Stranica 1 od 13 12311 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 637

Tema: Nije dobila dovoljno na vagi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Nije dobila dovoljno na vagi

Curica se rodila sa 3 320, pala je na 3 120 i zatim je jako dobro napredovala, po 50 g dnevno.
    Onda smo otišli na more, skoro 2 mjeseca nismo bili kod pedijatrice i ona je u tom vremenu dobila jedva kilu, dakle ispada da je dobila 400 i neš sitno g mjesečno, a veli pedijatrica da je "normala" 600-800g.

Sada ima 4 mjeseca i 9 dana, 64 cm.
    Siše cca svakih 2 sata unutar 24h, inače je vesela i dobre volje.
    Što se kakanja tiče ona kaka uglavnom 1 dnevno količinski puno, ponekad 3 puta manje. Ponekad u danu ni jednom ne kaka. Tako je od rođenja, imala je na početku periode da danima nije kakala. Stolica joj bude žuto zelenkasta ili žuto smečkasta, ponekad zrnasta a ponekad vodenkasta. Inače joj pelene mjenjam 6 puta u 24h i svaka je napunjena od piškinja.

Predloženo nam je dohrana adaptiranim nakon svakog podoja i polako uvađanje kašica i kontrola za 2 tjedna.

Ja sam blago rečeno prestrašena i zbunjena.
    Prvo dijete je također "štekalo" na vagi, uvijek je bila sitna i žilava beba, al sam ju dojila do 2. godine, dakle nije da sam neiskusna.

Šta da radim? Jel pedijatrica u pravu?

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

zaboravih - sada je teška 5 400 kg

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako,
    ako sad ima 5400g, dobila je od najniže težine, 2280 g.
    Možeš napisti koliko je dobivala i koliko je bila stara kod svakog vaganja, ali ovako, ispadne da je dobivala u prosjeku 570g mjesečno.
    To je ok. Ako su svi ostali pokazatelji dobri.

Ako je bilo problema, bilo ih je tada (kad nije kakala svaki dan, do 6 tjedana). Ona je sad u dobi da ne mora svaki dan kakati, treba piškiti dosta (5-6 mokrih jednokratnih u 24 sata) i imati bar 8 podoja, a ona ih ima više. Da bi probale vidjeti imate li kakav problem (koji možda koči da posiše više mlijeka), odgovori mi na ova pitanja:

Kako vam izgledaju podoji? Koliko traju? Kakav je hvat dojke? Opiši kako joj usta izgledaju.
    Kakvog je ona općeg stanja? S koliko cm se rodila?
    Možda bi joj uvođenje kompresija na kraju podoja pomoglo da posiše više msnijeg mlijeka i dobije više na težini, ako je jedini problem da pedijatrica bude ok s time koliko dobiva.
    Puno govori i kakvo je bilo starije dijete. Kakve ste konstitucije ti i muž?

Inače, prihvatljivi raspon dobivanja na težini u prva 4 mjeseca života je 155-241g, no prema WHO tablicama, za neku djecu je ok da dobivaju i u rasponu 113-142g, zato te pitam da mi malo opišeš. U dobi od 4 mjeseca do 6, dobitak na težini pada na (prem WHO) 92 – 126g, a prema LLLI na 113 – 142g.
    Čisto d znaš, ako pedijatric u narednom razdoblju bude komentirala.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 13.09.2013. at 16:40

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja bih rekla da se ne trebaš uopće uzrujavat, taj prirast na težini u toj dobi je po meni sasvim u redu. ako je dijete dobro, veselo i sve ostalo je ok, mislim da nema brige..

moja srednja je isto tako dobivala, samo što je u prva dva mjeseca nabila kilažu, po skoro kilu i pol. Nakon njenog 6. mj sam se prestala opterećivat težinom i počela gledati njeno opće stanje i ponašanje.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

napomenula bi da joj je danas pedijatrica otkrila fiziološki šum na srcu, vele da je to često kod beba al da nije opasno,ne znam jel to ima ikakve veze ...čudi me što su to tek sad skužili pa slušali su joj srce na svakom pregledu...

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih rekla da se ne trebaš uopće uzrujavat, taj prirast na težini u toj dobi je po meni sasvim u redu. ako je dijete dobro, veselo i sve ostalo je ok, mislim da nema brige..

moja srednja je isto tako dobivala, samo što je u prva dva mjeseca nabila kilažu, po skoro kilu i pol. Nakon njenog 6. mj sam se prestala opterećivat težinom i počela gledati njeno opće stanje i ponašanje.
    pa da, zato sam i ja zapanjena jer je beba prva 3 mjeseca super napredovala, otkud sad taj zastoj i zašto
    prva kćer je i rođena nešto lakša i još je manje dobivala i isto su nas maltretirali sa nadohranom od prvog tjedna njenog života, ali je mala kasnije sve pohvatala i nadoknadila dojenjem, danas je super zdrava i napredna curka, kuc kuc o drvo

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Dakle, dojim ju svaka 2 sata tijekom dana i noći. Ona si je tak sama narihtala tempo.
    Podoji su kratki max 10 min. Na početku odmah dođe otpuštanje mlijeka i onda oko 2 min aktivno guta, sve joj se miče, čeljust, uši, glavica. Nakon toga guta sa kratkim predasima, da bi na kraju samo usporila i pustila cicu. Ako joj je vrijeme za spavanje, onda i zaspi.
    Ponekad se natežemo sa cicanjem otkako je sazrela, cima se na sve zvukove, gleda okolo pa stalno pušta bradavicu, pa je nateže i tak, igra se...smije se...
    Ponekad nam iz nepoznatog razloga dojenje pretvori u kaos, počne normalno dojit i nakon 2 - 3 min počne nervoza, komešanje, plač, mislim da će mi iz ruku iskočit, i mislim da možda tu leži problem? Ne znam što se događa, ona siše i okreće glavicu vičeći pa opet traži bradavicu i siše. Tad prekinem sa dojenjem, podignem ju na podrigivanje i kad se smiri ponovo je stavim na cicu, ponekad hoće, ponekad i dalje opet vrišti pa niš od dojenja. Nije problem u otpusu mlijeka jer se to može javiti i prije i poslije.
    isto mi se dešavalo sa starijom dok je bila beba al nikad nismo odgonetnuli šta je uzrok tome, čak sam i tu postavila pitanje.

opće stanje je super, porod prošao uredno, brzo i lako, s malo uplitanja, super je dobivala od rođenja, nikakvih problema ni sa čime...

rodila se sa 49 cm

i muž i ja smo normalne građe, dapače ja sam liliputanac i jasno je da su mi djeca sitna, niko u obje familije nije velik

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma to nije zastoj nego su oni svjesniji, pokretniji, okretniji, više troše.. sve ono što si napisala u prošlom postu je bilo identično i kod nas, hoće pa neće pa plače.. ma muka živa.. znala sam tada mijenjati dojke u jednom podoju po 5 puta valjda.. mislim da su ti tu sad jako važni noćni podoji.. kad bi tako zezala po danu, ja bih joj onda noću češće nudila jesti jer me bilo strah da joj je preko dana malo.. a i sa sinom je bila slična priča..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle, ona je nešto iznad prosjeka dobila u duljini.
    Sve što pišeš je ok, ne vidim nigdje ni znaka problemu.
    Imate super broj podoja i 10 min je sasvim ok da ona dobije dovoljno, ovo kako opisuješ da siše, školski je primjer tijeka podoja od početka do kraja.

Ovo:
    Ponekad nam iz nepoznatog razloga dojenje pretvori u kaos, počne normalno dojit i nakon 2 - 3 min počne nervoza, komešanje, plač, mislim da će mi iz ruku iskočit, i mislim da možda tu leži problem? Ne znam što se događa, ona siše i okreće glavicu vičeći pa opet traži bradavicu i siše. Tad prekinem sa dojenjem, podignem ju na podrigivanje i kad se smiri ponovo je stavim na cicu, ponekad hoće, ponekad i dalje opet vrišti pa niš od dojenja. Nije problem u otpusu mlijeka jer se to može javiti i prije i poslije.
    Može biti znak silovitog otpuštanja mlijeka, koliko dugo se to već javlja?
    Dobro radiš što prekineš podoj i umiriš je.
    Možda kad je vraćaš na dojku, ako ne želi u istom položaju sisati, da je probaš dojiti u hodu ili u nekom položaju u kojem je ona uspravna, ili leži trbuhom na tebi.
    Jesi probala?

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Gle, ona je nešto iznad prosjeka dobila u duljini.

Ma daj?! Nisam znala. Inače uopće na pratim brojke, nekako si uvijek mislim kak je bolje ne opterećivati se time ak je sve u redu

Sve što pišeš je ok, ne vidim nigdje ni znaka problemu.
    Imate super broj podoja i 10 min je sasvim ok da ona dobije dovoljno, ovo kako opisuješ da siše, školski je primjer tijeka podoja od početka do kraja.

Hvala na riječima ohrabrenja, znam ih i ja u teoriji i praksi al kad ti dođe neko u bijeloj kuti i kaže da doji prečesto i da bi po noći trebala dulje spavat bez podoja, da bi to sve mogli biti znaci gladi, pokleknem u trenutku

Ovo:

Može biti znak silovitog otpuštanja mlijeka, koliko dugo se to već javlja?
    Dobro radiš što prekineš podoj i umiriš je.
    Možda kad je vraćaš na dojku, ako ne želi u istom položaju sisati, da je probaš dojiti u hodu ili u nekom položaju u kojem je ona uspravna, ili leži trbuhom na tebi.
    Jesi probala?
    Probat ću sa promjenom položaja.

I kaj da sad radim, što je nabolje dugoročno za zdravlje i napredak djeteta? Dok sam čekala vaše odgovore dala sam joj u 2 navrata poslije podoja malo adaptiranog i uglavnom probala je potegnut al je odmah udustala i okretala glavu na stranu. Sad ili je to učinila s gnušanjem spram AD i flašice na koju nije navikla il fakat nije gladna...

Uglavnom, osjećam da bi nešto trebala poduzet a ne znam ni sama kaj ću s tom dohranom. Znam da ak krenem, da povratka natrag nema, smanjit će mi se proizvodnja mlijeka. Ne znam jel joj to uopće potrebno.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moj je mislim od drugog do cetvrtog mjeseca dobio cca 900g. Pedijatrica nije nista komentirala nikakvu dohranu AD a ni sokice i ino... Samo su mi ponudili tablicu dohrane koju sam odbila jer vec imam.
    razlog manjeg dobivanja: na svaki sum je prekidao podoj i gledao sto se desava i tu je dojenju bio kraj za taj put.
    Kasnije je skuzio da je cica ipak zanimljivija od svakog susnja u stanu

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je mislim od drugog do cetvrtog mjeseca dobio cca 900g. Pedijatrica nije nista komentirala nikakvu dohranu AD a ni sokice i ino... Samo su mi ponudili tablicu dohrane koju sam odbila jer vec imam.
    razlog manjeg dobivanja: na svaki sum je prekidao podoj i gledao sto se desava i tu je dojenju bio kraj za taj put.
    Kasnije je skuzio da je cica ipak zanimljivija od svakog susnja u stanu
    I ja bi takvu pedijatricu, a ne ovu koja te isprepada da ti je dijete gladno, motorički upitno razvijeno i još ima novootkriveni šum na srcu. Petak 13.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    I ja bi takvu pedijatricu, a ne ovu koja te isprepada da ti je dijete gladno, motorički upitno razvijeno i još ima novootkriveni šum na srcu. Petak 13.
    ekoi, ako ikako možeš da ti na jedno uđe a na drugo izađe. mijenjaj je.
    ja sam zato promijneila prvu pedijatricu nakon 2-3 mj i otad smo kod našeg divnog dr.Lučeva
    a to za šum mi je stavrno onak... čudno mi je to, ja mislim da je sve ok bebicom ,ne brini, slijedi svoj instinkt.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ekoi, što se dojenja tiče mislim da možeš nastaviti kao i dosada, prati dijete i pelene i to je to.. kao što i sama kažeš, znaš šta treba i u praksi i u teoriji..

A što se tiče šuma na srcu, možda bi trebala otići po drugo mišljenje..

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mislim da mozes nastaviti dojiti dijete kao i do sada, a jos malo sacekati s dohranom. Mozda ce tvoja cura biti manekenske gradje pa je ok da ne dobije stalno prosjecni prirast. Sto su stariji, manje dobijaju...

Mom je sum otkriven s 14 mj. Sad se vec smanjio i nema nikakvih problema, cak vise ne trebamo ni kontrolirati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prihvatljivi raspon dobivanja na težini u prva 4 mjeseca života je 155-241g, no prema WHO tablicama, za neku djecu je ok da dobivaju i u rasponu 113-142g, zato te pitam da mi malo opišeš. U dobi od 4 mjeseca do 6, dobitak na težini pada na (prem WHO) 92 – 126g, a prema LLLI na 113 – 142g.
    Citiram sebe.
    Ja ne bih isprobavala s ad, ide vam dobro.

Lanuškina Majčica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Mi dobivamo id pocetka po pola kg, max 640gr. I evo je, skoro 5mj nema sekunde mira mira, pisa, kaka a ja dojim na zahtjev i nasmijem se pedijatru kad kaze da je sitna i na donjoj granici. Pa ne bu bila debela ko mama

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

hvala vam na savjetima i podršci. odustala sam od ad, pratit ćemo opće stanje koje je odlično po svakom drugom pitanju i djelovati u skladu sa tim

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo, malo sam razmišljala, za tjedan dana idemo ponovno pedijatrici na kontrolu i vaganje. čini mi se da beba dobro papa i dobrog je stanja al se malo bojim te vage. ako bude pokazala težinu koja je opet ispod granice prosjeka po tablicama - KOJE SU MI OPCIJE? da li moram ići na neke pretrage krvi, urina i sl ili ću samo morat nadohranjivat? naime jedno je ako je malen prirast zbog gladi a drugo je ako upućuje na neki medicinski problem. ja bi voljela sa sigurnošću da se eliminira i jedno i drugo te da je u pitanju jedino genetsko nasljeđe i sitna beba, aktivna i zdrava. kako bit sigurna u to? zabrinuta sam...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najbrži način je da se doda adaptirano ili izdojeno mlijeko i da se vidi napreduje li dijete brže uz dohranu.
    Ako ne napreduje, onda se dobije radna dijagnoza nenparedovanja ili nemogućnosti napredovanja i ide se u pretrage da se vidi zašto dijete ne iskorištava hranu.

ALI, to su situacije u kojima dijete najčešće gubi ili uopće ne dobiva na težini i u centimetrima.
    Ja stvarno ne vjerujem da je takvo što iole mogućnost kod vas.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ok, evo jednog novog pitanja da li sa bebama koje sa 6 mj. nisu udvostručile svoju porođajnu težinu nešto nije u redu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    ok, evo jednog novog pitanja da li sa bebama koje sa 6 mj. nisu udvostručile svoju porođajnu težinu nešto nije u redu?
    Ma kakvi!
    Ako dijete prati svoju krivulju rasta i nije drastično palo u nekom pokazatelju, sve je ok.
    Ne možemo svi biti skockani u okvire koje je netko drugi postavio.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ma jok to je neko ludo pravilo da sa 6 mj udvostruce, a sa godinu utrostruce porodajnu.
    Mi nismo isli tim tempom, a ni dosta drugih pa su zdravi.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

mi rodeni sa 3250g pa pali na 2970,sada sa 5 mjeseci imamo 6600g i 64cm i pedijatrica kaze
    da je to moglo i bolje ,da uvedemo dohranu,iskljucivo je dojena
    ali ja cu jos mjesec dana pricekati ,zao mi joj je vec uvoditi dohranu
    Posljednje uređivanje od ki ki : 04.11.2013. at 16:18

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo novosti -

dakle od 13.9. do 13.11. je dobila samo 450 g. Sad ima 6 mj i 5 850g i 67 cm.
    neću ni govorti što nam je sve savjetovano, od potpunog prestanka dojenja i prelaska na ad do vaganja prije i poslije podoja da se vidi kolko beba pocica i komentaza da beba prečesto cica i sigurno je gladno.
    osjećam se ko nemajka. mjenjam pedijatricu, ne da mi se više to slušat.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ti i sama znaš da ti je i prvo dijete bilo sitnije. I ti si sitna... ni muž ti nije baš gora od čovjeka. Niti su svi ljudi isti niti sva djeca.
    Isto sam s Elom prošla! Ona je bila dobila 600g u 2 mjeseca. Po njima premalo, a ona okrugla, rumena, zadovoljna i predivna
    Kasnije je još manje bila dobila. Je bila je nešto teža od tvoje curke u toj dobi, ali se nešto teža i rodila. I mama i tata su joj nešto veći nego ti i TM.

Sada sa svoje 3 godine i 2 i pol mjeseca ima 13.8 kg i 95 cm.
    Sitna je, najsitnija je u grupi

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

E da, nama je isto pedica malo prigovorila, rekla da uvedemo krutu hranu, ali ipak nismo. Igrom slučaja smo taman u to vrijeme završili u bolnici zbog upale pluća na 5 dana i morali smo se vagati prije i poslije svakog podoja pa sam vidjela da ona stvarno dovoljvno posisa i da joj apsolutno ništa drugo nije potrebno, a to su mi potvrdili i u bolnici.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

hvala ana. znam, sve to, jasno mi je, u pravu si. ti odlasci pedijatrici su mi postali totalno stresni i nešto od čeg mi je postala muka. pa kaj fakat to moram trpjet svaki put?!!! pa nek mi veli ak nekaj nije u redu i šta nije u redu i kak se to fakat da riješit a ne ovakve nebuloze - dijete te dobi jede svaka 4 -5 sata!! koje dijete te dobi tak rijetko siše?! pa kaj bi ja trebala puštat ju da plače dok sat ne pokaže da je sad vrijeme za jest i tak dok ju ne utreniram?! kaj bi trebala radit po noći kad mi se budi svakih sat-2 reći ne ne nije još vrijeme, evo ti duda? kaj pokazuje količina izdojenog mlijeka? kaj pokazuje jedno vakanje prije i poslije podoja? fakat sam luuuudaaaa! pa ko to može reći - sigurno ne žena koja je iole nešto dulje dojila isključivo na zahtjev.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uostalom, 6 mjeseci je skos u razvoju.
    Gle, ja znam kako ti je, ja sam i sama tu otvarala topice slične tvom, cure su se čudile, mislile da su stare teme, pa kao treće ti je dijete, pa znaš da je dobro, ali svejedno kad te doktor napadne, nije ti svejedno to slušati.
    Ako ti je problem mjenjati doktroa (a nisam sigurna da će ti drugi biti nešto liberalniji po tom pitanju) ti jednostavno njoj reci svoje mišljenje o svemu.
    Ok, sad je navršila 6 pa joj možeš početi davati dohranu! Ali moja E. ni s dohranom nije puno više počela dobivati, tek se nešto malo s godinu dana više ubucila, ali vidiš da sporo napreduje. Ona jede kad ona hoće i koliko ona hoće. Nekad više, nekad manje. Zdrava je i sve je s njom ok, pa ne vidim smisao da ju forsam na nepotrebne stvari.
    Ti najbolje poznaješ svoje dijete i najbolje ćeš sama vidjeti što joj treba!
    Posljednje uređivanje od ana.m : 13.11.2013. at 22:01

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ekoi,
    koliko sad imate podoja, koliko ima mokrih pelena i radiš li pred kraj podoja kompresije?
    Bi li probala u istom podoju davati obje dojke, čak i više puta, ako želi sisati?
    Jeste počeli s dohranom?

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

busybee, teško je reći, prije 2 i pol tjedna su joj izbila 2 zubića odjednom pa nam se poremetilo sve i spavanje i papanje i kakanje, bila je jako cendrava danju i noću i visila je stalno na cici, možda se ujedno potrefio i skok u razvoju. sad polako izlazimo iz te faze.
    s obzirom da smo počeli s dohranom koju je super prihvatila (kuc -kuc) pojede punu zdjelicu voćne ili povrtne kašice sa žitaricama i to joj je zamjena za jedno dojenje, ostalo ih imamo po prilici oko 10, možda i koji više ak je loša noć u pitanju. tu smo dobili prigovor da beba jede prečesto i da bi trebala jesti svakih 4-5 sati pa je ovako možda gladna a ja nemam dovoljno mlijeka u cicama.
    dnevno joj pelene mijenjam oko 6-7 puta i svaka je mokra a ova preko noći je ujutro puna ko kokica. kaka 1-3 puta dnevno sada kašasto i formirano odkada smo na dohrani.

ovo sam i sama skužila danas da bi joj mogla davati na svaki podoj obje cice.
    danas mi je cicala na cicu koja je inače bila na redu i nakon nekog vremena oko 5 min, je počela plakati, odmaknula sam je i pokušala masažom istisnuti koju kap, no međutim ništa nije izašlo ni nakon par minuta! iako je na početku bio uobičajeni let down ko i uvijek ali je nakon toga jednostavno presušilo! ne znam što se dogodilo s tom sisom? jel moguće da presuši? kad sam je prebacila na drugu cicu, odmah je prestala plakati, odmaknula sam je i probala istom masažom istisnuti i iz nje je izlazilo. tak da nemrem ne zaključiti da mi je dijete plakalao na cici jer je bila prazna! ko zna kolko puta mi se to već možda dogodilo a ja mislila da je možda samo pospanost i umor u pitanju.

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ekoi, poznata mi je sludjenost oko slabasnog dobivanja na tezini i strepljenja oko svakog dobivenog grama. I znam da je to jako teska situacija.
    Da se radi o mom djeteu ( a imala sam vrrlo slicnu situaciju u kojoj sam donijela odluku da prebacim dijete na ad jer je situacija bila poprilicno alarmantna), pojacala bi dohranu i malo ubrzala (tipa uvela brzo i drugi obrok, rucak) i vidjela kako bi se dalje razvijalo. Po mom misljenju nije ad najgora stvar na svijetu.
    cinjenica je da je tezina poprilicno niska i pedijatrica je iz tog razloga i zabrinuta.
    a propos hranjenja svaka 4-5 sati mislim da je to glupost; dijete treba jesti cesce.
    i moj je mali udvostrucio porodjajnu tezimu sa svojih 10 mjeseci tek; al on se srecom i tezak rodio.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve radiš odlčično, samo tako nastavi.
    Dok je dijete ok, ne brini, čini mi se da vam lijepo ide, osim što niste u okvirima nekih očekivanja pedijatrice.

To što nisi mogl ataj tren ništa istisnuti, ne znači da je dojka presušila. Možda si stisnula na dio koji je taj tren bio prazan, krivo stisnula i sl. a na kraju podoja se jedno vrijeme doista nalazi mlijeko u kapima (stvara se cijelo vrijeme, ali, em je ono masno, koje teže izlazi, i još je dijete temeljito ispraznilo dojku... za minutu bi već bila uspjela istisnuti bar nešto. Slobodno joj ponudi i drugu dojku da siše.

Ja ne bih preporučila da uvodiš još jedan obrok, samo da bi dobila više na težini.
    Naime, imam vrlo mali, statistički beznačajan uzorak djece koja su jednostavno nastavila dobivati skromno (u odnosu na tablice), jedu kao Pere-ždere, jednostavno su takvi. Dodavanjem još jednom obroka, nema garancije da će ona početi više dobivati na težini, ali garantirano će dijelom opasti produkcija u tom periodu u kojem biste uveli još jedan obrok, a njoj je još uvijek puno važnije tvoje mlijeko.

Kad se uzmu sve brojke u obzir, od prve do zadnje, prosječni tjedni dobitak jest minimalan (prema tablicama WHO, 113g tjedno), ali i sama kažeš da je i prvo dijete bilo slično, tako da i u tom dijelu nije nešto zbog čega bi se trebala zabrinuti.
    Je li joj i opseg glavice rastao uredno?
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 13.11.2013. at 22:55

mifija avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Mi smo imali sličnu situaciju, od svojeg 4. do 5. mjeseca je dobila 150 g u cijelom mjesecu. Pedijatrica je zapela da joj dam AD, ja nisam htjela ako je dijete inače zdravo pa nas je poslala gastroenterologu. Radili smo preglede, pretrage stolice, urina, krvi, i sve je bilo u redu. Gastroenterologica je rekla da je jednostavno po građi mršavo dijete. Kao, sva muskulatura i sve ostalo uredno razvijeno, samo fali masni sloj. S obzirom da smo tad već počinjali s dohranom (odulje se sve te pretrage), rekla je da ju hranimo s više žitarica (ko da se gospodičnu može hraniti s više ičega što si ona nije zamislila... :p ). Uglavnom, nije mi rekla ništa što ja već nisam sama pretpostavljala, i muž i ja smo bili mršava djeca, i bilo mi je žao što smo ju morali izgnjaviti sa svim tim pretragama, ali s druge strane sam bila mirnija što znam da je zdravstveno sve okej.

Curka sad ima 17 mjeseci i u zadnjih 7 je dobila ukupno 1200 g. Na zadnjoj kontroli je pedijatrica opet neš negodovala, samo sad umjesto AD-a spominje davanje nekakvih proteinsko-vitaminskih dodataka u hranu. Ja sam joj rekla da dijete napreduje, rastu joj zubi, kosa, trči, priča, pjeva, aktivna je i jede koliko sama želi. Neću ju šopati samo zato da upadne u nekakav prosjek tablice.

Uglavnom, meni bi uvijek bila opcija prvo provjeriti krvnu sliku i sve ostalo. Ako je sve u redu, odmah je manji psihički pritisak oko toga koliko grama dobiva.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Meni to vaganje beba toliko ide na zivce. Prije 500 godina nitko nije bebe vagao i ljudi su se brinuli tek kad je beba bila nemirna i razdrazljiva. Ako je beba vesela, puno papa, kaka i piski, ne razumijem cemu panika. Pa nismo ni mi svi klonovi koji imamo istu visinu, tezinu... Ne znam, ako ti je beba sretna i ti sa njom, zaboravila bih vagu, a adaptirano bih dala toj pedijatrici neka si ga sama pije

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala svima na savjetima i podršci. Grozno mi je što se sa drugim dojenim dijetetom osjećam ovako ko da ništa više ne znam. Fakat sam dozvolila da mi poljulja samopouzdanje.
    I grozno je što mi majke skup s našim bebama toliko često doživljavamo ovakve scenarije i torture, ko da dojenje samo po sebi nije dovoljan izazov.

No dakle, opseg glavice veli ta pedijatrica čak je i malo veći, opet po tim blesavim tablicama, u onom ludilu zaboravila sam broj cm, znači mozak raste

Gospodična ima očito neku svoju krivulju i sigurna sam da je sve ok. Reda radi ću otići napraviti krvnu sliku. I pokušati naći normalnu pedijatricu.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Nemoj se nista uzrujavati. Ne znam kako je ovdje, ali, dojena djeca i ona na formulama nemaju iste mjere. Vani su radi toga promijenili tablice, zato sto je ispalo da su prema starim tablicama bebe pregojazne. Nista ne brini. Neki od nas su jednostavno zgolje od rodenja, neki su bucki, neki dugi, kratki. Samo uzivaj u dojenju i pusti pedijatricu neka prica sto hoce. Po mogucnosti trazi drugo misljenje.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mene zanima kad se vec gledaju te tablice, da li ako dijete sa 6mj. ima vise od udvostrucene tjelesne tezine, nije zabrinjavajuce ako dalje ne dobiva 57g tjedno? Recimo, to je slucaj kod nas. U mjesec i pol je dobio samo 110g a svi koji ga vide komentiraju kako je velik i lijepo izgleda. I kako sigurno fino papa

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj sonata prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima kad se vec gledaju te tablice, da li ako dijete sa 6mj. ima vise od udvostrucene tjelesne tezine, nije zabrinjavajuce ako dalje ne dobiva 57g tjedno? Recimo, to je slucaj kod nas. U mjesec i pol je dobio samo 110g a svi koji ga vide komentiraju kako je velik i lijepo izgleda. I kako sigurno fino papa
    Ja ponavljam svoje pitanje??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sonata,
    ako dijete ima dovoljno podoja i krenulo je u dohranu bez problema, doseže nekakve razvojne prekretnice, osobno se ne bih brinula.
    Pogotovo, ako je u prvim mjesecima dobivalo iznadprosječno.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i ja sa slicnim pitanjem ko sonata, moja cura pocela jako slabo papat i ne dobiva na tezini, al uglavnom je vesela i zivahna

zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

na pregledu bebe sa 4mj pedica (bez da ga ja pogledala) zakljucila je na temelju kilaze sto joj je sestra vikla iz druge sobe i gledanja u tablice da je beba na donjoj granici uhranjenosti ...taj dan nikada necu zaboraviti jer sam se naplakala kao kisna godina...kada smo dijete donijeli pred nju iznenadila se kako beb super izgleda i buckasta je...kada smo dosli doma nazvala sam HZZO i zatrazila promjenu pedijatra i dosli smo kod predivne doktorice koju dijete obozava...taj sok i tugu i te glupe tablice nikad necu zaboraviti...zato sam presretna sto nasa nova pedica ne gleda tablice vec pogleda dijete, pa mamu i tatu da vidi kakve smo građe...beba je bila iskljucivo dojena, vesela i zdrava i nije mi padalo napamet uvodit ad niti dohranu sa 4 mj...

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo da iznesem novosti. nalazi krvi i urina su potpuno u redu, sve do jednoga. pedijatrica nas šalje dalje kod gastroenterologa. ja nemam ništa protiv da se dijete pregleda, ali nije mi jasno što bi joj jedan gastroenterolog mogao napraviti - kolonoskopiju, gastroskopiju, pasažu, irigografiju, uzv abdomena? ne kužim. i sve ovo navedeno ne dolazi u obzir. ne namjeravam dijete podvrgavati takvim rigoroznim pretragama kad nema nikakvih indikacija da je bolesno.

molim mame, ako ima takvih, sa iskustvom koje su išle na daljnje pretrage zbog kakti nedovoljno dobivanja na kilaži da se jave sa svojim iskustvima.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Nas pedijatrica nije nikyd slala, no kako je tako "podhranjen" morao u vrtic s 14 mj- krenulo je razboljevanje- gubljenje tezine (nije bilo ni grama rezerve tad je imao 8,3 kg) i tad je bilo nekoliko hospitalizacija- i tad su ga kompletno obradili, nikakve invazivne pretrage, samo ultrazvuci, ekg, cisticna fobroza i nalazi iz urina, krvi i stolice... Kasnije smo isli samo na kontrole svako par mj (samo uzv abdomena) do nedavno kad se popeo na "donju crtu" (3,5 god i 13.0kg)
    Sve je uvijek bilo ok, ali ipak je morao uzimati dodatak prehrani za dodatni unos kalorija.

Prva jaslicka godina je bila koma, kasnije sve super.

Jel ce tvoje dijete morati u jaslice?

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Gastroobrada je kod nas ukljucivala kks, uzv abdomena, mozga i srca, testiranje urina i stolice (krv u stolici i mislim neki test za gusteracu), kloridi u znoju i mislim i analiza aspirata.
    kasnije samo kontrole vaganja. I mi smo uzimali dodatak prehrani.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

E da, i testiranje za celijakiju...

Lanuškina Majčica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Sa 6mj moja cura je imala 6030 gr!!! Iskljucivo dojena, krenuli smo sa dohranom, i pedijatar je samo rekao-vidimo se kad napuni godinu dana A imam cijeli pos ovdje o manijakalnom vaganju bebe i popisanih pelena.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Lanuškina Majčica prvotno napisa Vidi poruku
    Sa 6mj moja cura je imala 6030 gr!!! Iskljucivo dojena, krenuli smo sa dohranom, i pedijatar je samo rekao-vidimo se kad napuni godinu dana A imam cijeli pos ovdje o manijakalnom vaganju bebe i popisanih pelena.

moja rodjena sa 3600g a sa punih 5 mjeseci imala svega 5850g....svugdje su nas slali,insistirali na AD,nalazi svi ok,ona ne gleda samo povrsno salje nas dalje doktorima,ja sizim,muz isto a onda smo presli kod druge pedijatrice i sve ok,zena se zalaze za dojenje,prati dijete,njen razvoj,zadovoljna je a mi smo konacno poceli da dobijamo fino na kilazi jer smo se rijesili stresa i vaganja svakih 7 dana....moja djevojcica je jedna super zivahna i normalna bebica manekenske gradje

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

meni je moja pedijatrica prigovarala jer je mala sa 4 mj i 3 tjedna imala 6400(rodena sa 3250 u 37.tjednu)
    i da joj moram uvesti dohranu,naravno da ju nisam poslusala

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj adal prvotno napisa Vidi poruku

moja rodjena sa 3600g a sa punih 5 mjeseci imala svega 5850g....svugdje su nas slali,insistirali na AD,nalazi svi ok,ona ne gleda samo povrsno salje nas dalje doktorima,ja sizim,muz isto a onda smo presli kod druge pedijatrice i sve ok,zena se zalaze za dojenje,prati dijete,njen razvoj,zadovoljna je a mi smo konacno poceli da dobijamo fino na kilazi jer smo se rijesili stresa i vaganja svakih 7 dana....moja djevojcica je jedna super zivahna i normalna bebica manekenske gradje
    moja ima isto s 5 mjeseci pa je pedica nahvalila, a mala šteka s jedenjem, zato smo otišli k njoj, krv i urin ok

Stranica 1 od 13 12311 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •