Pokazuje rezultate 1 do 50 od 91

Tema: Edipalna faza

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja zbilja vjerujem da bebe i djeca jako dobro znaju što trebaju, i to im roditelji trebaju omogućiti. Naravno, razlikovati želje i potrebe; potrebe ispunjavati koliko god možeš (nekad i ne možeš) a želje koliko želiš (koliko ti odgovara).

Apropos Edipa, ja nisam vidjela odrasle muškarce zaljubljene u majke, ali sam vidjela njih jako puno ovisno o majkama. I gladno njihove ljubavi (da, čak i odrasli muškarci), pa bilo bi stoput bolje da su u djetinjstvu spavali skupa i mazili se.

Mazite i volite djecu, bez obzira kojeg su spola i dobi.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Apropos Edipa, ja nisam vidjela odrasle muškarce zaljubljene u majke, ali sam vidjela njih jako puno ovisno o majkama. I gladno njihove ljubavi (da, čak i odrasli muškarci), pa bilo bi stoput bolje da su u djetinjstvu spavali skupa i mazili se.

Mazite i volite djecu, bez obzira kojeg su spola i dobi.
    Ovakva su i moja iskustva.
    Razmišljam, čak i ako ima istine u toj Frojdovoj Edipalnoj fazi, da se deca "zaljubljuju" u roditelja suprotnog pola, zar nije najpogrešnije i najsurovije reagovati na tu njihovu "zaljubljenost" tako što će se roditelj u koga se "zaljube" distancirati i emotivno i fizički od njega, kako savetuju "upućeni"?
    Kakvu smo onda poruku poslali detetu? Da će njegova najiskrenija i najnežnija osećanja i vezivanje za roditelja biti kažnjeni distancom? Možda to dosta objašnjava emotivne probleme današnjih odraslih ljudi...
    Mislim da su odrasli ljudi oni koji od takvih "faza" prave problem, a ne deca. Normalno je da deca odrastaju, da uviđaju razlike vezane za pol, da se pitaju o svojoj seksualnosti. Roditelji su tu da ih upute, a ne da se distanciraju.
    Moja ćerka je u "fazi" da će ona kad poraste biti Trnoružica, a njen brat princ koji će je poljubiti. I tu je sad moje mesto, da joj objasnim i značenje te šašave bajke, i muško-ženske i bratsko-sestrinske, pa i roditeljsko-dečje odnose kroz prizmu polnosti, razmnožavanja, emotivnih veza i drugih pitanja koja se otvaraju, a ne da se povučem u užasu pred njenom dečjom igrom. Deca su tu da nauče, a šta i kako će naučiti, i pre svega kakve će osećaje izneti iz svog učenja, zavisi od nas.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •