Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Dokaz o nezaposlenosti, a nisam prijavljena u evidenciju HZZ

gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno Dokaz o nezaposlenosti, a nisam prijavljena u evidenciju HZZ

Molim pomoć. Kao nezaposlena osoba mogla bih ostvariti popust na jedan tečaj.
    Nisam prijavljena u evidenciji HZZ jer sam doma s bebom i ne želim dolaziti na ona njihova savjetovanja jer nemam kamo s bebom. Posao tražim kako meni odgovara.
    Kako da dokažem da nisam zaposlena? Jednom sam za jedan natječaj (Bandićevi vrtovi) isto trebala dostaviti potvrdu o nezaposlenosti i na HZZ su mi isprintali samo to da nisam u njihovoj evidenciji i da preko njih nisam dobivala nikakva primanja. Naravno, to mi nisu uvažili.

Što da radim? Da se prijavim na tjedan dana pa se odjavim? Postoji li kakav drugi način da dokažem svoj (ne)radni status?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne možeš se samo tako prijaviti na HZZ. Postoje rokovi.
    Dokaz da si nezaposlena je Radna knjižica u kojoj je zatvorena ( ili nije otvorena) rubrika zaposlenja.

Jedino što sad radne knjižice više ne trebaju ( od 1.7.) pa ne znam da li to još vrijedi kao dokaz nezaposlenosti. Možda se potvrda može dobiti na HZMO u jer su tamo prijavljeni svi zaposleni.

Kod nas su ta savjetovanja na HZZkad se prijaviš jednom i ...nikad više, bar nekoliko godina ne. Tako da ti to nije trebao biti razlog za neprijavljivanje. Osim toga možeš ne dolaziti za vrijeme porođajnog, i , ako to još vrijedi, sve do 3. godine djeteta, možeš reći da se ne želiš zaposliti. No, to sad i nije bitno jer si ionako zakasnila,
    Kad sam već spomenula porođajni, da li dobivaš novac svaki mjesec kao nezaposlena, sve do bebinog prvog rođendana* Za to vrijeme imaš i radni staž.

gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Moj porodiljni je već završio. Beba ima već više od godinu i pol. Kad mi je porodiljni završio, onda sam se trebala javiti na HZZ i javila sam se da ne želim biti u njihovoj evidenciji. Staž za tih godinu dana sam si dala upisati.
    Kakvi rokovi postoje? Na njihovim stranicama piše ovako: "KADA SE PRIJAVITI NA HZZ?

Možete se prijaviti kada se odlučite za aktivno i sustavno traženje posla, a ako imate pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti obvezno do 30 dana od dana prestanka rada."

Ja sam taman diplomirala i nakon 2 tjedan rodila, znači nisam ništa radila. Na HZZ sam bila prijavljena samo 1 dan da bih ostvarila pravo za porodiljni kao nezaposlena osoba i to je to.

Probat ću onda preko HZMO.
    Posljednje uređivanje od gugolina : 09.09.2013. at 21:47

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne kužim, u čemu je problem?
    Odeš na zavod i prijaviš se kao nezaposlena osoba.
    E sad, da li ćeš moći ostvariti kakva prava- to je druga priča.
    Ali imaš pravo otići tamo i prijaviti se. To ti nitko ne može osporiti.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

u Poreznoj se može tražiti potvrda o prihodima u definirano vrijeme (za prošlu, ovu godinu i sl.) - ako ih nema, znači da ne zarađuješ, pa nema razloga da ti uskrate popust na tečaj ili sl. > hrpa ljudi je nezaposlena i nije u evidenciji HZZ-a (što samo znači da je puno više nezaposlenih nego što oni prikazujju), a kod nas ne postoji institucija koja bi mogla izdati potvrdu da netko u ovom trenutku nije zaposlen.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Valjda se promijenio Zakon o prijavi na HZZ jer se unazad nekoliko godina nije moglo prijaviti ako je prošlo duže od 30 dana od prekida radnog odnosa, odnosno moglo se prijaviti kao Ostali tražitelji zaposlenja, ali bez ikakvih prava iz statusa nezaposlenih, pa tako i bez mogućnosti dobivanja potvrde o istoj. Na njihovim stranicama piše ovo: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3837

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Rok od 30 dana je za ostvariti naknadu. Kao nezaposlen se mozes prijaviti bilo kad.
    Povedi i dijete na njihova predavanja ako nemas kud s njim.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Rok od 30 dana je za ostvariti naknadu. Kao nezaposlen se mozes prijaviti bilo kad.
    Povedi i dijete na njihova predavanja ako nemas kud s njim.
    Točno, osim ovog dijela sa djetetom,
    sa njime možeš na idividualno savjetovanje, ali na jednosatno predavanje pred punom salom baš i ne.
    Inače, prijavljena si onog trena kada se javiš i dobiješ termine na info pultu,
    pa odmah pitaj uvjerenje.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sta se jos uvijek dobije ta godina staza u knjizicu? Jer prosle godine kad sam otvarala porodiljno kao nezaposlena pitala sam da li jos uvijek imam pravo na tu godinu staza i rekli su mi NE. Ako sam na to imala pravo, moze li se to ikako naknadno upisati? Mali mi je 8.2.napunio godinu.
    I da, mislim da se na Zavod za zaposljavanje moze javiti bilo kada, jedino ako se zeli ostvariti pravo na naknadu mora biti u roku 30 dana.
    Posljednje uređivanje od Kikica1 : 10.09.2013. at 22:35

gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj Kikica1 prvotno napisa Vidi poruku
    Sta se jos uvijek dobije ta godina staza u knjizicu? Jer prosle godine kad sam otvarala porodiljno kao nezaposlena pitala sam da li jos uvijek imam pravo na tu godinu staza i rekli su mi NE. Ako sam na to imala pravo, moze li se to ikako naknadno upisati? Mali mi je 8.2.napunio godinu.
    I da, mislim da se na Zavod za zaposljavanje moze javiti bilo kada, jedino ako se zeli ostvariti pravo na naknadu mora biti u roku 30 dana.
    Kikica, moja je 18.1. napunila godinu dana, tu smo negdje

Naravno da možeš upisati tu godinu staža i mislim da možeš to još uvijek napraviti, meni nisu uvjetovali rok, došla sam čak nakon njezine 1. godine. Samo ih nazovi i traži nek ti daju točan popis dokumenata koje trebaš ponijeti jer meni su izrecitirali na porti nešto otprilike pa sam morala ići 2x.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala ti. To se ide na HZMO ili?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •