Results 1 to 20 of 20

Thread: Indigo djeca u školi??

trampolina's Avatar

Default Indigo djeca u školi??

Ponukana pitanjem školske stručne službe "Jeste li čuli za indigo djecu?" -koncept s kojim se inače apsolutno ne slažem-malo sam guglala i natrčala na ovo:
    http://www.skole.hr/roditelji/odgoj?news_id=1505#menu

Jesam li ja nešto propustila (a radim u školi pa je malo vjerovatno) ili se taj termin uvodi u pedagogiju na mala vrata? Doduše skole.hr i nisu tako mala vrata :/

Imate li kakvih saznanja o tome? Što kažu vaše stručne službe?

cvijeta73's Avatar

užas.
    Utvrđeno je da je svaki čovjek okružen svojom aurom koja se sastoji od boja iz duginog spektra. Indigo djeca ime su dobila prema boji njihove aure u kojoj prevladava ljubičasta odnosno indigo boja.
    i to stoji na jednom službenom (ili nije?) portalu hrvatskih škola.
    utvrđeno je. eto tako. ako niste znali, to je utvrđeno.
    meni je od toga - zlo.

Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    i to stoji na jednom službenom (ili nije?) portalu hrvatskih škola.
    utvrđeno je. eto tako. ako niste znali, to je utvrđeno.
    meni je od toga - zlo.
    I meni. Prvo nisam mogla vjerovati da je takav tekst uopće mogao biti objavljen na portalu skole.hr

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by trampolina View Post
    Ponukana pitanjem školske stručne službe "Jeste li čuli za indigo djecu?" -koncept s kojim se inače apsolutno ne slažem-malo sam guglala i natrčala na ovo:
    http://www.skole.hr/roditelji/odgoj?news_id=1505#menu

Jesam li ja nešto propustila (a radim u školi pa je malo vjerovatno) ili se taj termin uvodi u pedagogiju na mala vrata? Doduše skole.hr i nisu tako mala vrata :/

Imate li kakvih saznanja o tome? Što kažu vaše stručne službe?
    Ma daaaaj.... kakve stručne službe! Članak mi izgleda kao mišljenje privatne osobe.

Ja cijenim alternativu i uzimam dosta toga iz te vreće, ali bi me jako iznenadilo da se to uvodi u regularnu pedagogiju, bez obzira na koja vrata.

Ono što ja zdravoseljački mislim - ne radi se tu o indigo djeci ili nekoj drugoj boji, radi se o tome da su djeca rezultat okoline u kojoj žive (puno više tehnologije i elektronike oko njih, a to rezultira kraćim intervalom pažnje, manjom potrebom za spavanjem, većom potrebom za kretanjem itd.) i članak bi sasvim ok prošao da su opisane samo razlike između naše i njihove generacije, bez korištenja upitne "indigo" terminologije.
    Last edited by Peterlin; 05.09.2013 at 12:44.

trampolina's Avatar

Znači nije čudno što mi je to pitanje bilo šaka u oko.
    Reagirala jesam, odmah, ali počinjem se plašiti kako dalje obzirom na takve stavove dijela stručne službe. Nekako se mislim, ne bi me ni pitala da ima negativan stav o koloristici oko ljudi.

Fak. Prvo vrtić pa sad ovo.

trampolina's Avatar

Aha, Peterlin, sad vidim-ovo pitanje iz uvodnog posta je bilo upućeno meni, a u vezi mog prvaša. I onda sam zamalo dobila srčani kad sam ugledala članak na ovoj stranici.

Osoblje foruma čokolada's Avatar

nisam sklona tim čiribu-čiriba teorijama, iako se moja savršeno uklapa u ovu drugu "indigo-krajnost". može se taj otklon od "normalnog" zvati i indigo i paštašuta, ostaje činjenica da se dijete na što manje stresan način treba odgojiti za život u zajednici, a čakrama nek luta u slobodno vrijeme.

Beti3's Avatar

mozda je to humoristicka stranica tog portala? jer ja sam se slatko nasmijala procitavsi clanak. to ne moze biti ozbiljno. ili moze?

vertex's Avatar

Ja sam nedavno neletjela na članak u kojem su i Tanju Sever (između ostalih, ali s njenim Centrom sam imala dodira) pitali o indigo djeci. Evo:

Termin ne koristim kao dijagnozu, ali ga upotrebljavam u svojim bilješkama

Tanja Sever, klinička psihologinja u zagrebačkom Psihološkom centru Medveščak

- Da, postoje djeca koja su darovita, vrlo emotivna, neka su korak do autizma, neka bogata duhom, ali s teškoćama u socijalizaciji. Ne volim klasificiranje jer ono djecu stigmatizira, etiketira, što ometa njihov razvoj. Godinama radim s[COLOR=#003EFF !important]djecom[/COLOR] i mladima u dobi od 16, 17 godina koji su uglavnom indigo. Odmah ću objasniti svoj stav: pobornik sam tog termina, ali ga ne koristim kao dijagnozu. Nikada nekom od roditelja neću reći “vaše dijete je indigo”, kao što im neću reći koliki smo IQ izmjerili kod djeteta. To je nepotrebno etiketiranje. Vjerujem da oni jesu zrcalo naše stvarnosti i da ukazuju na neke stvari, a moja je dužnost prilagoditi ih ovom svijetu do one mjere do koje je to moguće - tumači TanjaSever, koja je na temelju psihotestova uočila da neka djeca jesu osjetilno i spoznajno iznadprosječna.

Susrela se s nizom zanimljivih izjava koje će prešutno pripisati indigo djeci.

- Oni jako osjećaju druge ljude. Dječak dođe do mene i kaže: ‘Tanja, zašto ne pomogneš ovoj djevojčici, vidiš kako se srami’, ili ‘Ona curica imat će puno problema, pomozi joj’, ili ‘Tanja, čuješ li tugu ovog tu dječaka?’ Oni imaju vrlo razvijen spoznajni svijet, a s druge strane odbijaju naučiti osnovne stvari: neće vam dati ruku kad prelaze cestu, neće čekati zeleno, ne žele naučiti prati zube ili neće pozdraviti susjeda. Neki od njih, primjerice, daroviti su u šahu, matematici, glazbi, a bezvoljni za druge stvari. Kad iziđu iz kuće u glavi još uvijek množe, dijele ili čuju neku svoju melodiju i neće pozdraviti susjeda zato što ga i ne vide. Ako su iznimno glazbeno nadareni, recimo, teško će naučiti pisati slova. Naprosto im to nije bitno. Postoji, dakle, disbalans između njihova kognitivnog i emotivnog dijela. Ipak, ne bih se usudila reći da predstavljaju viši evolucijski razvoj. Svako hiperaktivno, nemirno dijete s poremećajem pažnje nije indigo dijete, naglašava Sever, a koliko je indigo djece u Hrvatskoj, nemoguće je izračunati jer su parametri višestruki, a mnoga djeca imaju samo neke osobine indigo djeteta, previše je prostora za osobnu interpretaciju i statistika automatski otpada. 
    Last edited by vertex; 05.09.2013 at 13:58.

trampolina's Avatar

Nije problem tko što misli i što si piše u bilješkama.

Svi mi imamo pravo vjerovati u što hoćemo.

Problem nastaje kad se pseudoznanstvene stvari uvode u struku. O tzv. indigo djeci se svašta može naći na netu,, neki roditelji bi zbilja mogli zastraniti pored toga svega. A da ne govorim kako imam dojam da je to sve trpanje u ladice, ovaj moj slučaj je baš imao prizvuk konačnosti. Ono, imenuješ problem pa ga umanjiš. Hau jes nou.

vertex's Avatar

Trampolina, stavila sam onaj citat kao primjer da taj termin, izgleda, i ulazi polako u struku. Sad, ovako kako kaže T.S. i može imat smisla. Ne znam, stavila sam formiranje stava o tome na čekanje.

Ako se radi o trpanju u ladice, onda ti je skoro svejedno je li se trpa po stručnim ili čari-bari terminima. Jednako je štetno i nimalo korisno.

trampolina's Avatar

A i to je šta kažeš.

Ali svejedno, psihologiju kao struku jako cijenim, i nije mi nimalo drago da se alternativa uvlači unutra na bilo koji način. Jer koliko znam, aure nisu znanstveno dokazane (ili možda jesu?), i neprihvatljivo mi je u jednoj znanosti baratati neznanstvenim pojmovima. Karakteristike stoje, ali ne i vezivanje za boju aure.

A možda sam samo i ekstra nabrijana, vidjet ću hoću li doći sebi za koji mjesec

Svakako, hvala na linku

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by trampolina View Post
    A i to je šta kažeš.

Ali svejedno, psihologiju kao struku jako cijenim, i nije mi nimalo drago da se alternativa uvlači unutra na bilo koji način. Jer koliko znam, aure nisu znanstveno dokazane (ili možda jesu?), i neprihvatljivo mi je u jednoj znanosti baratati neznanstvenim pojmovima. Karakteristike stoje, ali ne i vezivanje za boju aure.

A možda sam samo i ekstra nabrijana, vidjet ću hoću li doći sebi za koji mjesec

Svakako, hvala na linku
    Ali vidi se na tom citatu komentara Tanje Sever da se ona ne bavi aurama nego razinom dječje osjetljivosti.

trampolina's Avatar

Da, ali koristi termin koji je direktno proizašao iz boje aure.

Cijepam dlaku, znam

tangerina's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ali vidi se na tom citatu komentara Tanje Sever da se ona ne bavi aurama nego razinom dječje osjetljivosti.
    točno, ona opisuje određene karakteristike te djece s kojom se susrela, nema neko drugo ime za njih pa je preuzela to ime. Mislim, i riječ histerija dolazi od hystera - maternica jer je Aristotel? mislio da to ženama maternica putuje po tijelu pa su zato po****.
    To mi je sasvim drugo nego kad netko počinje priču sa "Utvrđeno je da su ljudi okruženi aurama"

tangerina's Avatar

Iako u biti, slažem se i sa trampolinom, koristi termin koji se veže za određene ideje, i većina ljudi neće baš detaljno slušat šta ona pod time podrazumijeva, nego će zaključiti "aha, ova psihologinja je potvrdila da postoje indigo djeca". Bilo bi bolje da je smislila neki svoj naziv za njih, tipa djeca - maslačci

cvijeta73's Avatar

ali meni nije jasna jedna stvar - prvo kaže kako ne valja trpati u ladice i etiketirati, a onda ih naziva indigo djecom i mladima. ili maslačcima, svejedno. (fora tangerina, lajkam maslačke ). i kaže da godinama radi s takvom djecom. u istoj rečenici.
    meni je to kontradiktorno.
    Last edited by cvijeta73; 06.09.2013 at 13:12.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    ali meni nije jasna jedna stvar - prvo kaže kako ne valja trpati u ladice i etiketirati, a onda ih naziva indigo djecom i mladima. ili maslačcima, svejedno. (fora tangerina, lajkam maslačke ). i kaže da godinama radi s takvom djecom. u istoj rečenici.
    meni je to kontradiktorno.
    Eh, cvijeto.... dobra suradnja s roditeljima (naručiteljima usluga) je bitna.

Franny's Avatar

slažem se sa svime kaj ste napisale. ali ako se postavimo u situaciju roditelja školaraca, kaj nije ljepše nekome reći: "moje je dijete indigo dijete", a ne: "moje dijete ima ADHD" ? mislim da se tim nazivljem pokušavaju "ublažiti" neke istine.

paid's Avatar

U suvremenoj pedagogiji ni u školama se ne koristimo ovim terminima...defenitivno treba tekst maknuti s ovog portala iako portal nije služben. Najdraže mi je kad mi u ured ušeta roditelj i kaže: znate ja mislim da imam indigo dijete. Ova klasifikacija je vrlo opasna po meni jer roditelji vrlo često zanemare neke očite signale nekih teškoća pod izlikom on je poseban i neshvaćen i onda još na internetu ...ma neću se ljutiti...