Sasa, ja sam već više puta napisala da nisam stručnjak i da nemam dovoljno znanja.
Nemam ništa protiv da priznam da sam pogrešila, naprotiv, drago mi je da se javio neko ko će mi pojasniti.
Da, ja sam zaista mislila (tj. nadala se) da Frojdove teze imaju samo istorijski značaj, u smislu da su već više puta revidirane i na više načina promenjene, do te mere da je od originala ostalo vrlo malo u današnje vreme.
Konkretno mislim upravo na ovo o čemu se piše-o pomenutim fazama razvoja ličnosti, jer meni su njegove faze i objašnjenja koja sam čitala-bizarna i nelogična.
Kako se tačno njegova "teorija" zove, ne znam, nemam ništa protiv da saznam, ali ne znam zašto bih bila obavezna da znam. Moje se znanje zasniva isključivo na tuđim vrlo skraćenim prikazima na deseteak strana, nešto širim od onog sa linka koji je neko postavio na temi, ja to ne krijem i više puta sam to i napisala-i da nemam dovoljno znanja i na čemu se moje znanje zasniva.
Sa druge strane, ja se ne osećam kriva ako su tuđi prikazi Frojda iskrivljeni, netačni, ili nejasni, to je greška prikazivača, a moj život je zaista prekratak da bih o svakoj životnoj temi čitala iz izvornika.
Da li nabrojane životne faze takođe ulaze u temelje psihoanalize? Ovo pitam iz znatiželje, ne iz provokacije, mogu, naravno, informaciju potražiti sama, ali ne znam koliko će biti pouzdana, jer očigledno moji dosadašnji izvori nisu dovoljno pouzdani.
S obzirom da sam očigledno u mnoštvu zabluda, ja sam sad jednako radoznala kao i postavljačica teme. Ja sam bila ubeđena da Frojdu nema mnogo mesta u vaspitanju deteta, ali sada sam potpuno zbunjena. Jasno mi je da stvari nisu crno-bele i da ih treba gledati u kontekstu, ali da li i koliko onda ima smisla to "uradi sam" čitanje literature i primena na svom detetu?