Pokazuje rezultate 1 do 50 od 361

Tema: Knjige mog života

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Netko je spomenuo;
    Frederic Beigbeder: Ljubav traje tri godine - predivna knjiga, meni najdraži spisatelj.
    Tony Parsons: Muškarac i dječak, također sve njegove knjige su mi odlične.
    Sharon Creech: Rubindol - knjiga koja je obilježila moje odrastanje, pročitala sam ju previše puta, naprosto prekrasna

Od lektira:
    Daniel Defoe: Robinson Crusoe - pročitala preko 10puta
    Dragutin Tadijanović: Dani djetinjstva, pogotovo "Djevojčica i ja" - njegova djela su mi duboko urezana u srce!
    Dante Algihieri: Božanstvena komedija

Robinson je meni bila prva knjiga stranog autora koju sam kao dijete ikada uopće pročitala, neko prastaro izdanje još iz bivše bivše države. I ugodno sam se iznenadila kad je Henry Miller u onoj spomenutoj autobiografiji napisao da je i njemu bila prva ili među prvima! Meni je nakon toga je uslijedio Jules Verne - redom.

Od domaćih autora - Družina Sinjega galeba i sve Lovrakove knjige kojih sam se uspjela dokopati, ali tu već zalazim u offt. ili ipak ne ???

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Robinson je meni bila prva knjiga stranog autora koju sam kao dijete ikada uopće pročitala, neko prastaro izdanje još iz bivše bivše države. I ugodno sam se iznenadila kad je Henry Miller u onoj spomenutoj autobiografiji napisao da je i njemu bila prva ili među prvima! Meni je nakon toga je uslijedio Jules Verne - redom.

Od domaćih autora - Družina Sinjega galeba i sve Lovrakove knjige kojih sam se uspjela dokopati, ali tu već zalazim u offt. ili ipak ne ???

Gutala sam ga u osnovnoj, nešto ekstra je to bilo u toj dobi, rado ga se sjetim, toplo mi bude, takav je osjećaj ostavio na mene, volim lude avanture

A sjetila sam se još jedne knjige koja me oborila ko klinku od Jože našega Horvata Waitapu, sjećam se da je na mene ostavila neki poseban dojam, nešto čudno, tajanstveno, prekrasno, jedva sam čekala da budem starija nakon te knjige i krenem u život, opet u biti poziv na avanturu. Predivna knjiga, predivna, moram te knjige nabaviti za svoje klince kad budu stariji, pod obavezno.

Robinson isto, a ovo dole što pišeš, pa ne znam jel off ili on, ali evo i ja imam potrebu pisati o nekim knjigama koje sam pročitala još u ranom djetinjstvu, i koje su ostavile podosta traga, vjerujem da su me i formirale, a mislim da je to vrijednije spomenuti od onoga što čitam danas ko teta u godinama

Ja naslov shvatila nešto kao knjiga koja nas je na poseban način obilježila, takla, čak i formirala neka stajališta, ili jednostavno (ko meni Ludlum ili Dan Brown) neke knjige koje volim da me odvedu nekamo gdje inače nikad vjerojatno neću ići itd.. ili?

Druđina sinjeg galeba, Vlak u snijegu, Družba pere kvržice... pa mene su te knjige obilježile, sigurno, volim ih i vidi nisam ih se ni sjetila bez ovog topica već dugo dugo, a sad imam za uvijek negdje napisano što moram obavezno za klince nabaviti

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nego da vas pitam nešto, jel netko od vas čitao Gospdou Glembajeve od Krleže? Ja sam gledala, sjećam se da sam tu prvi put vidjela cicu na ekranu od Ene Begović i da se oko toga digla čitava prašina, a meni nije bilo jasno zašto jer scena uopće nije bila vulgarna, dapače.. ALi nisam čitala, a voljela bi, pa me baš zanima jel je čitao tko i dojam?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Nego da vas pitam nešto, jel netko od vas čitao Gospdou Glembajeve od Krleže? Ja sam gledala, sjećam se da sam tu prvi put vidjela cicu na ekranu od Ene Begović i da se oko toga digla čitava prašina, a meni nije bilo jasno zašto jer scena uopće nije bila vulgarna, dapače.. ALi nisam čitala, a voljela bi, pa me baš zanima jel je čitao tko i dojam?
    Pa to je lektira, svi su to čitali (vjerojatno).

Voljela sam Krležu u vrijeme dok se to čitalo za lektiru. Nikad mi nije legla ekranizacija s Enom Begović, ne kažem da je loše, ali nije se uklopilo u moju sliku stečenu čitanjem knjige, zapravo knjigA - Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda (meni omiljena).

Eh, sad - prije dvije-tri godine zvoni meni netko na vratima u 10 navečer, klinci su već hrkali. Susjeda (u ono vrijeme srednjoškolka) pita imam li knjigu Gospoda Glembajevi.... Je, imam i to i još hrpu drugih, ali kod mame i tate u drugom gradu. Figa! Kaj sad? Ona do idućeg dana treba odgovoriti na 40 pitanja o djelu. Ništ... kažem ja - daj pitanja! I dobila sam pet iz te zadaće, he he he... Ali najbitniji je rasplet - nakon možda mjesec dana sretnem ja tu istu curu, a ona kaže sva sretna da je pročitala Glembajeve i to bez prisile, NAKON što je dobila ocjenu. Odlična stvar, uzela i druge dvije drame i tak....

Kako mi je bilo drago da se netko zbog mojih komentara knjige odvažio pročitati nešto što ja smatram nezaobilaznim... Ali to je mlada generacija, njima treba pomoći smjestiti te knjige u vrijeme u kojem ide radnja, povući paralelu s današnjim vremenom i tak. Ne bih više znala opisati kaj sam curi sve nadriskala (licemjerje, kurvanje, lopovluk - sve isto čega ima i danas), ali očito sam ju zainteresirala. To je dio priče koji bi trebali odraditi profesori književnosti - zainteresirati ljude da čitaju, a ne prisiljavati. Eto, ako je meni slučajno uspjelo, to ne bi trebalo biti teško nekome tko je plaćen da to odradi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Voljela sam Krležu u vrijeme dok se to čitalo za lektiru. Nikad mi nije legla ekranizacija s Enom Begović, ne kažem da je loše, ali nije se uklopilo u moju sliku stečenu čitanjem knjige, zapravo knjigA - Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda (meni omiljena).
    Nisam ja Al gledala zato Krleža je Krleža, ništa bez njega, naš najbolji pisac tog doba, nakon Zagorke

Zaboravila sam Sidartu (Hesse), to sam čitala negdje na sredini srednje, jako me se dojmila. U to vrijeme smo nešto eksperimentirali sa hare krišnevcima, čak smo i bile par puta kod njih, ali sve je ostalo na tome.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Eh, sad - prije dvije-tri godine zvoni meni netko na vratima u 10 navečer, klinci su već hrkali. Susjeda (u ono vrijeme srednjoškolka) pita imam li knjigu Gospoda Glembajevi.... Je, imam i to i još hrpu drugih, ali kod mame i tate u drugom gradu. Figa! Kaj sad? Ona do idućeg dana treba odgovoriti na 40 pitanja o djelu. Ništ... kažem ja - daj pitanja! I dobila sam pet iz te zadaće, he he he... Ali najbitniji je rasplet - nakon možda mjesec dana sretnem ja tu istu curu, a ona kaže sva sretna da je pročitala Glembajeve i to bez prisile, NAKON što je dobila ocjenu. Odlična stvar, uzela i druge dvije drame i tak....

Kako mi je bilo drago da se netko zbog mojih komentara knjige odvažio pročitati nešto što ja smatram nezaobilaznim... Ali to je mlada generacija, njima treba pomoći smjestiti te knjige u vrijeme u kojem ide radnja, povući paralelu s današnjim vremenom i tak. Ne bih više znala opisati kaj sam curi sve nadriskala (licemjerje, kurvanje, lopovluk - sve isto čega ima i danas), ali očito sam ju zainteresirala. To je dio priče koji bi trebali odraditi profesori književnosti - zainteresirati ljude da čitaju, a ne prisiljavati. Eto, ako je meni slučajno uspjelo, to ne bi trebalo biti teško nekome tko je plaćen da to odradi.
    joj, kad me moderatori opauče zbog ovog nizanja postova (moram naučiti raditi napolitanku), al moram još ovo prokomentirati

u gimnaziji sam imala genijalnu profesoricu iz hrvatskog, na čijim satovima su rasprave o pročitanim djelima iz lektire bile tako dobre i zanimljive da smo svi baš guštali (čak i oni koji nisu pročitali svu lektiru)
    znala nas je zainteresirati i za čitanje tih djela i za komentiranje pročitanog

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja volim Orkanske visove

Jane Eyre nisam čitala, ali sam gledala gotovo sve adaptacije, s Fassbenderom je definitvno najbolja.

Što se tiče lektire, moram priznati da nikad nisam čitala Joycea . Uliksa sam probala čitati u srednjoj, ali nije išlo, a ja se ne volim forsirati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jennifer, ako ti se da i zanima te Joyce probaj čitati Dublince, to je zaista remek djelo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Krležin glembajevski ciklus (drame, ne i proza) je bio za lektiru u srednjoj školi, ali od "Gospode Glembajevih" meni je jači dojam ostavila drama "U agoniji". Što se Glembajevih tiče, ja sam ih morala pročitati još sa 14 godina (kad se film pojavio), jer mi mama nije dozvolila da prvo gledam film, a onda čitam dramu (uz argument da ne želi da mi prvi kontakt s Krležom bude preko Vrdoljaka i Nadarevićeve verzije Leonea kojeg je igrao kao da je psihopat ).
    Po mom mišljenju, film "Glembajevi" je lijepi film kao takav, ali s Krležinim tekstom, osim površinski (sadržajem) nema puno zajedničkog. Dramski tekst bi trebalo čitati odvojeno od gledanja filma (i ne zamišljati pritom Zvonimira Zoričića kao dijaboličnog batlera, jer toga kod Krleže nema; Leone nije psihopat nego lik koji je srodniji Ibsenovim dramama, a cica Ene Begović najmanje je važna u svemu tome ).
    Krležine drame sam svojedobno jako voljela čitati, a u zadnje vrijeme se jako često sjetim "Vučjaka" (NE i serije "Putovanje u Vučjak", jer je to čista papazjanija ). Naročito kad čitam idilične fantazije o tome kako je život na selu ljepši nego u gradu (a toga ima dosta i na forumu, čini mi se).

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Krležin glembajevski ciklus (drame, ne i proza) je bio za lektiru u srednjoj školi, ali od "Gospode Glembajevih" meni je jači dojam ostavila drama "U agoniji". Što se Glembajevih tiče, ja sam ih morala pročitati još sa 14 godina (kad se film pojavio), jer mi mama nije dozvolila da prvo gledam film, a onda čitam dramu (uz argument da ne želi da mi prvi kontakt s Krležom bude preko Vrdoljaka i Nadarevićeve verzije Leonea kojeg je igrao kao da je psihopat ).
    Po mom mišljenju, film "Glembajevi" je lijepi film kao takav, ali s Krležinim tekstom, osim površinski (sadržajem) nema puno zajedničkog. Dramski tekst bi trebalo čitati odvojeno od gledanja filma (i ne zamišljati pritom Zvonimira Zoričića kao dijaboličnog batlera, jer toga kod Krleže nema; Leone nije psihopat nego lik koji je srodniji Ibsenovim dramama, a cica Ene Begović najmanje je važna u svemu tome ).
    Krležine drame sam svojedobno jako voljela čitati, a u zadnje vrijeme se jako često sjetim "Vučjaka" (NE i serije "Putovanje u Vučjak", jer je to čista papazjanija ). Naročito kad čitam idilične fantazije o tome kako je život na selu ljepši nego u gradu (a toga ima dosta i na forumu, čini mi se).
    Tanja_b odlično, hvala! Točno sam se takvom odgovoru nadala, izgleda imat ću šta nabavljati kad dođemo u Hr, a i mališa će već tad biti stariji, pa će ponovno biti malo više vremena. Već se sad radujem.
    Kod nas Glembajevi nisu bili dio lektire, pa je možda i to razlog što sam ih preskočila.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Glembajevi su sjajna drama
    od Krleže mi je odličan i Povratak Filipa Latinovicza

voljela sam čitati lektiru, iako dosta djela razumijem i uživam u njima u potpunosti tek sada, kad im se ponovo vraćam
    tada mi jedefinitivno falilo zrelosti i iskustva
    Posljednje uređivanje od laumi : 12.09.2013. at 10:15

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je JAne Eyre bila strašna, kao Modrobradi, u nježnim tinejdžerskim godinama nikako mi nije bilo prihvatljivo da se ona zaljubi u tog groznog mistera Rochestera; pročitala sam ju ponovo lani nakon filma sa nešto manje groznim M. Fassbenderom, i sad vidim da je ta knjiga prototip svakog ljubića.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Glembajevi su sjajna drama
    od Krleže mi je odličan i Povratak Filipa Latinovicza

voljela sam čitati lektiru, iako dosta djela razumijem i uživam u njima u potpunosti tek sada, kad im se ponovo vraćam
    tada mi jedefinitivno falilo zrelosti i iskustva
    Moj favorit: Na rubu pameti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •