Ovo je doba istraživanja, a produljit će se i na iduću dobnu skupinu...
Naime, nema nikakvog načina da doznaš kako će dijete reagirati i čime će se oduševiti ako ne probaš. Iz cipela majke maturanta i brucoša, evo pregleda:
- moja djeca su išla u Suvag jer su morali, stariji od treće godine, mlađi malo kasnije - hodočastimo k njima i danas (po potrebi)
- moj stariji je išao na terapiju slabovidnosti (ortooptičke vježbe) jer je morao
Neobvezne aktivnosti:
- u knjižnicu upisani praktično od pelena i tamo su išli na razne radionice i igraonice
- sport u vrtiću - moji su to voljeli, ali više su voljeli gimnastiku u Sokolu (dvije sezone dobro, treću sezonu se promijenilo društvo i nije im se više sviđalo)
- nisu voljeli grupni sport, pa je nakon gimnastike uslijedila atletika - treninzi u školi - to im je bilo na 200 m od kuće, pa su išli na razgibavanje, a prestali su negdje u višim razredima kad nisu više stizali zbog drugih obveza (vidi dalje)
- škola plivanja i treninzi, ali nije dugo potrajalo, pa sad povremeno samo odu rekreativno
- u kvartovski zbor smo ih upisali, ali nije im se svidjelo društvo, pa su ostali samo pola jedne sezone
- glazbena škola - starijeg smo upisali u trećem osnovne da popravi motoriku, mlađi je odmah rekao "idem i ja" i to je bilo to - završili
- mlađi je bio u programu ranog učenja engleskog, stariji nije mogao zbog smetnji sluha, ali on je volio informatiku i robotiku, pa je rano krenuo s tim
- mlađi je bio i u kvartovskoj dramskoj grupi, starijega to nije zanimalo
Od viših razreda osnovne škole išli su na razne radionice i ljetne kampove (glazbena škola, radionice HFS i slično) a s tim ljudima se druže i danas. Sigurno sam nešto i propustila, kao npr. one znanstvene piknike i slične manifestacije koje se i danas održavaju kod Boćarskog doma, a ima nešto i na Oporovečkoj u prostorijama Jadranfilma: http://znanstvenipiknik.weebly.com/
Obojica su odabrali škole koje su im po volji (stariji mat.gimnaziju, mlađi teh.školu) i vidim da je od ranih aktivnosti bila velika korist u jednom jedinom segmentu: rano su naučili nositi se s puno obveza, organizirati se i upravljati vremenom. Kraj priče.
Ne možeš znati što će biti od koristi, ali ako dijete uživa u nekim aktivnostima (radionice i slično) i ako tamo nađe društvo sebi sličnih - radionice su ispunile svrhu.
Nemoj se previše opterećivati, prilike će se pokazati same...