Stranica 2 od 8 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 361

Tema: Knjige mog života

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Dodajem i opus S.Kinga za ljetna popodneba...nisu me njegove knjige obilježile ...ali volim ga čitati
    I ja, i S.Sheldona

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I umalo zaboravi Roberta Ludluma, njega isto baš volim, ali istome te knjige nisu obilježile ili nešto duboko takle, ali ih volim čitati. Volim dobru akciju, dobar triler, sf i tako to, i filomove i knjige.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Nešto sam virnula na topic o filmovima posto ne glefqm baš filmove i skuzim da sam dosta naslova pročitala ...kao npr. knjiga koja me ono odusevila est “Let iznad kukavicjeg gnijezda“...tu sam ja dušu isplakala.Hocu reći da uvijek prije biram knjigu nego film jer mi je dozivljaj puno intenzivniji.
    Dodajem i “Orkanske visove“ kao neki no 7...
    Sjetim se ja još ....

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    I umalo zaboravi Roberta Ludluma, njega isto baš volim, ali istome te knjige nisu obilježile ili nešto duboko takle, ali ih volim čitati. Volim dobru akciju, dobar triler, sf i tako to, i filomove i knjige.
    Potpisujem i dodajem starog dobrog H.Robbinsa iz mojeg djevojaštva...i Maria Puzza s kultnim “Kumom“...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ako bih morala mogla bih jednu. Ta me, u svoje doba, baš obilježila.
    Anne Golon, Anđelika
    Barem prvih osam do deset nastavaka.
    Ovo je kao i sa filmovima, sad si me sjetila jedne trilogije malo glupog naziva, takav je naš prijevod, ali priča je izvrsna, bazira se djelomično i na istinitim radnjama, francuska revolucija, plus ljubovala je glavna junakinja čak i sa Victor Hugoom
    Stephanie u slatkom paklu od Marcel Gobineau. Iz te trilogije sam naučila više o francuskoj revoluciji nego na satu povijesti

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Potpisujem i dodajem starog dobrog H.Robbinsa iz mojeg djevojaštva...i Maria Puzza s kultnim “Kumom“...
    Čitala si roman!? Ja nisam, zaljubila se u Pachina pa nisma ni pomišljala više na knjigu

Ne stvarno, bilo bi vrijeme da je pročitam, to je moj ultimativni broj jedan ikad od svih bivših, sadašnjih i budućih filmova ikad gledanih.

Moram pročitati knjigu, evo moram, hvala ti što si to tu navela!

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ma knjige su mu mrak...imam doma sve 3

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Anne Golon, Anđelika
    O, da, Anđelika. Tko zna kako bi mi pasala u ovim zrelim godinama. U mladosti sam ju gutala.

I inače sasvim drugačije doživljavam pojedine knjige u zavisnosti od trenutka u životu u kojem sam. Jer, ja često ponovo čitam knjige koje volim. Da li vam se to događa?

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

I ja Beti prakticiram ponavljanje gradiva .

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Cure vi ste stvarno svu lektiru pročitale .
    Moram priznati da mi nakon srednje škole nije nikad palo na pamet čitati te knjige, al čini mi se da ću morati .

Pročitala sam tonu toga, što su neki napisali, u nekim razdobljima života i po 2 knjige tjedno.

Al ovdje ću napisati samo 2 stvari:

Douglas Adams: Vodič kroz Galaksiju za autostopere
    Stieg Larsson: Muškarci koji mrze žene, i ostatak trilogije

Možda kliše, ali obooožaaaavam ih.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Jack Kerouack, On the road.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    E da, Modrobrada Margaret Atwood, na momente strašno mučna i dvosmislena.
    Idejom me je podsjetila na Antikristu Amelie Nothomb, ne znam slaže li se meda
    kad bi meda znala ko je ova druga, mozda i bi :D

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Lov na losose u Jemenu. P.Torday
    Oduševila me. Tako britanska. Tako stvarna, bez obzira na neuobičajenu temu. (A Britanci i Irci su mi na vrhu popisa pisaca.)

I da dodam, film snimljen po toj knjizi me je jednako oduševio. Iako mi je doživljaj knjige obično bolji, ovdje je podjednako dobro.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dnevnik Ane Frank, najdraza knjiga iz djetinjstva
    Mi djeca s kolodvora ZOO
    Hesse: Stepski vuk
    Huxley: Kontrapunkt, Vrli novi svijet

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hanif Kureishi: Buddha iz predgrađa, Intima

i ja bi rado procitala Rat i mir, citala sam isjecke u jednoj strucnoj knjizi i bas mi se cini zanimljivo

od Simone de Beauvoir sam dosta citala, i romana i memoara, a kad mi je mama umrla procitala sam njenu Veoma blagu smrt, pise o tome kako je njoj mama umirala i to mi je tako dobro sjelo, svi ti osjecaji i razmisljanja kao da sam ja pisala

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa Vidi poruku
    Prvo ću ovo kopirati

The top 10 books people claim to read but haven't
    1 1984 by George Orwell (26%)
    2 War and Peace by Leo Tolstoy (19%)
    3 Great Expectations by Charles Dickens (18%)
    4 The Catcher in the Rye by JD Salinger (15%)
    5 A Passage to India by EM Forster (12%)
    6 Lord of the Rings by JRR Tolkien (11%)
    7 To Kill A Mocking Bird by Harper Lee (10%)
    8 Crime and Punishment by Fyodor Dostoevsky (8%)
    9 Pride and Prejudice by Jane Austen (8%)
    10 Jane Eyre by Charlotte Bronte (5%)

ja sam ih procitala sve. Dok sam spremala prijemni za komparativnu na ff.
    a jako volim
    - gospodar prstenova
    - narnijske kronike
    - starac i more
    - braca karamazovi
    - na obalu rijeke piedro sjela sam i plakala
    - don quijote
    - kiklop i ruke
    -razum i osjecaji
    - ponos i predrasude
    - u potrazi za izgubljenim vremenom
    - ime ruze
    - zagorkin opus i opus agathe christie

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Lov na losose u Jemenu. P.Torday
    Oduševila me. Tako britanska. Tako stvarna, bez obzira na neuobičajenu temu. (A Britanci i Irci su mi na vrhu popisa pisaca.)

I da dodam, film snimljen po toj knjizi me je jednako oduševio. Iako mi je doživljaj knjige obično bolji, ovdje je podjednako dobro.
    Gledala film :D
    Volim Ewana
    Lagano sam i zaljubljena u njega

Knjigu cu dodati svojoj listi to read.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

stvarno svašta volim čitat, ali nekako za Kunderu bi nekako mogla reći da mi je najviše prirastao srcu, Šala možda najviše od svih...

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Vladan Desnica: Proljeća Ivana Galeba (ali i njegove pripovijetke)
    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na podsjećanju na neke od bisera koje nisam spomenula. Proljeća Ivana Galeba mi je bila omiljena knjiga

Tanja_b i Peterlin vidim da volite knjige V. Desnice, mi smo ovo ljeto na putu s ljetovanja navratili u Islam Grčki pogledati kulu Janković i kuću u kojoj je odrastao Vladan Desnica, u crkvi na imanju je grob V. Desnice, sve je jako lijepo i zanimljivo, dosta se toga još obnavlja. Po ljeti je obitelj Desnica tamo oni se brinu za turiste, ulaz je besplatan i svi su jako jako ljubazni. Tople preporuke za izlet.

Moje najdraže knjige:
    Sto godina samoće - Marquez (njegova sam obožavateljica i sve njegovo mi je odlično, nedavno sam pročitala kratki roman O ljubavi i drugim nečistim silama, odličan je preporučujem)
    Rob - Singer
    Braća Karamazovi - Dostojevski
    Očevi i oci - S.Selenić

Rat i mir je genijalna knjiga, vidim da se mnogi ne mogu odlučiti na čitanje, ja sam je čitala na bolovanju poslije spontanog pobačaja i knjiga me oduševila totalno pomogla mi je odvratiti misli i uopće nije dosadna kao što se priča. Meni je puno veći problem pročitati Bibliju čitam je već dvije godine, ne ide mi baš.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Knjige mog života

Citiraj Water prvotno napisa Vidi poruku

Moje najdraže knjige:
    Sto godina samoće - Marquez (njegova sam obožavateljica i sve njegovo mi je odlično, nedavno sam pročitala kratki roman O ljubavi i drugim nečistim silama, odličan je preporučujem)
    Rob - Singer
    Očevi i oci - S.Selenić

I meni je ovaj Marquez bio odlican!
    Super je i Pukovniku nema tko pisati (ili tko da pise :D)

Ocevi i oci, Rob.. Meni isto genijalne knjige. Tko ce se svega sjetiti
    Posljednje uređivanje od Anci : 11.09.2013. at 18:59

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tanja_b i Peterlin vidim da volite knjige V. Desnice, mi smo ovo ljeto na putu s ljetovanja navratili u Islam Grčki pogledati kulu Janković i kuću u kojoj je odrastao Vladan Desnica, u crkvi na imanju je grob V. Desnice, sve je jako lijepo i zanimljivo, dosta se toga još obnavlja. Po ljeti je obitelj Desnica tamo oni se brinu za turiste, ulaz je besplatan i svi su jako jako ljubazni. Tople preporuke za izlet.

Moje najdraže knjige:
    Rob - Singer
    Očevi i oci - S.Selenić

Rat i mir je genijalna knjiga, vidim da se mnogi ne mogu odlučiti na čitanje, ja sam je čitala na bolovanju poslije spontanog pobačaja i knjiga me oduševila totalno pomogla mi je odvratiti misli i uopće nije dosadna kao što se priča. Meni je puno veći problem pročitati Bibliju čitam je već dvije godine, ne ide mi baš.
    Hvala na info za Islam Grčki i kulu Janković. Planiramo ljetovati u blizini pa bi baš mogli navratiti.

Inače, sad se pitam kako li sam mogla zaboraviti Roba - Singer je dobio Nobelovu nagradu za tu knjigu dok sam ja bila u srednjoj školi i raspametila sam se.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Netko je spomenuo;
    Frederic Beigbeder: Ljubav traje tri godine - predivna knjiga, meni najdraži spisatelj.
    Tony Parsons: Muškarac i dječak, također sve njegove knjige su mi odlične.
    Sharon Creech: Rubindol - knjiga koja je obilježila moje odrastanje, pročitala sam ju previše puta, naprosto prekrasna

Od lektira:
    Daniel Defoe: Robinson Crusoe - pročitala preko 10puta
    Dragutin Tadijanović: Dani djetinjstva, pogotovo "Djevojčica i ja" - njegova djela su mi duboko urezana u srce!
    Dante Algihieri: Božanstvena komedija

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

E pa da - Paulo Coelho , njegove sve, ali sve do jedne

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Netko je spomenuo;
    Frederic Beigbeder: Ljubav traje tri godine - predivna knjiga, meni najdraži spisatelj.
    Tony Parsons: Muškarac i dječak, također sve njegove knjige su mi odlične.
    Sharon Creech: Rubindol - knjiga koja je obilježila moje odrastanje, pročitala sam ju previše puta, naprosto prekrasna

Od lektira:
    Daniel Defoe: Robinson Crusoe - pročitala preko 10puta
    Dragutin Tadijanović: Dani djetinjstva, pogotovo "Djevojčica i ja" - njegova djela su mi duboko urezana u srce!
    Dante Algihieri: Božanstvena komedija

Robinson je meni bila prva knjiga stranog autora koju sam kao dijete ikada uopće pročitala, neko prastaro izdanje još iz bivše bivše države. I ugodno sam se iznenadila kad je Henry Miller u onoj spomenutoj autobiografiji napisao da je i njemu bila prva ili među prvima! Meni je nakon toga je uslijedio Jules Verne - redom.

Od domaćih autora - Družina Sinjega galeba i sve Lovrakove knjige kojih sam se uspjela dokopati, ali tu već zalazim u offt. ili ipak ne ???

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ubiti pticu rugalicu je meni bila odlična. Isuse, koliko zaboravljenih divnih knjiga je ovdje uskrsnulo...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    E pa da - Paulo Coelho , njegove sve, ali sve do jedne
    Pa rekla si da nisi pročitala ni jednu knjigu s radnjom od početka do kraja... Izgleda da ipak jesi!

Offt. Ja isto prečesto nemam strpljenja za dugotrajne radnje. Zato sam i u prvom postu ovog topica navela Lumbura i Knjige mog života jer to su knjige koje možeš doslovce otvoriti na bilo kojoj stranici i čitati na preskokce, a možeš i redom od prve do zadnje stranice. Prave knjige za zaposlene majke ili za ovakve granične adhd-ovce kakva sam ja (pažnja mi zna skakati kao divlja vjeverica, tek su me djeca malo prizemljila).

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

I ja imam neko prastaro izdanje iz YU, moj tata ju je dobio na poklon kad je bio mali
    Joj Lovrak, sve su odlicne!
    Inace slazen se da je ovdje izaslo jakoooo dobrih naslova! Jedva cekam da mali malo poraste I da uhvatim vremena za citanje, kad se sjetim koliko sam prije citala, na tjedan barem dvije,uh! A tek moje srece kad se U Sibeniku otvorila gradska knjiznica,pa Ono lutanje medu redovima knjiga,miris...
    Otisla sam totalno off!

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Pa rekla si da nisi pročitala ni jednu knjigu s radnjom od početka do kraja... Izgleda da ipak jesi!

Offt. Ja isto prečesto nemam strpljenja za dugotrajne radnje. Zato sam i u prvom postu ovog topica navela Lumbura i Knjige mog života jer to su knjige koje možeš doslovce otvoriti na bilo kojoj stranici i čitati na preskokce, a možeš i redom od prve do zadnje stranice. Prave knjige za zaposlene majke ili za ovakve granične adhd-ovce kakva sam ja (pažnja mi zna skakati kao divlja vjeverica, tek su me djeca malo prizemljila).
    Još malo off - hihi ne znam kako se nisam prije sjetila , dakle ipak sam čitala njega s radnjom .. od knjiga sa likovima i radnjom sam odustala zbog lektire u školi, baš su me maltretirali .. možda sad nešto propuštam, možda ne , možda nađem ovdje nešto što me zaintrigira ( a da nije ljubavni krimić itd )
    Huh, priželjkujem djecu koja će me prizemljiti :D

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Puno sam knjiga pročitala, još više nisam, i što dalje čitam teže me se ikoja dojmi onako zaozbiljno. Za mnoge koje ste navele, iz školske lektire i oko nje, moram priznati da je od tih knjiga ostao neki opći doživljaj i da za one koje su mi se tada sviđale, ne bih to isto rekla da ih čitam danas i obratno. Mnoge sam potpuno zaboravila, iako nisu nužno bile loše.

No u novije vrijeme, otkad čitam isključivo za gušt, onako baš duboko su mi se u pamćenje urezale Tisuću žarkih sunaca Khaleda Hosseinia (i Gonič zmajeva, ali ne toliko) i Anđelin prah Frank McCourta. Kad me nešto treba nasmijati, onda je bez premca David Lodge.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Knjiga mog života je jedna jedina, vraćam joj se svako malo kao najboljoj prijateljici-H. Sienkiewicz:Quo Vadis

Ako bih trebala odabrati još par, to bi bile:Stendhal:Crveno i crno
    Tolstoj: Ana Karenjina
    Bronte:Orkanski visovi, Jane Eyre
    Steinbeck:Istočno od raja
    Austen Ponos i predrasude
    Wharton:Doba nevinosti
    Krleža:Gospoda Glembajevi
    Marquez:Ljubav u doba kolere
    Shakespeare:Romeo i Julija
    Posljednje uređivanje od ronin : 11.09.2013. at 20:47

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Džojs: Dablinci
    Čolanović: Osmeh iz crne kutije
    Kiš: Rani jadi
    Pekić: Hodočašće Arsenija Njegovana
    Dostojevski: Idiot

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Puno sam knjiga pročitala, još više nisam, i što dalje čitam teže me se ikoja dojmi onako zaozbiljno. Za mnoge koje ste navele, iz školske lektire i oko nje, moram priznati da je od tih knjiga ostao neki opći doživljaj i da za one koje su mi se tada sviđale, ne bih to isto rekla da ih čitam danas i obratno. Mnoge sam potpuno zaboravila, iako nisu nužno bile loše.

No u novije vrijeme, otkad čitam isključivo za gušt, onako baš duboko su mi se u pamćenje urezale Tisuću žarkih sunaca Khaleda Hosseinia (i Gonič zmajeva, ali ne toliko) i Anđelin prah Frank McCourta. Kad me nešto treba nasmijati, onda je bez premca David Lodge.
    potpisujem boldano

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ovo je vrlo zanimljiva informacija! Svaki put kad prolazimo autocestom kroz Ravne kotare, sjetim se Desničinih pripovijesti ("Oko", "Konac dana", "Proljeće u Badrovcu") i pokušavam si prizvati atmosferu iz njih.
    Još mi je jedna njegova pripovijest vrlo jaka, "Bunarevac", baš ga se često prisjetim.

Eh, sjetila sam se još jednog našeg pisca kojeg rado čitam, iako mi tematski i nije toliko blizak, ali mu je stil briljantan - Milan Begović, i njegova "Giga Barićeva". Još kao srednjoškolku me fasciniralo kako je cijelo jedno poglavlje mogao napisati inspiriran jednom inače slabo poznatom Beethovenovom sonatom.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kako sam mogla zaboraviti najdražu knjigu iz svojeg djetinjstva - Pustolovine Huckleberryja Finna

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    kako sam mogla zaboraviti najdražu knjigu iz svojeg djetinjstva - Pustolovine Huckleberryja Finna
    Meni je najdraža bila Otok plavih dupina. Do cca. 14 god. pročitala sam ju bar 4 puta.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Robinson je meni bila prva knjiga stranog autora koju sam kao dijete ikada uopće pročitala, neko prastaro izdanje još iz bivše bivše države. I ugodno sam se iznenadila kad je Henry Miller u onoj spomenutoj autobiografiji napisao da je i njemu bila prva ili među prvima! Meni je nakon toga je uslijedio Jules Verne - redom.

Od domaćih autora - Družina Sinjega galeba i sve Lovrakove knjige kojih sam se uspjela dokopati, ali tu već zalazim u offt. ili ipak ne ???

Gutala sam ga u osnovnoj, nešto ekstra je to bilo u toj dobi, rado ga se sjetim, toplo mi bude, takav je osjećaj ostavio na mene, volim lude avanture

A sjetila sam se još jedne knjige koja me oborila ko klinku od Jože našega Horvata Waitapu, sjećam se da je na mene ostavila neki poseban dojam, nešto čudno, tajanstveno, prekrasno, jedva sam čekala da budem starija nakon te knjige i krenem u život, opet u biti poziv na avanturu. Predivna knjiga, predivna, moram te knjige nabaviti za svoje klince kad budu stariji, pod obavezno.

Robinson isto, a ovo dole što pišeš, pa ne znam jel off ili on, ali evo i ja imam potrebu pisati o nekim knjigama koje sam pročitala još u ranom djetinjstvu, i koje su ostavile podosta traga, vjerujem da su me i formirale, a mislim da je to vrijednije spomenuti od onoga što čitam danas ko teta u godinama

Ja naslov shvatila nešto kao knjiga koja nas je na poseban način obilježila, takla, čak i formirala neka stajališta, ili jednostavno (ko meni Ludlum ili Dan Brown) neke knjige koje volim da me odvedu nekamo gdje inače nikad vjerojatno neću ići itd.. ili?

Druđina sinjeg galeba, Vlak u snijegu, Družba pere kvržice... pa mene su te knjige obilježile, sigurno, volim ih i vidi nisam ih se ni sjetila bez ovog topica već dugo dugo, a sad imam za uvijek negdje napisano što moram obavezno za klince nabaviti

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Da i ta, evo i to sam zaboravila

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nego da vas pitam nešto, jel netko od vas čitao Gospdou Glembajeve od Krleže? Ja sam gledala, sjećam se da sam tu prvi put vidjela cicu na ekranu od Ene Begović i da se oko toga digla čitava prašina, a meni nije bilo jasno zašto jer scena uopće nije bila vulgarna, dapače.. ALi nisam čitala, a voljela bi, pa me baš zanima jel je čitao tko i dojam?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ne znam je li tko spomenuo, ali meni je Kušan otvorio vrata u svijet knjiga. Kad sam njega počela čitati, uvidjela sam moć knjige.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

(pažnja mi zna skakati kao divlja vjeverica).
    Koja dobra usporedba, riknula sam, ima nas još

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Spomenuti Henry Miller komentira u svojoj autobiografiji kako neki ljudi čitaju kao spužve, a drugi kao cjedila... Kako ti čitaš?
    .
    A ja bi jako voljela da produbimo temu o tome na filozofskom...sto mislite?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Franzen- Korekcije ( Sloboda mi nije tako dobra)
    Philip Roth- Americka pastorala
    Fitzgerald- Blaga je noc
    Nabokov- Lolita
    Od popisa nisam procitala Indiju niti Gospodara prstenova, a bome sam ovo ljeta probala citati Jane Eyre i odustala- jako j dosadna

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Nego da vas pitam nešto, jel netko od vas čitao Gospdou Glembajeve od Krleže? Ja sam gledala, sjećam se da sam tu prvi put vidjela cicu na ekranu od Ene Begović i da se oko toga digla čitava prašina, a meni nije bilo jasno zašto jer scena uopće nije bila vulgarna, dapače.. ALi nisam čitala, a voljela bi, pa me baš zanima jel je čitao tko i dojam?
    Pa to je lektira, svi su to čitali (vjerojatno).

Voljela sam Krležu u vrijeme dok se to čitalo za lektiru. Nikad mi nije legla ekranizacija s Enom Begović, ne kažem da je loše, ali nije se uklopilo u moju sliku stečenu čitanjem knjige, zapravo knjigA - Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda (meni omiljena).

Eh, sad - prije dvije-tri godine zvoni meni netko na vratima u 10 navečer, klinci su već hrkali. Susjeda (u ono vrijeme srednjoškolka) pita imam li knjigu Gospoda Glembajevi.... Je, imam i to i još hrpu drugih, ali kod mame i tate u drugom gradu. Figa! Kaj sad? Ona do idućeg dana treba odgovoriti na 40 pitanja o djelu. Ništ... kažem ja - daj pitanja! I dobila sam pet iz te zadaće, he he he... Ali najbitniji je rasplet - nakon možda mjesec dana sretnem ja tu istu curu, a ona kaže sva sretna da je pročitala Glembajeve i to bez prisile, NAKON što je dobila ocjenu. Odlična stvar, uzela i druge dvije drame i tak....

Kako mi je bilo drago da se netko zbog mojih komentara knjige odvažio pročitati nešto što ja smatram nezaobilaznim... Ali to je mlada generacija, njima treba pomoći smjestiti te knjige u vrijeme u kojem ide radnja, povući paralelu s današnjim vremenom i tak. Ne bih više znala opisati kaj sam curi sve nadriskala (licemjerje, kurvanje, lopovluk - sve isto čega ima i danas), ali očito sam ju zainteresirala. To je dio priče koji bi trebali odraditi profesori književnosti - zainteresirati ljude da čitaju, a ne prisiljavati. Eto, ako je meni slučajno uspjelo, to ne bi trebalo biti teško nekome tko je plaćen da to odradi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    A ja bi jako voljela da produbimo temu o tome na filozofskom...sto mislite?
    Bilo bi zgodno ako bude zainteresiranih, a sudeći po ovom topicu - moglo bi ih biti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cikla prvotno napisa Vidi poruku
    Joj da, Joyce - Mladost umjetnika i Uliks (iako skrušeno priznajem da sam u potonjem znala preskočiti mnoge dosadne dijelove, još uvijek je ostalo barem isto toliko dobrih).

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa to je lektira, svi su to čitali (vjerojatno).

Voljela sam Krležu u vrijeme dok se to čitalo za lektiru. Nikad mi nije legla ekranizacija s Enom Begović, ne kažem da je loše, ali nije se uklopilo u moju sliku stečenu čitanjem knjige, zapravo knjigA - Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda (meni omiljena).
    Nisam ja Al gledala zato Krleža je Krleža, ništa bez njega, naš najbolji pisac tog doba, nakon Zagorke

Zaboravila sam Sidartu (Hesse), to sam čitala negdje na sredini srednje, jako me se dojmila. U to vrijeme smo nešto eksperimentirali sa hare krišnevcima, čak smo i bile par puta kod njih, ali sve je ostalo na tome.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hesse - osim spomenute knjige tu je još Stepski vuk, Narcis i Zlatousti, Igra staklenih perli, Putovanje na istok...

Demijan mi je promaknuo u mladosti. Kasnije kad mi je pao šaka (već sam prošla tridesetu) jednostavno mi nije više pasala takva literatura. Za neke knjige treba pogoditi pravi trenutak u vremenu (i stanju duha), inače to nije to.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.09.2013. at 08:43

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cikla prvotno napisa Vidi poruku
    cikla tko je Čolanović?

Ukusi nam se prilično podudaraju, pa pretpostavljam da bi mi se svidio.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni je od spomenute tri Krležine drame najviše sjela "U agoniji", izvrsna mi je.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Neću u životu zaboraviti kad nam je profesorica hrvatskog zadala zadaću "Može li se Lauri vjerovati?"

Stranica 2 od 8 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •