Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Teta joj ne da da se skine kada joj je vrućina?!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno Teta joj ne da da se skine kada joj je vrućina?!

Molim za pomoć i savet!
    Moja devojčica je krenula prošle nedelje prvi put u vrtić, u poludnevni boravak, u mešanu grupu dece od 3-5 godina.
    Adaptacija naizgled savršena, ode sa osmehom, nikakav problem sa odvajanjem, teta naizgled oduševljena mojim detetom.
    Ali: ove nedelje, dete se od utorka svaki dan žali da je boli glava kad dođem po nju u vrtić!
    U redu, slinava je, nos zapušen, ali ona se nikada ranije nije žalila na glavobolju. Mislim, možda i imitira nekoga iz vrtića, ali, opet, ona to nikada ne radi na takav način, izgleda mi ozbiljna. Pitam je svaki dan, da li je udarila možda glavu u vrtiću, da li je bila žedna možda-u razgovoru saznam da dobiju vode samo uz užinu i da ih teta tera da pojedu celu užinu!!!
    Razgovaram sa tetom, ona negira, zamolim da moje dete ne teraju na jelo, poučim dete da ode da popije vode iz ruke u kupatilu kad god je žedna.

Jutros se dete opet požali na glavobolju, ja opet, pitam je, a bude li ti u vrtiću zima, ili vrućina nekad? Daa, kaže ona, ujutru je jako zima, a bude mi i vrućina. Ja pitam –a kada ti bude vrućina-a ona-pa dok gledam crtani i u sobi sa toboganima. Ja kažem, dušo, pa seti se da se skineš onda, a ona: ALI TETA MI NE DA DA SE SKINEM!!

Ja Kako ti ne da????!!!! Da, kaže moje dete, malo je stroga, rekla mi je,“ kasnije ćeš se skinuti“!! Ja u totalnom šoku!
    Oblačim je ovih dana u majicu i duksić, jer sobe su im sa severne strane, ujutru se vetri pre dolaska dece, ne greje se i sobe su hladne, a prve sate provode tamo. Soba sa crtaćima (crtaći su pitanje za sebe) i soba sa toboganima, tj. nekakva igraonica su na južnoj strani, tamo idu poslednjih sat-dva boravka, sunce ih greje i verujem da su sobe užasno tople. I sad zamišljam moje siroto pregrejano dete u tom duksiću i tetu koja joj ne da da se skine!
    Molim vas za savet, kako postupiti? Ima li iko slično iskustvo? Jutros sam je odvela u vrtić samo u majici, znam da će joj biti zima prvih sati, nisam ništa rekla teti jer ne znam kako se rešava ovakav problem.
    Odvešću dete posle vrtića kod pedijatarke i doslovno joj ispričati slučaj, tražiti mišljenje. Ispričaću i mužu, a onda, šta dalje?
    Ispisati dete iz vrtića-ona je strašno društvena i zapravo srećna što ide u vrtić, već ima drugare, ali koliko je odgovorno izložiti dete svaki dan toplotnom udaru radi druženja?
    Prebaciti je u drugi vrtić-to nam na mnogo nivoa komplikuje život, a ne znam ni da li je moguće, onda joj opet sledi adaptacija uz ko zna kakvu tetu i kakvu grupu-čini mi se da ovde nema agresivaca.
    Porazgovarati sa tetom? Ja ne znam kako se ovakav problem rešava razgovorom, ne znam ni kakvo bi opravdanje mogla imati teta, kakva tu druga strana priče uopšte može postojati? Po meni, teta je aktivno i namerno ugrozila zdravlje mog deteta, ali šta ja mogu da preduzmem? Meni je prvi poriv da dete sklonim od takve užasne osobe, jer me je strah šta može još da uradi?
    Molim za savet, šta se može uraditi, a da bude najbolje za dete?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A zašto nisi razgovarala s tetom?
    Zašto unaprijed zaključak da je ona užasna osoba, a nisi joj dala priliku da ispriča svoju stranu priče.
    Vjeruj mi, iz iskustva znam da stvari načešće nisu onakvima kakve se čine.
    Pogotovo kad su djeca u pitanju.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pulinka, kreni od tete. Objasni joj što treba. Ako ne uvaži, kreni kod ravnateljice.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja bih krenula čak onako suptilno, ujutro kad dovodim dijete bih napomenula teti "a ja sam je sad dobro obukla, hladno je, ali vidjela sam da joj poslije bude vruće, pa nek se skine kasnije"
    Možda teta nema neku lošu namjeru, nego je zimogroznija pa ne misli da je vruće za skidanje, ja sam sa mojom bakom uvijek vodila bitke oko toga trebam li skinuti ili zadržati vestu.

Ne bih krenula odmah s napadom, imaj na umu da ste tek počeli i da treba neko vrijeme da se naviknete na sve to.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

što je to duksić?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

gornji dio trenirke

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hvala svima.
    Tanči, nisam razgovarala sa tetom pre svega jer sam ja osoba sklona da brzopleto zaključi, zato i tražim više iskustava pre nego što odreagujem, a zatim i zato što sam na osnovu više sitnica stekla utisak o teti kao o neiskrenoj osobi i lošem pedagogu.
    Prve nedelje nisu izvodili decu u dvorište zbog adaptacije, ali im teta to nije tako i rekla, nego im je rekla da će se igrati u dvorištu vrtića kad mame dođu po njih-naravno, bilo je mnogo suza, uvređenosti, nesporazuma kada su mame zaista i došle, pa tako i drugi dan, jer je i drugi dan teta deci ispričala tu priču-ali ne i roditeljima. Zar ne bi istina bila primerenija?
    Kada sam zamolila tetu da ne teraju decu da pojedu celu užinu, ona je rekla da to, naravno i ne rade. Opet, nije mi jasno kako bi moje dete taj događaj izmislilo jer je ona odrasla u atmosferi gde niko nikoga ne tera da pojede?
    Ima još sličnih sitnica koje pojedinačno ne znače mnogo, ali sabrane ostavljaju na mene jako loš utisak.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da, gornji deo trenerke, na cif-patent zatvarač, ne znam jesam dobro napisala (mi ga zovemo cibzar)? Dete zna samo da se otkopča i skine, i zna da ga zakopča ako neko namesti onaj početak-malo joj teže ide da sama namesti taj patent, ali vežba.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A gle, evo ti moj primjer od neki dan:
    nećak došao iz parka sav u blatu i ja mu kažem da treba oprati tenisice,
    kaže on- sam ću
    ok, dam mu lavor pun vode i krpicu
    Kaže on- na dvorištu ću
    ok, otišla sam u kuću, a on i seka su ostali na dvorištu
    Vraćam se nakon par minuta da vidim kako napreduje, a on kleči
    Kleči nasred dvorišta i pere tenisice
    Pitam ga zašto kleči, a on meni- pa ti si mi rekla
    Mooolim?
    kad sam ti ja to rekla?
    Jesi, jesi, rekla si da moram klečati dok perem tenisice

Naravno da to nisam rekla, kao ni išta slično, ali eto on tvrdi da jesam i kaj sad?
    Hoću reći da s djecom nikad ne znaš kako će reagirati.
    Nije mali lažov, nije ni tvoja kći, ali tko zna ššto si oni u svojim glavicama poslože.
    Zato sam rekla da treba prvo s tetom vidjeti, ali i da nije sve onako kako se čini.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ok, pulinka, netko mora reći. pretjeruješ.

vodiš dijete pedijatru, uopće pomišljaš na ispisivanje, mijenjanje vrtića, grupa, čuda cijela... radi toga što ne smije skinuti duksić.

il joj skini ti taj duksić kad dođete u vrtić (u vrtićima je uglavnom toplo, cijele godine), il reci teti ujutro da joj je vruće i nek joj ga skine il nek pusti maloj da skine.

a zašto se nisu djeca s mamama igrala u dvorištu, kad su mame i došle po djecu?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

A ja bih napomenula da adaptacija na vrtić nije završena, tek je drugi tjedan tamo.
    Zašto ideš pedijatru, zbog glavobolje?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Cvijeta, cenim tvoj glas razuma .
    I verovatno si u pravu, kao i svi ostali koji su rekli da preterujem .
    Teta je ljubazno rekla ono što je neko već napisao-da je ona procenila da detetu nije vrućina i da su ih zaista skinuli kasnije.
    Jedino što je to meni i dalje onako malo hmmmm...Zašto ih onda učimo da nam kažu kada im je zima/vrućina/žedni/gladni itd. ako ćemo ignorisati to što kažu?
    Tetu sam još prvi dan kada je ćerka došla u duksiću pitala da li će detetu biti pretoplo i da li je problem da se skine/obuče, na šta je sama teta rekla da je dete odlično obučeno, jer ujutru je hladnije, a kasnije toplo.
    Sada, koliko je u vrtiću toplo-pa, ne znam, jutros je kod nas bilo 11 stepeni, prozori su svi bili otvoreni pre dolaska dece, ne bih rekla da je soba ujutru topla? Dobro, stvar je ukusa, meni 17-18 stepeni nije samo za majicu, ali eto ćerki prilike da se očeliči .
    Zašto se mame nisu igrale sa decom-pa, nisu znale da treba, jer nisu sva deca brbljiva kao moje , pa nisu sva umela ukratko da objasne da im je teta obećala igranjac sa roditeljima, a naravno roditelji u svoje planove nisu uračunali tu igru jer im niko ništa o tome nije rekao. Pa nisam ni ja uvek spremna da radim nešto sa detetom samo zato što je to neko obećao u moje ime?
    Pedijatru sam odvela dete zbog glavobolje, naravno, i pedijatarka se složila da pregrevanje može da izazove glavobolju, ali u našem slučaju uzrok je upala sinusa po prvi put u životu, dobili smo 10 dana antibiotik, kapi u nos 5 dana, nadam se da će pomoći.
    Otvorila sam ovu temu baš zato što sam se nadala da će mi neko reći da preterujem, i slažem se da deca često prepričaju stvari sasvim iskrivljeno.
    A sad vidim i da je normalno nešto što se meni činilo da nije - skrenuti pažnju tetama na moje stavove o svemu vezanom za "održavanje" deteta-šta i kako želim oko njenog jela, pića, oblačenja, pa valjda i higijene-mislim da ću uskoro morati da skrenem pažnju tetama da želim da mi dete koristi sapun kada pere ruke, jer vidim da je kod kuće naprasno počela da ga ignoriše, a u vrtiću taj jedini sapun stoji podignut prilično visoko, pa ga valjda ne zapazi.
    Imam još mnogo da učim i spuštam kriterijume.
    Hvala još jednom svima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •