-
-
Preko supruga.
I, koliko znam, ako se prijaviš za volonterski rad kao stručno osposobljavanje, imaš pravo na zdravstvenu zaštitu.
Imaš li poljoprivredne zemlje ili se prijaviš kao poljoprivrednik-zakupnik ( ne znam koliko je ovo zakonski ispravno, no moguće je).
Ovdje je popis osoba koje imaju pravo na zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. http://www.hzzo-net.hr/03_01_01.php
I, da dodam, trudnice imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu za sve u vezi s trudnoćom i porodom, te 28 dana nakon poroda, pa to pitaj socijalnog ginekologa.
Zašto je ovo dolje crveno, nemam pojma, no nema veze.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.08.2013. at 13:31
-
Preko supruga nazalost ne mogu, znaci eventualno volontiranje, budem pogledala za to, hvala ti
-
Mislim da možeš kao trudnica dobiti besplatno osiguranje preko centra za socijalnu skrb.
Tako je napravila jedna moja poznanica, ali ne znam da li to još uvijek vrijedi.
Znači, odi u centar na području tvog stanovanja, ponesi nalaz od ginekolga gdje piše da ti je utvrđena trudnoća i socijalnoj radnici objasni situaciju; da si trudna, nezaposlena i da nemaš sredstava za život, odnosno samostalno uplaćivanje osiguranja, ako nemaš supruga- reci i to. Znači da si buduća samohrana majka.
Vjerujem da će ti pomoći.
-
Ako si u mogućnosti da te neki blizak prijatelj prijavi u svoje kućanstvo na 2-3 dana kao kućnu pomoćnicu, vrtlaricu ili sl. Nakon odjave imaš pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba.
-
Ali, ne može na par dana, morala bi bar 2-3 mjeseca plaćati sama sebi mirovinsko i zdravstveno na minimalnu plaću, pa bi nakon toga imala pravo na bolovanje i minimalnu naknadu porođajnog.
No, kakve su danas kontrole, ne vjerujem da je to izvedivo. Možda da ju prijavi kao dadilju za dijete neki poznanik, isto treba plaćati doprinose oko 2 mjeseca.
-
ovo je s njihove stranice:
Kada se propusti zakonski rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, obveza je osigurati se po članku 11. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kao osoba s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, te se zbog prijave treba obratiti područnoj službi HZZO-a prema mjestu prebivališta, sa sljedećom dokumentacijom: obrascem tiskanica 1 - "Prijava-odjava-promjena za obveznika uplate doprinosa", obrascem tiskanica 2 - "Prijava-odjava-promjena za osiguranu osobu" (tiskanice su dostupne na Internet stranici HZZO-a: www.hzzo-net.hr pod "Tiskanice") i osobnom iskaznicom ili potvrdom nadležne policijske postaje o prebivalištu ili odobrenom stalnom boravku.
Uvjet za stjecanje prava iz obveznog osiguranja po ovoj osnovi je prethodna jednokratna uplata doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci. U ovoj godini to je iznos od 407,19 kuna mjesečno.
Navedenim Zakonom propisano je da je zdravstveno osiguranje za sve osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u RH obvezno, a ne da je besplatno. Pretpostavljamo da su osobe koje navodite kao primjere da imaju "besplatno" obvezno zdravstveno osiguranje osigurane bez osobne uplate doprinosa jer su se na vrijeme javile HZZO-u nakon prestanka radnog odnosa, odnosno završetka redovitog školovanja i nisu izgubile pravo na "besplatno" zdravstveno osiguranje.
-
ne znam dali je za trudnice sve besplatno. Prije mjesec dana sam bia u bolnici sa trudnom djevojkom koja nema ZO, izašli su joj u susret i pustili ju iz bolnice ali uz prijetnje plaćanja računa ako ne sredi ZO.
Nisam sigurna da joj se suprug spominjao, odnosno osiguranje preko njega.
Isto tako oe priče o prijavi i to na neka 2 mjeseca. Jel to provjereno. Zadnje što sam ja čula iskustvo je bilo par dana.
Najbolje je otići u njihov ured i pitati.
-
Prijave od par dana su fiktivno zapošljavanje i takve prijave komisije poništavaju.
To je čisto varanje i države i svih nas poteznih obveznika.
Trudnica bez zaposlenja koja nema mogućnost prijave preko muža sve može regilirati preko centra za socijalnu skrb. Potpuno legalno.
-
super i hvala bogu!
ovo sa prijavama od par dana je bila lakrdija, ali se radilo...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma