti vise.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Inace,ide i poziúan je na sve rodjendane,ta djeca ga zovu,dolazili su kod nas..ali iz aviona se vidi da nemaju nista zajednicko,njemu ne pašu pa se ni ne druži s njima. Ja uopce ne vidim ikakav problem ali on vidi. Znaci samo mu treba na prajui nacin objasniti. Samo sto je to meni problem kad nisam dovoljno takticna,mudra,pametna...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Slazem se s cb. Znam puno jako fine a "popularne" djece.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne mogu svi biti popularni.Ali on može izgraditi i učvrstiti svoju mrežu prijatelja u kojoj će se osjećati ugodno i voljeno.

Kako pišeš on to ima, samo to treba osvijestiti.

Probaj na primjerima iz života.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

popularnost u toj dobi je vrlo kompleksna stvar...

u tom smislu slažem se (naravno) sa Cvijetom, koja ima jednoga takvog doma, pa zna kako stvari funkcioniraju :D

ja također imam 12,5-godišnje dite, ali moja je cura i, koliko god sam mislila da je kod cura sve na entu potenciju kompliciranije nego kod dječaka, posebice ti neki socijalni, međusobni odnosi, sad vidim da i dečki imaju zapravo iste brije...

u njihovoj je dobi osnovni problem pokušati se identificirati s tzv. "popularnima" i nastojati svim snagama biti nalik istima... ono, i fizički i mentalno... bez obzira je l' to nama okej ili ne...
    i mogu oni igrati nogač najbolje na svijetu ili svirati neki instrument poput pravih virtuoza, što to vrijedi, ako oni "popularni" rade nešto posve drugo ili ne rade ništa... :D
    i badava priče da popularnost nije važna, u njihovoj dobi, to je "biti ili ne biti", nemojte to potcijeniti...
    uostalom, ne bi Trina otvorila ovakvu temu da ju to ne muči na neki način...

e, sad... popričaj ti s njim... vidi što on misli da nema, a "trebao" bi imat da bi bio "popularan"? jer, po ovome što si sve napisala stvarno ne vidim razloga njegovoj nepopularnosti :D
    pa ga ispitaj je l' to možda stil oblačenja, ili frizura koja nije "bieberica" ili mu nitko ne postavlja pitanja na asku... :/
    a možda je i nešto posve treće...
    bez razgovora s njim nećeš znati na čemu si... a bez da znaš o čemu se radi, ne možeš ništa ni poduzimati.

i javi nam kad nešto saznaš...

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Možda nema FB profil, pa ga sve zaobilazi...
    Ozbiljno mislim, moje dijete više komunicira tako nego preko moba.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Iz perspektive majke godinu dana starijeg klipana, pubertetlije i curookupljača mogu ti reći samo da će ti nagodinu izać na uši te cure i on skupa s njima i bolit će te dupe za rang listu i njegovu poziciju na njoj. Odnosno, sve je u redu.
    Potpisujem ovo, iz iskustva! Ali jako ovisi o djetetu... Moj stariji nikada, ali baš nikada nije mario za status u razredu ili društvu, a mlađi je neko vrijeme živio za to i prošao baš ovakve stupnjeve razvoja popularnosti: najprije se osjećaš loše, onda vidiš tko se iz društva slaže s tobom i što imate zajedničko, pa se napravi mali klan, pa se pridruže još neki i uskoro imaš svoju klapu i uopće te nije briga što drugi imaju neku drugu klapu...

Inače, status u društvu ili razredu često ovisi o nekim sposobnostima - ne radi se tu o znanju matematike (iako ni to nije nebitno). Moj stariji je osoba koju svi trebaju jer zna na svakom mobitelu podesiti antivirusnu zaštitu i tak - odlično se snalazi s elektronikom i to je nešto što ljudi cijene, a često i prvi korak u komunikaciji. Moj mlađi je rođeni komunikator - njega ne zanima da li je netko muško, žensko, godinu dana mlađi ili stariji - ako mu se dopada ili mu treba za igru, sviranje ili bilo što - u trenu će mu naći radnu točku. Inače, on je često osoba koja uspostavlja kontakte i za starijeg brata. Obojica sviraju, ali mlađi će to činiti u društvu i za društvo, a stariji ni u ludilu...

I tako - Trina ne brini, dijete će naći svoj put. Vjerojatno nije popularan među dečkima jer mu zavide, a da toga nisu ni svjesni. Bit će sve dobro!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možda nema FB profil, pa ga sve zaobilazi...
    Ozbiljno mislim, moje dijete više komunicira tako nego preko moba.
    Ja sam jučer doživjela da moj mlađi sin kori susjedu studenticu zbog FB-a, zgrozio se kad je čuo da ova nema pojma da postoji Coolinarica (ili Roda), he he he... Crkla sam od smijeha! Isto, kad je ona komentirala kak su loši Windows 8, dođe moj stariji i kaže - naravno da su ti loši na običnom laptopu kad je to operativni sustav prilagođen za tablete i druge touch screen aplikacije! He he he...

Ont. ne bih preporučila FB kao zamjenu za pravo i živi društvo. Osim toga, to je medij gdje je buling izražen baš u toj generaciji, do te mjere da mi bude zlo.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Potpisujem Martu i Peterlin. Ne iz iskustva mojih klinaca, di smo mi još od toga, ali iz mog S tim da ja još nisam imala takvu mamu koju je baš bolila glava za moje dječje probleme, dakle ni moralnu podršku, pa sam našla svoj put.

Sve će biti dobro

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A FB, ja bi to zabranila klincima skroz, i to zakonom

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj kak je to sve čudno.
    Ja sam isto mislila kako moje dijete nije popularno i neće nikada biti i to zato jer ju nikad nitko ne zove na igru, van, kod sebe. Zato jer je ona jako povučena i samozatajna.
    Ima jednu stalnu prijateljicu već godinama i s njom se druži i slave zajedno rođendane i to je sve.
    I jako mi je drago da se druži s tom malom jer je malička baš draga i dobra, malo lošije uči pa njih dvije zajedno i uče, spremaju se za testove i tako već godinama.
    I onda šok. Kad je lani pobijedila na županijskom i plasirala se na državno to je doslovno bio pravi hit među djecom. Zvali su je, prilazili joj na ulici, grlili, čestitali i sa zanimanjem ispitivali o detaljima i kao što njena razrednica reće- postala je zvijezda.
    Od onda je to tako i dalje.
    Mogu reći da je popularana, ali ne zbog pive i cigarete ( dam joj ja tu i tamo malo radlera da proba, cigarete ne) i ne zbog iPhona (iako ga ima i mislim da nitko od kolega to ni ne zna jer ona sve skriva) ili odjeće, tenisica, a sad ima i peseka.
    Hoću reći da je tu tzv popularnost sama izgradila i stekla iako nije baš društveni tip, ali djeca su prepoznala njenu vrijednost i sposobnost.
    Isto tako će ili već je i Trinin sin izgradio svoju popularnost i ja se ne bi brinula oko toga pogotovo zato jer se on očito ne zamara previše s tim.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj chris blue prvotno napisa Vidi poruku
    Kužiš, ona bi isticala mane popularne djece... daj se skoncentriraj, to je užas od plana

Da ne govorim da je to zlobno i bezobrazno.
    Krivo si shvatila - ne radi se o manama popularne djece, nego o manama takvog STATUSA. A to je velika razlika. I nije ni zlobno ni bezobrazno.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kao što si mu rekla, popularnost je prolazna i nebitna stvar.
    evo jednog argumenta za to, barem iz mojeg iskustva:
    Baš sam se neki dan sa starim frendovima prisjetitita "popularnih" iz školskih dana.
    I gdje su oni sad? uglavnom nisu priznati liječnici, pijanisti pa čak niti političari niti poduzetnici.
    Mnogi od njih su završili u nekim lošijim srednjim školama, ili nisu uspjeli završiti fakseve.
    Ljudi za koje se može reći da su danas "uspješni" uglavnom su u školi bili nezamjetljivi, furali su svoj film,
    neopterećeni slavom, koja je mnogim popularnima često udarila u glavu pa su možda i izgubili motiva da
    se trude oko pravih stvari.
    Ja se osobno s tim stvarima nikada nisam opterećivala, i mislim da se moja djeca danas ne opterećuju.
    Iako, u posljednje vrijeme smo MM i ja primjetili da nam jedno od djece, bez da je toga svjesno, ide u smjeru da bude popularno.
    To nam se definitivno ne sviđa pa smo probali razgovarati o tome.

Uglavnom ja bih na tvome mjestu pokušala što više umanjiti važnost toga pitanja biti popularan ili ne. Što znači ne razgovarati s nikim
    o tome jer time samo dižeš prašinu.
    Kažeš da ti dijete ima prijatelja i to je jedino bitno. Da nema onda bi se trebalo brinuti.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Kao što si mu rekla, popularnost je prolazna i nebitna stvar.
    evo jednog argumenta za to, barem iz mojeg iskustva:
    Baš sam se neki dan sa starim frendovima prisjetitita "popularnih" iz školskih dana.
    I gdje su oni sad? uglavnom nisu priznati liječnici, pijanisti pa čak niti političari niti poduzetnici.
    Mnogi od njih su završili u nekim lošijim srednjim školama, ili nisu uspjeli završiti fakseve.
    Ljudi za koje se može reći da su danas "uspješni" uglavnom su u školi bili nezamjetljivi, furali su svoj film,
    neopterećeni slavom, koja je mnogim popularnima često udarila u glavu pa su možda i izgubili motiva da
    se trude oko pravih stvari.
    Ista stvar s ekipom iz moje škole, često mi to padne na pamet.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa ne znam bas. u mom razredu i razredu od mm-a, ima bivsih popularnih uspjesnih (i to jako), kao i srednje uspjesnih i neuspjesnih.
    medutim i medu nepopularnima, odnosno srednje popularnima ima ih isto tako jako uspjesnih, srednje uspjesnih i neuspjesnih.
    znam da nam to zvuci kao svemirska pravda - nepopularan geek, pa onda bill gates.
    ali mislim da cinjenice ne podrzavaju tu tezu.
    ono sto je tocno, da nam ti nepopularni koji u zivotu nesto naprave, ostanu duze u sjecanju, odnosno iznenade nas, pa onda zato iammo osjecaj ta je takvih slucajeva puno.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

To je jednostavna istina, ništa se ne može generalizirati, i to si dobro primjetila, ima svega na ovom bijelom svijetu i ne možeš sve potrpati u isti koš pa da se postaviš na trepavice Previše nas ima.

Samo iz mog razreda iz osnovnjaka svakako smo završili za mnoge koje znam, i popularni i nepopularni, svega ima, skroz razčite priče bez obzira na tadašnju popularnost ili nepopularnost, a i kod muža itd..E kad bi sve ovisilo o popularnosti u školi, što bi život bio jednostavan

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Naravno da popularni završe isto kao i nepopularni, bolje ili lošije, već zavisi od karme ili tko su im roditelji, imaju li veze ili ne.

No, nikako ne smijemo zanemariti činjenicu, da je djetetu puno ljepše u školi ako želi biti popularan, da to i je. Onaj kome popularnost nije bitna, neće ni pričati ni razmišljati o tome. Ali, kome je-je.

Na koji način će pojedino dijete steći tu popularnost, e to je već za brigu, jer ako ne uspije zbog izgleda, odjeće, gadgeta, možda će uspjeti negativnim, a tako važnim stvarima u toj dobi. Alkohol, cigarete, tučnjava...

Idealno bi bilo imati tako samopouzdano dijete, da bude baš kakav jest i da mu se živo fućka što drugi misle o njemu, on je zadovoljan sam sa sobom. No, nema puno takvih.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

pa ne znam bas. u mom razredu i razredu od mm-a, ima bivsih popularnih uspjesnih (i to jako), kao i srednje uspjesnih i neuspjesnih.
    medutim i medu nepopularnima, odnosno srednje popularnima ima ih isto tako jako uspjesnih, srednje uspjesnih i neuspjesnih.
    znam da nam to zvuci kao svemirska pravda - nepopularan geek, pa onda bill gates.
    ali mislim da cinjenice ne podrzavaju tu tezu.
    ono sto je tocno, da nam ti nepopularni koji u zivotu nesto naprave, ostanu duze u sjecanju, odnosno iznenade nas, pa onda zato iammo osjecaj ta je takvih slucajeva puno.
    Nepopularni ili negativno popularni?

Ja sam u 90% situacija u djetinjstvu i mladosti bila nekakav prosjek. Nisam se nešto posebno isticala...ni među vršnjacima niti su me uočavali nastavnici i profesori. Bila sam solidan i iznadprosječan učenik, imala neko svoje društvo iz iste kaste (glazbena škola) ali nekako...nismo stršali ni u jednom smjeru. Sjećam se popularnih, ali nisam se nešto posebno družila s njima jer toj ekipi bilo je bitno imati određenu marku tenisica ili "pončo" (ovo: http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...9QEwDw&dur=342). Nabavila sam tenisice - nisu me učinile sretnijom. Imala sam i krasan pončo koji mi je na ruke isplela tatina sestrična. Sjećam se da me netko pitao "je li tvoja mama doktorica? TO nose samo doktorska djeca...." Već onda iz perspektive 12-13godišnjaka to mi je bilo . Puno kasnije - iz cipela odrasle osobe (tridesetogodišnjakinje, ne danas) jedna od popularnijih cura koju sam srela na moru izgledala mi je izgubljeno i na neki način nesigurno.... S vremenom shvatiš da je bitno kako se SAM osjećaš, a ne što misle ljudi oko sebe. S vremenom se napravi ovo razdvajanje na one koji u životu nešto naprave (to su oni koji shvate da je bitno kako se SAM osjećaš i da živiš svoj život, koji nije predstava za okolinu) i one druge koji to ne shvate i tonu stepenicu niže.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam za tu popularnost prvi puta čula u Beverly Hills 90210

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, da... htjedoh reći što se dogodilo s mojim društvom: kad se vidimo na raznim okupljanjima tipa godišnjice mature (iako nismo svi ista generacija, u malom gradu te se proslave održavaju u isto vrijeme pa se ljudi često sretnu)... Daklem, moram reći da je velika većina našla svoje mjesto pod suncem. To ne znači da su popularni. Neki jesu - oni kojima je to nešto značilo. Većina je zadovoljna svojim životom. Ima među njima različitih vrsta postignuća: od zvučnih titula, do obitelji s velikim brojem djece. To na kraju ispadne najvažnije - da si ispunjen i zadovoljan, a ne da si popularan.

ALI govoriti o tome 12-godišnjacima nema puno smisla. Oni moraju proći taj proces sami. Nekom će odgovarati da bude popularan, netko će bježati od toga kao vrag od tamjana. Ali ta teenagerska faza ima veliku ulogu u formiranju pogleda na svijet. Odavno sam odustala da svojoj djeci krčim put. To razdoblje je isto kao i kad dijete uči hodati... ponekad padne pa zna što ne smije činiti. Zapravo, mislim da se roditelji ni ne mogu puno miješati. To svatko mora odraditi sam. Nismo mi u razredu i u društvu s njima. Moraju sami doći do zaključka što i kako... Neki će tu posegnuti za prečicama tipa pivo i cigareta (tu je prostor roditeljskog utjecaja) ali bolje je da imaju za ponuditi nešto drugo. Sami će najbolje znati što je to.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

peterlin, kad bolje razmislim, nije ni bilo negativno popularnih u mom gimnazijskom razredu.
    no kao sto rekoh, mislim da svi ne podrazumijevamo isto, kada kazemo popularan, nepopularan.
    nekome je taj izraz negativno konotiran, nekome pozitivno, a nekom neutralno.
    a sto popularan ili nepopularan znaci trininom sinu, sto on pod tim podrazumijeva, sto mu fali i slicno, je ne znam.
    a to mi se cini kao prva stvar koju bih istrazila, da bih uopce mogla s djetetom o toj temi razgovarati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

seni, u pravu si 100%. Treba vidjeti što djetetu fali i što ga muči.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ma kakve marke, i ovo i ono, kod nas se popularnost mjerila isključivo kroz uspjeh u školi i tko će više puta dignut ruku i biti u više školskih i vanškolskih aktivnosti, u jednom trenutku sam ih bila u 6 čak, jame komakad se sjetim, komedija. Sjećam da smo se jednom moja frendica i ja, to je bio mislim 7 OŠ natjecale na satu hrvatskog koja će više puta dignut ruku, pa samo već bile na rubu da se posvađamo, da učiteljica nije uletila i rekla dobro cure, adje dajte sad malo priliku i drugima

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

peterlin, kad bolje razmislim, nije ni bilo negativno popularnih u mom gimnazijskom razredu.
    no kao sto rekoh, mislim da svi ne podrazumijevamo isto, kada kazemo popularan, nepopularan.
    nekome je taj izraz negativno konotiran, nekome pozitivno, a nekom neutralno.
    a sto popularan ili nepopularan znaci trininom sinu, sto on pod tim podrazumijeva, sto mu fali i slicno, je ne znam.
    a to mi se cini kao prva stvar koju bih istrazila, da bih uopce mogla s djetetom o toj temi razgovarati.

Ja bih rekla da su njemu popularni dečki oni koji su zabavni, koji nasmijavaju druge, koji rade gluposti u školi i na taj način zarađuju ekstra bodove u društvu. Smiješni su, fora su. I oko takvih dečkiju uvijek je veliko društvo, oni se ne zabrinjavaju što će reći, napraviti..jer sve što rade je cool. On tako misli. Imali smo razgovor i dobro je prošlo. Ja moram priznati da su naši popularni dečki postali narkomani-istina, živila sam u specifičnoj sredini u vrijeme rata sam bila u pubertetu i sve je tako nekako tužno završilo ali igrom slučaja, oni najpopularniji i najcool su većinom pokojni. Popularne cure su bile one razvijene. Tako je kod nas to išlo.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Popularnost se nije ni prije a ni danas mjerila uspjehom u školi. Ustvari, uspjeh u školi je minimalno bitan kod određivanja najpopularnijeg dečka i cure u razredu.
    Naprotiv, guranje sa znanjem može učenika označiti kao štrebera, a nikako ne popularnog.

Jedna od osnova popularnosti u društvu je i to da ostali žele biti poput tog, da mu zavide na onome što jest. Nikako ne kažem da je to poželjno, baš suprotno zavist nije dobra, no divljenje, do neke granice, jest.

No, nije lako ni onome tko je popularan, jer mora paziti da je na nivou toga, tako da je to u tinejđerskim godinama, popriličan teret. S kojima se mogu nositi jaki ili bezobzirni. Neka umjerena popularnost je za najveći broj djece u redu. S time dolazi i osjećaj prihvaćenosti u kolektivu, i dobrog osjećaja u istom.

Trina, možda tvoj sin tako samo osjeća, tu nepopularnost, možda to uopće nije tako, no nažalost, njemu je isto osjećao tako ili bilo tako. Nije zadovoljan. Možda da mu podižeš samopouzdanje hvaljenjem njegovih dobrih osobina ili mu reći da se malo strpi, pa će biti drugačije. No, strpljenje i nije odlika tih godina.
    Kako god prizemno bilo, vjerujem da bi mu pomoglo da dobije nešto što je baš IN, što nitko drugi nema, a svi žele, što god to bilo. Ako je moguće.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 26.08.2013. at 16:51

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ja bih rekla da su njemu popularni dečki oni koji su zabavni, koji nasmijavaju druge, koji rade gluposti u školi i na taj način zarađuju ekstra bodove u društvu. Smiješni su, fora su. I oko takvih dečkiju uvijek je veliko društvo, oni se ne zabrinjavaju što će reći, napraviti..jer sve što rade je cool. On tako misli. Imali smo razgovor i dobro je prošlo. Ja moram priznati da su naši popularni dečki postali narkomani-istina, živila sam u specifičnoj sredini u vrijeme rata sam bila u pubertetu i sve je tako nekako tužno završilo ali igrom slučaja, oni najpopularniji i najcool su većinom pokojni. Popularne cure su bile one razvijene. Tako je kod nas to išlo.
    Ma sve to ovisi o okolnostima, trenutku, godini rođenja, horoskopu

Kod nas u našoj škvadri je usprijeh u znanju i ocijenama bio presudan, najcool su bili oni, koji su imali najbolje ocijene, hrpu aktivnosti i uvijek u nekom pokretu.
    Ja sam bila cool jer sam pisala pjesme koje su bile objavljivane u školskom listu, moja frnedica jer je šišala sve u matematici, a opet bila zabavna i otkačena itd...Oni najlošiji su bili na margani, makar opet u naše doba, tj. u našem razredu odnosno školi nije bilo mobinga, i one najlošije smo ukljčivali u drušvo, ne znam, bilo je to jedno dobro vrijeme barem kod nas, u našoj školi, rado ga se sjetim.

Droge u naše vrijeme nije bilo,bar ne dostupne kao danas, to tek tamo pred kraj srednje škle, što veliš ratne godine itd..e tu je već bilo svega, poenkad i totalno rasulo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Popularnost se nije ni prije a ni danas mjerila uspjehom u školi. Ustvari, uspjeh u školi je minimalno bitan kod određivanja najpopularnijeg dečka i cure u razredu.
    Naprotiv, guranje sa znanjem može učenika označiti kao štrebera, a nikako ne popularnog.

Jedna od osnova popularnosti u društvu je i to da ostali žele biti poput tog, da mu zavide na onome što jest. Nikako ne kažem da je to poželjno, baš suprotno zavist nije dobra, no divljenje, do neke granice, jest.

No, nije lako ni onome tko je popularan, jer mora paziti da je na nivou toga, tako da je to u tinejđerskim godinama, popriličan teret. S kojima se mogu nositi jaki ili bezobzirni. Neka umjerena popularnost je za najveći broj djece u redu. S time dolazi i osjećaj prihvaćenosti u kolektivu, i dobrog osjećaja u istom.

Trina, možda tvoj sin tako samo osjeća, tu nepopularnost, možda to uopće nije tako, no nažalost, njemu je isto osjećao tako ili bilo tako. Nije zadovoljan. Možda da mu podižeš samopouzdanje hvaljenjem njegovih dobrih osobina ili mu reći da se malo strpi, pa će biti drugačije. No, strpljenje i nije odlika tih godina.
    Kako god prizemno bilo, vjerujem da bi mu pomoglo da dobije nešto što je baš IN, što nitko drugi nema, a svi žele, što god to bilo. Ako je moguće.
    Jesi li sigurna da misliš ozbiljno? Pogotovo ako misliš na stvari tipa tablet i sl. ???

Ja mislim da je to kontraproduktivno. Daje rezultate (pre)kratkog daha. Jer bit stvari je da budeš primijećen zbog sebe, a ne zbog nečega što posjeduješ. Eh, sad, kako to izvesti a da ne postaneš razredni klaun, to dijete mora samo smisliti. I normalno je da će mu neko vrijeme biti ovako:

Što se posjedovanja stvari tiče, ja svojima govorim da se time mogu ponositi tek ako su ih sami zaradili. Tako dugo dok štede od novaca koji je dobiven, a ne zarađen, to i nije neka prednost. Osim toga, stvari koje su trenutno "in" brzo zastarijevaju, čim netko drugi dobije novi "gadget" (kakva fuj riječ...).

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •