Page 1 of 15 12311 ... LastLast
Results 1 to 50 of 734

Thread: Uzgajanje kvasca

  1. #1
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica
    ne ne trebamo. samo sam rekla ono kako je to vidim i dozivljavam. treba naci sredinu i probati biti umjeren u svemu.

    inace kad smo kod secera nebitno kojeg da li znate da kad u podlogu u kojoj uzgajate neki mikroorganizam recimo pekarski kvasac, njegov rast mozete inhibirati visokom konc. secera. obicno se u tim slucajevima misli na glukozu koja je izvor ugljika u takvim podlogama.
    dakle iz toga se moze zakljuciti da je visoka konc secera otrov, a niska hrana.
    e kad smo kod kvasca...

    ima jedan stari recept za kruh, koji ne koristi onaj kupovni kvasac, nego se uzgaja samostalno
    umjesi se brašno i voda i pusti da se ukiseli, i nabuja .. uglavnom ravije neke svoje gljivice ... da li su to iste ka te kupovne ?
    navodno je taj kruh daleko ukusniji i sporije se suši

  2. #2
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Mislim da je ovo teški OT, ali se tiče zdrave prehrane i potiče s ovog topica:

    Quote Originally Posted by MGrubi
    ima jedan stari recept za kruh, koji ne koristi onaj kupovni kvasac, nego se uzgaja samostalno
    umjesi se brašno i voda i pusti da se ukiseli, i nabuja .. uglavnom ravije neke svoje gljivice ... da li su to iste ka te kupovne ?
    navodno je taj kruh daleko ukusniji i sporije se suši
    Radi se konkretno o uzgoju kvasa od divljih kvasaca koji su najčešće sojevi saccharomyces cerevisiae (pekarsi ili pivski kvasac). Gljivice su iste kao kupovne, ali ne možeš znati hoće li se tijesto prije dići ili samo usmrditi pa je zgodno znati pouzdano da će se ipak dići. Točno to je i ideja kruhova s uzgojem kvasa (s bigom), obrati pažnju na topice o spravljanju kruha.

  3. #3
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Uzgoj kvaščevih gljivica baš i nijed jednostavno. Mora biti strogo određena temperatura prostora. Ako je niža, ne razviju se, ako je viša , tijesto se ukiseli.
    Ako se čak i uspije onda se od tog tijesta mora određena količina ostaviti za slijedeći kruh, time što se to tijesto osuši pa u narednom kruhu prije upotrebe mora se nakvasiti i otopiti. Problrm će biti i ako se tijesto radi sa sjemenkama. ( Prije se kruh radio iz jedne vrste brašna , bez kojekakvih dodataka.) Dosta bi to bilo komplicirano.
    Mnogo jednostavnije je rad sa bigom.

  4. #4
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    evo ja cu biti ovog misljenja: barem ti je to jednostavno!!!! ja sam si tako prije ca. mjesec dana uzgojila svoj kvasac/kiselo tijesto i sada cesto pravim kruh bez kupovnog kvasca!
    razlika je sto je ovaj prirodni kvasac slabiji, pogotovo kad je jos "mlad" (zato na pocetku mozes staviti malo kupovnog kvasca u kruh da se digne), ali je prednost u tome sto kruh duze ostane svjez i ne daje onaj osjecaj napuhanosti.
    mana je sto je malo vise posla jer kiselo tijesto, da bi s njim mogla peci kruh mora stajat nekih 16 sati. a dok dodes do svog prvog kiselog tijesta treba ti nekih tjedan dana!
    kalimero ti je opisao/ala (?) stari nacin pravljenja kruha sa suhim komadom. moje kiselo tijesto je uvijek svjeze i stoji u maloj posudici u hladnjaku.
    a za temparaturu pri uzgajanju: naravno, ako je toplije ide brze i bolje, ako je hladnije ide smporije, ali ide! najvaznije je da ne uzgajas svoje kiselo tijestu u prostoriji gdje imas vlage! da se ne bi te gljivice nasadile u tvoje tijesto!

  5. #5
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    a da
    googlaj: sourdough ili kiselo tijesto!
    ako te zanima, mogu ti opisati i moj postupak, ali ti je to manje-vise jednako.

  6. #6
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    aj molin te opiši mi svoj postupak

  7. #7
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    kako uzgojiti kiselo tijesto:
    1. dan: pomijesaj 100g brasna (psenicnog ili razenog) s 100ml mlake vode u dubokoj posudi i prekrij tanjurom ili krpom - stavi na toplo
    2. dan: umijesaj 50g brasna i 50ml mlake vode, dobro promijesaj i vrati na toplo mjesto
    3. dan: isto
    4. dan: isto
    5. dan: isto

    2. ili 3. dana bi trebala primijetit da pocinje "kuhati". moze jako mirisati na ocat ili cak kao aceton - ali ne sekiraj se,to je normalno i proci ce.
    6. dan vec mozes peci sa svojim kiselim tijestom, ali znaj da tvoj "mladi kiseljak" jos nije jako snazan. u svakom slucaju, toga 6. dana maleni kiseljak se seli u hladnjak, zatvoren u plasticnu posudu s poklopcem. ako zelis s njim peci kruh, postupas ovako:
    uzmi jednu veliku zlicu "kiseljaka" i dodaj 100gr brasna i 100ml mlake vode - stavi to tijesto na toplo da miruje 16 sati. kad to prode, vidjet ces da je tijesto lijepo naraslo i ima blago kiselkast miris. od tog tijesta opet uzmi jednu veliku zlicu i vrati u onu posudicu koja ti stoji u hladnjaku (tako "hranis" mladog kiseljaka u hladnjaku!) - ostatak tijesta koji je stajao 16 sati je spremno za spremanje "pravog" tijesta za kruh. ta kolicina od 100gr brasna i 100ml vode ti je dostatna za nekih 400-500gr brasna. dakle uzmi svoje kiselo tijesto, dodaj 450gr brasna, sol i mlake vode i zamijesi fino tijesto. pusti da miruje 30-40min, pa premijesi i stavi u kalup u kojemu ces peci - pusti da se tijesto dize 2,5 - 3 sata! zatim ga stavi peci na ca. 200-180 stupnjeva 1 sat.

    znam zvuci komplicirano, ali nije. bitno je da dobijes svoj kiseljak koji onda selis u hladnjak. on ti je temelj svih sljedecih kiseljaka. postupak duze traje, ali kada probas taj kruh, nece ti biti zao!

    imam i jedan jako fin recept, ako te zanima....ako te nisam prestrasila!

  8. #8
    Dilek's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Malmo
    Posts
    140

    Default

    Dobila sam prije mjesec dana malo startera od prijateljice koja puno pece kruh (i to ga je poslala kargom iz drugog grada, nista mu nije bilo u transportu). Uzgojen je isto ovako kako pise Ivana. 50 g vode i 50 g brasna. Svaki dan toliko dodajem, ili ako ne pecem, ostavim ga u hladnjaku. Odusevljena sam! Preporucam svima koji imaju problema s nadutoscu od obicnog kruha da probaju starter od `divljeg kvasa`, u biti kiselog tijesta.
    Sad pecem kruh svako dva-tri dana, razne kombinacije (s heljdinim brasnom je super). Stvarno preporod!
    Last edited by Dilek; 08.02.2015 at 16:55.

  9. #9
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    podižem, valjda je svima jasno iz kojih razloga

    našla sam recept za starter koji traži raženo brašno na početku. Imam samo bjielo vulgaris. Šta mislite, ima li šanse da uspije?

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    podižem, valjda je svima jasno iz kojih razloga

    našla sam recept za starter koji traži raženo brašno na početku. Imam samo bjielo vulgaris. Šta mislite, ima li šanse da uspije?
    Da. Evo malo tuđe pameti, bez raženog: https://www.coolinarika.com/recept/p...r-pasta-madre/

    Raženo je vjerojatno zbog bržeg fermentiranja, a ovdje u istu svrhu koriste med. Možeš i bez ičega, ali proces će biti malo sporiji.
    Last edited by Peterlin; 25.03.2020 at 10:49.

  11. #11
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Cure, suhog kvasca ima u Plodinama.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  12. #12
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Peterlin dobro piše.

    A po fejsu kruže i recepti s pivom, pa s jabukama

    Pa mi

  13. #13
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Ja cu se zasad vidit ovim uputama
    i https://www.youtube.com/watch?v=2FVfJTGpXnU
    Danas je 7. Dan, koristim obicno bijelo glatko brasno, ali u kruh namjeravam stavit dijelom pirovo
    Namjeravam danas popodne zamijesit tijesto i napravit sve do onog zadnjeg stajanja preko noci u frizideru, pa ujutro pec u vatrostalnoj.
    Pa javim rezultate

  14. #14
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Ja sam do sada napravila 3 kruha. Nisam se baš skroz držala procedure, moram ju malo usavršit. Ali i takvi nesavršeni su bili prefini.

    Jedini je problem kaj su meni najfiniji pa nemrem orestati jesti.
    Zgig ukućana starter radim s bihelim brašnom, ali u kruh znam dodati i druga

  15. #15
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja sam sad obecala frendici da cu tocno zapisati i snimiti kako radim-pa ako budete htijele kad uspijem mogu vam poslati. Sigurno cu ga raditi za vikend samo se moram organizirati za to snimanje.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  16. #16
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Moze moze. Drago mi je da si vidjela temu.

    Jedna moja poznanica je snimala izradu kvasa. Sam ja nisam radila po njenom receptu.

  17. #17
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Ja sam sad obecala frendici da cu tocno zapisati i snimiti kako radim-pa ako budete htijele kad uspijem mogu vam poslati. Sigurno cu ga raditi za vikend samo se moram organizirati za to snimanje.

    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Biljezim se sa stovanjem

  18. #18
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Ja sam sad obecala frendici da cu tocno zapisati i snimiti kako radim-pa ako budete htijele kad uspijem mogu vam poslati. Sigurno cu ga raditi za vikend samo se moram organizirati za to snimanje.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    trep trep

  19. #19
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Dok cekamo Sasin video uradak, ima na you tubeu Alex the French guy cooking u par nastavaka od uzgoja do kruha. Vrlo jednostavno objasnjeno.

  20. #20
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    E super. Vidjela sam danas fotku iz Sun Francisca kako je netko zalijepio na rasvjetni stup male vrecice sa starterom i uputama- kako se zove i sto jede- za one koji ga zele udomiti. Javim se krajem vikenda pa cete mi poslat mail adrese!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  21. #21
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Ako to dobro krene, mogal bi snimati i ostale majstorije

  22. #22
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Ako to dobro krene, mogal bi snimati i ostale majstorije
    Da, da, daaaaaa

  23. #23
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    E super. Vidjela sam danas fotku iz Sun Francisca kako je netko zalijepio na rasvjetni stup male vrecice sa starterom i uputama- kako se zove i sto jede- za one koji ga zele udomiti. Javim se krajem vikenda pa cete mi poslat mail adrese!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Ajme kako je lijepa ova priča iz SF
    ja sam isto jako zainteresirana za pečenje kruha i uzgoj startera, pratim!

  24. #24
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Na instagramu pratim Breaking bread, ima i blog. Početkom februara održana je radionica izrade startera i kruha, i sve je u video formatu sačuvano.
    Mom starteru je 12 dan, i danas sam umiješala predtijesto, sutra bih trebala tijesto za kruh a prekosutra bi ga pekla. Objašnjena je i fora sa parom prilikom pečenja, jer nemam zdjelu od lijevanog željeza.
    Bacite pogled, jer meni totalnom antitalentu je uspjelo.

  25. #25
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Mene sve zanima! Iako se pitam zašto, jer kruh ne jedem i ne bih htjela početi, inače ću morat duple summer shredove radit
    Al se lako zakačim na hobi, pogotovo sad

  26. #26
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja jedem kruh svako jutro. S maslacom i sirom. Ne trebaju ti nikakvi dupli summer shredovi! Dapace- to je divan dorucak koji me drzi sitom do kad treba-ponekad i 5,6 popodne! Ajme super koliko ce nas raditi sourdough! Inace u Svedskoj postoje hoteli za kvas kad idete ne odmor. Ja npr svog svuda vucem sa sobom! Ali to se ne mora- moze se i spremiti u frizider. Uglavnom iako se na prvu cini komplicirano imanje kvasca i pravljenje kruha je jako fleksibilna i izuzetno relaksirajuca aktivnost. Sa divnom gratifikacijom!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  27. #27
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Ja sam sad obecala frendici da cu tocno zapisati i snimiti kako radim-pa ako budete htijele kad uspijem mogu vam poslati. Sigurno cu ga raditi za vikend samo se moram organizirati za to snimanje.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    prijavak!

  28. #28
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Sasa, ali napravi upute for dummies.
    Jer ovo sto sam citala mi se cini komplicirano.

  29. #29
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    Sasa, ali napravi upute for dummies.
    Jer ovo sto sam citala mi se cini komplicirano.
    Bas to.. citam i imam milijun i jednu interpretaciju

  30. #30
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Ja sam isto antitalent. Do prije 2 mjeseca nisan kruh nikad spekla, najobičniji s germom Al kad počnete miješat vodu i brašno za starter vrlo brzo skužite da se s tom smjesom nekaj događa.
    Vjerujem da ce sasa napravit odlican video i upute

  31. #31
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    joj, meni je ovo sve komplicirano
    znam da je jako fino, al komplicirano
    ja volim svoj pekac, ubacim sve i gotovo, tako vec godinama
    a nis, morat cu se protruditi

    sasa, nadam se da ne mijesis rucno, nego sa KA, da mi bar malo olaksas, lol

  32. #32
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Joj, KA je opet u Intersparu na akciji.
    Da nisam na minimalcu, mam bi ga kupila.

  33. #33
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,629

    Default

    Sasa, sjajna ideja!
    Bilježim se.

  34. #34
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    joj, meni je ovo sve komplicirano
    znam da je jako fino, al komplicirano
    ja volim svoj pekac, ubacim sve i gotovo, tako vec godinama
    a nis, morat cu se protruditi

    sasa, nadam se da ne mijesis rucno, nego sa KA, da mi bar malo olaksas, lol
    Sakloni Boze, nista se ne radi mikserom, samo rukama, ali ne treba nikakvo divljacko mjesanje, to je vise milovanje

  35. #35
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Sakloni Boze, nista se ne radi mikserom, samo rukama, ali ne treba nikakvo divljacko mjesanje, to je vise milovanje
    a jezi ga
    tesko cu to onda savladati

  36. #36
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Ja sam jutros ispekla prvi
    Mislila sam da će bit za bacit, jer je izgledao kao da se jedva imalo digao, vjerojatno zbog integralnog pirovog brasna. Drugi put bijelo sa sto vise glutena
    Ali fin je, jedino je korica malo tvrda.
    Vidila sam na onom sajtu sto je j-la spomenula recept za neki mlijevni s mekom koricom pa cu taj probat sutra-preksutra

  37. #37
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Mijesila sam rukama i nije neki problem.
    KA nemam, al zato imam traume, jedan je frend kod mene obicnim mikserom mijesio tijesto za kruh, ono se iz nekog razloga popelo uz metlice i uslo unutra u mikser koji je nedugo nakon pregorio.
    Kad se toga sjetim nije mi problem mijesit (a i djeca pomognu)

  38. #38
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Na metlicama koje su spiralne imas oznaku tocno koje u koji utor ide. Bas zbog toga. Ako ih stavis neispravno onda tijesto ide prema gore. Ako su ispravno postavljene ide prema dolje.
    Obicno jedna metlica ima neki oblil zadebljanja kao oznaku. A utor u koji ide je malo siri

  39. #39
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    To tijesto je drugačije konzistencije nema tu klasičnog mješenja. Kriva riječ - ne mijesi se klasično nego razvlati rukama pa presavija.

    I moji su imali pretvrdu koricu

  40. #40
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    e ja uvijek stavljam po tom utoru iako nisam znala za razlog, ali kažem, nisam ja tada radila pa nemam pojma kako je stavio
    ovako miješenje brojim kao upper

  41. #41
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    a jezi ga
    tesko cu to onda savladati
    Hehehe, svojevremeno sam čula da su bolji učinci ako ne opereš ruke

  42. #42
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Korica vam je pretvrda jer nemate parne pecnice ko pekarnice. Kad ukljucite pecnicu, stavite na dno posudu s vodom, a kruh prije ubacivanja na pecenje premazite toplom vodom s malo ulja ili maslaca.

  43. #43
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    To sa posudom s vodom sam vidjela. Peče li se tada kruh isto poklopnjen, pa kasnije otklopljen ili odmah otklopljen?

  44. #44
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    da, u ovom videu koji sam ja gledala, posuda s vodom je za ako se peče otklopljen, a ako je poklopljen onda ne ide, jer se vlaga zadržava pod poklopcem
    ali kako je taj moj kruh bio nekako dosta mali, možda mu je bilo previše zraka do vrha posude
    uglavnom, već je više od pola nestalo

  45. #45
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Pokupila sam kvas u Korici!

  46. #46
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    A sad pametno ostavi di malo tjesta za idući put

  47. #47
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja pecem kruh direkt u pecnici na plehu, ne koristim posudu od ljevanog zeljeza. Ako vam je korica predebela u posudi, moguce je da vam se kruh predugo pece.

  48. #48
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Moj zadnji se predugo pekao

    Marta, staviš ga u vruću pećnicu? I vrući pleh?

  49. #49
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ne. Ugrijem pecnicu sa šerpicom vode. Stavim pleh s kruhom koji sam premazala toplom vodom i uljem. Prvo pecem 10 minuta na 190-200 s ventilatorom, onda smanjim na 160 i prcem dok se ne zarumeni. Ne mogu ti reci koliko dugo jer nekad pecem baguette, nekad struce, nekad okrugli. I bude stvarno dobra korica, tanka, a hrskava.

  50. #50
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Nije mi bitna dužina pečenja.

    Meni onaj sistem sa stavlhanhem tijesta u vruću posudu ne odgovara jer imam nadekvatnu posudu i već sam se opekka, pa tražim alternativu.
    Ja sam stavljala u hladnu posudu i pećnicu i kruh uopće nije bio loš, al ipak želim bolji

Page 1 of 15 12311 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •