Oprati prozore baš i ne znači samo oprati stakla, to i nije neki jako veliki problem, nego oprati i okvire izvana i iznutra.
Oprati prozore baš i ne znači samo oprati stakla, to i nije neki jako veliki problem, nego oprati i okvire izvana i iznutra.
moji neki dan uzeli šmrk i odozdo, izvana, prali vanjske zatamnjivače
jako su mi to super
sad je još musavije
Posljednje uređivanje od apricot : 01.09.2013. at 09:17
Stignem svaki dan: okupat se dok se tata igra s bebačem, skuhat glupirajući se s bebačem jedan jednostavan obrok na dan npr. tjestenina s jednostavnim umakom + nešto dodatno npr. žgance pa to onda može biti doručak ili večera s jogurtom, oprat suđe ili stavit veš prat ili sušit ili pospremit najgori dio nereda u onaj jedan ili dva navrata u danu kad se bebač kratko sam zabavlja. Saugam kad stan počne grozno izgledat, bebač sa zanimanjem promatra. Dragi pere kupaonu prema vlastitom nahođenju. Svaki dan idemo svi troje u šetnju u koju je ukomponiran i dućan a i kavica ako je bebač dobre volje. Ono što je meni najvažnije, kad bebač spava spavam i ja, normalnu količinu sna ne dam ni za šta. Uglavnom se sasvim lijepo naspavam tako po noći, pa kada bebač spava po danu, to je vrijeme za mene i dragog ako ne radi. Ako radi, onda je to vrijeme meni za sitna zadovoljstva i za koji dodatni kućanski poslić, npr. pranje špareta oko ploča...Sve u svemu ja sam zadovoljna. Ne očekujem od sebe ništa više trenutno, pa mi se čak desi i da, u danima kad mali pospanac više spava, razmišljam šta bi još mogla.
a okvire perem stvarno jako rijetko... i to maramicama za čišćenje... klupčice nemam, rolete još rijeđe jer smo na 6.katu pa eventualno prebrišem iznutra - izvana ionako nitko ne gleda osim golubova
staklo na kadi nemam (muž htio stavit kad smo radili kupaonu pa sam ga pitala hoće on to prat - odmah je odustao)- imamo zastor, kad postane grozan ga promijenimo...
summa summarum:
1.nadite dobru tetu/tetka cistilicu (ako je tebi tlaka, neka muz izabere) - dobit cete ne samo vrijeme, nego i slobodu u glavi
2. pocni vjezbati.
mislim da ti mali koraci, doprinose puno vise pravoj promjeni, nego trazenje neke komplicirane strategije, u kojoj se covjek na kraju uplasi, jer mu se cini da treba odjednom promijeniti previse stvari.
Mojca, stavi na papir sto ocekujes od nje u svakoj prostoriji. Ne mozes ocekivati da ce itko to napraviti kao ti, ali ako das popis sto sve i kako tocno mora napraviti bit ce i njoj i tebi lakse. Npr., napravis popis sto treba napraviti, s cim, kojim sredstvom, koliko cesto (svaki dolazak ili 1 mjesecno itd) a recimo dnevni boravak: usisati, pomaknuti kauc/stol/sto vec toliko i toliko cesto, oprati pod sredstvom tim i tim, obrisati prasinu mokrom krpicom a slike peruskom, prebrisati saltere, usisati kauc izvana i iznutra itd. Pa isto za svaku prostoriju. Detaljno. Zahtijeva malo vremena to sloziti, ja sam si popis napravila kad sam sama spremala i usput pratila koliko mi vremena treba. Onda sam to sve lijepo prezentirala teti (koja mi je spremala i ranije ali je odjednom pocela ofrlje raditi). I od tad nema problema. Svaki put prekontroliras nesto s popisa, ne moras cijeli stan prenjuskati svaki put. Moja cistilica kaze da joj je puno lakse kad zna tocno sto ja ocekujem, jer mozda netko hoce drugacije ili neke stvari preskace, ima ih sigurno pedantnijih od mene...
Ovako nekako i ja razmišljam
Meni je prioritet skuhati i igrati se :D T. nikada više nece imati dvije godine, niti ja to vrijeme provedeno s njim.
Sve ostalo...polako, stigne se-ako ne danas sutra. Ja ne pecem kolace/ za sada/ izuzev torti rođendan,Božic..., ni zimnicu ni ine stvari-ako budem imala želje i volje to cu raditi kad malo odrastu (drugo mi je još u bušici![]()
Kada sam vidjela naslov teme, automatski sam htjela napisati da ne stizem. I vec danima sam uvjerena kako nista ne stizem, ali citajuci vas, cini mi se da sam ipak u dobrom stanju
Da se razumijemo - nemam posao. Ne peglam. Ne perem prozore iako mi je stan sav u prozorima. Ne cistim stokove, klupice, ispod kauca, police s knjigama, fotografijama i inim stvarcicama. U ormarima i elementima vlada kreativni nered u kojem se samo ja snalazim.
Svaki dan kuham, perem i razgrcem ves (ponekad i vise tura), raspremam hrpu robetine, stvari i stvarcica, prebrisem prasinu sa stola i komode, ocistim kuhinju. Kupatila perem svaka 3 dana, podove muz kad se zacrnePokadikad i kolac napravim.
Dojim, dvaput dnevno izvodim malca u setnju (uz neizostavnu jutarnju kavicu), svaki dan vjezbam.
Namontirala sam si tv u sobu i nabavila malu lampicu za knjige, pa gledam tv dok ga uspavljujem navecer i procitam malo knjige kad zaspi. Preko smartphonea surfam internetom i forumiram, isto dok malac doji. Ako cu izaci, to je izmedju 10 i ponoci dok klinjo spava.
Jednom mjesecno mi prija kozmeticarka dodje doma, izdepilira me i napravi pedikuru, a sada se trudim i jednom tjedno otici na frizuru da izgledam ko isan. Tu budem gotova za pola sata, a doma svoju dugu gustu kosu krotim po dva sata, a rezultat je ocajan.
Moja formula: nezahtjevan i miran bebac, minimalno spavanja, moderna tehnologija i niski kriteriji
Jos uvijek se znam osjecati neuspjesno, umorno, neispavano, ali trudim se. Skuzila sam da me npr.knjiga i izlazak napune energijom puno vise nego spavanje, pa rado zrtvujem tih par sati sna za svoje guste.
Ja se spasila maramicama w5 iz Lidla - sve odnesu, jedino moram staviti rukavice jer odmaste i moje ruke.
Za stakla - čarobna krpa je zakon. Po potrebi sredstvo za čišćenje prozora, a s tim perem sve - stakla, kuhinjske elemente, staklenu pregradu na kadi (ima reljefne točkice pa ne smeta ako nije savršeno izglancana), lavabo, rub kade, pločice... staklo od mikrovalne, monitor, tv, stakla na slikama (zapravo slici - samo jedna ima staklo), ogledala, stolariju (prefarbanu uljnom bojom - na godinu me čeka renoviranje toga, brrrr).
Ont. dobru, ali stvarno dobru tetu čistilicu teško je naći kao suho zlato. A osim toga ja lakše podnesem malo prašine po kući nego vječito uvjeravanje s tim čistilicama kak se peru prozori, a kak parketi.... Odustala sam.
off topic, *mamice*, tek sad vidim da si rodila, čestitam!![]()
kolikogod voljela ljeto, spasim se zimi. Kada dođem s posla već je mrak pa ne vidim niti zmazane prozore niti prašinu. Ali zatlo me ubiju u pojam proljeće i ljeto kada grane sunce... Katastrofa.
ali zato trebate vidjeti kako izgkeda stan nakon 5 godina nečišćenja - nama su otišli podstanari - MM i ja već mjesec dana čistimo ( istina pomalo) i još nismo gotovi
danas sam se sjetila teme kad sam prala prozor u dječjoj sobi
potrudila sam se sve doooobro oprati i klupicu i okvire izvana
mene najviše smara roba
hrpe robe
više ne znam kako se to događa
dođe mi da svakom ostavim po tri majice i troje hlača i ostalo eliminiram
stalno se vrte mešine robe, neprekidno
i taman kad zadovoljno pomislim kako je sad sve rješeno ono sutradan nova hrpa
mislim da je za red u kući jako bitno ne gomilanje stvari
samo što ne znam kako do toga doći u praktičnom smislua bogami je baš lijepo kad nije prostor zatrpan
još malo na temu
mislim da sebi treba priznati ako nešto nisi sposoban
npr. ja budem puna elana i puna planova- za kuću, za dvorište, za vrt
a volim i knjigu pročitati
a volim i domaću zimnicu pa mi žao pustiti
a vježbanja se ne želim odreći ni pod razno
a brate ne može sve, barem ja ne mogu
sama sebi natovarim hilajdu obaveza i što treba i što ne treba i rezultat svega je da se polomim iako to nitko od mene ne očekuje
mislim da ću malo zakočiti
moja frendica koja ima jedno dijete kaže da ima jednu mašinu tjedno. nije prljava. ja ne kužim. imam dvoje, ali bome ja imam barem 7 mašina tjedno. ako jedan dan ne operem veš sutra je katastrofa.
nas je četvero
mala je u platnenim ali to od sutra ukidam, računam barem dvije mašine manje
posteljina jednom tjedno
ručnici i krpe dva puta tjedno
veš bijeli jednom tjedno
crni s drugom tamnom robom isto jednom
onda tepisi iz kaupaona, krpe od čistača na paru, tuš zavjesa jednom tjedno
mm košulje za posao jednom tjedno
ostalu šarenu dječju robu ni ne brojim
zavjese ne brojim jer to perem jednom u dva mjeseca
ma ja sam luda
pa lako,bice ti bacas sugamane u pranje nakon svakog tusiranja a ona ih reciklira 2-3x, donje rublje se valjda (nadam se) mijenja svaki dan ali njega stane puno u masinu...vjerojatno oblaci i neku odjecu par puta prije bacanja u pranje i to ti je to....i ocito ne sortira nego pere sve skupa....
ja ih imam 3 - donji ves,sugamani i posteljina ide u 1vu turu pa moja sva ostala roba i 3ca - roba od male.... to je ljeti....zimi je sve deblje pa ne stane...![]()
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 01.09.2013. at 21:33
vidim ja da ćemo se mi vratiti na omiljenu forumsku temu: što se s čime pere i na koliko stupnjeva![]()
Bolje nego da se vratimo na potok prat
ili u ono veliko vidro/vedro sa ogromnom daskom i bruškinom/četkom, pa udri
upravo tako, špricnuti staklo i obrisati papirom, čas posla
okviri sa svih strana, i gornji rubovi, klupičice...
to je dobar posao
ja sam neki dan 3 sata prala veliki kuhinjski prozor
i rolete iznutra, i izvana koliko sam mogla rukom dohvatiti, na štapić iz kuhinjskog restorana sam stavila rub krpe pa gurala u sve utore
i kad sam vidjela da sam za 1 prozor potrošila 3 sata
a imam ih još 12 pregrizla sam i uzela čistilicu da mi to opere
flopica, i mene ubiše stvari
ja sam hrčak
za sve emocionalno vezana
hrpa neupotrebljive robe "koja bi mogla možda zatrebati"
tona igračaka s kojiam se davno ne igra, barem 30 slikovnica koje je davno prerasla ....
samo se prehitavamo s tim, a meni je sve to drago
i kako ću onda obrisati prašinu s namješaja kad ne mogu doći do namještaja
ja imam jedno dijete, troje nas je, i nismo baš prečisti, ne bacamo ručnike iza svakog pranja, odjeću ne bacamo iza svakog nošenja (osim ako naravno nije poflekana i ne smrdi)
pa mi je nezamislivo da imam 1 mašinu tjedno
ako nemam svaki dan, imam ih sigurno 5 tjedno
Vidim da sam neshvaćena...![]()
Moja čistilica nije oprala klupčicu iznutra... briga me za izvana... a bila je puna prašine i mrtvih mušica. Zbilj ane kužim kako to može previdjeti... radi se o kupaonskim prozorima koji su veliki, ali stalno iza zavjese. Valjda je kontrala da joj nisam rekla da pere kupaonu. Ne znam... ali to je čas posla. Plus što je na toj klupčici i hrpa stvari koje je morala odmaknuti da bi otvorila prozor. Nema opravdanja. Nezainteresirana je i gotovo.
3-4 mašine tjedno u pravilu: ručnici i posteljina, svijetlo, tamno, vuna (ili neke sezonske stvari koje eventualno treba oprat)
i to traje max 3 sata po mašini - perilica sat i pol + sušilica sat vremena
ajd - po ljeti sušimo na balkonu...
pa ja ne znam, ne perem ručnike nakon jednog tuširanja, tj. svi se obrišemo jednim, klinci, pa mm i ja. i odjeću recikliram- traperice recimo. dobro svilene košulje i tomu slično ne mogu, to se odmah pere.. ali opet, uvijek ima bar mašina dnevno.
ja nemam svilenih košulja, ali što se to ionako ne pere na ruke?
i kako vam može program pranja trajati 1.5h?
moj program pamuka, skoro sve perem na tom programu, sa pretpranjem, dodatnim ispiranjem i funkcijom kao za lakše glačanje (koja niš ne vrijedi, ali ajde, pritisnem je)
na 90 C traje prek 4 sata
na 50 C oko nešto manje
Ja imam najmanje 7 masina tjedno, i to ako imam srece...
4 sata!?
Cemu uopce pretpranje i dodatno ispiranje za svaku masinu?!
Pa nisam nikad doma 4 sata. Tj. mogu programirat da pocne u 3 u noci, al ne moraju moji susjedi uzivati u mojoj vesmasini.
Mojca, topic ti se razvodnio, al ja sve sretnija, sto zbog ravnopravnosti spolova u mom domu, sto zbog optimalnih prioriteta![]()
moj na 60 za pamuk (ne idem preko toga) kad stavim na eco produzi za 40 min + dodatno ispiranje jos extra 10 min i to je 3h20...a ja mislila da je to predugo...
jos ne kuzim zasto mi eco verzija dulje traje....
i daaaa,sjecam se onog topica od lani kad smo se iscudjavali tko sa cim i na koliko stupnjeva pere...pa spuzve,pa ciscenja nekih mjesta koje neki ne taknu po godinu dana....
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 01.09.2013. at 23:47
"Stici sve" je relativan pojam.
Stizem i ne stizem, kako sto i kako kad![]()
mi o čišćenju a desno reklama
ma nix, nije čisto u mene, al je ispravno za korištenje![]()
Ja sam prije ovog svog malog sporkacuna sve prala na programu od sat vremena, i bilo je cisto ki suza. Sad ni nakon 2i po sata (pretpranja i ispiranja ukljucena, duzi program nemam) sve ostane mrljasto.![]()
Inace mislim da je za stizanje svega (il za postizanje zen stanja, briga me) kljucno poslat tu i tamo partnera i potomke kvragu (bez griznje savjesti), i otic svojim putem za svojim gustom.
Da ne nastavim niz o korištenju vešmašine... Mislim, kao i svi, u pitanju je određivanje prioriteta i prevladavanje nekih unutarnjih prepreka.
Recimo, moja teta čistilica nakon što opere umivaonik ne rastopi kamenac na situ - pa se nakupi ružan kamenac. Ja bi to išla skidati da imam vremena u životu za zadatak "oprati kupaonu". Ali nemam vremena (tj. odlučila sam da imam neke druge prioritete) pa ostane taj kamenac. Mogla bi se sjetiti joj to napomenuti (ali nikad se ne sjetim) ili mogu sama to skinuti što je 2 minute posla. A dvije minute posla je puno manje nego koliko treba za oprati cijelu kupaonu... Tako da ako i treba nešto iza nje popraviti, to mi sigurno uzme manje vremena nego da sve radim sama.
Najbitnije je shvatiti ono najočitije - da se jedino vrijeme ne može kupiti - a opet, izgleda da svi imamo problema s tim.
Moji prioriteti su: spavanje, posao, da smo nahranjeni, u čistom i jedemo iz čistog pribora. Za to se mora naći vrijeme. Odmah nakon toga je naći malo vremena za igru s klincima i naći malo vremena za sebe. Sve ostalo je daleko manje bitno, pa završim s hrpom nepospremljenog veša nabacanog na ormar iz kojeg onda izvlačim odjeću za posao, podovi neusisani 6 dana (jer sutra ionako dolazi teta-čistlica) itd. Prozori, kuhinjski elementi i sl dolazi na red svakih cca 3 mjeesca ako i toliko...
Vikendima se trudimo pobjeći u vikendicu, da tek tamo vidite "čistoće" u 100+ godina staroj kamenoj kući s drvenim podovima od golih dasaka, onom starinskom žbukom koja se runi na prvi dodir i "stropu" od šperploče zakovane na grede, a iz spojeva "sipi" neka sitna piljevina koju su miševi i ostale životinje dovukeAli mi i klinci smo stalno vani i uživamo, dok se doma u stanu skuplja prašina i totalno me nije briga za to, onda se vratimo doma i ja se divim koliko je sve čisto i uredno, da je prst prašine na svemu i dalje bi bilo čistije i urednije nego vikendica, a nije da tamo isto ne očistim svaki put koliko ide, naravno ne previše na uštrb djece i slobodnog vremena
![]()
Što se kamenca tiče, ja sam odustala od kemikalija. Kad smo ove godine radili rekonstrukciju kuhinje (i pred par godina isto u kupaonici) dala sam ugraditi magnetske razbijače kamenca na cijevi i spasili smo se. Nije da kamenca nema, ali ga je puno lakše ukloniti jer se ne hvata, više je onako kao mulj. Da imam kuću, ugradila bih pravi sustav za uklanjanje kamenca, to se uvijek isplati. Ranije mi je slavina s tušem rikavala svake dvije godine (iznutra - jednostavno bi se okamenila i razlohala), a ova zadnja nakon ugradnje razbijača stoji već 4 godine bez problema.
Kupaonski lavabo je jedino mjesto gdje ga nemam (bila je nezgodna konfiguracija) pa se jasno vidi razlika - kamenac je pojeo i perlator iako ga mm redovito otapa u cilitu, a i sustav za odčepljivanje umivaonika (onaj sa metalnom polužicom iza slavine). Tučem glavom o zid što sam baš takav odabrala, ali dobro - za godinu dvije riješit ću i to. Mlada susjeda koja povremeno dobije zadatak ribanja kupaonice ima upute što s tim, ali svejedno.
Što se tiče vikendice - ista stvar kao kod sillyme - tam me uglavnom zanima što je vani, a ne što je unutra. Jučer sam htjela skinuti i oprati kuhinjske zavjese, ali sam odustala (nakon branja šljiva jednostavno nisam uspjela dići ruke iznad glave i skidati zavjesu, a karniša zapinje).
Eh, da - doma mi se vide tragovi zimnice na novoj novcatoj kuhinji (obrišem što vidim, ali ne vidim sve) pa čekam da završim s tim šljivama i onda ću sve očistiti. Do tada - nek čisti kome smeta. Obrišem pod da ne gazimo po ljepljivom i to je to.
Ma pusti što se razvodnio, glavno da je bio živahan onaj prvi dan dok mi je služio kao psihoterapija... netko je napisao, već samo nakon što se tu izjadaš ti bude lakše...
Ali, čekaj s ocjenama, još nije počelo pravo postrojavanje.![]()
U to ime:
Imam 4 kante za prljavi veš: jednu za donji veš, kuh. krpe i ručnike to perem jednom u 4-5-6 dana, ovisi koliko puta na dan se tuširam jer svako tuširanje nosi novu ručnik.
Druga kanta je za svijeli veš, košulje, majice, grudnjake, moje čarapice i sl... to perem cca. jednom u 4-5 dana, opet ovisi o tuširanju i brzini mijenjanja grudnjaka (za dojenje) kojih srećom imam 9, pa ih ne moram prati na ruke dok dočekam da se napuni mašina.
U trećoj kanti je tamni veš, to perem kad se napuni... jednom u tjedan dana. Smjehuljicine stvari skupljamo posebno u jednu košaru u sobi, nekad sam prala posebno, sad spojim s našim svijetlim i tamnim.
I zadnja kanta je za krpe za čišćenje, odnosno teta pelene, njih imam zbilja puno, pa perem kad se napuni, jednom u dva tjedna.
ja sve perem na 60. osim bijelog na 90 ponekad.
svilu perem na nekom programu nježnom- traje samo sat vremena.
Identično i kod nas.
A djeca su velika i ne perem im traperice svaki dan jer za to nema ni razloga ni potrebe. Ali nakupi se svejedno... MM ima dvije svilene košulje koje stoje već godinama u ormaru - ne nosi ih zato jer zna da bi se načekal da ih ja operem i opeglam. Ja sam sve svoje svilene odjevne predmete dala dalje kad se rodio moj sin. Nema tome mjesta u kući. Što se ne pere u mašini, to iz kuće ide van ili eto čami u ormaru.
Ont. Meni se čini da je kod Mojce bolje nego kod većine nas ostalih, ali to nije bitno. Već sam rekla - svakome bi trebalo biti bitno naći NAČIN da se organizira kako mu odgovara, da to može obaviti ili platiti, a da ga ostalo ne smeta. I to je sve. ALi čovjek povremeno ima kriize kad mu nešto dođe do grla, pa onda otvara ovakve topice.