Citiraj Anci prvotno napisa Vidi poruku
na mobitelu imam neke female jazz i blues singerice (ellu fitzgerald, ettu james...)

no, zabilježit ću si neke vaše preporuke pa poslušati.
Evo ja ću počet polako, da ne zatušim topic odmah za jazzom

John Coltrain, njega sigurno svi znamo, ako ništa iz one odlične stare Bajagine stvari dobro jutro džezeri

John Coltrain odrastao je u muzičkoj obitelji, djed mu je bio svećenik pa je kroz to još ko klinac bio okružen duhovnom glazbom. Očeva strana familije je više bila marginalzirana, to su bile 20-te, a Coltrain je bilo ime jedne škotske familije koja je svoje prezime dalje prenijela na svoje robove, dok je majčina strana familije bila u prvom planu. tata mu je međutim isto svirao više instrumenata, inače mu je tata radio u vešeraju, sa 12 je John dobio prvi klarinet. Nakon što je tata umro, John je bio u srednjoj školi tek i počeli su fancijski problemi poznata stra priča oko novca, mama je poečal raditi kao služavka i jedva je imala novaca za muzičku za Jhona. Još u srednjoj je počeo svirati u školskom orkestru i tu je prvi put čuo za saksofon, tj. za altsaksofon, jedna od vrsta saksofona.

Saksofon je izumljen sredinom 19 stoljeća i jedan je od rijetkih instrumenta koji nosi i naziv onog tko ga je izumio Joseph Sax.
Tu je počeo po prvi puta svirati nešto kao jazz, više pod utjecajem swinga. Radio je svašta, uglavnom po tvornicama, i svirao sa ekipom sličnih interesa, ustvari više je vrludao do koncerta Charlie Parkera tu je pao u trans , povezao se s njim i počeo ozbiljnu svirku, tu je onda došla i suradnja sa Miles Davisom, njih dvojica su mu bili uzori, iako je on kasnije razvio svoj vlastiti stil u smjeru modernog jazza koji je krenuo 50-tih.

Njegov prepoznatljiv stil je prodoran i visok, mani manje dopadljiv. Manje me onako baš dira, dobar mi je, volim ga poslušati, ali povremeno, moram bit u raspoloženju, malo mi zna biti zamoran, možda ga ne razumijem dobro. Nije mi stil koji bi recimo mogla pustiti pa vrtiti cijeli dan, dok na primjer Charlie Parkera mogu skoro cijeli dan, možda zbog dosta basa, volim zvuk basa,ali opet ne sve, napravili smo si playlistu odabranih stvari na meida serveru tj- nas-u. U međuvremenu je postao ovisan o heroinu, tu si je nakrcao brdo problema oko suradnje i svirke, bio izbačen, pa se vračao i tako, umro je sa 42 godine.

Dobra mi je njegova izvedba Spiritual

Charlie Parker, budem i o njemu jednom malo više, on je jedan od začetnika bebop-a, glazbeni smjer u jazzu koji je nastao ko mala pobuna na već totalno iskomercijalizirani swing krajme 30-tih koji je postao polako dosadan i svirao se samo radi dobre zarade, nije više bilo duše u svirci.

Chralie Parker
summertime

out of nowhere

all the things you are