Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Braca u vrticu - ista ili razlicita grupa?

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno Braca u vrticu - ista ili razlicita grupa?

Decki mi najesen krecu u vrtic (4,5 i 3,5 god)
    Jos uvijek ne znam da li da ih upisem u istu ili u razlicite grupe?
    Razmisljam, mozda ce im lakse proci adaptacija ako su zajedno i mozda ce se osjecati sigurnije ako ih ne razdvajam......a opet, mozda ce im dobro doci da svatko ima svoje drustvo i da jutro provedu odvojeno, a popodne doma u zajednickoj igri...
    Molim i pozitivna i negativna iskustva i savjete.....da lakse donesem odluku

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ja sam bila uvjerena da bih i moji trebali ici zajedno. No onda vrtic mi to nije dozvolio, sa objasnjenjem da je svatko osoba za sebe, i da bih sigurno jedan drugome "uletavali" u igru, i da bih cesto i brzo dolazilo do svade. Da je svaki osoba za sebe i da neka sa kao i takvi razvijaju, a nakon vrtica da im ostaje zajednicko vrijeme za igru...
    Ono sto je sigurno, jer su moji isli u jedan zajednicki vrtic, adaptacija im je prosla super, i tamo skoro da nije dolazilo do svade.
    Medjutim ima mi logike sto su mi rekli, ionako nece moci zajedno u skolu, pa mozda stvarno neka od pocetka se razvijaju samostalno, a vrijeme nakon vrtica ostaje im za zajednicko druzenje.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

kod nas vrtić raspoređuje djecu u grupe. Ja sam da nisu zajedno, da mogu stvarat svako svoj krug prijatelja.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja mislim da bi vrtić trebao biti nastavak na obitelj i ne kužim ni jedan opravdan razlog zašto braća ne bi trebala biti u istoj skupini, zato su se i formirale mješovite skupine da bi što više ličile na neku prirodnu sredinu (znači one od 3-6 god). U toj grupi oni se mogu igrati s kim god hoće i svejedno se mogu ostvariti kao individue. To su nježne godine i zašto im ne pružiti da imaju nekakvu dodatnu sigurnost tamo gdje će im biti sve ostalo nepoznato, ja bih da imam takvu situaciju definitivno upisala oboje u istu grupu a ako bi se baš pokazalo da to smeta, možeš ih druge godine razdvojiti

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Nije bas isto, no u mom slucaju su moja L. i sestricna isle u isti grupu i to se pokazalo jako losim, jer se sestricna razvila u jako dominantno dijete, ugnjetavala moju L. i bila jako fokusirana na nju.
    Bitno je i kako tvoji decki harmoniraju zajedno, kakvih su karaktera...
    S druge strane tete su mi rekle da si blizanci unutar iste grupe nadju svatko svoje drustvo i da se u vrticu ne druze puno jedan s drugim i to je po meni idealno. Tu su si kad zagusti, ali ipak svatko ima svoje drustvo.
    Iz osobnog iskustva naginjem rijesenju sa dvijema odvojenim grupama, al ako mislis da bi im bilo ljepse zajedno, onda tako i napravi, a s tetama se unaprijed dogovori da ih razdvojite kasnije ako se to pokaze boljim.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja bi ih stavila u istu grupu.
    I u zajednickoj grupi se mogu razvijati kao zasebne osobe i stvarati svaki svoj krug prijatelja.
    Uz to ce imati jos i jedan drugoga i moci se podrzati kad im bude tesko.
    Mali su i lakse ce im proci adaptacija ako su zajedno, pogotovo ako su i vezani jedan za drugoga.

Moja M ide u grupu sa svojim prvim rodjakom koji joj je ko brat jer jako puo vremena provode zajedno i prakticki su vrsnjaci, nismo imali nikakvih problema, jednako se ponasaju kad su doma i kad su u vrticu, razvijaju se svakto na svoj nacin jer zaista su drugaciji i posebni, svako ima svoj krug prijatelja, a vrtic je doprinjeo tome da razviju i jos bliskiji odnos sto je meni super. Bude momenata di se pokoškaju ali sam sigurna da je i jednom i drugom puno znacilo, posebno u pocektu sto su u istoj grupi jer su to tako i izgovarali u stilu: M se ne da u vrtic, al onda kaze: ici cu jer ce tamo bit J, i J isto tako, ja bi ostao kuci ali ici cu jer ce tamo biti M, i lakse bi mu bilo ostat kad bi vidio da je rodica tu, i njoj isto tako.

Osim toga znam koliko je M znacilo sto je njen veliki braco u istom vrticu i sto su tete dozvoljavale da bude s njom do dorucka da lakse prodje onaj dio odvajanja od nas, srecom smo imali prekrasne tete pa je to zajednicko vrijeme bilo moguce unatoc razlicitim grupama. Da su mogli ic zajedno u grupu ne bi se ni na trenutak mislila oko toga - isli bi zajedno.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

u nasem vrticu braca i sestre uvijek idu zajedno . Imamo mjesovite grupe ( od cc 2,5 g do skole).

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Bitno je i kako tvoji decki harmoniraju zajedno, kakvih su karaktera...
    Ovo je ključ. Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje trebaju li ili ne trebaju li braća/sestre ići zajedno. Ponekad je jako dobro da idu zajedno, ponekad jako loše, a često bude ok. I u našem vrtiću u kojem su sve grupe mješovite u principu braća i sestre idu zajedno, odnosno roditelji imaju pravo na takvu odluku, ali zna se dogoditi da stručno osoblje preporuči i drukčije.
    Npr. mojoj poznanici su preporučili da seke budu razdvojene, ali u grupama jedna pored druge tako da se ipak često vide i igraju zajedno. Naime, starija je bila jako dominantna sestra i smatrali su da mlađoj treba prostora da stekne vlastito društvo i da se realizira bez sestre.
    Druga poznanica je imala problem starijeg sina i mlađe kćerke koja je imala problem s usporenim razvojem govora, ispalo je da je to što je u grupi s bratom još više usporava u govoru jer je on prevodio što ona govori...
    Opet, postoji niz ok primjera gdje sve super funkcionira.... Pa malo razmisli kakvi su tvoji klinci i da li nekom od njih treba malo više vlastitog prostora ili ok klapaju zajedno.

Inače, što se blizanaca tiče, s mojom curkom u grupi su dvije blizanke koje su stalno skupa, nije da su si našle svaka svoje društvo.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moji dečki su krenuli pred manje od godinu dana u poludnevni vrtić zajedno ( imali su 4 i 3 godine, dakle malo mlađi nego tvoji), jer je bila samo jedna grupa. I nama je to bilo baš loše rješenej, i dogodine će biti jedna mješovita i jedna grupa predškolaraca i tete su odaaavno zaključile da će starijeg stavit u predškolce iako po dobi nije za tu grupu samo da ih razdvoje. Kod mene je mlađi dominantniji i onemogućava starijeg koji je sav empatičan da uživa u igri jer je mlađi stalno u nekim nezadovoljstvima. I ako im kući mora biti tako, ja stvarno vjerujem da je za njih obojicu bolje da barem tih par sati vrtića svaki proživi na svoj način, bez međusobnog uplitanja. ( To ti meni kao obiteljski biznis, ono muž i žena rade zajedno i to je super jer su onda sigurni da uvijek jedan drugom drže leđa, ali s druge strane ajde ti gledaj nekog 24 sata dnevno... Dvosjekli mač)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ufff, evo, nakon našeg iskustva i dalje ne znam za što bih se odlučila.
    Blizići su bili skupa, ali oni nikad nisu bili orijentirani jedno na drugo pa nisam ni razmišljala o različitim grupama.
    I onda u vrtić kreće najmlađa koja ne da ga ne prihvaća nego je to strava od urlanja, plakanja, pogotovo kad bi vidjela starije.
    Nakon 6 mjeseci prebacili smo ju u grupu s blizancima i situacija se popravila skroz-što se tiče deračine.
    Ali, blizankuša je dijete koje je vrlo traženo među ekipom i ona bi mlađu pazila i vukla za sobom, ali manja nije dolazila do izražaja-iako je bila obožavana od klinaca iz grupe.
    Naravno, to ju je počelo smetat, no bilo je kako je bilo. Odlaskom starijih u školu bilo me je frka kako će se ona snaći no ona je doslovce živnula.
    Da se razumije i ta grupa djece je bila predivna tako da je ona tamo bila obožavana i stvarno je uživala. Postala je drugo dijete-pričljivije, živahnije (ok ovo zadnje je, možda, povezano i s vađenjem mandula-ili se samo sve to poklopilo).
    Kad zbrojim i oduzmem, nisam pametna-pomoglo joj je u prilagodbi, a odmoglo u samostalnoj socijalizaciji. Iako, nisam sigurna koliko bi ovo drugo odradila u prvoj grupi jer joj nikako nije "sjela".

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

s mojim starijim su bila dva brata u grupi. nisu bile zadovoljne ni tete ni roditelji. nakon godine dana su ih razdvojili.
    i ja sam za da se razdvajaju. nek svak ima svoje drustvo, svoje dozivljaje. doma imaju dovoljno vremena biti zajedno

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala na iskustvima.
    Ja jos uvijek nekako nisam pametna. Iako, gledajuci ih kako se ponasaju u parkicu / na rodjendanima mislim da nece previse smetati jedno drugome jer vecinom idu svatko na
    A dobro me i netko podsjetio, stariji sljedece godine ide u grupu za predskolce, tako da ce se morati razdvojiti.
    Mislim da cemo onda ove godine pokusati u istoj grupi, pa kako bude islo.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi smo napravili ovako ( a i poklopilo nam se tako ). Prvo je u vrtic krenuo stariji ( razlike su 19mj) i kada je kretao mladji smo ga upisali tako, da su bili do kraja te skolske godine ( privatni je vrtic pa smo ga mogli upisat usred godine) zajedno, da se mladji privikne i da ima barem nekog poznatog....na jesen smo jih razdvojili, svako u svoju grupu. Oni inace zajedno super funkcioniraju, lijepo se igraju ali nekako mi se cini da jim tu i tamo treba i malo mira samo za njihove prijatelje a ne da jim u igru stalno uljeta mladji, stariji brat ili sestra....

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

da su manji, ja bih rekla zajedno...ali to su vec veliki decki, bolje da svatko ima svoje drustvo.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

moji dečki idu u isti vrtić. jedan ima 2,5 god a drugi 6... u različitim su grupama jer su grupe prilagođene po uzrastu, nisu mješane. i super im je. igraju se svaki sa svojim kompićima a van idu skupa, na igralište pa se tamo druže...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bez imalo dvojbe, ja bih braću stavila u zasebne grupe (poučena iskustvom drugih roditelja koje osobno poznajem).

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Jasličare zajedno, velike odvojeno.

Mojoj T. još uvijek zatreba utjeha bratskog zagrljaja, tako da se dogodilo par puta da ju je H. uspavao.

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bila sam u vrticu, ipak idu zajedno.
    Kada ih malo gledam po rodjendanima, parkicima i slicnim situacijama gdje je puno djece cini mi se da ce ovako funkcionirati.
    Druge godine ce ih ionako razdvojiti jer stariji ide u predskolce.
    Iskustva cu vam napisati za par mjeseci

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •