Draga, nemoj me krivo shvatiti, ali ja mislim da ti nemaš problem sa sinom nego s mužem... Ne možeš zaspati jer se ne možeš opustiti - stalno osluškuješ dijete. To je normalno do djetetove treće godine (kako kod koga - moj stariji je ustajao noću do škole).
Ali ne kužim ovo kako tm nema živaca kad je u pitanju NJEGOVO dijete. Pa nije to samo tvoje dijete... Iskreno, ja sam majka pa mi je bilo teško i dugočasno dok djeca nisu dorasla do neke faze normalne komunikacije (dok nisu progovorili) ali sve to prođe i odradi se. Pa imaju ljudi i blizance i više djece i svašta... ne cendra samo tvoj sin. Ako pak cendra više nego što smatraš prihvatljivim, treba otkriti uzroke (pitaj pedijatra - možda se može naći neko rješenje za loše spavanje).
Ono što je mene spašavalo bio je red-red-red i fiksni raspored. Spavanje uvijek u isto vrijeme (i ja i mm, ne samo djeca), obroci isto, šetnja isto, kupanje isto - fiksni raspored bez odstupanja. Na taj način je bilo predvidivo da će djeca zaspati u 20:30 ako su ustali u 7 ili ranije i imali jedno popodnevno spavanje.
Offt. daj ti popričaj s mužem - možda čovjek ima nekih drugih problema (posao i sl.) kad ga cendranje malog djeteta toliko uznemirava.
I ne brini - do djetetove treće godine većina ih riješi probleme spavanja, ali treba ih navikavati da imaju svoj red. Moj stariji je bio loš spavač, ali od navršene prve godine nisam ga dizala iz kreveta nego sam mu češkala glavicu, dala ruku i slično. Cendrao jest, ali nije to bilo nepodnošljivo. I baš sam pitala svog muža koliko puta je ustao radi djece - sjetio se da je to bilo dvaput, jednom kad je stariji imao jake grčeve i tulio cijelu noć i drugi put kad je mlađi povratio po krevetu pa sam trebala pomoć oko promjene posteljine.
A što se tiče tvojih problema spavanja - kad se riješe problemi ostalih članova obitelji, opustit ćeš se i zaspati bez problema. Sretno!

Odgovori s citatom