Ove godine se održava 15.9.2013. Boćarski dom
http://www.znanstvenipiknik.hr/
https://www.facebook.com/ZnanstveniPiknik
Ove godine se održava 15.9.2013. Boćarski dom
http://www.znanstvenipiknik.hr/
https://www.facebook.com/ZnanstveniPiknik
Sve čekam da netko napiše komentar i dojmove, ali nema nikoga...pa evo - mi smo bili.
Dojmio nas se AhhA Rescue Theatre of Science iz Estonije - radili su znanstvene trikove s vatrom i Hiša eksperimentov iz Slovenije sa svojom škrobnom viskoznom stazom po kojoj se može trčati, ali ne i hodati.
Moj mlađi sin se zalijepio za štand bespilotnih letjelica. Mućkanje mlijeka, boje i deterdženta smo odavno prerasli (bilo je dosta toga za malu djecu što je odlično, ali nisam ogledala u detalje).
Zamrzavanje banane tekućim dušikom i utjecaj zvučnih valova na plamen samo su neki detalji.
Sve u svemu - odlično.
Ono što nije bilo odlično (na to me podsjetio topic o kriterijima za ocjenjivanje vladanja) je ponašanje djece, ne sasvim male nego one od desetak godina plus/minus koju - to je bilo strašno! Pravo balkansko divljaštvo! Žene koje su izvodile pokuse s tekućim dušikom morale su nekoliko puta podviknuti, zaprijetiti i slično da urazume klince koji nikako nisu htjeli poslušati i odmaknuti se. Ne čudim se njima. Čudim se roditeljima koji su bili negdje na pivi ili još gore - iz neposredne blizine ih puštali da rade nered i drugima kvare doživljaj. Negativna ocjena iz vladanja za previše dječurlije i njihovih roditelja!
mi smo bili, ali sam se na pocetku odmah posvadjala sa sinom
njemu se nije dalo ici, a balerina i ja smo zeljele, pa si dao truda pokvariti nam dozivljaj. na karju se njemu nije islo, a nama je bilo dosta.
Hiza je bila super.
meni su biole gore bake - toliko su nepristojne i okrenute samo svojim unucima. I nadobudni roditelji koji parkiraju ogromna kolica s dvogodišnjim djetetom ipred nekog pokusa. Moji su bili nezainteresirani, a mene je osim ovog fgore spomenutog smetala guža.
sve pohvale Hiži ekperimentov i njihovom voditelju.
I mi smo bili, doduse samo na nekih sat i pol, prekratko.
Cini mi se da je bilo puno bolje nego prosle godine. Moji su bili zadovoljni, decke su se dojmili pokusi na nasipu, a malu hodanje "po vodi".
ogromna gužva i buka tako da skoro ništa nismo uspjeli opipati a kamoli čuti što tete i stričeki objašnjavaju..
da buka je bila prestrašna - buka sa one pozornice.
Mi smo bili poslijepodne oko 17 i bilo je skroz ok, sve smo vidjeli i prepipali. Bila je guzva, ali ne tolika.
Meni su i neki standovi bili ne pripremljeni.
moji su 6 i 8 godina stari, pa im je jedna simpa ali zbilja simpa teta pokusala objasniti od kud energija u nasem tijelu. ali koliko god se trudila nije se mogla spustiti na taj nivo. na kraju sam ja pocela prevoditi svojim klincima, a onda je MM rekao ali to nije za njih, pa je teta rekla da upravu ste. a sama se ponudila ispricati nam, dok smo ceklai u redi na pokus do nje, koji je skroz super za klince.
na jednom drugom standu su nesto izradjivali, a onda je gospodja nadobudno dala papir mojoj kceri (6) i rekla evo tu su ti upute pa procitaj, ja sam umrla od smijeha, ali bas me nasmijala, pa je zeni bilo neugodno i sve joj je napravila sama.
potpis
Odlični su! Klinci su bili oduševljeni! I ja sam stajala u redu ali kad sam skužila koliko je klinaca iza mene, bio mi bed pa sam odustala. A kad sam skužila koliko se velikih klinaca proguralo ispred bilo mi žao što sam odustala. Morat ću kupit hrpu gustina i eksperimentirat sama![]()
I mi smo bili sudjelovali u 2. radionice, s tim da mali roboti uopće nije dobro organizirano jer je nedostajalo pola dijelova tako da je klinac ostao razočaran jer nije robot radio, ali niti drugima nije, inače je bilo ok, osim spomenute gužbe i buke.
moj sin jos uvijek prepricava kako je lani jedan deckic od nekih 3-4 godine uhvatio mrkvicu iz tekuceg dusika u ruku i krenuo se igrati
decko koji je radio demonstracije tada bio je stvarno predivan i pazio na sve, ali u ovom slucaju nije mogao svu tu djecu nadgledati
ove godine ja nisam isla, isao je sam
i imao prigovor opet na roditelje LOL
prijavio se mailom unaprijed na radionice za djecu od 12 do 16 godina
ali radionice su bile prepune djece od 3-4-5-6 godina, kaze da su voditelji radionica zbog tog trebali dosta improvizirati da prilagode sadrzaj manjima
a ovima vecima je to bilo skroz bezveze
samo da napisem moja je trebala izraditi smjerokaz vjetra i sposobna je to napraviti, ali ne i procitati upute.
ja svoje nisam prijavila niti za jednu radionicu, bas jer mislim da ih ne bi mogla natjerati da udju bez mene, a na kraju bi ja bila nadobudni koja bi sama radila![]()
Jel netko vidio onog lika koji se pojavio na pozornici kad je voditeljica najavljivala glazbenika-gosta iz Njemačke? Tu se na stejđu pojavljuje neki lik u Dinamovom dresu i pita voditeljicu jel ona misli da će Dinamo pobijediti? Muž i ja odvalili na scenu
Ovaj događaj pokušava ojačati kliše o znanstvenicima kao o simpatičnim otkačenjacima, ali u praksi neki od njih su tamo osnaživali kliše o znanstvencima koji se ne žele spustiti na laički nivo, koji metajezikom ili kompliciranim rječnikom nepotrebno mistificraju svoju struku.
Na primjer: hrpica klinaca, svi mlađi od 6 godina, isprobavaju statistističku pokaznu vježbu (spuštanjem kuglica u razdjeljnik) a prezenter im to pojašnjava koristeći rječnik i strukture rečenica koje klinci nikako ne mogu shvatiti. Ono kao kad liječnik specijalist objašnjava neku dijagnozu bolesniku laiku.
Izuzetno je teško konstruirati kratke rečenice s potpuno razumljivim riječima koje objašnjavaju neku pojavu klincima, zato bi trebali prije tražiti pomoć u konstruiranju istih. Zapisati i uvježbati.
Slažem se s ovime u vezi neprimjerenog ponasanja djece/roditelja. Volonteri kojih je tamo bilo hrpa bi trebali mjeriti vrijeme djeci na neki nevidljivi, nenametljivi nacin, kako bi svi došli na red, bez stvaranja gužvi. Rješivo.
Najbolje sto sam vidjela, a bila sam cijeli dan, je Michael Bradke, koji je znanost prezentirao kroz glazbu, djeca su se sjajno zabavljala i učila. Kada sam proučila njegovu web stranicu vdijela sam koliko nevjerojatnih edu-projekata je iza njega, tako da nije bez raloga briljantan s djecom. Da sam glazbenik odmah bih ga tražila franšizu!
Sveukupno, organizacija je bila na visokom nivou, ipak su osnivač Zez centra i ove manifestacije megaiskusni markentigaši!
Za stjecanje javnoprivatnog partnerstva (Zez centar) se itekako isplati potruditi...