Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
Nego da vas pitam nešto, jel netko od vas čitao Gospdou Glembajeve od Krleže? Ja sam gledala, sjećam se da sam tu prvi put vidjela cicu na ekranu od Ene Begović i da se oko toga digla čitava prašina, a meni nije bilo jasno zašto jer scena uopće nije bila vulgarna, dapače.. ALi nisam čitala, a voljela bi, pa me baš zanima jel je čitao tko i dojam?
Pa to je lektira, svi su to čitali (vjerojatno).

Voljela sam Krležu u vrijeme dok se to čitalo za lektiru. Nikad mi nije legla ekranizacija s Enom Begović, ne kažem da je loše, ali nije se uklopilo u moju sliku stečenu čitanjem knjige, zapravo knjigA - Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda (meni omiljena).

Eh, sad - prije dvije-tri godine zvoni meni netko na vratima u 10 navečer, klinci su već hrkali. Susjeda (u ono vrijeme srednjoškolka) pita imam li knjigu Gospoda Glembajevi.... Je, imam i to i još hrpu drugih, ali kod mame i tate u drugom gradu. Figa! Kaj sad? Ona do idućeg dana treba odgovoriti na 40 pitanja o djelu. Ništ... kažem ja - daj pitanja! I dobila sam pet iz te zadaće, he he he... Ali najbitniji je rasplet - nakon možda mjesec dana sretnem ja tu istu curu, a ona kaže sva sretna da je pročitala Glembajeve i to bez prisile, NAKON što je dobila ocjenu. Odlična stvar, uzela i druge dvije drame i tak....

Kako mi je bilo drago da se netko zbog mojih komentara knjige odvažio pročitati nešto što ja smatram nezaobilaznim... Ali to je mlada generacija, njima treba pomoći smjestiti te knjige u vrijeme u kojem ide radnja, povući paralelu s današnjim vremenom i tak. Ne bih više znala opisati kaj sam curi sve nadriskala (licemjerje, kurvanje, lopovluk - sve isto čega ima i danas), ali očito sam ju zainteresirala. To je dio priče koji bi trebali odraditi profesori književnosti - zainteresirati ljude da čitaju, a ne prisiljavati. Eto, ako je meni slučajno uspjelo, to ne bi trebalo biti teško nekome tko je plaćen da to odradi.