Results 1 to 43 of 43

Thread: plaćanje naknade predstavniku suvlasnika zgrade

Shiny's Avatar

Default plaćanje naknade predstavniku suvlasnika zgrade

Zanima me da li vi plaćate naknadu upraviteljima vaših zgrada? tzv. predsjednicima stanara?
    Ako da koliko i na koji način? (na ruke, iz pričuve, na račun)
    Imate li neku evidenciju za što je potrošen novac koji plaćate?
    Plaćate li tetu čistačicu za zgradu i na koji način?

Nedavno smo se preselili i "naslijedili" plaćanje upravitelju zgrade (100 kn mjesečno, na ruke, ono, ubaci mu se u kaslić)
    i sad se pitam, pa zašto ja to plaćam? Kome? Za što? Šta kaže zakon (guglala sam ali ima svačega).
    Kako vi??

Tanči's Avatar

Joj, i mene to muči.
    Naime, u mojoj zgradi sve ide iz pričuve, a u zgradi od sveki se plaća na ruke, bez ikakvog računa, a pogotovo ne fiskalnog 45 kn i to 20 za tzv.predstavnika stanara i 25 za čistačicu koju ja nikada nisam uspjela sresti.
    Zadnji puta su me "predstavnik" i njegova gospođa doslovno presreli u mraku u stubištu i tražili lovu.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

dok sam zivjela u zgradi sve se placalo iz pricuve preko racuna, a jednom u 6 mjeseci smo dobili papir sa stanjem na racunu kao i troskovima nastalim u tom preiodu.

Shiny u zgradi mojih roditelja predstavnik (a ne predsjednik stanara dobiva 100 kn mjesecno i to mu se isplacuje na racun iz pricuve. Takve stvari trebaju biti uredjene medjuvlasnickim ugovorom. Predstavnik stanara nije isto sto i upravitelj zgrade. Ako zgrada ima upravitelja, obicno se naknada za upravljanje placa po m2 stana.
    nisam sigurna sto je tih 100 kn kod vas - mjesecna pricuva ili naknada predstavniku? Cini mi se puno za naknadu predstavniku....da to nije pricuva koju sami skupljate jer nemate upravitelja?

Shiny da se nadopunim, trebate prvo vidjeti tko je predstavnik suvlasnika zgrade pa ga onda pitati ima li zgrada upravitelja (obicno je to poduzece registrirano za tu djelatnost ali moze biti i fizicka osoba), imate pravo i na svoj promjerak ugovora o upravljanju gdje pisu sve naknade, itd., te medjuvlasnickog ugovora kojim su uredjeni odnosi izmedju suvlasnika zgrade tj. vlasnika stanova. Trebao bi postojati godisnji plan upravljanja zgradom (ako postoji upravitelj, to je njegov posao, ako ne onda je vjerojatno stvar dogovora medju suvlasnicima), i pregled utrosenih sredstava pricuve.

Bila sam nekasna u prvom postu: predstavniku ide 200 kn mjesecno sve skupa a ne od svakog stanara.

Shiny's Avatar

Quote Originally Posted by Charlie View Post
    Shiny u zgradi mojih roditelja predstavnik (a ne predsjednik stanara dobiva 100 kn mjesecno i to mu se isplacuje na racun iz pricuve. Takve stvari trebaju biti uredjene medjuvlasnickim ugovorom. Predstavnik stanara nije isto sto i upravitelj zgrade. Ako zgrada ima upravitelja, obicno se naknada za upravljanje placa po m2 stana.
    nisam sigurna sto je tih 100 kn kod vas - mjesecna pricuva ili naknada predstavniku? Cini mi se puno za naknadu predstavniku....da to nije pricuva koju sami skupljate jer nemate upravitelja?
    Ahaha, ma da, predstavnik, tipfeler...
    stari vlasnik nam je rekao da je on upravitelj zgrade. Pričuvu plaćamo preko holdinga (i to ne malu, 380 kn), zašto bi i sami plaćali pričuvu?
    znači mi mjesečno plaćamo njemu osobno (ljudi mu stavljaju kuvertu u kaslić ili uplaćuju na tekući koliko sam shvatila) 100 kn (zgrada ima 16 stanova)??
    Ne mogu vjerovati da sam ja jedina u zgradi kojoj je to čudno (čak i mom suprugu je to bilo ok). On nama stavi isprintani papir s troškovima čistačice i troškovima "njega" bez ikakvog potpisa, pečata ičega...
    znači, da tražim primjerak ugovora o upravljanju zgradom?

Tanči's Avatar

Viš, viš....
    Znači ugovor o upravljanju zgradom.
    Tamo sve piše, zar ne?

Shiny wow jel to znaci da predstavnik ukesira 1600 kn svaki mjesec? To je ogromna cifra, koliko sam ja upoznata predstavnici ne uzimaju nista (npr u mojoj kuci) ili nekih 200 kn mjesecno preko Holdinga (kod mojih). Da to nije mozda na godisnjoj bazi? Meni je precudno da ljudi osim pricuve kesiraju svaki mjesec nekom na ruke 100 kn bez pitanja, dok u vecini zgrada ima problema i sa samom naplatom pricuve...

Ako pricuvu placate Holdingu vjerujem da je Holding tj. Gradsko stambeno komunalno godpodarstvo vas upravitelj, a susjed koji je predstavnik je samo predstavnik, a ne upravitelj. To su dvije razlicite stvari!

Svaka zgrada kojoj je upravitelj GSKG ima svog referenta kojem se mozes obratiti s pitanjima i od kojeg bi trebala moci dobiti primjerak ugovora o upravljanju (tipski su za sve zgrade mislim kojima oni upravljaju) a mislim da i medjuvlasnicki ugovor takodjer.
    Znaci dva su dokumenta bitna: medjuvlasnicki ugovor i ugovor o upravljanju i upravitelj ima oba i s oba bi trebali biti suglasni vecina ili cak svi (ne znam tocno) suvlasnici stanova.

Ja bih na vasem mjestu prvo razgovarala sa predstavnikom, najavite se jedan dan, red je da se novi stanar/suvlasnik predstavi predstavniku pa se onda usput lijepo raspitajte o svemu vezanom za zgradu. Onako fino i susjedski. Mozda dobijete sve odgovore, a ako ne uvijek mozete nazvati GSKG.

Ja sam priuceni laik u ovom
    Podrucju, da ne mislite da sam neki strucnjak, ali eto neuredjenost ovog podrucja me natjerala da se informiram...

Shiny's Avatar

[QUOTE=Charlie;2479139]Shiny wow jel to znaci da predstavnik ukesira 1600 kn svaki mjesec? To je ogromna cifra, koliko sam ja upoznata predstavnici ne uzimaju nista (npr u mojoj kuci) ili nekih 200 kn mjesecno preko Holdinga (kod mojih). Da to nije mozda na godisnjoj bazi? Meni je precudno da ljudi osim pricuve kesiraju svaki mjesec nekom na ruke 100 kn bez pitanja, dok u vecini zgrada ima problema i sa samom naplatom pricuve...

Hvala Charlie...da, cca 1600 kn svaki mjesec. Mi imamo dug od početka godine (nismo plaćali jer se plaća svaka 4 mjeseca) pa se dug popeo zajedno s čistaćicom od siječnja na 1200 kn. Suprug se upoznao s predstavnikom, popili su oni kavu, dvije...čuli se kad bi nestajalo vode ili struje. Ali njega nema
    već sad neko vrijeme...ma čudna neka priča...da, pokušat ćemo ponovo...

Mi plaćamo 1,5 kn po kvadratu upravitelju zgrade. Zgrada ima 16 stanova. Predstavnik stanara ne prima naknadu. Bivši predstavnik je primao cca 1000 kn godišnje i to se isplaćivalo iz pričuve.

Uplatnice za pričuvu dobivamo i plaćamo pojedinačno svaki mjesec. Predstavnik stanara se plaća iz zajedničke pričuve i svakih 6 mjeseci je na oglasnoj ploči zgrade izvještaj koliko je pričuve bilo na računu, koliko je naplaćeno u to vrijeme i specifikacija onoga što je u tom razdoblju potrošeno (naknada predstavniku, davanja na tu isplatu-valjda porezi i doprinosi, mjesečno održavanje lifta, promjena prozora stubišta na 5. katu, sanacija krova zgrade, eventualni troškovi vodoinstalatera... ). Svaka stavka je obrazložena katom, brojem stana i sl. Na dnu strane je navedeno stanje na računu na taj dan, kao i nenaplaćena i utužena pričuva. Sve u lipu.

Cubana's Avatar

Mi to ne plaćamo. Ima nas 11 stanova plus poslovni prostor i dogovorili smo se da se izmjenjujemo na godišnjoj bazi i da se to radi bez naknade.
    Kad bi netko htio biti predstavnik bez problema bi mu mi zajedno pokrili npr vrijednost njegove pričuve mjesečno, znači cca 15 kuna po stanu.
    Jer, obzirom da je MM ove godine predstavnik, sa sigurnošću mogu reći da to nije posao koji vrijedi 1600 kn mjesečno.

Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Mi to ne plaćamo. Ima nas 11 stanova plus poslovni prostor i dogovorili smo se da se izmjenjujemo na godišnjoj bazi i da se to radi bez naknade.
    Kad bi netko htio biti predstavnik bez problema bi mu mi zajedno pokrili npr vrijednost njegove pričuve mjesečno, znači cca 15 kuna po stanu.
    Jer, obzirom da je MM ove godine predstavnik, sa sigurnošću mogu reći da to nije posao koji vrijedi 1600 kn mjesečno.
    Naš predstavnik mislim da prima 1.000,00 kn mjesečno (nisam 100% sigurna). A koliko posao vrijedi ovisi o veličini zgrade. Npr. ovaj naš "brine" o 16 katova, tj 80 stanova. Svaki dan negdje ode sijalica po hodnicima, svaki mjesec se mijenja broj članova po stanovima za vodu, vidim da mu je sandučić uvijek pun, on vodi evidencije o svemu tome. Pa se zaštopa kanalizacija na nekom katu, pa zatvaraju vodu, opet on ide po stanovima i objašnjava stanarima. Inače negdje radi, ovo ga sve sačeka popodne. Plus sve što mora dogovarati sa "vanjskim" servisima, električarima, vodoinstalaterima, liftašima, bravarima... Ja se osobno toga posla za te novce nikada ne bih prihvatila.

Cubana's Avatar

To je druga priča. 16 katova.

Tashunica's Avatar

Quote Originally Posted by Shiny View Post
    Ahaha, ma da, predstavnik, tipfeler...
    stari vlasnik nam je rekao da je on upravitelj zgrade. Pričuvu plaćamo preko holdinga (i to ne malu, 380 kn), zašto bi i sami plaćali pričuvu?
    znači mi mjesečno plaćamo njemu osobno (ljudi mu stavljaju kuvertu u kaslić ili uplaćuju na tekući koliko sam shvatila) 100 kn (zgrada ima 16 stanova)??
    Ne mogu vjerovati da sam ja jedina u zgradi kojoj je to čudno (čak i mom suprugu je to bilo ok). On nama stavi isprintani papir s troškovima čistačice i troškovima "njega" bez ikakvog potpisa, pečata ičega...
    znači, da tražim primjerak ugovora o upravljanju zgradom?
    predstavnik stanara dobije novac na svoj račun, od holdinga, ništa vi njemu ne morate plaćati.
    naš dobije 100 i nešto kn (ne znam da li iznos ovisi o broju stanova?!),
    ovo stvarno prvi puta čujem.

kod nas se čistačica plaća iz pričuve, znači opet ne moramo ništa nadoknađivati.
    što će se sve plaćati ovisi o dogovoru stanara, a ne o tome što će predstavnik odlučiti,
    mi smo se recimo prošle jeseni dogovorili da se servis bojlera plati iz pričuva,
    svi su pristali i sve pet.

Tashunica's Avatar

ovo s bojlerima je bilo moguće jer je mala zgrada,
    da je veća vjerojatno ne bi.
    samo hoću reći da sve ovisi o dogovoru.

emira's Avatar

Nasa predstavnica bere 250 kuna po stubistu mjesecno, 2 stubista sa po 16 stanova. Izdvaja joj se iz pricuve na njen racun, ima neku vrstu ugovora. 1x godisnje sazove sastanak, 1x godisnje izvjesi proglas i ocita svim stanarima bukvicu, na kraju godine izvjesi duznike za pricuvu, i nakon 3. snijega izvisi raspored ciscenja. I to je to...

ovo da se predstavniku svaki mjesec daje 100kn na ruke je živa smijurija! ne mogu vjerovati!

njegova naknada je fiksna, dobiva je od holdinga. od pričuve koju plaćate svaki mjesec dio ide upravo za predstavnika stanara. u našoj zgradi od 16 stanova on dobiva netto 200kn mjesečno za svoj "trud".

Cubana's Avatar

Quote Originally Posted by lukava puščica View Post
    njegova naknada je fiksna, dobiva je od holdinga. od pričuve koju plaćate svaki mjesec dio ide upravo za predstavnika stanara. u našoj zgradi od 16 stanova on dobiva netto 200kn mjesečno za svoj "trud".
    Nije to tako.
    Ne ide svima pričuva preko Holdinga.

Dalm@'s Avatar

Nama je Holding preskup. Mala smo zgrada pa je njihov hladni pogon (znači samo administracija oko uplatnica) trošila skoro pola buđeta.
    Rekli su nam da im se za manje ne ispalti s nama bakćat.

Pa smo prešli kvartovskom privatniku upravitelju, znatno jeftinijem a puno angažiranijem.
    A kad je upravitelj angažiran, nije ni predstavniku problem raditi pro bono.

(Mada nekim suvlasnicima ne bi kruna s glave opala da sami promjene žarulju na svom katu stubišta.)

Osoblje foruma emily's Avatar

Nije to tako.
    istina

nas predstavnik stanara volontira
    (6 stanova u zgradi)
    Last edited by emily; 19.09.2013 at 10:38. Reason: tipfeler

Osoblje foruma emily's Avatar

Quote Originally Posted by Tashunica View Post
    što će se sve plaćati ovisi o dogovoru stanara, a ne o tome što će predstavnik odlučiti,
    mi smo se recimo prošle jeseni dogovorili da se servis bojlera plati iz pričuva,
    svi su pristali i sve pet.

ovo mi je super ideja, predlozit cu susjedima da napravimo tako

phiphy's Avatar

Zgrade se često odlučuju na plaćanje naknade predstavniku na crno jer je tako duplo jeftinije. U slučaju da se plaća preko upravitelja (holdinga ili bilo kojeg drugog) plaćaju se i davanja državi, zgrada na netto predstavniku još toliko mora uplatiti u državni proračun na ime poreza i ostalog. Naknada upravitelju morala bi biti definirana u Međuvlasničkom ugovoru kojeg bi svaki stanar trebao/mogao imati, ako nema, imaju ga predstavnik i upravitelj zgrade. U slučaju plaćanja na crno, moguće da te stavke u Međuvl. ugovoru nema. U svakom slučaju, 100 kuna mjesečno mi se čini strava cifra pa čak i da se radi o neboderu.

Tashunica's Avatar

Nije to tako.
    kod shiny je, sama je rekla da idu preko holdinga,
    znači sve što sebi predstavnik uzme sa strane nije baš po zakonu.

lelica's Avatar

Mi plačamo predstavnika 20kn mjesečno u zgradi sa 22 stana i to mi se nekad čini puno jer ne radi skoro ništa osim što izvjesi raspored čišćenja snijega. Čistačici dajemo 30kn mjesečno, dolazi nam 2x tjedno.

Nataša T.'s Avatar

Ja sam predstavnik zgrade u kojoj živimo i za to ne primam naknadu. Zgrada je mala, ima 10 stanova, ali ipak je potrebno uložiti znatan trud oko toga, pogotovo što su uvijek neke svađe sa stanarima, s upraviteljem, osiguravajćom kućom, izvođačima... Uf, nije puno posla, ali treba imati dobre živce. Stanari se uglavnom odnose kao da smo mi vlasnici zgrade i kao da im trebamo sve organizirati, od mijenjanja žarulja do sanacije krova. Zgrada je stara, pa ima i puno problema.
    Tako da mislim da ne treba umanjivati vijednost tog posla. Možda se ne bi trebao plaćati, ali stanari slabo cijene trud koji neko u to ulaže. Mislim da je najviše fer ovaj model kad se stanari izmjenjuju svaku godinu, dvije. Samo što je kod nas puno podstanara ili starijih ljudi.
    Kod velikih nebodera mislim da naknada predstavniku treba postojati, npr. u Rijeci postoji neboder sa 28 katova!

a koliko i kako plaćate čišćenje? naš ulaz ima 15 stanova.čistačica čisti ponekad. plaća se 15 kn po osobi u stanu, na ruke. 5x15=75 kn mjesečno. čistačica je mama od predstavnice stanara

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by Nataša T. View Post
    Ja sam predstavnik zgrade u kojoj živimo i za to ne primam naknadu.
    mi imamo predstavnika koji nije plačen, i uz njega i vijeće stanara njih 6 ( imamo 33 stana)

andream's Avatar

Ja sam bila predstavnik i nisam ništa htjela uzimati, mala smo zgrada i svaka kn nam je bitna.
    Ni sad ne plaćamo ništa.
    A predstavnica nam je ujedno i čistačica i plaćamo joj na ruke svaki mj 20 kn po stanu.

lukab's Avatar

Zgrada sa dva ulaza, 183 stana, predstavnik se plaća iz pričuve 2000kn mjesečno
    I ima stvarno dosta posla, ja bi čak rekla da je potplaćen budući da je uz ajmoreč normalne poslove redovito otirač za svačije gluposti...
    čistaćicu nemamo jer jedna ne može čistiti cijelu zgradu a i stanari se nisu mogli dogovoriti oko detalja vezano uz plaćanje čistaćice (to je bilo prije našeg useljenja tako da ne znam detalje) - uglavnom trenutno svatko čisti ili ne čisti oko svojeg ulaza u stan, liftove pere jedan penzić kojem je (valjda) to plaćeno neku siću...

Sanja :)'s Avatar

Nasa predstavnica ima 500kn mjsecno i to se isplacuje na ziro racun iz pricuve.sama pricuva se placa po m2. I to sve ovisi koji su se radovi vodili,krediti... Pricuva u nasem stanu je 700kn. Takodjer cistacica nekada,a sada uzeti servis za ciscenje se placa iz pricuve.te svaki mjesec iz gskg salju predstavniku stanje racuna...koji predstavnik uredno objesi na oglasnu plocu.

duma's Avatar

Quote Originally Posted by cipelica View Post
    a koliko i kako plaćate čišćenje? naš ulaz ima 15 stanova.čistačica čisti ponekad. plaća se 15 kn po osobi u stanu, na ruke. 5x15=75 kn mjesečno. čistačica je mama od predstavnice stanara
    Nisam iz ZGa...mi našu placamo 30kn na ruke i to me uvijekkk živciralo / zvonjenje na vratima kad treba, obicno tocno u dan grrrrr. Nemam pojma ima li mogucnosti placanja iz pricuve i ciscenje zgrade?!! Inace, ulaz nam broji 20tak stanova

andream's Avatar

mi ubacujemo u kovertu u njen kaslić, ali ona živi u našoj zgradi pa je to moguće. iako se vjerojatno neće svi "sjetiti" pa će opet morati zvoniti.

andream's Avatar

a inače moguće je plaćanje preko pričuve, ali za to vam treba upravitelj napraviti novi program, trebate prikupiti preko 50% potpisa stanara i cijena će biti dvostruko veća zbog plaćanja davanja državi.

Tashunica's Avatar

Quote Originally Posted by andream View Post
    a inače moguće je plaćanje preko pričuve, ali za to vam treba upravitelj napraviti novi program, trebate prikupiti preko 50% potpisa stanara i cijena će biti dvostruko veća zbog plaćanja davanja državi.
    ne mora biti, nama je ista cijena po stanu kao i dok smo ženi davali na ruke.

andream's Avatar

Kako to misliš? Nama je upravitelj rekao da se moraju na neto iznos plaćati porezi i doprinosi i ispalo je duplo više. Nikako nam se nije isplatilo.

Arhon's Avatar

Ako se nekome isplačuje keš za njegove usluge, onda se plačaju davanja, pa ispada dosta više. Od 1 siječnja 2014. je zabranjeno sakupljanje novaca po zgradi. Sve bi trebalo ići preko pričuve.

Od nedavno sam predstavnik stanara u svojoj zgradi koja ima 16 stanova. Volontiram. Fascinira me kako ljudi koji to nikada nisu probali sa lakoćom tvrde kako to zapravo nije nikakav trud, a nemaju pojma koliko je to posla. Od kontakata s raznoraznim majstorima, ne samo kad se nešto pokvari nego je tu i redovni mjesečni servis lifta, pregled zgrade, mijenjanje žarulja, razni popravci, uređenje okoliša, košenje trave ako imate ispred zgrade, a nije gradski prostor, ganjanje graditelja da poprave neke skrivene nedostatke i slično. Da, to sve u pravilu radi tj. trebao bi organizirati upravitelj zgrade (firma s kojom imate ugovor i kojoj se plaća pričuva), ali sve to treba biti u dogovoru sa suvlasnicima, koordinirati sve te stvari. Da ne kažem da za svaku stvar koja ne štima susjedi zovu vas i vi ste ta osoba od koje se očekuje da to riješi. Uzevši u obzir da to obično ljudi rade uz svoj posao i obiteljske obaveze, jako mi je čudno kada su gotovo svi na ovoj temi složni da se za tu uslugu ne bi trebalo ništa plaćati ili plaćati jako malo. A koliko znam iz iskustva ljudi se baš ne trgaju da preuzmu tu dužnost na sebe. Pogotovo u većim zgradama gdje ima puno više stanova pa je i opseg posla veći.

I da, ako isplata novca predtsvaniku stanara ide preko upravitelja zgrade onda je to za suvlasnike nepovoljnije jer se moraju plaćati i davanja državi.

Di me nađe s ovom temom. :predstavniksuvlasnikaisto:
    Sve to što si nabrojala, plus sudska tužba, plus tužakanje meni za to tko je koliko cm snijega više ili manje počistio, pričao u stubištu na mobitel nakon 23h ili junejmit. Ne znam tko mi je gori, moja djeca, moji suvlasnici komada 11, ili ova neuređena država i milion majstora koji svaki svoje drvi - svi skupa mi pomažu u treniranju smirenosti.

Ali ja to samo tako radim za džabe i volontiram, je l te.
    - 100 kn mi je bezveze uzimati. Tim više jer žarulje, sitne popravke, sitna farbanja i sl. rade 2 penzića koja nikad ne žele uzeti pare za žarulje, boju i sl.
    - 500 kn nije dovoljno za moje duševne boli.
    - a 1000 kn bi bilo pola polugodišnje pričuve.

I tako... onda ništa. A da je pričuva neki ogroman iznos novca, uzimala bih.

Kod mojih staraca npr. 50% mjesečnog iznosa pričuve ide na predstavnika i čistačicu + nameti koji se plaćaju na njihove honorare. Ostalo ide na struju za stubište, naknadu upravitelju i banci.
    Ono, sustav prikupljanja pričuve postoji radi sebe samog.
    Last edited by Bubilo Bubich; 22.05.2014 at 13:28.

Quote Originally Posted by Bubilo Bubich View Post
    Ne znam tko mi je gori, moja djeca, moji suvlasnici komada 11, ili ova neuređena država i milion majstora koji svaki svoje drvi - svi skupa mi pomažu u treniranju smirenosti.
    Želim zapravo izuzeti svoju djecu iz ovog skupa. Kad su najzahtjevniji, nisu ko ostali spomenuti .