napravila sam dosta staklenki i sad su mi u frižideru, ali muku mučim s mjestom, zauzimaju jako puno prostora. gdje vi čuvate vaše kisele paprike, krastavce i ostalo? imam jednu prostoriju gdje bi mogle biti, ali ne znam na koliko stupnjeva smiju?
napravila sam dosta staklenki i sad su mi u frižideru, ali muku mučim s mjestom, zauzimaju jako puno prostora. gdje vi čuvate vaše kisele paprike, krastavce i ostalo? imam jednu prostoriju gdje bi mogle biti, ali ne znam na koliko stupnjeva smiju?
Sve cuvam u spajzi i nista mi se ne pokvari.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Sobna temperatura u špajzi, nikad se nije pokvarilo..
kad sam procitala naslov, samo mi je krzo glavu prozujalo "pa u ducanu" :nedomacica:
mama drži u podrumu!
a ja u špajzi na hladnim pločicama, i ljeti i zimi i ništa se nije pokvarilo!
Zimnica je u špajzi, na sobnoj temperaturi, ali ja sam u staroj zgradi debelih ciglenih zidova. Ne znam da li to vrijedi i za novogradnje s centralnim.
U podrum ponekad odnesem nešto viškova ako mi nema mjesta u špajzi, ali nerado to činim jer imamo samo drvarnice, pa mi se praši. Moja kolegica u podrumu drži turšiju i kiselo zelje, ali ja to ne pripremam (baš zato jer nemam odgovarajuće mjesto).
Nakon otvaranja staklenku držim u frižideru dok se ne potroši. Ako je ostavim u špajzi, obično mi džemove uhvati plijesan (ne stavljam konzervans) pa sam se toga okanila. Kiselina mi se nikad nije pokvarila, ali držim i to u frižideru od otvaranja dok se ne isprazni.
U špajzi još držim i sušeno začinsko bilje, neke žitarice (brašno, griz - ali ječam ne, jer mi se nekoliko puta dogodilo da se nasele moljci), šećer, sol i drugo nekvarljivo.
Kod nas je "u podrumu". To nije pravi podrum, nego onaj ispod stepenica, tako da nije hladan, nego otprilike sobna temperatura.
Ja sam sušila rajčice i zalila ih m.uljem. Jel još netko to radio? Držim ih u fridžu, jer tako kaže u receptu, ali ako bih imala masivniju proizvodnju, što onda?
Može to stajati i bez frižidera, ali ne u staklenoj posudi (jer rajčice promijene boju) nego bi trebala biti keramička neprozirna. Inače, trik za to ti je ne proizvoditi masovno odmah, nego samo osušiti rajčice masovno, staviti u škarnicl, pa po potrebi zalijevati jednu po jednu staklenku.
Ja ono što je u ulju ne držim u frižideru. Jednom su mi se patlidžani i tikvice u maslinovom ulju stisnuli u frižideru pa sam dobila maslinov putar.
Zašto boldano?
Do sada imam 5 teglica, staklenih. U 3 se ulje potpuno stisnulo (što mi je drago jer znači da me nisu smuljali o kvaliteti i čistoći), druge dvije još promatram hoće li. Ako ću ih držati vani, a ne mogu biti u staklenki, mogu li staklenke "obući" u nekakav papir tipa vrećica od brašna?
ja nemam podrum, a ova prostorija koju imam je kao neka svaštara, ima i hrane i odjeće i suđe koje ne koristim često i svega. u njoj nije ni hladno, ni tamno, onako baš sobičak, kao svaka druga soba, samo manja i dupkom puna. jel onda može na takvom mjestu biti zimnica?
Ja neću riskirati, sve držim u frižideru. Ove godine sam prvi put radila zimnicu od svačega pomalo i mama mi stalno govori kak se njoj često pokvari svašta ako nije u frižideru pa ne želi više riskirati. Ni ja ne želim riskirati pa držim u frižideru. Već je stvarno dosta tijesno, ali mi to sve već jedemo tako da se s vremenom napravi koje mjesto.
Ja imam jedan veliki ormar u kuhinji u kohem drzim svu zimnicu i sve namirnice koje inace ne idu u fridz. Nikad se nista nije pokvarilo. Zimnicu obavezno vakuumiran i pasteriziram. Nakon otvaranka teglicu/ bocu stavim u frizider.
na balkonu u ormaru plastičnomšpajzu nemam
bio bi mi užasno žao da se pokvari baš zato jer sam ih ja radila i što su baš domaće onako lijepe u tri boje, crvene, narančaste i žute. probala sam i zelene, ali nisu dobre, premekane su. da mi se nešto kupovno pokvari ne bi mi bilo tako žao. vidim da ih čuvate svugdje, od frižidera, ormara, balkona, špajzi... ako su vani da li bi ih bilo dobro pokriti nečim da su kao na tamnom mjestu ili nije bitno?